IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 125126127128129 242>
Автор
Порака
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 12:55
kakva vrska ima starosta na zemajta so biblijata?

kade ti vo biblijata procita kolku e stara zemjata?
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 13:17
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Единствен валиден извор за тие објаснувања ја земаат библијата.
Јас на пр. не ја земам за валиден извор, а сепак сум верник.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 18:17
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

kakva vrska ima starosta na zemajta so biblijata?

Лееелллеее! Абе овде, во оваа тема не ја спомнувам староста на земјата со цел да дискутирам за неа, како што ти мислиш, туку те насочувам каде можеш да прочиташ за она што ме праша:

... aj da vidime koi toa tvrdenja na biblijata ti se kosat so tvoite naucni teorii? ...

Таму (малку) кажувам (за да не го повторувам истото што го има пишувано Сани), но во целост стојам зад секој збор во излагањето на Сани, каде ги објаснува научните теории. Патем речено, тие не се мои научни теории. А не се ниту на Сани!намигнувањеплазењеКолку да нема забуна!голема%20насмевка

... kade ti vo biblijata procita kolku e stara zemjata?

Овде ова не е тема. За тоа има посебен топик во „Наука“. btw. собери ги годините по поколенијата од Адама, преку Аврам, Мојсеј, Соломон, Давид па до Христос , и ќе видиш. На тоа додај ја вредноста на 7-те јомови кога бог создавал и одморал и ќе видиш колку е стара.плазењеголема%20насмевканамигнување

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 18:21
zboruvas malkucka opsto i nedokumentirano. ne mi odi matematikata, ne me interesira kako ti odi tebe. ti rece naucnoto otkritie za starosta na zemjata se koselo so bibliskoto tvrdenje za starosta na zemjata.

sledstveno, dokumentiraj so KOE naucno istrazuvanje mislis (bidejki ima sekakvi i ne postoi nekoj opst konsenzus po ova naucno prasanje) i so KOJA brojka od biblijata ne se slozuvas i kade e zapisana?

vaka pausalni izjavi ne se za seriozna diskusija, tuku za pred kooperacija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 18:21
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Единствен валиден извор за тие објаснувања ја земаат библијата.
Јас на пр. не ја земам за валиден извор, а сепак сум верник.

Како? Не те разбирам?!изненадување Се декларираш за верник, а библијата не ја земаш за валиден извор за постанокот на светот? Значи не веруваш дека бог ја создал земјата и се друго?!изненадувањене%20знам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 18:43

... dokumentiraj so KOE naucno istrazuvanje mislis (bidejki ima sekakvi i ne postoi nekoj opst konsenzus po ova naucno prasanje) i so KOJA brojka od biblijata ne se slozuvas i kade e zapisana?

vaka pausalni izjavi ne se za seriozna diskusija, tuku za pred kooperacija.

Оф леле. Ај и покрај тоа што ти реков дека има таква тема за староста на Земјата, а бидејќи темава е „ ... општо и неврзано“, сосема кратко ќе ти одговорам на твоето прашање.
Ќе ја спомнам само теоријата на големата експлозија според која се настанало од еден праатом, кој експлодирал пред 15-17 милијарди години ... , наспрема библиската законитост: „Бог го создаде ...“
Е сега, можеби ќе прашаш, кој го создал тој пра атом ... А кој го содал бог? Само немој да ми одговориш дека бог не е создаден, дека тој од секогаш постои... Па и да е така, да постоел од секогаш, во кој простор тој бог опстојувал, а и во кој простор го сместил сето тоа што го создал?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 18:47
gledam deka imas mnogu raboti sto ne ti se jasni.

ama ne vidov deka ima sprotivstavenost na naukata i biblijata.

naukata nikade ne tvrdi i ne potvrdila, deka nema gospod i deka toj ne ja sozdal prvata materija, i deka toj ne go predizvikal big bang. ako imas takvo naucno tvrdnje, pisi, ako ne, mislam ne se zamaraj.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 19:29

gledam deka imas mnogu raboti sto ne ti se jasni.

Аха!
А, демек тебе се ти е јасно? Во ред, ај да ти верувам!
Ете, меѓу многуте работи, не ми е јасно, зошто секогаш од луѓето кои се застапници на научните теории се бараат докази, потврдување со експерименти ... ? Па нели рековме дека тоа се теории кои објаснуваат некои појави? Но не само за тоа. (Сметам дека овде е место да спомнам) и дека некои дури се сомневаат на фактот дека човекот има стапнато на Месечината. И покрај стотиците докази, тие пак се сомневаат дека тоа се случило. Значи било кој доказ да го наведам, ad hoc ќе биде отфрлен.
А штом вие тврдите дека само вашето учење е вистинско (читај: закон) зошто вие не дадете потврда на вашето тврдење? Освен: „така пишува во библијата“ (и тоа секој според свое толкување) вие друг аргумент, едноставно нели, немате.

...naukata nikade ne tvrdi i ne potvrdila, deka nema gospod i deka toj ne ja sozdal prvata materija, i deka toj ne go predizvikal big bang. ako imas takvo naucno tvrdnje, pisi, ako ne, mislam ne se zamaraj.

Како можеш да бараш од науката да потврди нешто што не е сторено? Ти треба да потврдиш дека бог сторил нешто.
Како може од некого да бараш да докаже дека е невин? Напротив, ти треба да ја  докажеш неговата вина.

...ama ne vidov deka ima sprotivstavenost na naukata i biblijata.

А што велиш нема, а?изненадувањесмеење
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:27
baram dokazi bidejki toa e nauka.

se drugo e pretpostavka.

ti gledam si mnogu sposoben i recit so pretpostavkite, a mnogu krotok i tivok so dokazite.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 09:13
Бидејќи во дискусијата за Тоше повторно се кренаа непотребни расправии... би сакал да поставам едно прашање кое го имав зададено во некои теми, ама некако не беше баш јасно одговорено...

Велите - Со самото тоа што некој поверувал и се крстил - за него нема да има суд.
А што се случува со гревовите кои тој човек ќе ги направи во текот на животот? Човек и несвесно прави гревови...
Ако се покае, тогаш јасно, се покајал за гревовите - ќе добие опростување. Но што се случува ако не успеал да се покае за нешто што го направил непосредно пред да умре? Што тогаш?
Значи - човекот верува во Христа, крстен е - но, како и сите луѓе (освен Исус), е грешен и прави гревови и е секојдневно во искушение...
Што се случува со него? Дали нема да има суд за тоа за кое згрешил?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 09:47
interesno prasanje zidarski. nema sega da se obiduvam da dadam svoe mislenje na prasanjeto, tuku bi go dopolnil so edno drugo prasanje.

sto ako za sekoj grev covek treba da se pokae za da bide spasen?

dali ako umre vo slabost, t.e. umre pravejki grev, ili neposredno otkako napravil grev bez da se pokae, dali go gubi spasenieto?
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 10:58

interesno prasanje zidarski. nema sega da se obiduvam da dadam svoe mislenje na prasanjeto, tuku bi go dopolnil so edno drugo prasanje.

dali ako umre vo slabost, t.e. umre pravejki grev, ili neposredno otkako napravil grev bez da se pokae, dali go gubi spasenieto?

Spasenieto e individualna pojava, ako se ima predvid zivata vrska, opstenje na covekot so Bog... Bog gi znae sudovite i nase ne e da kazuvame i sudime dali Bog ke go spasi covekot ili ne ako bil gresnik...
Krajna smetka - Bg dojde vo svetot da gi spasi gresnicite, a ne tie - (kako fariseite)so poveruvale kako sto tvrdite Vie.

Seti se na razbojnikot na krstot

i druga rabota: Kaj Boga site se zivi, procitaj ja besedata kade sto bog kazuva deka tamu, "gore" ne ke imam mazenje i zenenje... i kaj Boga site se zivi!

E sega ako tamu ima zivot sega vo momentov i imalo predhodno - po zborovite Gospodovi, jas tuka ne gledam pricina zosto tie zivite kaj Boga, koi se od desnata strana kaj Nego - da ne opstat(govorat)so Nego

e sega ako tie nas ne slusaat i kontaktiraat so Bog (za da ne bi bilo dosadno vo Rajot, inaku se toa bi bilo besmisleno) zosto da ne mozat da ja Pomolat milosta Negova za nekoj koj sega e na zemjata... ili umrel?
Zarem ja nemaat taa moznost ili se galeku od Boga?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 19:32

Токму тоа ми беше прашањето, за таква ситуација. Значи - човекот верува и е крстен. Соодветно го исполнува условот за спасение. Но - бидејќи по природа грешен - има направено грев, за кој не стигнал да се покае. Дали по автоматизам му се простува (во што јас лично не верувам) или е изведен на суд за непокаените гревови?
Да не зборуваме што секој од нас има несвесни гревови, за кои и нема како да се покае - затоа што не знае дека ги направил.
Do what is right, come what may...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 20:33
"Кој верува во Него (Божјиот Син) - нема да биде суден."
(Исус Христос во ев. Јован 3:18)

Па сега вие ако сакате филозофирајте до сто и едно и назад, се надевам ќе го "надмудрите" Христос погоре.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 125126127128129 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.