IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 57>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 23:28
Фреска на Пресвета Богородица (Констанца, Романија)

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 23:35
Originally posted by makarios makarios напиша:

Фреска на Пресвета Богородица (Констанца, Романија)

Многу убаво ...

Денес во Романија има одлична иконописна школа ...

Таму се раководат според древните иконописни канони и навистина денешнит икони изработени според иконографскиот канон “зрачатбогословие“...

Навистина прекрасно ...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 23:44
Да, убаво е, ај понатака ќе ставам и друзи трепкање
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 02:06
Еве пак нешто од Романија :)

Изменето од Maran Ata - 30.Октомври.2008 во 02:07
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 03:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 03:22
Не треба да ставаме икони?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 04:17
Темата е дискусија за иконите, а не галерија со икони... во еден момент беше ок постирањето на иконите, како пример за тоа што се дискутира, ама малку се претера...
Do what is right, come what may...
Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 14:51
Originally posted by makarios makarios напиша:

Евангелос, доста си контраверзен. Велиш дека Св. цар Константин бил паган, и дека не е достоен за светител;

ja pa ne znam so koj pamet nekoj moze da tvrdi deka bil svet? od kade bre ti se molam konstantin, glavniot suruvac so paganizmot i arijanizmot svetec? cekaj malce, da se priberam za istiot li paganski-arijevec zborime, ne mi se veruva?

istiot konstantin sto go svika eretickiot sobor vo Tir vo koj bese negirano Nikejskoto veruvanje?

Istiot li sto mu zapreti na Atanasije Veliki vednas da go primi Arije, eretikot, negatorot na Hrisotvoto bozestvoto, antickiot Jehovin Svedok, da go pribere nazad vo crkvata?

istiot li sto podocna go isprati Atanasije, golemiot borec za vistinata na Evangelieto vo progonstvo?

istiot li sto mu priredi gala ceremonija na priem na Arije nazad vo crkvata, sred centralnata carska Carigradska crkva, sto bese spreceno samo so Bozja intervencija i smrtta na eretikot vo povorkata?

istiot li sto na svojata smrt se predade na krstevanje od Arijevskiot Arhiepiskop Evzevije Nikomedijski? vo cija crkva se pokrstil i vo cie ime?

ete zatoa vi se potrebni istoricari, a ne samo popovi, zasto tie si ja vrtat istorijata za da gi zalazat prostoumnite.

Изменето од bratljube - 01.Ноември.2008 во 14:51
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 15:21

Добро срочено bratljube аплауз Сеуште не можам да поверувам дека тој истиот пагански-аријевец Константин, православните го слават како "светец", му имаат дури и ден посветено, имаат и икона од него, му се молат итн. А на кого? На, како што ти соодветно го нарекуваш, паганскиот-аријевец Константин.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 15:33

Да не беше Константин вие сега сеуште ќе бевте изворни пагани и ќе се клањавте на изворното сонце.

Св.Цар Константин ве направи Христијани, а Хртистијанството ве зачува да сте Македонци.

Носите име верен Православен поборец за таа наша Македонија и плукате и мавате по се што е свето.

Неблагодарни.

п.с. знам дека на овој коментар ке има нов( гордиот никогаш не попушта) но и мене еден Отец ме учи на смирение и јас ќе се повлечам од понамошна дискусија со вас. За дискусија се потребни барем двајца разумни луѓе а за кавга барем двајца безумни.

Господ да ви прости
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 15:41
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. знам дека на овој коментар ке има нов( гордиот никогаш не попушта) но и мене еден Отец ме учи на смирение и јас ќе се повлечам од понамошна дискусија со вас. За дискусија се потребни барем двајца разумни луѓе а за кавга барем двајца безумни.

Господ да ви прости

kakva diskusija.

'brate', so vistinata nema diskusija. zatoa i pametno e sto ne se zanimavas so vistinata, tuku so starite lagi so koi popovite ve lazat.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 16:36
Зошто наместо икони не употребувате цитати од Светото Писмо кои би имале далеку поголемо влијание во свеста на верникот? Згора на тоа никој не ќе ве обвини за прекршување на втората Божја заповед.

Изменето од AlDra - 01.Ноември.2008 во 16:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 16:39
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Зошто наместо икони не употребувате цитати од Светото Писмо кои би имале далеку поголемо влијание во свеста на верникот? Згора на тоа никој не ќе ве обвини за прекршување на втората Божја заповед.

АлДра, ние цело време употребуваме цитати - особено оној каде Господ вели да не судиме за да не ни се суди и оној каде ап.Павле вели дека секој треба да си ја гледа својата работа, ама искуството покажува дека само цитати не вршат работа.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 16:42
Маран Ата ај сеа не ми ги извртувај зборовите. Не ве осудив туку сакав искрено да ве прашам. Зошто не одговарате едноставно? Зар не треба да се поучуваме едни со други? Мене ме интересира и барам одговор. Можеби со вашиот одговоро ќе ме убедите дека сте во право, а ако не никому ништо.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.