IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 124125126127128 242>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 22:02
Не зборував за таа ограниченост, но нејсе, интересна дискусија е во секој случај.
Воведувањето во одредена религија, не е ограничување. Кога ќе порасне, може да ја смени верата, или да не верува. Има милиони такви примери насекаде по светот.
Но, да го поставиме од друга гледна точка прашањето.
Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш?
Do what is right, come what may...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 22:03
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Дали се согласуваш дека ограниченост претставува и насочувањето на малите деца кон одредена религија? ...

А дали е ограниченост кога Тој што е поголем од секоја религија и граница сите ги насочува кон децата ?
Ако не, зошто тогаш не собираш со Него за безграничната Љубов и со тоа пасивно ја угрозуваш иднината на сите деца?    

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 22:42
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

... Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш?

Немам причина да лажам, како и ти да не ми веруваш, ако кажам дека веднаш до тастатурава ми е библијата. Инаку од каде би ги цитирал стиховите во темите? Не сум толку „забеган“ па да ги знам напамет!плазењеголема%20насмевкаИ воопшто не им бранам да ја читаат. Го имам и талмудот (но сега не ми е при рака) и тој им стои на располагање. Исто така имам неколку книги од источните религии (пр. „Совршени прашања совршени одговори“  од Shrila Prabhupadu). За жал го немам к*ранот. А го имам и мојот Tasco. Мал аматерски телескоп со кој ги набљудуваме Месечината, планетите (со сателитите), ѕвездите, галаксијата Андромеда ... Имам и голем број астрономски книги од кои самите можат да прочитаат како, според научниците, настанала вселената.
Е па сега ако ова не е доволен доказ против моето „ограничено сваќање на религијата“ тогаш, како што велат старите, на господа нека му е гревсреќа
Впрочем, од самиот мој потпис може да се свати мојата филозофија на животот.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 22:48

Алтан, дали и ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ е (за тебе) заблуда?       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 22:52
Да, ова ми стана јасно веќе од дискусијата, затоа и влегувам во дискусија со тебе, инаку немаше да се занимавам.
Само да појаснам - кога реков "ограничено" - имав предвид друго. Гледам настана недоразбирање. Сакав да кажам - атеистите обично сметаат дека верниците се "ограничени" во своето верување, кое патем, ти го искажа и во првиот пост, каде наведуваш 4 причини за верување. Тоа што јас велам е дека има многу повеќе причини, кои ни оддалеку не се страв, потреба или традиција... Вистинската вера е внатрешно спознание и не зависи од надворешни фактори, а од самиот верник и неговата лична врска со Бога. Не може да се постави во соодветни рамки. Човек верува на одреден начин, затоа што душата му зборува на тој јазик. Затоа што ако верува поинаку - ќе лаже. Јас не сум православен затоа што моите родители се православни (не се верници), или затоа што таква е традицијата во Македонија (не живеам таму сега, а и никогаш не сум ја гледал религијата од перспектива на "стадо"), ниту пак затоа што наоѓам некаква поткрепа во православната црква. Јас сум православен, затоа што православието совпаѓа со мојата лична духовна патека. Затоа што православието зборува на истиот тој јазик, на кој зборува мојата душа...
Малце избегав со муабетов, ама верувам дека ти е јасно што сакав да кажам...
А сега, на прашањето кое го поставив погоре - Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш?
Сериозно и искрено го прашувам ова.
Do what is right, come what may...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 23:10
Originally posted by vili2121 vili2121 напиша:

opsto prasanje
zosto muslimanite ne jadat svinsko i ne pijat alkohol?

pretpostavuvam deka e toa megutoa sakav da mi kazat vernicite od muslimanskata veroispoved sto pisuva vo k*ranot ili vo nekoja druga kniga

ako moze da dobijam odgovor

Додека да дојдат верниците од муслиманска вероисповед, прочитај ги следниве сури (поглавја) од Кyранот:

"О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!"
(Сура Ел Маида 90)

"Toj (Аллах) навистина ви забранува крв, мрша, свинско и она што е заклано во друго име, а не во името на Аллах."
(Сура Ел Бекаре 173)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 23:23
Благодарам ЕвАнгелос што одговор даде ти на прашањето од vili2121 . Тоа е тоа!
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 03:07

Леле Зидарски. Извини што досега не ти одговорив. Едноставно сум го „утнал“ твојот пост. Но мислам дека и сега не е доцна. Sorry!

... Златник - одлични дискусии и постови.
Само што доста ограничен поглед на религијата имаш... Интересно е што атеистите (како и агностиците) доста често ги "обвинуваат" верниците во ограниченост, но не си дозволуваат да разберат некои работи, што е само по себе ограниченост, зарем не?
...
Дали се согласуваш дека ограниченост претставува и насочувањето на малите деца кон одредена религија? Со самото крштевање или сунеттисување на децата уште додека се мали, всушност се ограничува правото на сопствен избор на самите деца кога тие ќе станат полнолетни. Мојот став (кој го применувам и на сопствените деца) по ова прашање е дека тие треба да се остават (кога ќе станат наполно свесни - што немора да биде веднаш по наполнувањето на 18 годиини) самите (доколку сакаат) да се определат која вера ќе прифатат. Или можеби да формираат некоја нова!голема%20насмевкаплазење Ако ова е ограниченост во однос на религијата, тогаш незнам што не е?не%20знамсреќа

А јас да ти кажам една „ограниченост“ која не си ја забележал. Кога ти се родило детето (ако имаш), оти веднаш си почнал да му даваш да јаде она што е пропишано за одредена возраст? На 6 месеци кашички со ова она, на одредена возраст јајце, па потоа месо... Што не си го оставил кога ќе порасне да си избере какво сака мени?

Изменето од Maran Ata - 15.Октомври.2008 во 03:13
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
vili2121 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Papa Bear

Регистриран: 04.Август.2008
Поени: 5628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vili2121 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 10:56
fala
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 16:48
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Sunny - не би одел во такви генерализирања, има многумина (тука на форумов особено) кои ги следат сите правила и прописи...

Jas se ograniciv na onie luge sto jas gi poznavam licno, a ne na site muslimani, da nema nedorazbiranje

Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Licno jas, osven eden decko od Radovis, ne poznavam drug musliman koj ne probal svinsko, ili uste pomalku sto ne se napil.

Sunny, шетни бе малце девојче, има и други освен тој од Радовиш.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 07:36
Ај јас малку да ве разладам со нешто навистина убаво - обединување на арапскиот свет со Православието

Света Дево на арапски

Арабски, шпански и грчки химни

п.с. немојте погрешно да ме сфатите - само сакам оваа красота да ја споделам со вас

Изменето од Maran Ata - 16.Октомври.2008 во 07:43
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 10:53

... Сакав да кажам - атеистите обично сметаат дека верниците се "ограничени" во своето верување, кое патем, ти го искажа и во првиот пост, каде наведуваш 4 причини за верување. Тоа што јас велам е дека има многу повеќе причини, кои ни оддалеку не се страв, потреба или традиција...

Ограниченоста кај верниците ја гледам и како неприфаќање, напаѓање или подобро речено безусловно отфрлање на научните гледишта на животот (постанокот, развојот ...). Тоа досега многу пати на форумов, беше речено. Единствен валиден извор за тие објаснувања ја земаат библијата. Во контекст на ова, да кажам дека многу пати сум ја земал библијата в рака, без некакви предиспозиции, предубедувања, со цел да навистина видам со очите на верниците. Но, секогаш наидувам на пречки кои се косат со моите познавања, но и со моите логички заклучувања. Ги ставам што се вели „на кантар“ овие две работи и кога подробно ќе ги анализирам двете, некако мојот ментален склоп неможе да ги прифати „тврдењата“ на библијата, за разлика од „теориите“ на науката.

... А сега, на прашањето кое го поставив погоре - Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш?
Сериозно и искрено го прашувам ова.

Мислам дека со тоа што во претходниот пост ти кажав, дека на моите деца на располагање им стојат сите оние книги (библија, талмуд, индиски религии, астрономии и др. научни книги, телескоп ...) јасно кажав како ги воспитувам своите деца, Сакам со се да се запознаат, но сега засега да не се ориентираат кон ништо, бидејќи сеуште се мали (16 и 13). Кога ќе станат доволно големи за да го сватат значењето (суштината) на секоја од тие области, самите нека си одлучат што ќе прифатат. Лично, посакувам тоа да биде науката. Но, тоа не зависи од мене. Впрочем и самиот велиш дека твоите родители се атеисти, а ете ти си верник, нели? Истиот случај е и кај мене. Моите родители веруваа(т) во бог, а ете јас пак не!
Originally posted by spiros spiros напиша:

Алтан, дали и ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ е (за тебе) заблуда?       

Спиросе, незнам што подразбираш под тоа „вистинска љубов“ или поточно, кон кого е насочена таа љубов? Дали за тебе само љубовта кон бога е онаа вистинската, а сите други се споредни, помалку„вистински“? Ако мислиш за љубовта кон бога, твоја е заблудата што веруваш во него, како што е и моја заблуда што не верувам во него. И тоа е наше неоттуѓиво право. Никој неможе за тоа да ни рече нешто. Сваќаш?
А што се однесува кон љубовта кон други нешта, зарем е морално (во смисла: задолжително) да се верува во бог за да се сака некој или нешто? Зарем ние атеистите не умееме да сакаме? Или не умееме да правиме добри дела? Јас лично сметам дека никому не сум му нанел некое (намерно)  зло, дека не крадам, не лажам, не убивам, дека не правам разни други девијантни работи, колку што можам помагам на луѓето и животните ... Значи ги правам сите оние работи кои бог вели да се прават. И кој е подобар во очите на бог? Јас, или „верникот“ кој, спротивно на божјата воља и неговите заповеди, лаже, краде, убива ... па макар за тоа и да се покајал?!

Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 11:11
zlatnik

mnogu zboruvas napamet. aj da vidime koi toa tvrdenja na biblijata ti se kosat so tvoite naucni teorii? mislam deka ke ostanes tenok na zborovi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 11:39
Прочитај во моите (но и на Sunny, бидејќи се согласувам со неа, и не сакав истите да ги препишувам или на било кој начин да ги модфицирам ) постови во темата за староста на Земјата како и во тие кои ги напишав и кои допрва ќе ги пишувам во темата „Што не’ учи билијата“!

Изменето од Zlatnik - 16.Октомври.2008 во 12:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 124125126127128 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.