|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 145146147148149 242> |
Автор | ||
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tokmu toa i go sakaat tie duhovni aristokrati, zarobeni vo sredniot vek. togas, kompletno ke se podlozis na bezmilosta na nivnite manipulacii. Tie toa go sakaat, da imaat neuk narod, so koj lesno se manipulira. Seti se, sepak, deka i Sv. Apostol Pavle koga propovedase, negovite slusateli ne odea da se konsultiraat so drugi Sv. OTci, da vidat dali e vo pravo, tuku samite tie "секој ден го проверуваа Писмото, за да се уверат, дали е тоа така." Niv Sv. Pismo gi narekuva poblagorodni od Solunjanite bas zaradi toa. Ako Sv. Apostol Pavle nemal problem da bide proveruvan od 'duhovni laici' dali e vo pravo ili ne, sto se zamisluvaat denesnite Vladici? Tie li se vozdignaa nad nego? |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vkusi go Vistinskiot Bog i ce vidis kolku e blag...(samo ti se nadovrzuvam)
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вака.. пред некој ден на Евангелос му поставив две прашања. Прашањата не беа мои, туку на измислениот лик отец Анатолиј од филмот Остров на Павел Лунгин. Еве една кратка анализа:
„Да ты ж меня любишь, отец Иов?“ („Ме љубиш ли отец Јов?“) - во еден момент прашува отец Анатолиј. Во друг момент, отец Анатолиј вели: „за что Каин, брата своего Авеля убил.“ („Зошо Каин го уби брата си Авел“) На крајот следи заклучокот: „Да ведь ты меня, не любишь, отец Иов.“ („Ти не ме сакаш, отец Јов“), со што му ја открива лицемерната љубов на Јов. Во оваа болна состојба денеска, се наоѓаме безмалце повеќето. Нема потреба некој да не запраша: Ме сакаш ли? - зошто денеска, многу лесно е да се констатира: Ти не ме сакаш. |
||
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ti se javuvas so prasanja makarie? uste li tragas na koj sobor bila kanonizirana biblijata? tvojava konsultacija izgleda odi do carigrad, a i tamu se zbuneti od prasanjeto izgleda.
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Светото Писмо треба постојано да се чита, апсолутно, како секојденвна храна за умот и срцето. Но треба да се внимава на разбирањето, односно толкувањето. И не дека немошеме и ние правилно да ја разбереме пораката туку да внимаваме да толкуваме слободно со свој ум а посебно на оние места што ни се нејасни. Затоа покрај читањето на Светото Писмо е потребно да се чита и друга духовна литература која и не мора да е буквано толкување, но сепак се што ќе прочитаме плус е плус во нашето правилно разбирање на она што е во Светото Писмо. И да не заборавиме. Најважно е правилен добродетелен христијански духовен живот со редовно одење на Богослужбите каде што има и редовно толкување на прочитаното евангелие, пост, исповед, причест и се разбира молитвата. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благодарам
|
||
|
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Господ е голем
|
||
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Заборавив како точно беше, но во поглед на толкувањето на Светото Писмо, еден светител беше рекол, дека Светото Писмо е како сонцето, и ако постојано гледаме со голи очи во него, ќе ослепиме (своеволно толкување), а ако сакаме да гледаме во сонцето, и видот да ни биде исправен треба да носиме заштитни очила (толкувања од Светите Отци).
Не ми текнува како беше точно, ама мислам ја разбирате поентата. |
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ја разбираме...
Многу работи кои не ми биле јасни, ми се разјасниле било од објасненија што сум ги добивала на поставени прашања, било од книги...
А допрва има што да научам, Светото Писмо е непресушен Извор, Живата Вода....
|
||
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А како Светите Отци го толкувале самите Светото Писмо? Зар не се и тие заслепени зашто самите си Го толкувале?
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што мислиш под ова? Дека Светиот Дух се дава подеднакво и на пентакосталците, и на баптистите, и на римокатолиците, и на англиканците....? |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ниту на едни од овие горенаведениве туку исклучиво само на Христијаните!
|
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Свето Писмо и сите Свети Тајни на Божјата семок и совршенство се разбираатр само преку очистеното срце и просветлениот ум. Кога срцето ни е извалкано од страстите, тогаш и умот ние помраќени ние не можеме да ги распзнаваме работите во својата суштина. А тоа е откако Адам и ева згршија и ги побркаа работите со предвеременото вкусување од плодот на расдознавањето, па и затоа е потребно човек да се врати назад на првобитното. Светите Отци се луѓе кои со својот високо добродетелен живот го очистиле срцето од страстите и го просветлиле умот. |
||
|
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Светиот Дух во целата своја полнота, може да се пронајде само во православната Црква која е Една Света Соборна и Апостолска Црква. Изменето од makarios - 03.Ноември.2008 во 02:09 |
||
Внеси реплика | страница <1 145146147148149 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |