IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 57>
Автор
Порака
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 21:26
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

...sto ne moze da se kaze za ikonopiscite, koi, ako ne si informiran, doagjaat od razlicni crkovni 'skoli na crtanjeto ikoni'

Dobro be covek, dali ti koga si gi videl tie ikoni prepozna deka e Isus na site tie ili morase da procitas koj e? - Ne,sugurna sum deka si prepoznal.
To e normalno bre covece, da ne se povtoruvam istiot covek da gi crtase site ikoni pak nemase da bidat 100% identicni, ne e ova copy-paste.
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:23
na KOJA od niv da go prepoznaam isus?

prasuvam zatoa sto imate mnogu navodni isusi na ikonite, pa ne znam na koj mislis.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:29

na KOJA od niv da go prepoznaam isus?
prasuvam zatoa sto imate mnogu navodni isusi na ikonite, pa ne znam na koj mislis.

На овие што ти си ги видел, сигурно веднаш си препознал за кого станува збор.

evangelos,
mislam deka ako nekogas imas vreme da baras ima na internet, deka ni ikonite na isus ne si licat edna na druga. onie vo rusija, i onie vo egipet, nemaat vrska edni so drugi.

Или ако не си можел да препознаеш за кого станува збор, дај ми те молам линк да видам на две места каде што не се препознава дека е тоа Исус, те молам.
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:51
ne sum go prepoznal nikade isus, bidejki poznato e deka taka isus ne izgledal. vsushnost i nejasno e na koja slika e tocniot isus?

sum prepoznal nekakvi si imaginarni obidi da se nacrta isus, nisto poveke.

i ne begaj celo vreme od klucniot problem: nekoj ovde laze kako izgledal isus. Zosto ako se ovie precizni ikonopisci, ikonite ne pretstavuvaat ista licnost?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:53
Evangelos, milicok da mi te prasam, avatarot sto ti pretstavuva?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:14
Бесмислена е дискусијата за изгледот на Исус. Иконите за Исус се со минимални разлики една од друга, пред се - заради различните ликовни можности на авторите.
Многу пати беше кажано што претставуваат Иконите, така што никаква улога нема во тоа како точно изгледал Исус и дали има разлики.
Do what is right, come what may...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:23
На крајот на краиштата не е нити најважен ликот туку ДУХОТ!
... Иако Го познававме по Тело, веќе не Го познаваме како таков! ... Туку Го гледаме во секое око и срце !       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:33

Точно така spiros, не е важен ликот (иконата), туку духот, затоа што Бог сака такви поклоници, кои ќе му се поклонуваат во Дух и Вистина. (Јован 4:23)

"иако Христос Го познаваме по тело; сега веќе не Го познаваме така" (2 Коринтјаните 5:15)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:47
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Evangelos, milicok da mi te prasam, avatarot sto ti pretstavuva?

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:48
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Точно така spiros, не е важен ликот (иконата), туку духот, затоа што Бог сака такви поклоници, кои ќе му се поклонуваат во Дух и Вистина. (Јован 4:23)

"иако Христос Го познаваме по тело; сега веќе не Го познаваме така" (2 Коринтјаните 5:15)

Да Евангелос, но и најмалечкиот што му верува на ХРИСТА (така како што знае да му верува) мие поважен (или бар би требал да ми биде поважен) од се на светов!

Во ДУХОТ на ЉУБОВТА кон сите што ВЕРУВААТ па и кон останатите

Поздрав

п.с. И ти како Стевомпц, би смеел јавно да се извинш за некои работи што ги кажуваш тука против другите души што му веруваат на ХРИСТА на тој начин на кој му веруваат!

in Time & Eternity!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:24

spiros, помалку поезија, а повеќе биди конкретен во твоите коментари. За што точно сметаш дека јас треба да се извинам? За која моја изјава?

Sunny, мојот аватар ми претставува икона. Секој пат пред да се логирам прво ќе се прекрстам пред неа, па ќе и покадам малку со кандилото, па ќе ја целивам, па ќе се поклонам пред неа, па пак ќе ја целивам, па потоа два пати ќе се поклонам, па ќе се помолам на неа, па пак ќе се прекрстам и дури потоа ќе се логирам.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:30
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Sunny, мојот аватар ми претставува икона. Секој пат пред да се логирам прво ќе се прекрстам пред неа, па ќе и покадам малку со кандилото, па ќе ја целивам, па ќе се поклонам пред неа, па пак ќе ја целивам, па потоа два пати ќе се поклонам, па ќе се помолам на неа, па пак ќе се прекрстам и дури потоа ќе се логирам.

Абе, мило, многу добро ме разбра што те прашав, али ајде одиме повторно, „Што би требало да претставува сликичката?“
Не ме интересира која улога ја има таа сликичка во твојот живот, само што е претставено на неа.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:31
mozes asalen odogovor da dades evangelose a ne da provocirash koga nemas odgovor!!!
ironic!!!
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:40
И да знаеш Евангелос ...
Да не не слушнат некои други, нема повеќе да користат WINDOWS бидејќи логото е во форма на крст и четирите квадрати се четирите Евангелија, четирите елементи : Матеја, Марко, Лука и Јован!

Како почнува четвортото? На почетокот беше СЛОВОТО (Информацијата), ...

Така Евангелосе, јас те прашав пред некој ден за телевизијата ама ти неможеше да ми одговориш. Дали и ПОКЛОНУВАШ барем малку ВЕРА на тоа што кажуваат таму!?       

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.