IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Храна која лечи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Храна која лечи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
Автор
Порака
Storm2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 432
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 00:10
Ti pa mislis taka mu teknalo na nekoj michio Kushi da pisuva i zbori ? Zad nego se cel tim naucnici a kolku znam sorabotuva so poveke lekari megu koi e i Alex Jack.
Kogo da slusame; makrobioticka nauka e proverena i dokazana na zapad. Michio Kushi go smetam za najmudar covek i naucnik i sekoj koj poznava makrobiotika bi se soglasil.

Makrobioticka ishrana e zitarki i zelencuk i ovosje od netropsko poteklo; toa sto go jadele nasite predci i nekogas celoto covestvo vo minatoto !

Medot se spomnuva kako predizvikuvac na poveke bolesti zaedno so rafiniran seker ili gazirani pijaloci i lekovi i slicno vo makrobioticki knigi.

Pozdrav !
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 00:12
Рафиниран шекер во ред и газирано-да штетни се но медот врска нема со тоа..не знам тоа чудо кај си го чул...а јас колку то се секавам баш порано убивале животни и така се прехранувале и покрај тоа што биле на растенија. Не верувај во се што ке прочиташ нит си му го видел тимот нит ти докажал ти ја кажав мојата струка колку толку се разбирам. Одам да спијам добра нок
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 08:42

Добро утро Сторм, леле ова за Исус, не можам да останам рамнодушна. Случката во храмот е всушност кога за празникот Пасха, разноразни трговци, менувачи на пари, продавачи на гулаби и триста тезгаџии си поставиле тезги во храмот  па Исус доажа, им ги превртува тезгите и им вели “Домот на Мојот Отец го направиврте разбојничка пештера“- воопшто не станува збор за тоа дека Исус рекол “кланица на животни“.

За медот, па баш кога сме кај Исус на едно место споменато е дека јадел мед (а на св. Јован Крстител тоа му било главна храна во неговиот аскетски живот). Дури медот е споменат во к*ранот, гледаме дека и пророкот Мухамед му бил благонаклонет.

Па ние не им ја јадеме храната на пчелите. Тие го произведуваат медот во толку големи количини-да има доволно и за Марка и за Шарца. Зар не е тоа чудесно? Мислам пчеливе да патуваат илјадници киклометри, собираат разноразен полен и прават нешто такво совршено како медот. Па што им правиме ние на пчелите? Ако со јадењето мед им ја јадеме храната, до сега пчелите ќе изумреа како вид, но не е така, па и нив Бог ги создал да живеат но и нам да ни помагаат со својот труд.
Медот е штетен, да, ако изедеш една тегла, можеш и да се шлогираш. Но по една лажица медче во млеко....мммммммммммммммљубовго подобрува сонот, тоа е и стар метод на лекување несоница, самото млеко поттикнува производство на триптофан а ова пак на серотонин, што е одлично за мозокот.

Инаку, верувај...верувај...на земјинава топка има дадено храна во изобилие. Зар не си се запрашал некогаш зошто е гладот во светот? Нели е апсурдно Африка, со сите тие богатства, убавини...да биде
“гладна“ и бедна?
Причината за тоа е империјализмот и неправилната распределеност на светските богатстава,тага а Божјата кошница е секогаш полна, и цела Европа да престане да јаде месо, пак ќе има гладни во светот.

Зар ананас штетен, зар банана штетна, оф море Сторм...леле ама би ми пријал сега еден ананас вака на гладно....тие ензими малку да ме раздвижат, а и да симнам некое килце после Бајрамов.

Мислам, знаеш што, убаво е како што пчелите собираат полен од разни цвеќиња и го комбинираат правејќи совршен природен засладувач, МЕД, убаво е и ние да читаме од повеќе автори, повеќе научни сознанија, и од нив да го извлечеме “медот“големо%20гушкање

Изменето од maria_magdalena - 16.Октомври.2008 во 08:44
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 15:54
Овде сакам да пренесам едно мое искуство.

1.Прво, за примена на повеќе теории во пристап кон болен/здрав.
Пред некоја година ми се згоди прилика да се запознаам со еден наш најпознат и тогаш прв нутриционист во Македонија.

Човекот ми направи една “анамнеза“, што ми е како ми е, што и како јадам (се фати за глава само за слатките) а потоа седна и ми состави еден мени.
Ми го нема тефтерчето, баш сакав да напишам што ми кажа. Тоа беше всушност едно мени-комбинација од јадење по крвни групи, (доста издржано учење), можеби и по малку макробиотика, нешто вегетаријанско...

По сеќавање: Ми кажа штом станам да се напијам чаша млака вода со сок од 1 лимон-тоа ти било за чистење на организмот. Потоа да исцедам во соковник зеленчук, да, да, зелечнчук, зелка, морков, што не, не памтам, околу 250 грама и од тоа да сум земала цел ден разблажено во вода.

За појадок нешто као комбиниран леб, со диетален маргарин па лажичка мармалад од сливи или мед, па озгора бадемче оревче...па соино млекце или јогурт.

Пред ручек овошје.

Ручек-риба (ми кажа кои видови риби за моја група), па салата, но се разбира и други варијанти...

За вечера ми рече тофу, лепче...не памтам веќе.

Сакам да кажам, тој ги зеде во предвид сите учења и го направи најдоброто. Јасно дека не го послушав иако ми се бендиса се тоа, запшто ако го послушав ќе треба да работам и готвам само за мене, тоа бара огромна посцветеност на себе само, а јас имам и други луѓе дома...И така остана на тоа, иако реков, ми се допадна.
Верувам дека сега ќе бев многу поздрава да се придржувамн до тоа, а можеби и ќе пробам којзнае?

Проба да ми ували и некои скапи производи “без кои не може да се замисли животот“, разни креми со  мексички слатки компири за природна хормонска рамнотежа, па што знам виртамини, па некој си филтри за вода- ама јас сум до толку итра, не му упали. Нејсе.

2. Во меѓувреме, додека разговаравме се јави едно момче од внатрешност на МКД. Му кажа дека е болен од гонореја и дали може да се излечи тоа со храна. Нутриционистов му рече “да“ и му закажа преглед на кутрото момче кое веројатно од срам не сакало да појде на лекар....
Гонореја со здрава храна? изненадување

И знаеш, откако го чув ова, ми се помрачи умот. Сакав да му се извикам “Како можеш, ти алчнику еден да го лажеш ова дете а којзнае и колку други си прелажал, гонореја денес се лечи за 3-4 дена со ефтин антибиотик, а ти ќе го мафташ тука...“ ама се воздржав, заблагодарив и заминав...тотално разочарана од алчноста на некои луге.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 16:08
To so Isus e se razbira, pogresno prevedeno verojatno. Nekoi tocno znaat sto rekol i toa se prenesuvalo so vekovi. Isus gi branel zivotnite i zabranuval zrtvuvanje i ne jadel zivotni tuku jadel leb od celo zrno. vo Transcendentalna Meditacija na M m Yogi, uciteli po " TM " jadele mnogu malku a izgledale odlicno; sintetizirale proteini od vozduh ili nesto slicno. na edno mesto Michio Kushi kazuva da drevnite luge so Transcendentalna ili Kosmicka svest jadele mnogu malce i se hranele so utrinska rosa i slicno i imale mok na Levitiranje. Vo "TM' ponapredni praktikanti na 'siddhi tehniki' bukvalno lebdat vo vozduh za vreme na meditacija a od toa doaga do osloboduvanje na ogromna energija vo samoto telo i deluva na cela okolina. " koga ke se otkloni i posledniot stres - nevozmozno e teloto da ne levitira ".M.M.Yogi. Za tie bez predrasudi ovaa tehnika vo kombinacija so zdrava ishrana, normalizira krven pritisok i apetit i leci pomaga za lecenje na bolesti na zavisnost i rak.

Zar crkveni otci bile antihristijani koga zboruvale protiv ishrana so zivotni i pienje alkohol ?

" Ne ubivaj! " - Edna od 10te Bozji Zapovedi

" Tertulijan nastapi povekepati vo odbrana na Xpuctujanute, koga obue bea obvinuvani deka prinesuvaaat covecki zrtvi; ' Kako da go oznacam toa sto vie veruvate deka nie sme zelni za covecka krv, koga znaete deka nie se gnasime od zivotinska krv." - Kvint Septim Tertulijan, okolu 160 - 221

"... Upotrebata na vinoto pocna so jadenjeto meso, po potopot." - Hieronimus, 348 - 420

" Mesoto e protivprirodna hrana..." - Klementinski Homilii III

" Seidbata na dobriot tatko na kukata e dobrata pcenica; od nea toj pece leb...Uzivanjeto vo jadenja so meso e sramna nepravda i jas posakuvam vie vo site nesta da se stremite kon toa na svojata dusa da i pruzite hrana koja ima vecno traenje. " - Gregor od Kapadokija - Crkoven tatko na Kapadokija

" Vo zemskiot raj
nemase vino.
ne se zrtvuvaa zivotni,
ne se jadese meso." - od poslanijata na Vasilij Veliki, 330 - 379

"...site rastenija na celata Zemja...
Tie treba da vi sluzat za hrana" - Star Zavet, Geneza 1

" Teloto koe se optovaruva so jadenje meso, go napagaat bolesti..." - Vasilij Veliki, 330 - 379

"Bozjata inkarnacija na Zemjata e psenicata [ INTEGRALNITE ZITARKI ] ",od "Upanishadite"
Vo Biblija pise da jademe samo toa sto raste od zemja a toa se zitarkite i zelencukot.

"Otkritijata izgleda UKAZUVAAT na toa deka VAZNOSTA na ZEMANJE na ZITARKI bila CENTRALEN ASPEKT na NEGOVOTO UCENJE. Tolku ZDRAVORAZUMSKI ASPEKT sto e i ZABORAVEN.", Michio Kushi

" Osnovata na hranata od zivotinsko poteklo e - krvta !", Michio Kushi

Niedna sveta kniga ne dozvoluva jadenje krv a ' krvta e osnova na hranata od zivotinsko poteklo '.

Prakticno; ne postoi meso od zivotni koe vo sebe ne sodrzi krv ili adrenalin i strav i zalost koe zivotnoto gi ispustilo koga mu se odzemal nasilno zivotot.

Procitav nekade da mlekoto ima struktura na gnoj a mesoto struktura na mokraca.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 16:33
Toa sto ti kazal dietata sta ce ti to !
Baraj alternativa !

" ZDRAVJETO E NAJPRIRODNA SOSTOJBA NA COVEKOT ! "

Bolesti se sekogas povrzani so bolesti kaj zivotni i nasilstvo vrz zivotni od strana na alcniot covek.

Zamisli, kaj nekoi bolseti, osteoporoza mi se cini, se koristi hormonalna terapija od...

" Vo Amerika 40 % od zenite koristat hormonalna terapija. Najcesto UPOTREBUVAAT ESTROGEN vo TABLEKI dobien od URINATA na BREMENA KOBILA. Se koristat i HORMONI vo vid na KREMI koi se nanesuvaat NA KOZATA nekolku pati dnevno.

Istrazuvanjata pokazuvaat deka SINTETICKATA HORMONALNA TERAPIJA SOZDAVA RIZIK za KARCINOM na DOJKATA i MATKATA, no IMA i STETNI EFEKTI.

SINTETICKITE HORMONI se EKSTREMEN ODGOVOR na SIMPTOMITE usloveni od NEURAMNOTEZENIOT NACIN na ISHRANA.
ZAMENA za OVIE HORMONI moze da se POSTIGNE so KORISTENJE HRANA koja se ODLIKUVA so PRISUSTVO na R A S T I T E L N I   H O R M O N I - FITOESTROGENI i FITOPROGESTERON.", Michio Kushi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 16:55
диета значи здрав режим (начин) на исхрана друже намигнување а не да се прегладнуваш
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 17:10
не сакав да се вклучувам во дискусијава, затоа што гледам дека не си отворен/а за промена на ставовите... пропагираш макробиотика со сето ова што го имаш напишано, а мене кога го читам ми звучи како научна фантастика... луѓе со способност за левитација?! Синтетизирање на протеини од воздух или нешто слично?! Ова ме тера да се замислам дали има нешто погрешно во биохемијата - а знам дека нема - протеини не се синтетизираат од воздух туку од аминокиселини кои ги има во составот на месото, млекото, јајцата, секако и во житарките - ама ако останеме само на житарки - од нив нема да ги добиеме сите потребни аминокиселини... исто така оние кои се вегетаријанци имаат потреба од Б12 витамин, пред се за синтеза на хемоглобинот како составен дел на еритроцитите кој помага во транспортот на кислородот до клетките во процесот на дишењето - а тој витамин се добива исклучиво од продукти од животинско потекло - па оние кои се одрекнале од тие продукти мора да го земаат во вид на таблети, а тој е важен и за нормална функција на нервниот систем...
како било, начинот на исхрана зависи од самиот човек - за тоа самите одлучуваме, ама искрено, болестите не се јавуваат само од храната - и други фактори имаат улога - гените пред се, потоа околината, свеста на личноста, изложеноста на стрес - и тешко дека со храна може да се лекуваат болестите - може само да се ублажат симптомите и ништо повеќе, но јас лично не верувам во тоа...
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 17:13
А медот... како може медот да биде штетен?!
Не сфаќам - за организмот подобри се простите шеќери, а не комплексните...
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 17:22
Storm zasto mi go izbegna odgovorot za maticniot mlec.........????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 17:23
и јас се крстам со две раце за заблудава на пријателов за медот
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:15
Blueprayer ? Vkaj mi i zbori sto sakas ama ne se luiti.

Kakvo izgladnuvanje ? Makrobiotika e nacin na ishrana a nije dieta za slabeenje. Jades kvalitetna hrana, aktiven si i zdrav i pod uslov dobro da se sozvaka sekoj zalak moze da jadete kolku sakate od ovaa hrana. Pa ke se nasiti covek i tie vitamini i minerali i b12 i aminokiselini i sve sto treba - iam toa dovolno vo makrobioticki produkti. Strog rezim na makrobioticka ishrana se primenuva pri lecenje na teski degenerativni bolesti kade hranata koja ja spomnuva 'evenstar' e nezamisliva - meso, jajca i slicno nit pa pomagat vitaminski i tableti vo minerali. ocigledno n ve zanima bit pa imate potreba da izlecite nekoja bolesti nit pak veruvate da hranata kako meso, mleko, seker i med moze da predizvikaat zaedno mnogu seriozni mentalni zaboluvanja i drugi bolesti na teloto ili nekoj vid na kancer. Habsburgovci mislele da pojava kaj niv e predizvikana od nekoj gen a michio Kushi tvrdi deka za toa e vinovna losata ishrana. Proteini i masti od zivotinsko poteklo se neupotrblivi i nekvalitetni za covecki organizam. Maticen mlec i med najdobro da se izbegnuvaat ili da se najde soodvetna zamena. Makrobioticki vegani ne patat od neishranetost i ne gladuvat. Kako moze nekoj da jade zitarki i zelencuk a da se leci od rak na dojka ili od nekoj vid na rak ili dijabetes da se izleci za pomalku od 1 godina. Levitacija ? Pa uste podobro gi poznavam moznostite na " Transcendentalnata meditacija " na Maharishi mahesh yogi i 'siddhi tehnikite' i nekolku pati dokazaniot ' Maharishi efekt' i naucnite dokazi za pozitivnoto vlijanie na celokupniot organizam kaj " TM " praktikantite.Ovaa meditacija e najproucuvanata od site i najednostavna i najprirodna i so najveke pozitivni rezultati i e prikazna za stresot i sto toj moze da predizvika kaj covekot ili covestvoto. Ima knigi citajte ako ve zanima. Najvazna e sepak ishranata.Zboruvame za zdravje, ishrana, samolecenje i pricini za bolesti. Aikido, Makrobiotika, 'TM', Tantrata gi gledam kako sredstvo za licen i planetaren mir.

Pozdrav !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:25
Порака
PREDGOVOR NA MICHIO KUSHI ZA KNIGA
" Hrana kao lek ",1998

Vo posledno vreme, makrobiotskite i organskite dvizenja za zdrava hrana pomognaa da se unapredi DIETETSKATA i ZDRASTVENATA REVOLUCIJA vo MODERNOTO DRUSTVO. Denes, poveke od bilo koga, lugeto jadat integralni zitarki, grav, svez zelencuk, morski algi, i ostanata zdrava hrana. Kako posledica na toa, procentot na pojavuvanje na slucaevi na visok krven pritisok, zaboluvanja na srceto pa duri i nekoi oblici na rak,POCNAA DA OPAGAAT. Osven toa, pocnuva da se pojavuva eden PORAZUMEN, KOMPLETEN PRISTAP kon MENTALNOTO I PSIHICKOTO ZDRAVJE, SEMEJNOTO ZDRAVJE kako i PORAZUMEN PRISTAP ZA IDNINATA NA COVESTVOTO.

Makrobiotickata hrana e hrana koja leci i se koristi za LICNO i OPSTO ZDRAVJE, i hrana e koja POMAGA vo SPRECUVANJETO na CESTITE BOLESTI i ZABOLUVANJA. [ od alergii,sexualni poremetuvanja,mentalni bolesti i site vidovi rak itn ]

Makrobiotickiot spektar na hrana e SREDSTVO ZA URAMNOTEZENA DIETA i IMA ISCELITELSKI DEJSTVA. Makrobiotickata standardna hrana e so sirok obim i raznovidnost.Vo princip, CELATA MAKROBIOTICKA HRANA IMA LEKOVITO DEJSTVO cija OSNOVA se nejzinite ENERGETSKI POTENCIJALI i moze da se upotrebuva i modifikuva pod odredeni uslovi.CELTA na MAKROBIOTIKATA e SLOBODATA a ne OGRANICUVANJETO. CELTA E MUDRO DA SE IZBIRA, DA SE PODGOTVUVA HRANATA STALOZENO i DA SE BIDE BLAGODAREN ZA GOLEMOTO CUDO - ZIVOTOT!

Organskata hrana moze da ima i pogolem procent na hranlivi sostojki od tie napisani vo tabelite vo knigite za makrobiotika.Megutoa, od poslednata tabela zasnovana na konvencionalno odgledani produkti koja e izdadena 1975 godina SERIOZNO OPADNAL MINERALNIOT i VITAMINSKIOT SOSTAV vo mnogute vidovi na hrana. Toa POKAZUVA GOLEM GUBITOK vo KVALITETOT na ZEMJISTATA, VODATA i VOZDUHOT, kako i OSTANATITE OPASNOSTI koi i se ZAKANUVAAT na PRIRODNATA SREDINA kako sto se ZAGREVANJETO na ZEMJATA i SMALUVANJE na OZONSKATA OBVIVKA. [ ova e posledica na ishrana i odgleduvanje zivotni i druga stetna hrana koja go ZABRZUVA zagrevanjeto...1 kg meso zagaduva ili trosi 20.000 litri voda; 1 kalorija od zivotinsko meso se 10 kalorii nafta; za proizvodstvo na 1 kg seker se trosat 2 tona voda...ovie produkti ne se koristat vo Makrobiotickoto veganstvo ]

Vo meguvreme GENETSKI IZMENETATA HRANA, OZRACENATA HRANA i drugi VESTACKI PROIZVODI se POJAVIJA na pazarot. Nedostatokot na jasno ETIKETIRANJE doveduva do toa mnogu luge NE SE SVESNI da KUPUVAAT TAKVI PROIZVODI. Ispravnoto etiketiranje i SLOBODATA na IZBOROT vo dietata E KAMEN TEMELNIK na ZDRAVO, SLOBODNO OPSTESTVO. Vladata na SAD momentalno voveduva za prv pat NACIONALNI ORGANSKI STANDARDI. Ova nudi MOZNOST da se resi ovoj problem.

od kniga " Hrana koja leci ", Michio Kushi,1998

Michio Kushi e roden 1926 godina...

Makrobiotickite vegani i instruktori sirum svetot se luge koi neumorno rabotat na SOZDAVANJETO na ZDRAVJETO i na POMIRNA PLANETA.

" Samo so MAKROBIOTIKATA moze da se nadminat site problemi na licen, semeen, drzaven i megudrzaven i na planetaren plan "

Najdobar nacin da se ZASTITAT ZIVOTNITE e da se hranime na MAKROBIOTICKI VEGAN NACIN...Toa vazi za tie koi mislat da zivotni ne treba da se vo ishrana na lugeto ili da bidat zloupotrebeni i maceni za 'naucni experimenti' i bilo kakva zloupotreba na zivotnite.

Njadobar nacin na 'gradjanska neposlusnost' e da ne ja kupuvame stetnata hrana koja ja plasiraat vodacite vo edna drzava.Od taa hrana tie se bogatat, lekari se bogatat, farmacevtska industrija se bogati, industrija za cokoladi i bomboni i klanicite i industrijata za proizvodstvo na zivotinsko meso i mleko rabotat so polna parea denonokno.ZA VOZVRAT, lugeto se bolni i semejstvata im se rasturaat bilo od bolesti, prerana smrt, siromastija itn. Takvata nezadovolna edinka zdruzena so slicni kao nego ke bidat nasilni i ke bidat vovleceni vo vojni.

Makrobiotikata i Aikidoto se mokni sredstva za postiganje licen i planetaren mir.

Makrobiotickata ishrana i Aikidoto ke napravi lugeto da mozat da ziveat vo sozivot i mir ZASTO KE BIDAT ZDRAVI. Nacionalnost i religiski razliki ke bidat prednost a ne nesto poradi nekoi luge vodat vojni. LEKOT ZA RAKOT POSTOI i toa KE DONESE MIR MEGU LUGETO i ZASTITA NA ZIVOTNITE i PRIRODNATA SREDINA. Celta na Makrobiotikata i Aikidoto e taa.
Makrobiotickata ishrana e najfundamentalnoto sredstvo od site ostanati sistemi na samorazvitok...

SVETSKATA ZDRASTVENA ORGANIZACIJA NE MOZE DA IZLECI NIEDNA BOLEST...TAA SE BAVI SAMO SO POSLEDICITE A NE SO PRICINITE !

Pozdrav !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 22:41
Storm, апсолутно се сложивме сите дека рафинираните шеќери се штетни и дека максимално треба да се избегаваат ако може и сосем да се исфрлат од исхраната. Тоа за белиот шеќер воопшто не е спорно. Но се друго, т.е. најголемиот дел од теоријава е спорен, особено она за овошјето.

Во оваа прилика, да  кажам/пренесам еден текст, нешто за медот, ако не мне мрзи и за матичниот млеч.

МЕД

Медот не е обичен десерт, туку сложен произцвод создаден од природата со помош на пчелите и цветови од билките. Интересен е фактот што сите добри пчелари доживуваат длабока, бодра и активна старост. Освен што е хранлив, медот има огромна улога во лекување на најразлични заболувања, а особено важен е за превентивна заштита на здравјето. Но не само медот, туку и останатите пчелини производи имаат огромна улога во здравјето на луѓето (восок, прополис, матичен млеч, поленов прав па дури и пчелиниот отров....) а се важни и во козметиката (ја пробал ли некој од вас девојките кремата Cera di Cupra, едноставна и не многу скапа?)

Една капка мед содржи повеќе од 100 разни супстанци неопходни за функционирање на организмот. Медот е скоро чиста гликоза и левулоза-значи извор на енергија а со тоа важен дел од исхраната на децата старите и рековалесцентите...(кога бев рековалесцент медот лично многу ми помогна да застанам на нозе). Медот содржи ферменти-еликсир на животот: дијаза, инвертаза, каталаза, липаза и пероксидаза-неопходни за метаболизмот на храната и останати процеси.
Медот содржи минерали: калиум, натриум, калциум, магнезиум, железо, хлор, фосфор, јод и сулфур а во трагови и бакар, кобалт, никел, цинк, манган, а знаеме дека без минерали животот е невозможен.

Од органски киселини, медот содржи јаболкова, винска, лимонска и млечна киселина-важни за хомеостаза и ацидо базна рамнотежа на телото.

Од витамини, ги има скоро сите од Б групата, потоа К, Ц, Е и каротин.

Уште содржи протеини, природни хормони, антибиотици и биостимулатори на растот.

Старите народи освен во исхраната го користеле како конзерванс и дезинфициенс, во него конзервирале и месо, овошје и зеленчук, а го користеле за мумифицирање и балсамирање.

Се користи за лечење на болести на дишни органи, органи за варење, реуми, болести на нервниот систем, а вчера или денес пролчитав дека раните од опекотини  кои се третираат со мед побрзо зацелуваат.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.