|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 124125126127128 242> |
Автор | ||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не зборував за таа ограниченост, но нејсе, интересна дискусија е во секој случај.
Воведувањето во одредена религија, не е ограничување. Кога ќе порасне, може да ја смени верата, или да не верува. Има милиони такви примери насекаде по светот. Но, да го поставиме од друга гледна точка прашањето. Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш? |
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А дали е ограниченост кога Тој што е поголем од секоја религија и граница сите ги насочува кон децата ? Ако не, зошто тогаш не собираш со Него за безграничната Љубов и со тоа пасивно ја угрозуваш иднината на сите деца? |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немам причина да лажам, како и ти да не ми веруваш, ако кажам дека веднаш до тастатурава ми е библијата. Инаку од каде би ги цитирал стиховите во темите? Не сум толку „забеган“ па да ги знам напамет!И воопшто не им бранам да ја читаат. Го имам и талмудот (но сега не ми е при рака) и тој им стои на располагање. Исто така имам неколку книги од источните религии (пр. „Совршени прашања совршени одговори“ од Shrila Prabhupadu). За жал го немам к*ранот. А го имам и мојот Tasco. Мал аматерски телескоп со кој ги набљудуваме Месечината, планетите (со сателитите), ѕвездите, галаксијата Андромеда ... Имам и голем број астрономски книги од кои самите можат да прочитаат како, според научниците, настанала вселената. Е па сега ако ова не е доволен доказ против моето „ограничено сваќање на религијата“ тогаш, како што велат старите, на господа нека му е грев Впрочем, од самиот мој потпис може да се свати мојата филозофија на животот. |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Алтан, дали и ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ е (за тебе) заблуда? |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да, ова ми стана јасно веќе од дискусијата, затоа и влегувам во дискусија со тебе, инаку немаше да се занимавам.
Само да појаснам - кога реков "ограничено" - имав предвид друго. Гледам настана недоразбирање. Сакав да кажам - атеистите обично сметаат дека верниците се "ограничени" во своето верување, кое патем, ти го искажа и во првиот пост, каде наведуваш 4 причини за верување. Тоа што јас велам е дека има многу повеќе причини, кои ни оддалеку не се страв, потреба или традиција... Вистинската вера е внатрешно спознание и не зависи од надворешни фактори, а од самиот верник и неговата лична врска со Бога. Не може да се постави во соодветни рамки. Човек верува на одреден начин, затоа што душата му зборува на тој јазик. Затоа што ако верува поинаку - ќе лаже. Јас не сум православен затоа што моите родители се православни (не се верници), или затоа што таква е традицијата во Македонија (не живеам таму сега, а и никогаш не сум ја гледал религијата од перспектива на "стадо"), ниту пак затоа што наоѓам некаква поткрепа во православната црква. Јас сум православен, затоа што православието совпаѓа со мојата лична духовна патека. Затоа што православието зборува на истиот тој јазик, на кој зборува мојата душа... Малце избегав со муабетов, ама верувам дека ти е јасно што сакав да кажам... А сега, на прашањето кое го поставив погоре - Како ќе го воспитуваш детето додека е мало? Кога ќе праша што имало на почетокот, што било најпрво итн... што ќе му кажеш? Сериозно и искрено го прашувам ова. |
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Додека да дојдат верниците од муслиманска вероисповед, прочитај ги следниве сури (поглавја) од Кyранот:
"О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!"
(Сура Ел Маида 90)
"Toj (Аллах) навистина ви забранува крв, мрша, свинско и она што е заклано во друго име, а не во името на Аллах."
(Сура Ел Бекаре 173) |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благодарам ЕвАнгелос што одговор даде ти на прашањето од vili2121 . Тоа е тоа!
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А јас да ти кажам една „ограниченост“ која не си ја забележал. Кога ти се родило детето (ако имаш), оти веднаш си почнал да му даваш да јаде она што е пропишано за одредена возраст? На 6 месеци кашички со ова она, на одредена возраст јајце, па потоа месо... Што не си го оставил кога ќе порасне да си избере какво сака мени? Изменето од Maran Ata - 15.Октомври.2008 во 03:13 |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
vili2121
Сениор Papa Bear Регистриран: 04.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 5628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
fala
|
||||
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство
|
||||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sunny, шетни бе малце девојче, има и други освен тој од Радовиш. |
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ај јас малку да ве разладам со нешто навистина убаво - обединување на арапскиот свет со Православието
Света Дево на арапски Арабски, шпански и грчки химни п.с. немојте погрешно да ме сфатите - само сакам оваа красота да ја споделам со вас Изменето од Maran Ata - 16.Октомври.2008 во 07:43 |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ограниченоста кај верниците ја гледам и како неприфаќање, напаѓање или подобро речено безусловно отфрлање на научните гледишта на животот (постанокот, развојот ...). Тоа досега многу пати на форумов, беше речено. Единствен валиден извор за тие објаснувања ја земаат библијата. Во контекст на ова, да кажам дека многу пати сум ја земал библијата в рака, без некакви предиспозиции, предубедувања, со цел да навистина видам со очите на верниците. Но, секогаш наидувам на пречки кои се косат со моите познавања, но и со моите логички заклучувања. Ги ставам што се вели „на кантар“ овие две работи и кога подробно ќе ги анализирам двете, некако мојот ментален склоп неможе да ги прифати „тврдењата“ на библијата, за разлика од „теориите“ на науката.
Мислам дека со тоа што во претходниот пост ти кажав, дека на моите деца на располагање им стојат сите оние книги (библија, талмуд, индиски религии, астрономии и др. научни книги, телескоп ...) јасно кажав како ги воспитувам своите деца, Сакам со се да се запознаат, но сега засега да не се ориентираат кон ништо, бидејќи сеуште се мали (16 и 13). Кога ќе станат доволно големи за да го сватат значењето (суштината) на секоја од тие области, самите нека си одлучат што ќе прифатат. Лично, посакувам тоа да биде науката. Но, тоа не зависи од мене. Впрочем и самиот велиш дека твоите родители се атеисти, а ете ти си верник, нели? Истиот случај е и кај мене. Моите родители веруваа(т) во бог, а ете јас пак не!
Спиросе, незнам што подразбираш под тоа „вистинска љубов“ или поточно, кон кого е насочена таа љубов? Дали за тебе само љубовта кон бога е онаа вистинската, а сите други се споредни, помалку„вистински“? Ако мислиш за љубовта кон бога, твоја е заблудата што веруваш во него, како што е и моја заблуда што не верувам во него. И тоа е наше неоттуѓиво право. Никој неможе за тоа да ни рече нешто. Сваќаш? А што се однесува кон љубовта кон други нешта, зарем е морално (во смисла: задолжително) да се верува во бог за да се сака некој или нешто? Зарем ние атеистите не умееме да сакаме? Или не умееме да правиме добри дела? Јас лично сметам дека никому не сум му нанел некое (намерно) зло, дека не крадам, не лажам, не убивам, дека не правам разни други девијантни работи, колку што можам помагам на луѓето и животните ... Значи ги правам сите оние работи кои бог вели да се прават. И кој е подобар во очите на бог? Јас, или „верникот“ кој, спротивно на божјата воља и неговите заповеди, лаже, краде, убива ... па макар за тоа и да се покајал?! |
||||
|
||||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
zlatnik
mnogu zboruvas napamet. aj da vidime koi toa tvrdenja na biblijata ti se kosat so tvoite naucni teorii? mislam deka ke ostanes tenok na zborovi. |
||||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прочитај во моите (но и на Sunny, бидејќи се согласувам со неа, и не сакав истите да ги препишувам или на било кој начин да ги модфицирам ) постови во темата за староста на Земјата како и во тие кои ги напишав и кои допрва ќе ги пишувам во темата „Што не’ учи билијата“!
Изменето од Zlatnik - 16.Октомври.2008 во 12:09 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 124125126127128 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |