|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 57> |
Автор | ||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па, побаравте библиски цитати. Еве ви...
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ништо не докажуваат тоа цитатите што ги наведувате. Поклон пред икона , исцелување од страна на икона, чудотворно делување. Пожелно е да се побараат цитати за овие работи, ама ги нема. |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа само покажува дека Божјиот Дух е сеуште жив и не е заробен во рамки на книгата.
А за цитатите - вие ги разбирате по еден начин, ние по друг. За вас секогаш тие цитати ќе бидат несоодветни за тоа што се прави од православните, за православните секогаш ќе бидат јасна причина зошто се практикуваат одредени церемонии. Мислам дека е крајно време да се престане со проповедништво и да се прифати дека другите имаат право да веруваат и да ја практикуваат верата на различен начин. Ова важи и за двете страни! |
||
Do what is right, come what may...
|
||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Крајно време е точно! Цитатите воопшто ви немаат врска со иконите, затоашто се толку јасно напишани и неможам да разберам зошто таа непопустливост и тврдоглавост кога се обидувате да докажете дека Библијата ги одобрува иконите.Затоа Библијата тргнете ја на страна и ке се заврши недоразбирањето, секој има право да верува на сопствен начин на Бог само да не ја злоупотребува Библијата! |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изворен - да не имаш авторско право на Библијата?! Да не имаш од Бога лично дадено право да ја толкуваш Библијата и никој друг да не ја толкува на друг начин?! Бог слезе од небото и ти рече - Ти отсега ќе го толкуваш словото мое и никој друг?!
Се додека не се случи тоа - ова што го изјавуваш е чиста суета. Или недоразбирање... Ајде сега назад на тема и престанете со едни та исти коментари! |
||
Do what is right, come what may...
|
||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали може некој да ми каже за исцелителната моќ на иконите од некој Библиски стих?
|
||
MOYA
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
MOYA
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Slushaj Izvoren. Stopati do sega vie kazano deka Pravoslavnata Crkva koja e edinsrvena koja izvorno i so vekovi ja chuva hristijanskata vera pokraj Svetoto Pismo, koe ne e nishto drugo osven zapisahn del na Svetoto Predanie, podednakvo go pochituva i mu veruva i na istoto toa Svetoto Predanie koe se prenesuva i chuva vo Crkvata. Toa Sveto Predanie nie go pochituvame i ke go pochituvame i so siot avtoritet na nego ke se otpovikuvame i ve molime pochituvaj go toa i ne povtoruvajte go toa se edno isto prashanje. Vashe e da mislite za Pravoslvana Crkva shto sakate, Gospod e eden Bod i sudija , pa ne mu ja zemajte Negovata uloga, zashto znaesh onoj shto ja prezema ulogata na Hrista koj e. |
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Брате Евангелосе, прочитана книго. Откако ќе бидеш разобличен и не ќе можеш да се спротставиш на фактите и докажеш твојата „вистина“, бегаш, те снемува, за потоа пак да се појавиш префрлајќи го жариштето на друго место и како што и секогаш до сега, си ги вртеш работите по твое. Сега се фати за „екскомуницирањето“ на св.Јован Дамаскин. Тоа го потврдуваш само со една рченица а избегнувајќи ги сите околни факти. Најпрво им се заблагодарувам на Маран ата и Темплариус за прикажаниот историски осврт за иконоборството. Но да ги погледниме фактите. -Св. Јован Дамаскин бил екскомунициран и анатемисан на соборот кој цела историја го знае како разбојнички собор и преставува срам - на разбојничкиот собор не учествувал ниеден Православен Епископ - на соборот не се бранела вистината со силата на Светиот Дух и разумот туку со физичка сила и оружие, што не поттикнува да мислиме дека, ти и таквите како тебе тоа го подржувате - соборот не го предводел некој од епископите (Црквата, Теологијата) туку царот ( власта, политиката),а од друга страна ја осудувате МПЦ дека била политизирана и здружена со властта. А не знаете и тоа дека на тој исти св.Јован Дамаскин, столбот на Православието, иконоборците за да го запрат да пишува и го брани иконопочитувањето, му ја отсекле десната рака. Истата вечер тој се молел пред иконата на Богородица и така молејќи се истоштен заспал. Утредента кога се разбидил се видел повторно со здрава десна рака, а на местотот каде му била пресечена имало лузна како потврда на чудото. И св.Јован како знак и благодарност за тоа чудо на иконата и додал трета рака и затоа таа икона денес се нарекува Троеручица. За таа икона било прорешено дека ќе се роди некој монах Сава и на него да му се предаде. Тоа се остварило кога св.Сава Српски во 12 век бил на поклонение во тие предели го познале по пророштвото и му ја дале иконата. Истата таа икона, до разурнувањето на соброниот храм на Пресвета Богородица во Скопје, кој слава му на Бога деновиве повторно се обнови, се чуваше во него во нашата Македонија. Денес иконата се наоѓа во српскиот манастир Хиландар на Света Гора и е чудотворна за кое има богато сведоштво. Кој има уши нека слушне и кој има ум нека разбере. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да се надоврзам. Според Преданието, кое Светата Црква го чува, царот Едески Евгар бил болен од лепра и кога слушнал за Исус Христос тој испратил еден од неговите живописци да му го нацрта ликот и верувал дека и од тоа може да добие исцеление на својата болест. Кога овој дошол на местото каде бил Исус Христос сакал да го нацрта, но заради изобилството на Божестевената благодат на Лицето Христово, неможел. Тогаш Исус, Кој со Својата Божестевна природа, можел да го види тоа, зел една крпа(убруз) си го избришал лицето и му ја дал да му ја однесат на царот. На таа крпа(убруз) се оцртал ликот Христов и кога овој се избришал со неа оздравел, потоа поверувал и по Воскрсението Христово и Слегувањето на Св.Дух во Црквата се крстил, тој и целото негово царство. Потоа, постои и уште една таква икона на крпата која Веронка му ја дала на Христос да се избрише за време на Неговите страдања на патот до Голгота и уште една на крпата која било положено врз неговото мртво тело. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova e veke nesto konkretno sto objasnuvas deka osnova na vasata vera e Svetoto predanie, a pak Biblijata e eden od segmentite sto go socinuvaat toa Predanie. Kolku sto razbrav za site prasanja i ne mora da se povikuvas na Pismoto. |
||
vesnaa
Група Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
otsekogas ikonite mi se cinele malku kako sueverie, ama sega nekako mi se otvoraat ocite deka tie voopsto ne se del od prvicnata zamisla na Isus.
se raduvam sto mozam da ve citam site na ovoj forum, bidejki poleka osoznavam kakov navistina bil Isus, bidejki gledajki gi vladicite na mpc, imav mnogu pogresna slika. vi blagodaram. |
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve edna od moite omileni ikoni - Gospod Sedrzitel, blag za onie koi Go slusaat i gi ispolnuvaat Negovite zapovedi, a strog kon onie koi se otklonuvaat od Negovata ljubov. Se naoga vo manastirot sv.Ekaterina na Sinaj i datira od 6-ti vek.
Изменето од Maran Ata - 23.Октомври.2008 во 11:16 |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Внеси реплика | страница <1 2324252627 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |