IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 57>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 02:27
Па, побаравте библиски цитати. Еве ви...
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 02:39
Originally posted by makarios makarios напиша:

Па, побаравте библиски цитати. Еве ви...

Ништо не докажуваат тоа цитатите што ги наведувате.
Поклон пред икона , исцелување од страна на икона, чудотворно делување. Пожелно е да се побараат цитати за овие работи, ама ги нема.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 02:51
Тоа само покажува дека Божјиот Дух е сеуште жив и не е заробен во рамки на книгата.
А за цитатите - вие ги разбирате по еден начин, ние по друг. За вас секогаш тие цитати ќе бидат несоодветни за тоа што се прави од православните, за православните секогаш ќе бидат јасна причина зошто се практикуваат одредени церемонии.
Мислам дека е крајно време да се престане со проповедништво и да се прифати дека другите имаат право да веруваат и да ја практикуваат верата на различен начин. Ова важи и за двете страни!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:00
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Тоа само покажува дека Божјиот Дух е сеуште жив и не е заробен во рамки на книгата.
А за цитатите - вие ги разбирате по еден начин, ние по друг. За вас секогаш тие цитати ќе бидат несоодветни за тоа што се прави од православните, за православните секогаш ќе бидат јасна причина зошто се практикуваат одредени церемонии.
Мислам дека е крајно време да се престане со проповедништво и да се прифати дека другите имаат право да веруваат и да ја практикуваат верата на различен начин. Ова важи и за двете страни!

Крајно време е точно! Цитатите воопшто ви немаат врска со иконите, затоашто се толку јасно напишани и неможам да разберам зошто таа непопустливост и тврдоглавост кога се обидувате да докажете дека Библијата ги одобрува иконите.Затоа Библијата тргнете ја на страна и ке се заврши недоразбирањето, секој има право да верува на сопствен начин на Бог само да не ја злоупотребува Библијата!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:07
Изворен - да не имаш авторско право на Библијата?! Да не имаш од Бога лично дадено право да ја толкуваш Библијата и никој друг да не ја толкува на друг начин?! Бог слезе од небото и ти рече - Ти отсега ќе го толкуваш словото мое и никој друг?!
Се додека не се случи тоа - ова што го изјавуваш е чиста суета. Или недоразбирање...
Ајде сега назад на тема и престанете со едни та исти коментари!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:10
     Дали може некој да ми каже за исцелителната моќ на иконите од некој Библиски стих?

Кон врв
MOYA Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 19.Октомври.2008
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MOYA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:28
Кон врв
MOYA Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 19.Октомври.2008
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MOYA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:55
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Дали може некој да ми каже за исцелителната моќ на иконите од некој Библиски стих?

Slushaj Izvoren.

Stopati do sega vie kazano deka Pravoslavnata Crkva koja e edinsrvena koja izvorno i so vekovi ja chuva hristijanskata vera pokraj Svetoto Pismo, koe ne e nishto drugo osven zapisahn del na Svetoto Predanie, podednakvo go pochituva i mu veruva i na istoto toa Svetoto Predanie koe se prenesuva i chuva vo Crkvata.

Toa Sveto Predanie nie go pochituvame i ke go pochituvame i so siot avtoritet na nego ke se otpovikuvame i ve molime pochituvaj go toa i ne povtoruvajte go toa se edno isto prashanje.

Vashe e da mislite za Pravoslvana Crkva shto sakate, Gospod e eden Bod i sudija , pa ne mu ja zemajte Negovata uloga, zashto znaesh onoj shto ja prezema ulogata na Hrista koj e.

Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 06:02
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Точно така, Јован Дамаскин ги бранел иконите, додека 338 други епископи ги осудувале. Затоа и бил екскомунициран и анатемисан од црквата.

Брате Евангелосе, прочитана книго.

Откако ќе бидеш разобличен и не ќе можеш да се спротставиш на фактите и докажеш твојата „вистина“, бегаш, те снемува, за потоа пак да се појавиш префрлајќи го жариштето на друго место и како што и секогаш до сега, си ги вртеш работите по твое.

Сега се фати за „екскомуницирањето“ на св.Јован Дамаскин. Тоа го потврдуваш само со една рченица а избегнувајќи ги сите околни факти.

Најпрво им се заблагодарувам на Маран ата и Темплариус за прикажаниот историски осврт за иконоборството.

Но да ги погледниме фактите.

-Св. Јован Дамаскин бил екскомунициран и анатемисан на соборот кој цела историја го знае како разбојнички собор и преставува срам

- на разбојничкиот собор не учествувал ниеден Православен Епископ

- на соборот не се бранела вистината со силата на Светиот Дух и разумот туку со физичка сила и оружие, што не поттикнува да мислиме дека, ти и таквите како тебе тоа го подржувате

- соборот не го предводел некој од епископите (Црквата, Теологијата) туку царот ( власта, политиката),а од друга страна ја осудувате МПЦ дека била политизирана и здружена со властта.

А не знаете и тоа дека на тој исти св.Јован Дамаскин, столбот на Православието, иконоборците за да го запрат да пишува и го брани иконопочитувањето, му ја отсекле десната рака. Истата вечер тој се молел пред иконата на Богородица и така молејќи се истоштен заспал. Утредента кога се разбидил се видел повторно со здрава десна рака, а на местотот каде му била пресечена имало лузна како потврда на чудото. И св.Јован како знак и благодарност за тоа чудо на иконата и додал трета рака и затоа таа икона денес се нарекува Троеручица.

За таа икона било прорешено дека ќе се роди некој монах Сава и на него да му се предаде. Тоа се остварило кога св.Сава Српски во 12 век бил на поклонение во тие предели го познале по пророштвото и му ја дале иконата.

Истата таа икона, до разурнувањето на соброниот храм на Пресвета Богородица во Скопје, кој слава му на Бога деновиве повторно се обнови, се чуваше во него во нашата Македонија.

Денес иконата се наоѓа во српскиот манастир Хиландар на Света Гора и е чудотворна за кое има богато сведоштво.

Кој има уши нека слушне и кој има ум нека разбере.

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 06:20
Originally posted by MOYA MOYA напиша:

Slushaj Izvoren.

Stopati do sega vie kazano deka Pravoslavnata Crkva koja e edinsrvena koja izvorno i so vekovi ja chuva hristijanskata vera pokraj Svetoto Pismo, koe ne e nishto drugo osven zapisahn del na Svetoto Predanie, podednakvo go pochituva i mu veruva i na istoto toa Svetoto Predanie koe se prenesuva i chuva vo Crkvata.

Toa Sveto Predanie nie go pochituvame i ke go pochituvame i so siot avtoritet na nego ke se otpovikuvame i ve molime pochituvaj go toa i ne povtoruvajte go toa se edno isto prashanje.

Vashe e da mislite za Pravoslvana Crkva shto sakate, Gospod e eden Bod i sudija , pa ne mu ja zemajte Negovata uloga, zashto znaesh onoj shto ja prezema ulogata na Hrista koj e.

Да се надоврзам.

Според Преданието, кое Светата Црква го чува, царот Едески Евгар бил болен од лепра и кога слушнал за Исус Христос тој испратил еден од неговите живописци да му го нацрта ликот и верувал дека и од тоа може да добие исцеление на својата болест. Кога овој дошол на местото каде бил Исус Христос сакал да го нацрта, но заради изобилството на Божестевената благодат на Лицето Христово, неможел. Тогаш Исус, Кој со Својата Божестевна природа, можел да го види тоа, зел една крпа(убруз) си го избришал лицето и му ја дал да му ја однесат на царот. На таа крпа(убруз) се оцртал ликот Христов и кога овој се избришал со неа оздравел, потоа поверувал и по Воскрсението Христово и Слегувањето на Св.Дух во Црквата се крстил, тој и целото негово царство.

Потоа, постои и уште една таква икона на крпата која Веронка му ја дала на Христос да се избрише за време на Неговите страдања на патот до Голгота и уште една на крпата која било положено врз неговото мртво тело.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 10:08
80.jpg
Покров на Пресвета Богородица, 1/14 октомври

Тоа чудо станало во царскиот град Константинополза време на управувањето на благочестивиот цар лав Мудри (886-912) во прославената црква“Пресвета Богородица“ во Влахерна. Таму, за време на целоноќното бдение во неделен ден, во првиот ден на месец октомври, во четвртиот час од ноќта, во присуство на многу народ, свети Андреј Јуродив ги подигнал очите кон небото и ја Видел небесната Царица, Покровителка на целиот свет, пресвета Дева Богородица, која стоела во воздухот и се молела, блескајќи како сончева светлина и ги покривала луѓето со својот чесен омофор...Гледајќи го тоа, св. Андреј му рекол на својот ученик - блажениот Епифаниј:
-Гледаш ли брате, како Царицата и Госпоѓа на сите се моли за целиот свет?
Епифаниј одговорил:
-Гледам оче, и се бојам!
Како што некогаш св Јован Богослов видел на небото големо чудо - жена,облечена во сонце, така и св Андреј над храмот во Влахерна видел Невеста неневесна, облечена во сончев порфир...

п.с.

Од сега па натака, јас на оваа тема нема да се замарам со празни муабети и бесмислици - ти реков ми рече (зашто тоа што имав да го кажам го кажав на почетокот, нели е глупаво да се повторува едно и исто постојано, а при тоа да нема ефект), бидејќи на тој начин ке напредне дискусијата, а нема да тапка в место...изненадување
ИС-ХС + НИ-КА     
IP IP логиран Измени%20порака Избриши%20порака
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 10:39
Originally posted by MOYA MOYA напиша:

Slushaj Izvoren.

Ova e veke nesto konkretno sto objasnuvas deka osnova na vasata vera e Svetoto predanie, a pak Biblijata e eden od segmentite sto go socinuvaat toa Predanie.
   Kolku sto razbrav za site prasanja i ne mora da se povikuvas na Pismoto.
Кон врв
vesnaa Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 10:43
otsekogas ikonite mi se cinele malku kako sueverie, ama sega nekako mi se otvoraat ocite deka tie voopsto ne se del od prvicnata zamisla na Isus.

se raduvam sto mozam da ve citam site na ovoj forum, bidejki poleka osoznavam kakov navistina bil Isus, bidejki gledajki gi vladicite na mpc, imav mnogu pogresna slika.

vi blagodaram.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 11:15
Eve edna od moite omileni ikoni - Gospod Sedrzitel, blag za onie koi Go slusaat i gi ispolnuvaat Negovite zapovedi, a strog kon onie koi se otklonuvaat od Negovata ljubov. Se naoga vo manastirot sv.Ekaterina na Sinaj i datira od 6-ti vek.

Изменето од Maran Ata - 23.Октомври.2008 во 11:16
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,264 секунди.