IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 143144145146147 242>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 23:25
Не верувам во учењето за предестинација на душите. Тоа воедно се коси со правниот поредок. Замислете убиецот му вели на судијата: „беше од Господ Бог предодредено јас да се родам како убиец и ќе бидам казнет со вечни маки во пеколот, па затоа немате право вие да ми судите!„ Ако сепак судијата го осуди и во најмала рака го изолира убиецот - прави ли тогаш судијата престап против Божјата воља?

Сите ќе се спасат, дури и најцрниот демон по долги чистења ќе стане повторно светол ангел. Христос е гаранција за тоа. Кога тоа не би било така би ја немало милоста и совршенството божјо и трајно би се нарушил вселенскиот поредок. Но прашањето е кога и на кој начин ќе се спасат(читај:вратат во изворната Татковина) душите и луѓето! Потешкиот(кој се одвива со отплата на душата низ долги еони) или полесниот - шансата е огромна дур сме отелотворени на земјава и тоа токму во ова време!
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 23:58
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Бог може да се проговори преку него. Се разбира дека може - Тој Е Семоќен.
Разликата е во тоа што сме препознале дека тоа не се случило (барем за нас, а муслиманите поверувале дека токму така било). Сме препознале читајќи го словото за кое тој тврди дека е Божјо, а ние не го препознаваме како такво.
Но - тоа е сосема друга дискусија.
Овде зборуваме за тоа дали е можно Бог да изврши чудо кај човек кој искрено верува и го дава својот живот за Него.
Не е битно дали ќе го распознаеш чудото и дали ќе го признаеш како такво - прашањето е дали тоа може да се случи? Одговорот е секако - да.

Ете по незнам кој пат се потврдува она за кое јас и ти Зидарски диксутиравме за Светото Тројство.А тоа е необјективноста, пристрасноста и избегнувањето на вистината. Таму се скапа сирот ти од употребата на терминот "да претпоставиме", a овде веќе уште во твојата втора реченица се постави во улога на судија, за на крајот вешто да направиш колтук ( кружен ток) демек темата не била за тоа. А веќе го кажа тоа што требаше да го кажеш.

Јас би рекол само дека состојбата е обратна. Она за што Мухаммед а.с. рекол дека се Божји зборови се вика к*р,ан,и тој фала му на Бога покрај другото и содржински до ден денес не претрпел никаква промена.За разлика од вашата Библија која што може да биде се, само слово Божјо не.

Затоа повели одбери соодветна тема каде ќе расправаме по ова прашање. Јас те чекам...
газење%20од%20смеењебакнеж-ова зашто ме насмеа.Како Мухамед да беше опседнат од некој демон?ѓаволПа како тогаш да веруваме дека се тоа Божји зборови? Затоа што Мухамед а.с. рекол дека се Божји зборови?Зошто би му поверувала на некој кој бил опседнат со демон, зар тоа не го пишува во к*ранот?големо%20гушкање

Ни Брижит Бардо не тие рамна за актерство. Биди трпелива,ќе отвориме тема за ова, па има пердуви да летаат од тебе.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:10
ne si ni prv znaes kolku pominaa na forumot...bez diskusii samo edno prashanje eden Musliman kje mi kazes posle Isus, imash 6 vekovi do Mohammed...samo eden musliman?
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:20
Ќе ти кажам.

Исус бил муслиман. Задоволна?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:23
Дури и Спирос е муслиман. зарем сеуште неси забележала.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:27
vo red ama posle Isus nekoj musliman da mi kazese a pred Mohammed, i ne vrti odgovoaraj toa sto te prasham...oti kje vidis dali ima voda vo radika
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:59
Originally posted by belichka belichka напиша:

vo red ama posle Isus nekoj musliman da mi kazese a pred Mohammed, i ne vrti odgovoaraj toa sto te prasham...oti kje vidis dali ima voda vo radika

Искрено, не ти ја разбирам поентата. Ми испаѓа како јас да ти речам кажи ми еден христијанин пред Исуса.Ај поконкретно постави го прашањето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 01:11
pa da ce ti nabroime ilijadnici i pred Isus i posle Isus..od koj period sakas od toj duri ako pobarash potocno nekoja godina pr.520,580,630,830, odberi ti duri i vo koja godina sakas kje ti napbroime PRAVOSLAVNI HRISTIJANI BASH OD KOGA KOJ PERIOD SAKAS KOJA GODINA...

A TI OD 1 DO 6 VEK NEZNAES NI EDEN MUSLIMAN DA NI KAZES AAA STO E OVAAA?

DALI IMALO?
DALI POSTOELE?
KADE BILE MUSLIMANITE 6 VEKA POSLE ISUS?

wa aleylkum selam
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 10:08
Originally posted by deshad deshad напиша:

Затоа повели одбери соодветна тема каде ќе расправаме по ова прашање. Јас те чекам...
газење%20од%20смеењебакнеж-ова зашто ме насмеа.Како Мухамед да беше опседнат од некој демон?ѓаволПа како тогаш да веруваме дека се тоа Божји зборови? Затоа што Мухамед а.с. рекол дека се Божји зборови?Зошто би му поверувала на некој кој бил опседнат со демон, зар тоа не го пишува во к*ранот?големо%20гушкање

Ни Брижит Бардо не тие рамна за актерство. Биди трпелива,ќе отвориме тема за ова, па има пердуви да летаат од тебе. [/QUOTE]

Ајде...го наточив мечоттрепкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 10:31
Како ке се вика филмот?

Си немал оџата работа, си ја туткал чалмата?

Се надевам ке биде забано-хумористичен, а не хорор.

п.с. шала нели

Изменето од Опитен - 02.Ноември.2008 во 11:10
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 14:56

Imam edno prasanje, mozebi povece konstatacija i licno razmisluvanje, no bi sakala da slusnam objasnuvanje od nekoj poupaten.

Opiten, ce te zamolam da mi go protolkuvas ova: Isus, vo Jovan na edno, a mozebi uste na 2 mesta spomenuva (parafraziram) deka "Sekoj sto Mi e daden od Otecot, ke dojde pri Mene, a Jas nema da odbijam nitu eden od tie sto doadzaat pri Mene (t.e.od doverenite od Otecot). ..." I uste, veli deka " A voljata na Bog koj me prati e da ne izgubam nitu eden od onie sto Toj mi gi dade, tuku na krajot da gi voskresnam".

Eve uste edno "Nikoj ne moze da dojde kaj Mene ako toa mu e onevozmozeno od  nebesniot Otec"

Mislam deka edna vakva predeterminiranost na spasenite i odbraniote od Boga se srecava na uste ponekoe mesto no ne mozev da baram...

Znaci, dali toa Bog poznavajci gi nasite srca znae koj ce se spasi, ili pak, prosto, onie koi sto ce se spasat se odnapred odbrani?

Pozdrav

Гледаш, Марија, дека Светото Писмо неможеме да го толкуваме буквално и со свој ум. Во него има многу такви „контрадикторни“ места и ако немаме некој поупатен да не научи можеме да погешиме, па дури и така самонаучени да учиме и други и тогаш е уште пострашно.

Затоа е најдобро да си прашаме за она што незнаеме. Затоа и во едно место во Светотот Писмо се вели синко прашај си го татко ти.

Нешто накратко.

Прво, точно е дека Бог се знае и за ова Мојот духовен Отец вели дека тука не се работи за никаква предестинација или предодреденост затоа што во тој случај се исклучува слободата, а во овој случај пак, се потврдува слободата. Се работи за наш избор.

Нели и на друго место од Евангелиоето кога двајцата браќа поучени од мајка си сакале да седнат едниот одлево а другиот оддесно на Исуса Он ги укорува и им вели да се седи оддесно и одлево е за оние кои е подготвено од Отецот и кажува за тоа треба да ја пиеме чашата од која пие Он и да се крштеваме со крштеванието со е крстен Он.

За да сакаме да бидеме со Бога во Царството Небесно треба да е слободно, доброволно и љубовно. Нашите односи со Него да бидат личносни и од љубов, а не задади некоја, каква и да е друга причина и интерес. Едноставно, заради Бога. Тоа значи Бог, преку Неговата благодат, да не привлечи.

И секој кој доаѓа при Бога од таа причина нема да биде отфрлен и како Добриот Пастир кој ги познава своите овци и ги повикува и тие го слушаат и Он ги води по себе и ги внесува во трлото.

а еве и малку попширно кај Авва Јустин Поповик

Изменето од Опитен - 02.Ноември.2008 во 15:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 15:04
Blagodaram na objasnuvanjeto Opiten, se slozuvam deka "Светото Писмо неможеме да го толкуваме буквално и со свој ум. Во него има многу такви „контрадикторни“ места и ако немаме некој поупатен да не научи можеме да погешиме, па дури и така самонаучени да учиме и други и тогаш е уште пострашно. " i zatoa pobarav Poupaten, a gledam deka ti ubavo gi poznavas rabotite.

Znaci, sepak nema nisto kontradiktorno tuka, Bog cuka na sekoe srce a od nasata volja zavisi dali ke mu ja otvorime portata-ili ne, t.e. dali ce se spasime ili ne.

Vsusnost, nema predestinacija, no Bog sepak poznavajci ne znae koj ke mu ja otvori portata...Mislam, i Juda imal slobodna volja da bira, no go izbral pogresnoto, a Isus znael koj ce go predade, neli...(onoj koj prv ce go natopi lepceto vo vino...)

Da?

големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 15:07
Баш така Марија.

Господ е голем што ни дал духовни Отци за да ни го предаваат словото на Вистината.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 15:15
Amin
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 143144145146147 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.