|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 57> |
Автор | |
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobravecer,
a i toa deka nie pravoslavnite im se poklonuvame na ikonite neznaci deka na materijata se poklonuvame ova e vekje besmisleno kolku mn.pati e poftoreno deka ne na meterijata a na ispishanoto obrazot likot se poklonuvame... sepak i nemorash da se poklonuvash-metanija da pravis pred nesto za da bides idolopoklonik, vremeto gubenje pred pc e sekako idolopoklonstvo, vremeto pominato pred tv PREKUMERENO e idolopoklonstvo, sakanjeto nerazumno i zrtvuvanje na se okolu sebe na milenicinjata e idolopoklonstvo, i mn drugi raboti...no ne se tie koj spasuvaat ako nie preku molitvata proiznesena pred ikonata se molime i dobivame mir sto togash? Ako slepiot slusha duhovni pesni-psalmi dali toj e idolopoklonik na muzikata? |
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Stav crkve prema slikanju i poštovanju ikona iznosi se na završetku IKONOPISNOG PRIRUČNIKA ERMINIJE i glasi:
>>>Slikanje svetih ikona uzeli smo ne samo od svetih otaca nego i od svetih apostola pa čak i od samog Hrista... Mi slikamo Hrista na ikoni kao čoveka, jer se on javio na zemlji i živeo sa ljudima (Varuh3), postavši pravim čovekom kao i mi osim greha, slikamo i bespočetnog Oca kao u >> star. danima<< saglasno viđenju proroka Danila (gl.7), a slikamo i Duha Svetoga u vidu goluba kako se on javio na Jordanu; slikamo i Bogomajku i sve svete, a svima tim ikonama poklanjamo serelativno a ne uslužno, tj. ne govorimo da je to sam Hristos ili sama Bogomajka ili sam Sveti koji je naslkan na ikoni, već ono poštovanje koje dajemo ikoni podajemo PRATIPU, tj. onome koga nam ona predstavlja.....Dakle poštovanje ikona prelazi na PRALIK, veli Sv. Vasilije.... Uopšte videći na ikoni lik svetog odmah se setimo njegovog dela, uznoseći svoj um PRALIKU i prinoseći Bogu blagodarnost zato što mu je dao snagu da učini takve podvige i utvrdi pravoslavlje. Изменето од Templarius - 22.Октомври.2008 во 22:46 |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ova e opasna rabota stom oni site ovie raboti "su gi uzeli" od apostolite i samiot Hristos.Samo sto nemoze nikako da argumentiraat. Se se bazira vrz teorijata na veter i magla. |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изворен и Станлио - на барем 20 страници во темава се повторува истиот муабет.
Вие го изложивте вашиот став, православните верници го изложија нивниот став. Јасно им е на сите кој каде стои по ова прашање. Уште 30 страници да испишеме - вие ќе имате ист став, православните верници ќе имаат ист став. Затоа - согласете се да не се согласувате и престанете со непотребни повторувања. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИМА ЕДНА ГЛУПАВА РАБОТА НА ФОРУМОВ - НЕКОЈ ПОСТОЈАНО САКА ДА ПРОВОЦИРА - ДА ЈА НАПНУВА АТМОСВЕРАТА И БЕСМИСЛЕНО ДА СОЗДАВА ТЕНЗИЈА, БИДЕЈКИ КОГА КОМЕНТИРА НА БИЛО КОЈА ТЕМА ВООПШТО НЕ ГИ ЧИРА ПРЕДХОДНИТЕ ПОСТОВИ И НЕ Е ВО ТЕК СО МУАБЕТИТЕ НА ТЕМАТА ...
ЗАРЕМ ТАКВИТЕ МУАБЕТИ ИМААТ СМИСЛА ...?????????????????
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, за ова си во право.
Не знам зошто се мисли дека ако нештото се повтори 20 пати дека ќе има поголем ефект отколку што имало првиот пат?! Се што се добива е крајно непочитување на правото на другиот да верува и да ја практикува таа вера онака како што сака. |
|
|
|
stanlio
Нов член Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако е така твоето убедување, почитувај го и моето дека не е лошо да се повтори, па и да се изнесе некој нов аргумент, затоа што можеби некој ќе се одврати од искривена верска пракса. Ако е така како што ти велиш, зошто воопшто да се обидуваме луѓето да ги придобиеме за Христа? Тие со своето ние со нашето ли учеше Христос? |
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
11 Имено, ми јавија, браќа мои, Хлоините домашни дека меѓу вас има препирки.
12 Со ова сакам да кажам, дека секој од вас зборува: ‘Јас сум Павлов’, ‘Јас сум Аполосов’, ‘Јас пак Кифин’, а ‘Јас Христов’, 13 Дали Христос се раздели? Павле ли беше распнат за вас? Или сте крстени во Павлово име? |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако е така - тогаш на погрешно место си дошол. Форумов не служи за проповедање!!! Служи за дискусии. Кога нешто се повторува и повторува, престанува да биде дискусија. |
|
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја уништиле, а? Ај, наскоро ќе имаме прилика и сами да Го видиме директно, знаците веќе се присутни меѓу кои и напорите за обнова на Храмот, тогаш нема да има потреба од икони...нели? |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Таква "икона" од Исус не постои, ни на интернет, ни на јаве. Католичката црква едно време се пофали дека ја има таа "неракотворна икона", но по испитувањето научниците утврдија дека тој фалсификат датира од 16 век. Мислам дека беше 16-ти, не ме фаќајте на збор, ама не беше сигурно пред 14-ти, што верувам ќе се сложите е мноооогу далеку од 1 век.
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
stanlio
Нов член Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не само тогаш, никогаш немало потреба од икони. Прашањето е до кога ќе сонувате? Таква икона никогаш не ни постоела. Зар Господ ќе оди до таа мака да праќа неракотворен лик од Исус, за после тоа некои безбожници да ја уништат? Хаххахахахаха... ова е за рипли.
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред да те пратат тебе на рипли, станлио, потсети се дека Исус направил безброј чуда кои логично, не би можеле да се запишат во Библијата....
Што е тука чудно, многу работи останале да се прераскажуваат токму затоа што имало безброј сведоци на настаните. Мене ова чудо кое не стои во Библијата воопшто не ми е неверодостојно, напротив...Можам да замислам само уште што се нема направено Исус тоа време, ако и ден денес прави чуда. Може ли се да се запише? |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Внеси реплика | страница <1 2021222324 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |