IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Каде оди духот по смртта?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каде оди духот по смртта?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 21>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:26
Така е давиде! ТОЈ е ГОСПОДАР над времето и просторот!
Биди БЛАГОСЛОВЕН и да ти се умножи Верата во ЉУБОВТА !

АМИН       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:28
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Mene licno me zbunuva parabolata na Isus za Lazar i za bogatasot vo Luka 16:19-31 kade se veli deka dusata na Lazar ja odnele angelite na neboto vo pregratkite na Avraam. Dali e ova bukvalno ili ne, ne znam. Ne sakam da bidam dogmaticen po ovaa prasanje,samo Bog znae sto se slucuva so nasata dusa koga umirame, mojata doverba e vo Bog, veruvam vo Voskresenieto i vecniot zivot.
На форумов има убаво толкување на истата http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14679&KW=%EB%E0%E7%E0%F0+%EC%EE%BC%E0%F2%E0+%F0%E5%F7&PID=1230745#1230745
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:29
Originally posted by spiros spiros напиша:

Така е давиде! ТОЈ е ГОСПОДАР над времето и просторот!
Биди БЛАГОСЛОВЕН и да ти се умножи Верата во ЉУБОВТА !

АМИН       

AMIN BRATE SPIROS! BOG NEKA TE BLAGOSLOVI I TEBE!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:39
Se e vo bozji race pa i nash*te dusi toj ni gi dava toj ni gi zima se e volja negova ......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:43
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Se e vo bozji race pa i nash*te dusi toj ni gi dava toj ni gi zima se e volja negova ......

Taka e Templarius! Se drugo e nase mudruvanje i spekulacii>
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 23:48

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Taka e Templarius! Se drugo e nase mudruvanje i spekulacii>

Neznam zasto nekoj koj veruva vo Boga bi se zamaral so toa kade ide dushata - koga taa ni e dadena od boga, akoga toj ni ja dava dushata toj stava jasni pravila na igrata e sega ako gi pocituvame ide tamu ako ne gi pocituvame ide onamu..no sepka na kraj Bog ima zaden zbor a znaeme deka se cudni negovite patishta taka da sigurno sekoj ce dobie po zasluga toa mu e garantirano Bog dava Bog zema ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Ahmar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Октомври.2008
Локација: Palestine
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahmar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 12:10
Во врска со тврдењето на Majkl дека душата постои пред телото вреди да се спомне дека тоа тврдење постоело уште многу одамна во античката грчка паганска вера и денес во хиндуизмот.(телата дека се извалкани духовни битија кои биле привлечени од материјалното).
Обид на синтеза меѓу тоа верување со христијанството направил Ориген од Александрија во 4 век по Христа.Но секогаш комбинациите на било што со христијанството(во овој случај на хеленизам со христијанство)резултура со се само не со христијанство.
така да учењето на ориген,кое го доразвиле многу и гностиците, е анатемисано на петиот вселенски собор во 6 век заедно со Ориген и тоа во стилот "кој верува дека душите постојат пред телото-Анатема".имаше уште неколку слични анатеми но неможам да се сетам поточно како звучеа.
поздрав
Илја дин,илја бил ел Месија+++
(нема друга вера освен правоверната,Христос е месијата)
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 13:50
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Рабани, од ова “teloto ke voskresni od prav
dushata ke se razbudi od sostojba na spiejne“ и ова “ke odgovaraat na zemjata
ne na neboto
telo+dusha(svest)=chovek+bozjiot duh=hristijanin
nagradata za hristijanite e na zemjata vo smisla telo+dusha
nagrada za onie koi go upotrebile bozjiot duh sledejki go bozjiot primer na isus , koga beshe isus bog megu lugeto,e na zemja“, мислам дека си Јеховин Сведок. Мислам, тоа е сосем ОК за емне само што неможеме да се разбереме. На Судниот ден телото ќе воскресне во ново нераспадливо тело, значи нема да биде тоа тело од прав (автоматски не од крв и месо, нели сепак телото , крвта ги содржат сите минерали и елементи од земјата). Со такво тело ни9е горе нема да можеме да одиме,туку како што вели св. апостол Павле тоа ќе биде “нов шатор“, нертаспадливо нешто, значи енма да биде од прав, земја.Друго, наградата нема да биде на Земјата, каква е тогаш поентата? Нели “Бог за своите избраници приготвил што око не виде и уво не чу“, нели во Откровението се зборува за Нов Ерусалим, симболички кажано, но таму нема да има потреба ни од Сонце...така? Ако е така (ако веруваш во Откровението), тогаш како ќе биде возможен животѕ на возобновената Земја без Сонце?

marija dovolno dolgo si na forumov za da imash osnovno poznavajne za jehovini svedoci
tie veruvaat deka se umira i dusha i telo i duh i deka isus se vrati vo 1914
odi na tema :dali treba da se izgradi hramot vo erusalim, koja e moja post i ke vidish deka ne veruvam deka isus se vrati vo 1914
taka da toa e dovolno da sfatish ndeka ne sum svedod
a za nov zivot na zemjata bez sonce, kako e mozno?
kolku poveke se blizi isusovoto vtoro doagajne, tolku poveke ke ja spoznavame vistinata, dodeka ne bideme celosno upateni
p.s.po uchejne na svedocite chovek koj ne se javno iznesi deka e jehovin svedok , nema da bidi spasen, a toa e non sens, t.e. nema bibliski fakti za takvo neshto
nema da voskresnat telata "bukvalno od prav", zatoa apsolutno si vo pravo(telo bez hormoni, poradi hormonite chovek e rob na teloto)
a vo otkrovenie pishuva deka isus ke bidi svetlinata, vo noviot erusalim
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:00
E добро де не се лути, така само ме асоцираше поради тие реченици.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:08

Ima nekoi stihovi vo Biblijata koi posocuvaat deka otkako covek ke umre, umira i dusata , kako na pr. vo Jezekiil 18:4, Psalm 145:4, Propovednik 3:19-21 , Propovednik 9:4-10 . Vo Noviot Zavet vo Evangelieto spored Jovan Isus smrtta na Lazar ja sporeduva so spienje.(Jovan 11:11-14.

Taka veruvaat ne samo Jehovinite Svedoci, tuku i Adventistite, Hristodelfijancite i drugi protestantski zaednici.

Mene licno me zbunuva parabolata na Isus za Lazar i za bogatasot vo Luka 16:19-31 kade se veli deka dusata na Lazar ja odnele angelite na neboto vo pregratkite na Avraam. Dali e ova bukvalno ili ne, ne znam. Ne sakam da bidam dogmaticen po ovaa prasanje,samo Bog znae sto se slucuva so nasata dusa koga umirame, mojata doverba e vo Bog, veruvam vo Voskresenieto i vecniot zivot.

ima i drugi stihovi
razlikata e vo toa shto vo nekoi biblii se koristi poimot dusha , a vo nekoi poimot duh
imam eden post na nekolku prethodni strani od istava tema , vidi ako sakash
vo jovan 11:11-14 ne pishuva deka lazar se sekaval na bilo shto dodeka bil mrtov(negovata dusha =psiha ne se sekavala na nishto od smrtta)
vo luka 16:19-31 se koristi bukvalno poimot dusha =nefesh
vo biblijata za poimot dusha se koristi i ushte poimite:toj samiot, duh, telo , negovoto bitie i vo razlichni situacii e upotreben za site ovie poimi zborot dusha=psiha=nefesh
se sl*gam deka e kontraverzno, megutoa sepak postoi razlika megu dushata na chovekot, i dushata + bozjiot duh dobien po krstevajne na hristijaninot
voskresnuvajne na dush*te e bukvalno razbuduvajne na dush*te od vechiot mir(vechniot son)
znachi ke voskresnat i pravednite i nepravednite dushi, t.e. ke se razbudat od vechniot son
pravednite ja imaat dobieno slobodata od sudot po vera, za toa ke posvedochi bozjiot duh, koj sme go primile po krshtevajne i koj se vrka kaj bog posle smrtta
znam deka e mnogu kontraverzno, vprochem biblijata e violina na koja sekoj mozi da sviri kako shto saka , i zatoa ima tolku mnogu frakcii , a najmnogu od se ima tumachejna okolu otkrovenieto

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:11

E добро де не се лути, така само ме асоцираше поради тие реченици.

i da me vrzat so satana , mojot gospod isus ke me oslobodi ,
sega da ne ti zvucham kako satanist
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 14:19
Не, напротив.
А да, извини ако се навреди што помислив претходно дека си Јеховин сведок.големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 15:25
ok
i ti izvini shto se kikotev
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 15:43

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Свеста е само производ на мозокот.

а си слушнал ли за феномен на клеточно помнење? Знаеш ли дека и срцето “помни“? Мислиш ли дека овој орган попусто бил врзувам со емоционалните доживувања?...

Тој феномен не се однесува на клетките од срцето. Освен ако „не е скршено“!сршено%20срце Тогаш и те како помнитагаплазењесмеење
Од биолошки аспект, срцето е само една пумпа. А и од емоционален, повторно е исто, се доаѓа од мозокот. Остај ти што се вели „од сесрце те сакам“. А во крајна линија и што е толку битно од каде потекнува љубовта? Важно е дека се сакаме.трепкањељубовголемо%20гушкање
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.