IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Свјатаја Свјатих
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свјатаја Свјатих

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:22
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Значи сепак жените, кога не се во месечниот циклус, можат да влегуваат во олтарот?

Да!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:32
Зошто тогаш секогаш кога сум бил во православна црква со женско друштво, ним им забранувале да влегуваат во олтарот, а на мажите не?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:35
Затоа што малце другарчето погоре е грешка....и во олтарот е како што било за Свјатаја Свјатих...влегува само една жена (за да исчисти) и тоа со благослов од свештено лице.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:36

Зошто тогаш секогаш кога сум бил во православна црква со женско друштво, ним им забранувале да влегуваат во олтарот, а на мажите не?

газење%20од%20смеење     Ме изнасмеа ... Олтарот не е место за секој - а како што ти тврдиш таму најмалку можеш да влезиш ти (како неправославен)...

Таму влегува оној што има благослов...
Ти тие работи никогаш нема да ги разбереш пошо не си член а Праославната Црква...

Ела зачлени се и се ке ти стани јасно...

ТОА ВАЖИ ЗА СИТЕ ШТО НЕ ГИ РАЗБОРААТ НЕКОИ РАБОТИ ....

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:36

Доколку читаше се што ти напиша Тетратка, ќе ти станеше јасно.

Само со благослов може било кој да влезе, а доколку нема и мажот благослов, тогаш ни тој нема да влезе. Компренде?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:38
А на крај краева па шо мајка бара секоја да може да влезе
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:40
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

НЕ МОЖЕ СЕКАЈ ДА ВЛЕЗЕ!!!
А НАЈМАЛКУ ЕРЕТИЦИТЕ ... (Т.Е. ОНИЕ ШТО НЕ СЕ ЧЛЕНОВИ НА ЦРКВАТА)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:41
Добро другар не се дери тајм%20аут
тоа ми беше јасно..

Изменето од blueprayer - 01.Ноември.2008 во 13:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:49
Ма не прашувај јас за мене, јас воопшто немам потреба да влегувам во олтарот, а и кога сум влегол, тоа сум го направил само за да разгледам, слично како што сум влегол и во џамија, онака како турист.

Но не ми е јасно зошто вие влегувате во олтарот? Што мајка барате вие таму? На тоа место, пред да биде принесена посладната Жртва - Христос, таму се принесувале жртви за гревовите на луѓето. Но сега, откако е принесена последната Жртва - Христос, олтарот нема никаква функција - освен туристичка. Секоја принесена жртва таму, па макар било тоа и едно мало свеќиче, ја погазува Хрисовата Жртва и ја прогласува истата за недоволна!
Ве евангелијата е јасно евидентирано дека храмската завеса која го одделуваше олтарот од останатиот дел од Храмот, во моментот кога Христот умре на крстот, се расцепи на средината, одозора надоле, а тоа беше потврда дека се укина човечкото посредништво (свештенство) меѓу Бога и луѓето и дека сега сите, буквално сите, имаат право на директен пристап до Бог - без употреба на никаков олтар, никакви свештеници, никакви крвни или бескрвни жртви, никакви свеќи, кандила, темјани..

Во Новиот Завет Светиот Дух повеќе не пребива во никаков ракотворен Храм, туку телата на христијаните се храмот на Светиот Дух...

"Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас,"
(1 Коринтјаните 6:19)

Прашањето е уште пошироко: Шо мајка бара па било кој да влезе? среќа

Изменето од EvAngelos - 01.Ноември.2008 во 13:51
Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:54
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Постојат и други жени во Православната црква кои имаат право да влезат во олтарот, а тоа се монахињите, кои имаат посебен благослов од надлежниот епархиски архијереј. Но не во секое време, туку само при исклучителна потреба, кога треба да го исчистат олтарот и да ги запалат кандилата и свеќите.

kakov argument!? klasicen pravoslaven sovinizam. zenite se za cistenje, za sto drugo.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 13:57

Ма не прашувај јас за мене, јас воопшто немам потреба да влегувам во олтарот, а и кога сум влегол, тоа сум го направил само за да разгледам, слично како што сум влегол и во џамија, онака како турист.

Но не ми е јасно зошто вие влегувате во олтарот? Што мајка барате вие таму? На тоа место, пред да биде принесена посладната Жртва - Христос, таму се принесувале жртви за гревовите на луѓето. Но сега, откако е принесена последната Жртва - Христос, олтарот нема никаква функција - освен туристичка. Секоја принесена жртва таму, па макар било тоа и едно мало свеќиче, ја погазува Хрисовата Жртва и ја прогласува истата за недоволна!
Ве евангелијата е јасно евидентирано дека храмската завеса која го одделуваше олтарот од останатиот дел од Храмот, во моментот кога Христот умре на крстот, се расцепи на средината, одозора надоле, а тоа беше потврда дека се укина човечкото посредништво (свештенство) меѓу Бога и луѓето и дека сега сите, буквално сите, имаат право на директен пристап до Бог - без употреба на никаков олтар, никакви свештеници, никакви крвни или бескрвни жртви, никакви свеќи, кандила, темјани..

Во Новиот Завет Светиот Дух повеќе не пребива во никаков ракотворен Храм, туку телата на христијаните се храмот на Светиот Дух...

"Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас,"
(1 Коринтјаните 6:19)

Прашањето е уште пошироко: Шо мајка бара па било кој да влезе? среќа

Како е можно оклу злоба да се собере во еден човек -
АБЕ  КАЈ ИМАТ ТУРИСТИЧКИ ОЛТАР?

зарем ова не е навреда и хула?

п.с.

ЗА ПОСЛЕДНАТА ЖРТВА ИМАМ СПЕЦИЈАЛНО ПРАШАЊЕ ДО ТЕБЕизненадување
КОЈ СПАСУВА И КОЈ ДАВА ЖИВОТ ВЕЧЕН?изненадување

ТОГАШ КЕ РАЗБЕРИШ ШТО Е ОЛТАР!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 14:02

Јас добро знам Кој спасува и Кој дава живот вечен и добро знам дека Тој повеќе нема никаква врска со олтарот, ама според тебе изгледа Марија спасува и таа дава живот вечен...

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Радувај се (Марија), Ти си кораб за оние што сакаат да се спасат;
....
радувај се (Марија), Ти си неисцрпна ризница на животот!

голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 14:08

Јас добро знам Кој спасува и Кој дава живот вечен и добро знам дека Тој повеќе нема никаква врска со олтарот, ама според тебе изгледа Марија спасува и таа дава живот вечен...

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Радувај се (Марија), Ти си кораб за оние што сакаат да се спасат;
....
радувај се (Марија), Ти си неисцрпна ризница на животот!

голема%20насмевка

ТАКА Е !!!

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Е КОРАБ НА ТИЕ ШТО САКААТ ДА СЕ СПАСАТ...

Ако Христос на Тајната вечера (Ефхаристија) ни заповедал тоа да го правиме (преку апостолите како први епископи, подоцна презвитерите и ѓаконите ) - ОБРАЗОТ НА ПРВАТА ЦРКВА (ХРАМ)...

Тоа е Тоа што дава Живот вечен - САМИОТ ХРИСТОС НА ЕФХАРИСТИЈАТА !!!

ТЕЛОТО И КРВТА ХРИСТОВА!!!

Во олтарот има една трпеза на која ХРИСТОС НЕПРЕКИНАТО ЈА ПРОЛИВА СВОЈАТА КРВ ЗА НАС ДА ИМАМЕ ЖИВОТ ВЕЧЕН!!! - КАКО ШТО ОН НИ ЗАПОВЕАЛ!!!

КОЈ ГО ЈАДЕ МОЕТО ТЕЛО И ЈА ПИЕ МОЈАТА КРВ ЈАС КЕ БИДАМ ВО НЕГО И ТОЈ ВО МЕНЕ ...

И КАКО ОНОЈ ШТО НЕ ОПШТИ СО ХРИСТОС - НЕ СЕ ПРИЧЕСТУВА - САКА ДА ИМА ЖИВОТ ВЕЧЕНизненадување

Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 14:11
tetratce, za pricesta, imas mnogu lesno prasanje ovde, ajde odgovori go.

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8103&KW=vinoto&PID=1404479#1404479
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,201 секунди.