IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 57>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:26
Maran Ata, јас еднаш отворив цела тема за тоа што правел првосвештеникот еднаш годишно, но тоа нема врска со цитатот за кој што ме цитираш. Провидно е дека сакаш да го избегнеш моето шах-мат прашање кое го поставувам.
А кога сме веќе кај прашањата, ти ми должиш мене еден куп неодговорени прашања и затоа, за да не се надвикуваме кој колку одговорил, ако сакаш јас и ти да си поставуваме и одговараме на прашања, повели ќе отвириме една тема со ред и правила и таму ќе си поставуваме и одговараме на прашања намигнување

Ајде сега назад на тема. Кој знае нека цитира библиски стих каде што апостолите црале иконите, се поклонувале пред икони, ги осветувале, ги целивале, ги продавале, ги каделе итн. Значи зборувајте за апостолите, а не за EvAngelos голема%20насмевка

Изменето од EvAngelos - 21.Октомври.2008 во 02:27
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:34
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Maran Ata, јас еднаш отворив цела тема за тоа што правел првосвештеникот еднаш годишно, но тоа нема врска со цитатот за кој што ме цитираш. Провидно е дека сакаш да го избегнеш моето шах-мат прашање кое го поставувам.
А кога сме веќе кај прашањата, ти ми должиш мене еден куп неодговорени прашања и затоа, за да не се надвикуваме кој колку одговорил, ако сакаш јас и ти да си поставуваме и одговараме на прашања, повели ќе отвириме една тема со ред и правила и таму ќе си поставуваме и одговараме на прашања намигнување

Ајде сега назад на тема. Кој знае нека цитира библиски стих каде што апостолите црале иконите, се поклонувале пред икони, ги осветувале, ги целивале, ги продавале, ги каделе итн. Значи зборувајте за апостолите, а не за EvAngelos голема%20насмевка

Не сме на “дај побрзај“ или “Супер Бинго“ или “Вашите 5 мин.“ за да поствуваш вакви прашања...
верата е индивидуална работа... јас верувам поучен од ЖИВАТА ЦРКВА дека св ап. Лука ј нацртал првата икона ... кој не сака не мора да верува во тоа...

Бог никој Никогаш не го видел, ама Единородниот Син и Го откри ...

Па акое така не треба и во Бога да веруваме ... пошо никој не го видел ... значи ли тоа дека не постои?смешен

прашања на квиз ... верата е индивидуална работа за верниците,...

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:51
Чоек, Свети апостол Лука има нацртано икона на Пресвета Богородица.

Де кажи ми, пред малце го споменуваше Светиот цар Константин.. со кој библиски стих се споменува дека тој бил цар?!

Или... според преданието, ти го позна Св. Константин дека бил цар?
Слично, и за иконите, нам, кои вистински ја исповедаме верата (или, барем се трудиме вистински да ја исповедаме, и своето знаење го црпиме од Светите Отци на Црквата, кои ги има и ден денеска), оставено ни е во предание, со иконите да се однесуваме така, како што погоре е опишано од православни корисници на форумот.

За волја на вистината, во Светото Писмо, има цитати, каде што Бог наредува да се направат сеници на херувими. Имаше и други моменти, ама одамна не сум се расчепкал по тоа книгите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:52
Еве еден цитат:
Таму Јас ќе ти се откривам и ќе говорам со тебе… меѓу двата херувима кои се над ковчегот на откровението, за сè што ќе им заповедувам преку тебе на синовите на Израил
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:55
Ова е догматот усвоен на Седмиот вселенски собор:
„...Со секоја грижа и обѕирност определуваме, светите и чесни икони да се предложуваат за поклонение, а исто така и изобразбата на чесниот и животворен Крст… Колку почесто преку иконите се созерцуваат ликовите на Господ Исус Христос, на Пресвета Богородица, ангелите и светите, толку почесто, гледајќи ги тие икони – луѓето се побудуваат да си спомнуваат за самите првообрази и да стекнуваат поголема љубов кон нив. Да ги чествуваат со целивање и поклонување (но, не со богопочитување, кое ѝ припаѓа само на едната Божествена природа), туку со почитување… со тимјам и палење свеќи… Зашто, честа што му се воздава на образот, преминува кон првообразот…“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 02:57
Originally posted by makarios makarios напиша:

Еве еден цитат:
Таму Јас ќе ти се откривам и ќе говорам со тебе… меѓу двата херувима кои се над ковчегот на откровението, за сè што ќе им заповедувам преку тебе на синовите на Израил

Не сфаќам каде во овој стих се вели дека апостолите се поклонувале пред икони, целивале икони, се молеле рпед икони, продавале икони, осветувале икони, палеле кандила на икони? Каде? Бидете ве молам прецизни во одговорите трепкање
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:02
Па ти си толмач на Светото Писмо, според својот ум, а не како што велат Светите Отци, така што, можеш да ни истолмачиш каде е :)

Потруди се, одговорот е таму, во тие стихови, ај ќе ти дадам фора неколку денови, ако не може да се снајдеш, ќе идеме делче по делче.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:28
Точно така, јас сметам дека Светото Писмо е Божја објава до секој човек, до обичните смртници без ореоли на главата, а не само на одредени привилегирани ткн. "свети отци" преку чие толкување вие православните ја примате Божјата објава.

Да не сакате да кажете дека е забрането да се чита Библијата и да се расудува со свој мозок?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:34
Ептен се расплинуваш во муабетите. Поставуваш многу прашања, кои заслужуваат скроз нови теми. Да се сконцентрираме на иконите.

Ти посочив цитат, ти извадив делче од Седмиот вселенски собор, и те прашав да ми најдеш библиски стих, во кој се кажува дека Св. Константин бил цар (ова нема врска со темата, но е суштинско за да разбереш некои работи).

размислување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:38

Точно така, ти проба да го заобиколиш моето едноставно прашање со Константин и со седмиот вселенски собор, но тоа не беше одговорот на моето едноставно прашање. Нејсе, кога ќе ми најдеш библиски цитат каде што апостолите користеле икони, врати се на темава, а се до тогаш, поштеди ме од фаќање кривини.

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:38
Евангелос - пак велам - тоа е твојот став.
Затоа што ние имаме став дека Светото Предание е истотака Божја Реч. Ти не. Соодветно - никогаш нема да најдеме заеднички јазик по тоа прашање.
Многу едноставно. Ако ние го прифатиме твојот став за иконите, значи да негираме Божја Реч која ни е предадена преку Преданието. Ако ти го прифатиш нашиот став за иконите - тогаш тоа значи да го прифатиш и Преданието - а тогаш тоа ќе значи да се откажеш од сегашните свои убедувања.
За исти стихови во Светото Писмо имаме различно разбирање - ти велиш не се однесуваат на икони, ние велиме дека се однесуваат на икони. Еден ист стих е во прашање. И? Кој е во право?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:42
Ев, ако сум во заблуда, разобличи ја мојата заблуда.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 03:45
Ете затоа zidarski јас правам разлика меѓу библиските христијани и православните. Мило ми е што конечно сам ја увиде разликата. Библиските христијани веруваат дека Библијата е Божјиот Збор, додека пак православните веруваат дека Библијата е само едно скромно делче од огромната библиотека на православни преданија кои тие исто така ја нарекуваат Божји Збор. Дали тоа е Божји или човечки збор, сум зборувал многу на другите теми. Сепак важно ми беше да ја разбереш разликата меѓу библиските христијани и православните.

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

За исти стихови во Светото Писмо имаме различно разбирање - ти велиш не се однесуваат на икони, ние велиме дека се однесуваат на икони. Еден ист стих е во прашање. И? Кој е во право?

Кој е тој стих? Во Библијата не пости ниту еден стих кој нуди двосмислено значење околу иконите. Нема никаде да најдете во Библијата како библиските личности се поклонувале пред икони, како продавале икони, како се молеле пред икони, како осветувале икони, како палеле кандила пред икони или сл. Такво нешто нема во Билбијата. Можеби во вашите православни преданија има, но не и во Библијата. Да имаше такво нешто во Библиајта, ние библиските христијани ќе бевме првите што ќе користевме икони. Но ете, за жал или не, такво нешто нема во Библијата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 04:03
На која библија се повикуваш? Пошто ја пишуваш со голема буква, претпоставувам - на Светото Писмо. Ајде прочитај, пред малце ти објаснив дека Светото Писмо не е „изворно“ христијанско.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.