IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 130131132133134 242>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:39
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Марија - дискусијата навлегува во нешто што не сакам да се дискутира на Вероисповед. Ве молам - да ја оставите до тука.

Епа незнам тогаш каде да се дискутира за ова и не гледам дека не е поврзано со темата, но ОК, ти си тука чичкото модератор и јас го почитувам тоа.

THE ENDне%20кажувај%20никому

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:41
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

toa se podmolni lagi sto gi kazuvas. vprocem, zosto nekoj hristijanin voopsto bi delel pari? zosto da ne si gi cuva za sebe, bidejki ti izgleda se gledas niz prizmata na materijalnoto.

zalno. намигнување

se uste od tebe ocekuvam odgovor kako toa mpc go blagoslovi bludot na premierot?трепкање не%20кажувај%20никому
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:42
Ок... како ќе дискутираш за тоа? Ајде кажи ми...? Можеш ли да ги изнесеш фактите, доказите, аргументите? Можеш ли да спомнеш директно имиња, објекти и слично? Или како што велиш самата - не можеш, затоа што ќе си го окркаш?!
Затоа - мора да се бира - или ќе зборуваме аргументирано за тоа, или нема воопшто...
Ако сакаш да зборуваш отворено - бујрум, само не мислам дека е разумно (за тебе)...
Do what is right, come what may...
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:50
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Тргнале по Него Стево, по Него, станале негови ученици, проповедници. Но тој не им давал пакетчиња, брошурки, и покрупни работи. Не биле агресивни. Тие биле вистинските следбеници, дури им заповедал кога одат некаде да не носат резервна облека....Така?А што имаме денес? Пристап во “библиски“ цркви со ветување за подобар живот, со цел. Така се следи Исус?

isus gi vide ili tie nego?

tie ne trgnaa taka, sami od neboto im dojde znak, tuku isus gi povika i im naredi da go sledat. poagresivno od toa zdravje. no za nivno dobro se razbira.

i ne znam dali ne im dal paketcinja. se sekjavas ednas im dade nesto pa im ostanaa 12 paketcinja visak.

jas sum hristijanin veke 14 godini i nikogas ne sum dobil humanitaren paket. ama lugje sto imale potreba, i jas sum daval pari da im kupime nesto sto im e neophodno.

ne znam od koga e grev na nekogo da mu DADES?

ili tolku ve naviknaa vasite popovi na ZIMANJE, pa se cudite na dobrata volja na nekogo da im pomogne na svoite siromasni braka i sestri?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:55
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ок... како ќе дискутираш за тоа? Ајде кажи ми...? Можеш ли да ги изнесеш фактите, доказите, аргументите? Можеш ли да спомнеш директно имиња, објекти и слично? Или како што велиш самата - не можеш, затоа што ќе си го окркаш?!
Затоа - мора да се бира - или ќе зборуваме аргументирано за тоа, или нема воопшто...
Ако сакаш да зборуваш отворено - бујрум, само не мислам дека е разумно (за тебе)...

Факти, докази, аргумент...Си се знаат тие сами. Макарие денес се вклучи па на Гугл најде каде се одржува к*рсот по Веронаука.
Нема везе, ај дискутирајте си како мислите дека треба, мене вака не ми се игра, мислам, кога чувствувам дека слободата на говор ми е ограничена.

Имајте убава дискусија и пријатна вечер.среќа

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:58
Марија - не ти е ограничена слободата на говор.
Макарие даде конкретни информации, јасни и прегледни.
Не може да настапиш со директно обвинување, а да го поткрепиш со "тие си знаат". Ако имаш конкретно што да кажеш - слободно - темата е отворена!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:23

nemoj ti mene haos da mi kazuvas. dovolno ke bide izvini. drugpat ne izmisluvaj, tuku citaj.

i pak nisto ne kaza za taa crkvata navodna. sega nie da ti veruvame na lepe oci? a moze i nemas lepe oci!

kaj e taa crkva, koja, koga treba da se razvedes, itn.

bitno e mnogu, a vaka samo so prazni slova mislis deka ke postignes nesto? pa jas znam za eden manastir vo koj se pravat orgii. i?

Dobro be ajde kazi, na koja crkva i pripadjash??????????????????????????????????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:24
pripagjam na Hristovata crkva, Negovata nevesta. a zar ima i drugi?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:27

pripagjam na Hristovata crkva, Negovata nevesta. a zar ima i drugi?

Znaci Pravoslaven si, pa taka kazi sto se plashis ,BLAGODARAM
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:29
da pravilno go slavam boga. ti isto?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:32

da pravilno go slavam boga. ti isto?

I jas isto, kako i site Pravoslavni Hristijani...Koja e tvojata Krsna Slava?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 03:14
Ај изворни, чекајте малку. Вие нас не судите не сме ја проповедале верата на разбирлив јазик, е ајде да видиме вие со разбирливиот јазик што сте направиле!

Ова е дел од проповедта во ХБЦ Радосна Вест за време на Духовден.(добра самокритика - следете го тој пример, наместо да се мешате во туѓи цркви)

(6) Молитвата

За првите христијани читаме вака: “...беа постојани во... молитвите”- (Дела 2:42).
На овој тест многумина од нас би паднале, а само мал број би го положиле. Ако судиме според тоа што на молитвените часови доаѓаат околу 25 % од оние што горе-долу редовно доаѓаат на неделните боголужби, би заклучиле дека оваа црква е исполнета со Светиот Дух околу 25%. Но сликата станува уште полоша, ако се каже дека обично само 5-7 лица земаат учество на заедничките молитви. Тоа би ни дало исполнетост од само 8-10%. Се разбира, ако сакаме да се тешиме, состојбата не е многу подобра ни во другите цркви, но тоа не не амнестира. Ќе преземеме ли нешто во врска со овој тест? Секој нека се праша, направи ли напредок или назадување по однос на ова прашање од минатиот Духовден до овогодишниот? Има некои кои стагнираат, тапкаат во место со години. Да се обвинува црквата за вашиот слаб јавен молитвен живот е апсолутно неприфатливо. Во себе треба да го барате одговорот, во степенот на вашата исполнетост со Светиот Дух.

извор „изворна“ веронаука

Гледам и вас, кои разбирате македонски, ве има мнгоумина в црква!
А и гледам кој треба да се обвинува за тоа - добар совет на пасторот!

Изменето од Maran Ata - 24.Октомври.2008 во 03:17
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 04:24
"Нам на свештенството, за жал, ни се многу поинтересни  црковните треби и чинодејствија кои имаат парична тарифа, отколку оние кои немаат тарифа, како на пример, служењето Литургија, исповедта, причестувањето, проповедањето, духовното раководење. И сега сосема е “нормално” приоритет да им даваме на оние работи кои ни се поинтересни. Од тука зпочнува проблемот. Забораваме на Христовите зборови „бесплатно добивте, бесплатно давајте“. Потоа во случај на напад, на полето дека слабо се трудиме да допреме до народот, имаме спремен одговор дека народот не доаѓа во црква, па од таа причина не може да се допре до него, а забораваме дека Христијанството е мисионерска вера, забораваме дека светиот апостол Павле пеш го обиколил тогаш познатиот свет и покрстил толку многу народ."
(Митрополит Пимен)

Изменето од EvAngelos - 24.Октомври.2008 во 04:27
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 04:29
Некој нема одговор а???

И не го цитирај отец Пимен, тој се самкритикува, ама не го пика носот во туѓи цркви. И бај д веј, во правосланите цркви не одат само по 5-7 души во црква.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 130131132133134 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.