IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 127128129130131 242>
Автор
Порака
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 23:43
Originally posted by belichka belichka напиша:

sosema se slozuvam so odgovorite na zidarski i templarius,

ama so propovedanjeto i tolkuvanjeto neka ima i Strav Bozji ako nesto poucuva sto ne e soglasno so Biblijata i Svetite Otci!

Mu rece:"Ostavi gi mrtvite da gi pogrebuvaat svoite mrtovci.A ti odi i propovedaj go Bozjoto Carstvo".

Luka 9;60

"A ti odi i propovedaj go Bozjoto Carstvo" mu se obraka na covek bez posebno iskustvo (znaci Gospod go ovlastuva) i ne mu naglasuva so pomos na "svetite otci".
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:05
Ne moze nekoj da propoveda za Bozjeto Carstvo ako ne znae nisto za toa. Zatoa vo Luka 9:60 pisuva vaka:

No Isus mu rece: Ostavi gi mrtvite da gi zakopuvaat svoite mrtovci, a ti VRVI PO MENE i propovedaj go carstvoto Bozjo.

Znaci toj covek trebalo da stane ucenik na Hristos i da go propoveda Carstvoto Bozjo, a ne da trgne sam da propoveda sto ke mu tekne bez Isus
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:11
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ne moze nekoj da propoveda za Bozjeto Carstvo ako ne znae nisto za toa. Zatoa vo Luka 9:60 pisuva vaka:

No Isus mu rece: Ostavi gi mrtvite da gi zakopuvaat svoite mrtovci, a ti VRVI PO MENE i propovedaj go carstvoto Bozjo.

Znaci toj covek trebalo da stane ucenik na Hristos i da go propoveda Carstvoto Bozjo, a ne da trgne sam da propoveda sto ke mu tekne bez Isus

Taka e! Zborot mi e deka sekoj sledbenik Hristov moze da propoveda za Bozjoto Carstvo.
   Ako e nekoj Marksist normalno e deka ja poznava sustinata na marksizmot.

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:13
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ова пак не одговара на прашањето - дали за тие гревови кои верникот ќе ги стори ќе му се суди или е автоматски спасен без суд?

Jovan 3:18

Кој верува во Него - нема да биде суден!

Ma nemoj, toa po vase arogantno tolkuvanje a da ne vadis od kontekst tuku da napises se kako e vo Biblijata    

14 И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син,

15 та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот.

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.

17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.

18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.

19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли.

20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела;

21 а кој ја извршува вистината оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се извршени во Бога.

???????? Bozjoto slovo ne e vasa privatna sopstvenost pa da go izvrtuvate kako na vas vi odgovara??????????????ili mozebi e ????

hmmmmm i uste nesto

GOSPODOVA   MOLITVA
Otce nas, Koj si na Nebesata, da se sveti imeto Tvoe, da dojde carstvoto Tvoe, da bide voljata Tvoja, kako na Nebesata, taka i na zemjata.
Lebot nas nasusen daj ni go denes,i prosti ni gi dolgovite nasi, kako sto im gi prostevame i nie na nasite dolznici , i ne voveduvaj ne vo iskusenie, no izbavine od lukaviot.
                             AMIN

Ako so samoto veruvanje i samo veruvanje (a toa e diskutabilno) sme spaseni,togas, zasto bi se molele, kako sto se molime ????????

Изменето од Templarius - 20.Октомври.2008 во 00:15
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:49
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ова пак не одговара на прашањето - дали за тие гревови кои верникот ќе ги стори ќе му се суди или е автоматски спасен без суд?

Jovan 3:18

Кој верува во Него - нема да биде суден!

Ma nemoj, toa po vase arogantno tolkuvanje a da ne vadis od kontekst tuku da napises se kako e vo Biblijata    

kakva paranoja!

kakvo tolkuvanje, coveku, jas samo citirav eden (kratok) stih. nikakvo tolkuvanje ne dadov. zosto si paranoicen?

znaes kako ispagja, deka se karas so Biblijata a ne so mene, bidejki jas ni zbor svoj ne dodadov.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:51
"Кој верува во Него - нема да биде суден!"
(Исус Христос во ев. Јован 3:18)

Што не ти е јасно во овој стих Templarius? Сакаш да кажеш дека погоре Исус лаже кога вели дека верниците нема да бидат судени?

znaes kako ispagja, deka se karas so Biblijata a ne so mene, bidejki jas ni zbor svoj ne dodadov.

Добра поента stevompc. Ти наведе само еден библиски стих без никакви коментари и толкувања, а тој почна да параноичи на дадениот стих.

Изменето од EvAngelos - 20.Октомври.2008 во 00:54
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:56
smesno e neli evangelos?

a i ti napisa ubava poenta. zar obratnoto e vistina i Gospod laze koga veli koj veruva ne odi na sud?

vnimavaj templarius, ne go pravi Boga lazgo.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 01:22
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Taka e! Zborot mi e deka sekoj sledbenik Hristov moze da propoveda za Bozjoto Carstvo.

Значи не е важно дали има доволни познавања или не?!?!
Do what is right, come what may...
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:11

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Значи не е важно дали има доволни познавања или не?!?!

Mora da ima dovolni poznavanja za da nekoj propoveda za Bozjoto Carstvo, nikako podrugo
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:16
Изгледа Изворен мисли поинаку - но, нека каже самиот...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:26
Секој христијанин може да го проповеда евангелието, а за да проповеда во црквата како редовен проповедник, тоа е веќе друга работа
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:27
Дали христијанинот за да го проповеда евангелието, треба да го познава добро или може така - колку што приучил?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:38
Ако христијанинот не го познава евангелието, тогаш тој не е христијанин, затоа што познавањето на евангелието е клучниот момент за некој да стане христијанин.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:48
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"Кој верува во Него - нема да биде суден!"

(Исус Христос во ев. Јован 3:18)

Што не ти е јасно во овој стих Templarius? Сакаш да кажеш дека погоре Исус лаже кога вели дека верниците нема да бидат судени?

Добра поента stevompc. Ти наведе само еден библиски стих без никакви коментари и толкувања, а тој почна да параноичи на дадениот стих.

Hahahahahaha na vas mozocite eptem vi se ispereni .... Ne velam jas deka Isus laze nego deka VIE LAZETE i toa mnogu cinicno, stihovite od biblijata gi vadite od konntekst i si gi prilagoduvate kako na vam vi odgovara
hahahaha Evangelos i stevo, dvaica so eden udar ....

14 И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син,

15 та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот.

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.

17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.

18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.

19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли.

20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела;

21 а кој ја извршува вистината оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се извршени во Бога.

Ajde sega ja da vi dadam cas po veronauka samo okoga ce gi procitate ovie stihovi MOZEBI ce svatite sto sakam da vi kazam ...

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 127128129130131 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.