IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Komentiranje na fotografii
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Komentiranje na fotografii

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 09:07
Ne znam sho se zamarate so gluposti збунетост.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Janus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2005
Поени: 499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Janus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 09:09
Tegla, ne bi se zamaral, ama me zamaraat.
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 09:44
E da po mene se iznavikavte,sum bil mnogu ostar na jazik,samo jas ispadnav crna ovca,a gledaj sega momcive bile revoltirani ama si traele,e ako taka ni treba cela godina nanazad sakam da vi kazam deka stranava otide u..... ,am site mi kazuvavte prikazni,pa sega ke si bereme sto sme si nasadile
naka ni e nazdravjeтага
www.blissvp.com
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:26
Originally posted by Vojkan Vojkan напиша:

Абе, имам температура и не можам да спијам, па морам да протресам некоја зелена. Значи одиме по ред:

1. Конструктивен коментар? Некој кој ќе ми каже како да ја подобрам фотката. Ова обично треба да биде проследено со одреден дијалог, зашто може да се подобри техникиот дел, ама сигурно може и емотивно да се подобро. Се разбира ако знае авторот што сакал да каже. :-)))

2. Јас ги гледам на монитор!голема%20насмевка Добро, добро, се зезам. Ги гледам дали ми се допаѓаат или не. Ако некоја ми се допаѓа, следува прашањето зошто и како може и дали може да се подобри.

3. Обично поопширен коментар давам на фотки кои имаат потенцијал за повеќе. Фали само малку за совршено. За други фотки или ставам летечка оценка или не ги ни гледам премногу.

4. Прифаќам (барем така мислам) сугестија од скоро секој кој знае добро да срочи коментар. Ама од друга страна па, ако мислам дека коментарот не е на место се заблагодарувам и кажувам зошто фотката е таква каква што е. Сепак, треба да се има повремено и идеја кога се слика, нели?

5. Не мислам дека имам некое тешко портфолио, ама некои фотки беа одлични за мене, ама поминаа у ку*ац. Едноставно тоа е начинот на кој луѓето ги гледаат фотките.

Еве една таква фотка:

http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=52541

Никој не се ни запраша зошто е матна. Дали е грешка или намерно?
Имав некоја идеја да покажам дека светот толку е брз што се е заматено и нејасно. темно. Машина. Недопирливо, а блиско. И така...
Јбг, може и јас се преценувам.црвенеење

ете првиот коментар дава некоја насока зошто е матна фотографијава, демек оној што го гледа ова е пијан и тоа како директен одговор на прашањето во описот на фотографијата.
дали е битна острината, т.е. дали е задолжителна?
секој во фотографијата може да си го види и преслика својот свет.
во било чија фотографија. само тоа треба да го покаже со коментар. затоа се вика коментар, а не образложување на бодовите, кои не се многу ни битни, освен за ...
а тоа дали со својот коментар ќе го погоди баш она што го мислел авторот, тоа е сигурно ретко, освен за оние фотографии кои несомнено ќе сугерираат само едно нешто, без никаква дилема. а тоа тешко се постигнува.

Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:52
Па тој коментар повеќе ми се чинеше дека е цинизам отколку вистинско коментирање. И мислев дека немаше никаква врска со фотографијата.
Нејсе, изгледа сум бил грешка.среќа
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Janus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2005
Поени: 499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Janus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 01:07
Moram da go repostiram komentarot sto go napisav na FIV, u takov sevdah odamna ne sum padnal

Ilco, brat, dzabe ti e. Amater si, i toa ti e sudbina. Kolku i da se trudish, nikogash nema da ja svatis vozvisenata rustikalna avtocenricna genijalna fotografska nadrealnost na gospodin Goko. Ti samo fotografiras, toj filozofira niz fotografija na nivo koe e nedostizno za nas, vizuelno nedokvakanite sitni dusi sto se zanesuvame deka znaeme nesto. A ne znaeme nisto. Jas, na primer, navistina se trudev da najdam nesto vo fotografiite na Goko. I, ne uspeav. Znaci, ne sum blagosloven so dar da vidam bilo sto umetnicko tamu, a toj veli deka toa e vrv na fotografijata. Znaci, ke mora da ucime, bratu moj vo blazenoto neznaenje, za eden den da gi svatime tie dadaisticki principi suptilno vtkaeni vo navidum diletantskite fotografii, da se prosvetlime so otkrovenie na dlaboko sublimiranata filozofija tamu kaj sto ni izgleda deka se raboti za obicna chkrapanica na umisleno amaterce. Koj znae dali naumot ke ni uspee, no dokolku go postigneme toa, ke bideme sledbenici na ucitelot, Goko the One...
Кон врв
lazoroski Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 12:51
Originally posted by Janus Janus напиша:

Moram da go repostiram komentarot sto go napisav na FIV, u takov sevdah odamna ne sum padnal

Ilco, brat, dzabe ti e. Amater si, i toa ti e sudbina. Kolku i da se trudish, nikogash nema da ja svatis vozvisenata rustikalna avtocenricna genijalna fotografska nadrealnost na gospodin Goko. Ti samo fotografiras, toj filozofira niz fotografija na nivo koe e nedostizno za nas, vizuelno nedokvakanite sitni dusi sto se zanesuvame deka znaeme nesto. A ne znaeme nisto. Jas, na primer, navistina se trudev da najdam nesto vo fotografiite na Goko. I, ne uspeav. Znaci, ne sum blagosloven so dar da vidam bilo sto umetnicko tamu, a toj veli deka toa e vrv na fotografijata. Znaci, ke mora da ucime, bratu moj vo blazenoto neznaenje, za eden den da gi svatime tie dadaisticki principi suptilno vtkaeni vo navidum diletantskite fotografii, da se prosvetlime so otkrovenie na dlaboko sublimiranata filozofija tamu kaj sto ni izgleda deka se raboti za obicna chkrapanica na umisleno amaterce. Koj znae dali naumot ke ni uspee, no dokolku go postigneme toa, ke bideme sledbenici na ucitelot, Goko the One...

http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
Кон врв
emilio Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Април.2008
Поени: 73
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emilio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 14:00
Mozebi i konceptot na samiot sajt ne e kako sto treba!Zarem ne ste razmisluvale vo taa nasoka?
Eve eden primer na sajt,na koj cekav edna nedela da bidam pokanet,otkako gi postirav mojte fotki!

http://monsieurphoto.free.fr/Invites/emilio

Sigurno pominale niz ocite na poveke kompetentni foto moderatori,pred da ja dobijam pokanata da stanam clen na sajtot!

Problemot na foto-idividi jas go lociram vo toa sto ne postoi organiziranost okolu toa koj i kako ke postira svoi fotki i avtomatski stanuva "stock sajt".
Za dobroto na sajtot bi trebalo malku poveke da se poraboti okolu ktiteriumite na foto
pocetnicite!
A niv bi gi stavil vo dve kategorii:

1.Vistinski vljubenici vo fotografijata na koj im nedostasuva malku podrska i novo osoznavanje!

2.Foto avanturisti koj sajtov go koristat pred se za zabava i tracanje,od koj povekeminata nemaat nitu osnoven kriterium,nitu osnovnoto poznavanje od fotografijata!

Изменето од emilio - 20.Октомври.2008 во 14:01
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:11
убаво е да се делат луѓето, добро е да се познаваат нивните познавања, проблемот е кој тоа да го прави?
затоа што некој ќе мора да работи на таа тема, но се разбира free!
а тоа е малце поголем проблем.
сите насоки водат кон формирање некоја комисија ли, академија ли, некое тело, кој како сака нека го вика, кое ете како на сајтов чиј линк праќаш, ќе има некоја специјална функција. но со можност да се стигне полесно до прием, не сега да им втераме страв на луѓево, демек или ќе почнат со врвни ремек дела или стрелање.
имам оддамна идеи кои иако пласирани овде, никако да земат замав.
да има нешто како квиз, кој ќе можеш неколку пати да го полагаш, до 5-6 пати, сега да не се претерува. со самото повторување и наоѓање на одговорите ќе се поднаучи нешто, човек ќе се заинтересира. па ќе побара додатна литература и ...
нешто мора да се работи и доработи.
самата форма веќе ни е претесна, не е само коментирањето, треба и изложби, средби, ете сафари има, не многу често, ама.
суштината е таа, апарат во раце и работа, после уз аператив и мезе, слободно може да се коментира до 101 и назад.
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:30
Originally posted by emilio emilio напиша:

Mozebi i konceptot na samiot sajt ne e kako sto treba!Zarem ne ste razmisluvale vo taa nasoka?
Eve eden primer na sajt,na koj cekav edna nedela da bidam pokanet,otkako gi postirav mojte fotki!

Cestitki za pokanata. Ima mnogu sajtovi od toj tip koi neguvaat specificen tip na fotografija. Tamo ima moderatori koi selektivno se grizat za nivoto fotografiite, a so toa i za nivoto na samiot sajt.

Foto.idividi ne e takov sajt. Jas go gledam kako zabava. Znaci slikam nesto i sakam da go spodelam so site vas i kje go ostavam. Bez nikakvi ocekuvanja.

Zatoa ne se zamarajte, nepravete si svoj sajt. Na net ima milion grupi kade sto kje si go najdete mestoto. I podobro moeto portfolio da bide so portfolia slicni na mene, ili podobri odkolku vo kasha popara na idividi. Mene licno samo mi smetaat boduvanjata. Se drugo e loso ama mozam da ziveam so toa i ne mi preci za da krevam tolkava galama.

Po stoti pat kje kazam, sajtot ima sopstvenik - T - Home. Taka sto site izmeni, dopolni itn.., se pravat samo od sopstvenikot, ne od nas ovde. Tie si imaat zamisla dali kje go podobruvaat, kako kje go podobrat i dali voopsto im se isplati da vlozat vo podobruvanje. Ako ne im nosi pari, togas kje bide kako sto e, a ako im nosi togas kje go sredat. Kolku sto mozam da predvidam idividi stranata im e povekje zaradi imidz i zabava odkolku biznis (biznisot znaeme sto im e). Taka sto kje vi kazam da se olabavite i da uzivate vo zabavata намигнување.
Кон врв
emilio Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Април.2008
Поени: 73
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emilio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:54
Voopsto ne bev zapoznat so toa cij e sajot i koj go sponzorira.Sega blagodarejki na Tegla rabotite mi stanaa mnogu pojasni.Vo toj slucaj ke prdolzime taka kako sto e,a od vreme na vreme ke si citame i ke si gledame seiri.A i ne e tolku loso toa kako zabava,posebno za seirdzii.
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 19:23
Originally posted by Janus Janus напиша:

Za ova koga go procitav se valkav nazemja
газење%20од%20смеење

Кон врв
Marie! Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Декември.2007
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marie! Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:01
Smesno vo koja nasoka tece diskusijava!
Konkretni prasanja bez konkreten odgovor!... se prasuvam dali sum dovolno jasna!?

Ne se sekirajte, MEDIOKRITETOT postoel i ke postoi uste dolgo vreme i ako vi e uteha ne se srekjava samo na sajtov.
Ne me plasi nekompetentnosta na fotografiite i komentarite na sajtov koj e sepak napraven za siroki narodni masi, strasno e koga ke slusnete od "profesionalci" i clenovi na ziri komisii neargumentirani izjavi i nepoznavanje na osnovnite fotografski pravila.

So temava nemav namera da kritikuvam tuku da slusnam vase licno mislenje za tipot na komentari koi bi sakale da go dobiete i nacinot na koj vie kritikuvate (generalno, ne konkretno na sajtov).
I am a GIRL!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 01:05
Jas samo gleam seir na sajtot. Ich ne se zamaram. Neam vreme.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.