|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 125126127128129 242> |
Автор | |||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kakva vrska ima starosta na zemajta so biblijata?
kade ti vo biblijata procita kolku e stara zemjata? |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Лееелллеее! Абе овде, во оваа тема не ја спомнувам староста на земјата со цел да дискутирам за неа, како што ти мислиш, туку те насочувам каде можеш да прочиташ за она што ме праша:
Таму (малку) кажувам (за да не го повторувам истото што го има пишувано Сани), но во целост стојам зад секој збор во излагањето на Сани, каде ги објаснува научните теории. Патем речено, тие не се мои научни теории. А не се ниту на Сани!Колку да нема забуна!
Овде ова не е тема. За тоа има посебен топик во „Наука“. btw. собери ги годините по поколенијата од Адама, преку Аврам, Мојсеј, Соломон, Давид па до Христос , и ќе видиш. На тоа додај ја вредноста на 7-те јомови кога бог создавал и одморал и ќе видиш колку е стара. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zboruvas malkucka opsto i nedokumentirano. ne mi odi matematikata, ne me interesira kako ti odi tebe. ti rece naucnoto otkritie za starosta na zemjata se koselo so bibliskoto tvrdenje za starosta na zemjata.
sledstveno, dokumentiraj so KOE naucno istrazuvanje mislis (bidejki ima sekakvi i ne postoi nekoj opst konsenzus po ova naucno prasanje) i so KOJA brojka od biblijata ne se slozuvas i kade e zapisana? vaka pausalni izjavi ne se za seriozna diskusija, tuku za pred kooperacija. |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како? Не те разбирам?! Се декларираш за верник, а библијата не ја земаш за валиден извор за постанокот на светот? Значи не веруваш дека бог ја создал земјата и се друго?! |
|||
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Оф леле. Ај и покрај тоа што ти реков дека има таква тема за староста на Земјата, а бидејќи темава е „ ... општо и неврзано“, сосема кратко ќе ти одговорам на твоето прашање. Ќе ја спомнам само теоријата на големата експлозија според која се настанало од еден праатом, кој експлодирал пред 15-17 милијарди години ... , наспрема библиската законитост: „Бог го создаде ...“ Е сега, можеби ќе прашаш, кој го создал тој пра атом ... А кој го содал бог? Само немој да ми одговориш дека бог не е создаден, дека тој од секогаш постои... Па и да е така, да постоел од секогаш, во кој простор тој бог опстојувал, а и во кој простор го сместил сето тоа што го создал? |
|||
|
|||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
gledam deka imas mnogu raboti sto ne ti se jasni.
ama ne vidov deka ima sprotivstavenost na naukata i biblijata. naukata nikade ne tvrdi i ne potvrdila, deka nema gospod i deka toj ne ja sozdal prvata materija, i deka toj ne go predizvikal big bang. ako imas takvo naucno tvrdnje, pisi, ako ne, mislam ne se zamaraj. |
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Аха! А, демек тебе се ти е јасно? Во ред, ај да ти верувам! Ете, меѓу многуте работи, не ми е јасно, зошто секогаш од луѓето кои се застапници на научните теории се бараат докази, потврдување со експерименти ... ? Па нели рековме дека тоа се теории кои објаснуваат некои појави? Но не само за тоа. (Сметам дека овде е место да спомнам) и дека некои дури се сомневаат на фактот дека човекот има стапнато на Месечината. И покрај стотиците докази, тие пак се сомневаат дека тоа се случило. Значи било кој доказ да го наведам, ad hoc ќе биде отфрлен. А штом вие тврдите дека само вашето учење е вистинско (читај: закон) зошто вие не дадете потврда на вашето тврдење? Освен: „така пишува во библијата“ (и тоа секој според свое толкување) вие друг аргумент, едноставно нели, немате.
Како можеш да бараш од науката да потврди нешто што не е сторено? Ти треба да потврдиш дека бог сторил нешто. Како може од некого да бараш да докаже дека е невин? Напротив, ти треба да ја докажеш неговата вина.
А што велиш нема, а? |
|||
|
|||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
baram dokazi bidejki toa e nauka.
se drugo e pretpostavka. ti gledam si mnogu sposoben i recit so pretpostavkite, a mnogu krotok i tivok so dokazite. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бидејќи во дискусијата за Тоше повторно се кренаа непотребни расправии... би сакал да поставам едно прашање кое го имав зададено во некои теми, ама некако не беше баш јасно одговорено...
Велите - Со самото тоа што некој поверувал и се крстил - за него нема да има суд. А што се случува со гревовите кои тој човек ќе ги направи во текот на животот? Човек и несвесно прави гревови... Ако се покае, тогаш јасно, се покајал за гревовите - ќе добие опростување. Но што се случува ако не успеал да се покае за нешто што го направил непосредно пред да умре? Што тогаш? Значи - човекот верува во Христа, крстен е - но, како и сите луѓе (освен Исус), е грешен и прави гревови и е секојдневно во искушение... Што се случува со него? Дали нема да има суд за тоа за кое згрешил? |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
interesno prasanje zidarski. nema sega da se obiduvam da dadam svoe mislenje na prasanjeto, tuku bi go dopolnil so edno drugo prasanje.
sto ako za sekoj grev covek treba da se pokae za da bide spasen? dali ako umre vo slabost, t.e. umre pravejki grev, ili neposredno otkako napravil grev bez da se pokae, dali go gubi spasenieto? |
|||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Spasenieto e individualna pojava, ako se ima predvid zivata vrska, opstenje na covekot so Bog... Bog gi znae sudovite i nase ne e da kazuvame i sudime dali Bog ke go spasi covekot ili ne ako bil gresnik... Krajna smetka - Bg dojde vo svetot da gi spasi gresnicite, a ne tie - (kako fariseite)so poveruvale kako sto tvrdite Vie. Seti se na razbojnikot na krstot i druga rabota: Kaj Boga site se zivi, procitaj ja besedata kade sto bog kazuva deka tamu, "gore" ne ke imam mazenje i zenenje... i kaj Boga site se zivi! E sega ako tamu ima zivot sega vo momentov i imalo predhodno - po zborovite Gospodovi, jas tuka ne gledam pricina zosto tie zivite kaj Boga, koi se od desnata strana kaj Nego - da ne opstat(govorat)so Nego e sega ako tie nas ne slusaat i kontaktiraat so Bog (za da ne bi bilo dosadno vo Rajot, inaku se toa bi bilo besmisleno) zosto da ne mozat da ja Pomolat milosta Negova za nekoj koj sega e na zemjata... ili umrel? Zarem ja nemaat taa moznost ili se galeku od Boga? |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Токму тоа ми беше прашањето, за таква ситуација. Значи - човекот верува и е крстен. Соодветно го исполнува условот за спасение. Но - бидејќи по природа грешен - има направено грев, за кој не стигнал да се покае. Дали по автоматизам му се простува (во што јас лично не верувам) или е изведен на суд за непокаените гревови? Да не зборуваме што секој од нас има несвесни гревови, за кои и нема како да се покае - затоа што не знае дека ги направил. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"Кој верува во Него (Божјиот Син) - нема да биде суден."
(Исус Христос во ев. Јован 3:18)
Па сега вие ако сакате филозофирајте до сто и едно и назад, се надевам ќе го "надмудрите" Христос погоре.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 125126127128129 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |