|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 137138139140141 242> |
Автор | ||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jас ти тврдам од ептен лични блиски извори дека возилата се донации. На игумен од еден манастир (нема да спомнувам име), кој многу го почитувам и ептен, ептен добро се познаваме, му дадоа донација кола. После година и пол, поради тоа што имаше проблеми со возење на истата, му ја сменија колата за нова, и тоа беше донација. Истото го тврдам и за владика од Македонија кој има скапа кола, а му е донација од човек кој го почитува. Самиот си кажа дека не си бил во контакт со ниту еден владика, а сепак пишуваш нешто што не е основано. А што се однесува до народните кујни, да не си грешка нешто? Секогаш кога одам во манастир јадам и спијам без пари. А и црквите организираат народни кујни. Прошетај низ Скопјето малку. А ако не знаеш каде треба да одиш за да се увериш во ова, кажи, ќе ти најдам соодветна придружба. (и немој да го продолжуваш овој разговор за народните кујни затоа што има и фотографски материјал на нет, па да не останеш посрамен, или да ги искористам твоите зборови - за келвета се добива и казна). И бај д веј, јас сум видела многу добри дела од многумина владици, а дали сум видела некое твое добро дело? |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Барем добро е што си искрен, за разлика од некои твои сеоверници. Тоа е за пофалба |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Би сакал и јас нешто да кажам на оваа тема.
Како прво темата воопшто не е благородна. Кој и што вози и кој и што прави... Нели Господ не учи најпрво да си ја гледаме гредата во своето око односно она што го имаме во своето срце и да го чистиме. Мене мојот духовен отец ме учеше дека ако го препознаваме гревот кај другиот тоа значи дека ние самите сме болни од истиот. А како доказ ке наведам еден пример. Ќе го напоменам примерот со блудната страст. Простете ми ако сум вулгарен ама го наведувам како најочигледен за нас иако може да се каже и за секоја друга страст. Ако ние видеме некоја убава и разголена девојка(момче во зависност од полот и страстта) ќе се соблазниме и веднаш во на,с ако не повеќе ќе се развијат барем помисли, ама кај децата не е така. Зошто? Што значи преку гревовите и слабостите на другите секогаш да си ги препознаваме своите и да не ги судиме другите. Тогаш дали е разумно да одиме да го лечиме другиот, а ние самите сме болни, и дали би плачеле над туѓ мртовец ако ние имаме свој мртовец дома? Од друга страна. Владиката е преставник на Црквата и ги зслужува сите достоинства и пошести од наша страна исто ако и пресседателот, премиерот и тн за државата. Па и срамота е ако не ги почитуваме. Јас многу добро познавам еден наш Владика кој во своето возило и спиеше, што значи постојано беше подвижен на мисија. Од почетокот истиот тој Владика имаше мала кола и најпрво онаму каде требаше да се појави како Владика и преставник на Црквата беше враќан од стражарите и мораше пешки да оди, ај и тоа не е толку важно туку, таа своја мобилност и тогаш ја имаше со таа разлика што му беше многу потешко, а и мисијата му беше скратена. Незнам ништо за возила но знам дека правеше најмалку 10 пати повеке километри од секоја јавна личност кај нас. На крај краева сепак Владика е, Црковен Великодостојник. Монах е едно а Владика сосем друго иако и Владиката длабоко во својата срж во својот внатрешен живот е монах ама кој тоа да го види и сфати. И ве молам ако не сте во неговата кожа, положба, не судете никого. не судете за да не ви се суди оти судењето е својство на паднатиот човек и нема ништо со Христа и кој повеќе кој помалку е тема на соблазна и суд. Затоа советувам да се избегне оваа неблагодарна тема и да се фатиме за проблемите од внатрешен карактер. Луѓе мои, зошто никој овде не зборува за љубовта? зошто никој не зборува за молитвата? зошто микој не зборува за милостињата? зошто никој не зборува за смирението? зошто никој... Ке ви кажам. затоа што незнаеме ништо за нив оти ги немаме, а сме се фатиле за догматски теми, а без здрав и правилен добродетелен живот во Црквата нема ни правило разбирање на верата и за кои светите Оци со страв се осудувале и да пропелтечат. Молете се за мене грешниот. Изменето од Опитен - 25.Октомври.2008 во 07:02 |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како се викаше бабати да се помолиме за нејзината душа? Изменето од Опитен - 25.Октомври.2008 во 06:46 |
||
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ајде малку да ја оставиме темата за владиците.
Пред извесно време во весникот Православна светлина (мислам дека е на МПЦ), сретнав податок дека чинот на ставање венци на главите на младоженците при венчавање претставува знак за победа, дека непобедени влегуваат во брачниот живот и дека не ги победила сладострасноста. Е сега, ме интересира мислењето на сите оние кои го прифаќаат христовото учење, дали тие такви, непорочни (со чист образ) влегле во брачниот живот? И што со тие кои не се придржувале кон ова божја заповед, а сепак отишле во Неговата црква, пред Неговиот олтар и го примиле венецот на својата глава? Бидејќи ова прашање задира во приватноста на секоја индивидуа, (иако е пожелно) не е морално (во смисла-обврзувачко) да се даде пишан одговор. Доволно е самите во себе да си го поставите ова прашање и да си дадете искрен одговор. |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исус влезе во Ерусалим на магаре!
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И тие шо му постелаа палмови гранчиња, по некој ден извикуваа: Распни го, распни.
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Магаре или магарица? Едно или две ? Прашање е сега на кое треба да ми одговорите! |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Жените влегуваат во џамијата, но, точно така не го обавуваат намазот/молитвата заедно/испомешани со мажите,туку тие си имаат свое посебно место ,позади мажите. Намазот/молитвата во исламот зазема високо место, и покрај другото за нејзино обавување е потребна покрај духовна и телесна чистотија. Со оглед на одредени движења кои се застапени во самата молитва,жените клањаат позади мажите. Тоа е исламска регулатива која налага така да се обавува молитвата. |
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti blagodaram mnogu brate. |
||
|
||
MOYA
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ke sudime? Pastorite na magare da ne javaat? |
||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Господ е голем и им се открива на оние кои со чисто срце го бараат.
Ако на едно од овие најмали сте го направиле, Мене сте ми го направиле. Ти благодарам Господи за се ! |
||
|
||
Nya
Нов член Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секој Велигден, во Храмот на гробот на Исус, од небото се симнува светиот оган и ја потврдува вистинитоста на православната вера.
Го повикувам EvAngelos да ми каже, дали и во библиските цркви се случува истото? Дали и тие имаат од небото потврда дека се вистинската вера? Јас не ја знам Библијата толку како него и признавам дека со помош на Библијата не можам да ја одбранам православната вера, но затоа па знам за вакви чуда со кои бог ја докажува православната вера. Ајде да видиме сега што ќе кажеш хани |
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако сакаш поопширно да не информираш за ова чудо, поточно што се случува.
|
||
Внеси реплика | страница <1 137138139140141 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |