IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 57>
Автор
Порака
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 20:36
dobravecer,

a i toa deka nie pravoslavnite im se poklonuvame
na ikonite neznaci deka na materijata se poklonuvame
ova e vekje besmisleno kolku mn.pati e poftoreno deka
ne na meterijata a na ispishanoto obrazot likot
se poklonuvame...

sepak i nemorash da se poklonuvash-metanija da pravis pred nesto za da bides idolopoklonik, vremeto gubenje pred pc e sekako idolopoklonstvo, vremeto pominato pred tv PREKUMERENO e idolopoklonstvo, sakanjeto nerazumno i zrtvuvanje na se okolu sebe na milenicinjata e idolopoklonstvo, i mn drugi raboti...no ne se tie koj spasuvaat ako nie preku molitvata proiznesena pred ikonata se molime i dobivame mir sto togash?

Ako slepiot slusha duhovni pesni-psalmi dali toj e idolopoklonik na muzikata?

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 22:46
Stav crkve prema slikanju i poštovanju ikona iznosi se na završetku IKONOPISNOG PRIRUČNIKA ERMINIJE i glasi:
>>>Slikanje svetih ikona uzeli smo ne samo od svetih otaca nego i od svetih apostola pa čak i od samog Hrista...
Mi slikamo Hrista na ikoni kao čoveka, jer se on javio na zemlji i živeo sa ljudima (Varuh3), postavši pravim čovekom kao i mi osim greha, slikamo i bespočetnog Oca kao u >> star. danima<< saglasno viđenju proroka Danila (gl.7), a slikamo i Duha Svetoga u vidu goluba kako se on javio na Jordanu; slikamo i Bogomajku i sve svete, a svima tim ikonama poklanjamo serelativno a ne uslužno, tj. ne govorimo da je to sam Hristos ili sama Bogomajka ili sam Sveti koji je naslkan na ikoni, već ono poštovanje koje dajemo ikoni podajemo PRATIPU, tj. onome koga nam ona predstavlja.....Dakle poštovanje ikona prelazi na PRALIK, veli Sv. Vasilije....
Uopšte videći na ikoni lik svetog odmah se setimo njegovog dela, uznoseći svoj um PRALIKU i prinoseći Bogu blagodarnost zato što mu je dao snagu da učini takve podvige i utvrdi pravoslavlje.

Изменето од Templarius - 22.Октомври.2008 во 22:46
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:17
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

>>>Slikanje svetih ikona uzeli smo ne samo od svetih otaca nego i od svetih apostola pa čak i od samog Hrista...

Ova e opasna rabota stom oni site ovie raboti "su gi uzeli" od apostolite i samiot Hristos.Samo sto nemoze nikako da argumentiraat.
        Se se bazira vrz teorijata na veter i magla.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:21
Изворен и Станлио - на барем 20 страници во темава се повторува истиот муабет.
Вие го изложивте вашиот став, православните верници го изложија нивниот став. Јасно им е на сите кој каде стои по ова прашање. Уште 30 страници да испишеме - вие ќе имате ист став, православните верници ќе имаат ист став.
Затоа - согласете се да не се согласувате и престанете со непотребни повторувања.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:24
ИМА ЕДНА ГЛУПАВА РАБОТА НА ФОРУМОВ - НЕКОЈ ПОСТОЈАНО САКА ДА ПРОВОЦИРА - ДА ЈА НАПНУВА АТМОСВЕРАТА И БЕСМИСЛЕНО ДА СОЗДАВА ТЕНЗИЈА, БИДЕЈКИ КОГА КОМЕНТИРА НА БИЛО КОЈА ТЕМА ВООПШТО НЕ ГИ ЧИРА ПРЕДХОДНИТЕ ПОСТОВИ И НЕ Е ВО ТЕК СО МУАБЕТИТЕ НА ТЕМАТА ...

ЗАРЕМ ТАКВИТЕ МУАБЕТИ ИМААТ СМИСЛА ...?????????????????збунетостзбунетостзбунетост
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:29
Да, за ова си во право.
Не знам зошто се мисли дека ако нештото се повтори 20 пати дека ќе има поголем ефект отколку што имало првиот пат?!
Се што се добива е крајно непочитување на правото на другиот да верува и да ја практикува таа вера онака како што сака.
Кон врв
stanlio Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stanlio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:32
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Изворен и Станлио - на барем 20 страници во темава се повторува истиот муабет.
Вие го изложивте вашиот став, православните верници го изложија нивниот став. Јасно им е на сите кој каде стои по ова прашање. Уште 30 страници да испишеме - вие ќе имате ист став, православните верници ќе имаат ист став.
Затоа - согласете се да не се согласувате и престанете со непотребни повторувања.

Ако е така твоето убедување, почитувај го и моето дека не е лошо да се повтори, па и да се изнесе некој нов аргумент, затоа што можеби некој ќе се одврати од искривена верска пракса. Ако е така како што ти велиш, зошто воопшто да се обидуваме луѓето да ги придобиеме за Христа? Тие со своето ние со нашето ли учеше Христос?
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:38
      11 Имено, ми јавија, браќа мои, Хлоините домашни дека меѓу вас има препирки.

12 Со ова сакам да кажам, дека секој од вас зборува: ‘Јас сум Павлов’, ‘Јас сум Аполосов’, ‘Јас пак Кифин’, а ‘Јас Христов’,

13 Дали Христос се раздели? Павле ли беше распнат за вас? Или сте крстени во Павлово име?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:54
Originally posted by stanlio stanlio напиша:

Ако е така твоето убедување, почитувај го и моето дека не е лошо да се повтори, па и да се изнесе некој нов аргумент, затоа што можеби некој ќе се одврати од искривена верска пракса. Ако е така како што ти велиш, зошто воопшто да се обидуваме луѓето да ги придобиеме за Христа? Тие со своето ние со нашето ли учеше Христос?

Ако е така - тогаш на погрешно место си дошол. Форумов не служи за проповедање!!! Служи за дискусии. Кога нешто се повторува и повторува, престанува да биде дискусија.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 23:59
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Nerukotvoreni lik

Sveta Pravoslavna Crkva 29 avgusta praznuje Nerukotvoreni Obraz Gospoda Isusa Hrista na cijem platnu je predstavljen lik Naseg Spasitelja.Na njemu je tacno predstavljen Hristov lik.
Kako se Gospodov lik nasao na platnu? Zasto je on nerukotvoran?
U to vreme nije bilo fotoaparata, ni kamera. Tada je moglo da se slika i crta samo rukom.
Dok je Gospod Isus Hristos propovedao u Palestini, u gradu Edesa smesten na reci Eufrat, vladao je knez po imenu Avgar. On je bio bolestan od neke neizlecive bolesti i mnogo je patio. Kada je cuo za Isusa, da On leci ljude od svakojake bolesti, poslao je pismo Njemu po jednom svom slugi koji se zvao Ananij, da izleci i njega. Buduci da je Ananij bio dobar crtac i odlicno vladao slikarskom vestinom, dat mu je zadatak od njegovog gospodara da nacrta Hrista i da mu donese njegov lik.
Pismo je stiglo do Hrista, ali Ananij nikako nije uspevao da nacrta Gospodov lik, jer je iz njega bljestala jaka i zaslepljujuca svetlost.
Tada je Isus znajuci to oprao svoje lice vodom i izbrisao krpom na kojoj je ostao Njegov lik. Ovaj nerukotvoreni lik Ananij je odneo svom gospodaru Avgaru. Knez je poljubio lik i odmah ozdravio.Avgar je odmah zatim postavio nerukotvoreni lik iznad ulazna vrata grada, da bi izrazio pred svima veru kneza da je Isus Istiniti Bog. Kasnije u desetom veku imperator Konstantin Bagrenorodjeni je preneo platno sa nerukotvorenim likom u Carigradu i postavio ga u crkvi Svete Sofije.

Vo 15ti vek e unistena od strana na muslimanite....

Ја уништиле, а?
Ај, наскоро ќе имаме прилика и сами да Го видиме директно, знаците веќе се присутни меѓу кои и напорите за обнова на Храмот, тогаш нема да има потреба од икони...
нели?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 00:00
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Многу ми се допаѓа таа случка со неракотворната икона, кога Исус се забришал само, и на крпата се појавил неговиот лик, и по вера-болниот великодостојник се излечил (простете ако згрешив нешто околу настанов, но така беше).

Живо ме интересира каде е таа икона, во која црква се наоѓа, ја има ли бар на интернет?

Таква "икона" од Исус не постои, ни на интернет, ни на јаве. Католичката црква едно време се пофали дека ја има таа "неракотворна икона", но по испитувањето научниците утврдија дека тој фалсификат датира од 16 век. Мислам дека беше 16-ти, не ме фаќајте на збор, ама не беше сигурно пред 14-ти, што верувам ќе се сложите е мноооогу далеку од 1 век.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
stanlio Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stanlio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 00:02
Не само тогаш, никогаш немало потреба од икони. Прашањето е до кога ќе сонувате? Таква икона никогаш не ни постоела. Зар Господ ќе оди до таа мака да праќа неракотворен лик од Исус, за после тоа некои безбожници да ја уништат? Хаххахахахаха... ова е за рипли.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 00:03
pb287.jpg
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 00:06
Пред да те пратат тебе на рипли, станлио, потсети се дека Исус направил безброј чуда кои логично, не би можеле да се запишат во Библијата....
Што е тука чудно, многу работи останале да се прераскажуваат токму затоа што имало безброј сведоци на настаните.

Мене ова чудо кое не стои во Библијата воопшто не ми е неверодостојно, напротив...Можам да замислам само уште што се нема направено Исус тоа време, ако и ден денес прави чуда. Може ли се да се запише?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.