IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 57>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:53
Templarius, за сето она што погоре го наведе Tetratka е убаво објаснето во воведниот пост на темава, поточно во делот "Најчестите изговори за иконопоклонството". Прочитај и ќе видиш. Изгледа овој збор "Нејчестите" навистина држи место во тој поднаслов намигнување
За да не се повторувам и да не спамирам, кој сака да прочита реплика на текстот на Tetratka, нека го прочита мојот воведен коментар на темава.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Templarius, за сето она што погоре го наведе Tetratka е убаво објаснето во воведниот пост на темава, поточно во делот "Најчестите изговори за иконопоклонството". Прочитај и ќе видиш. Изгледа овој збор "Нејчестите" навистина држи место во тој поднаслов намигнување

За да не се повторувам и да не спамирам, кој сака да прочита реплика на текстот на Tetratka, нека го прочита мојот воведен коментар на темава.

da ne bidam off topic no dali nekogas si pomislil deka ako e najcesto mozebi e i najtocno ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 14:47
[QUOTE=EvAngelos] Мојсеј по заповед Божја направил една бакарна змија и ја подигнал на еден стап. Секој каснат човек, кој ќе ја погледнел змијата, оздравувал. Ниедна икона не сторила досега такво чудо како таа змија. Но, цар Језекиј неа ја уништил, зошто луѓето и каделе.

Dali e bas kako ti sto velis ili malku poinaku

citaj...

1 Во третата година на царувањето на Осиј, синот Илин, во Израел, јудејски цар стана Езекија, синот Ахазов.

2 Му беа дваесет и пет години кога се зацари. Царуваше дваесет и девет години во Ерусалим. Името на мајка му беше Авија, ќерката Захариева.

3 Правеше што е право во Господовите очи, сосем како неговиот татко Давид.

4 Тој ги отстрани високите места, ги разурна столбовите, ги исече ашерите и ја скрши змијата од бронза, што ја беше направил Мојсеј. Израелците сè дотогаш и принесуваа жртви. Ја викаа Неустан.

5 Се надеваше во Господа, Израелевиот Бог. Ни пред него ни по него му немаше рамен меѓу јудејските цареви.

6 Се прилепи кон Господа и никогаш не се сврти од Него. Ги пазеше сите заповеди што ги даде Господ преку Мојсеја.

7 И Господ беше со него, го помагаше во сите негови потфати. Се побуни против асирискиот цар и веќе не му беше потчинет.

8 Тој ги разби Филистејците до Газа, ги запусте нивните подрачја, од стражарските кули сè до утврдените градови.

9 Во четвртата година на Езекиевото владеење, а тоа беше седмата година од царувањето на израелскиот цар Осиј, синот Илин, асирискиот цар Салманасар ја нападна Самарија и ја опсади.

10 Ја освои после три години. Во шестата година на Езекиевото владеење, а во деветтата година на израелскиот цар Осиј, падна Самарија.

11 Асирискиот цар ги одведе Израелците во ропство во Асирија и ги насели во Халах, покрај Авор, гозанската река, и во мидиските градови.

12 Тоа беше затоа што не го послушаа гласот на Господа, својот Бог, и зашто го прекршија Неговиот Завет и сè што им нареди Мојсеј, Господовиот слуга. Не слушаа ништо ниту исполнуваа.

13 Во четиринаесеттата година на Езекиевото владеење, асирискиот цар Сенахирим ги нападна утврдените јудејски градови и ги освои.

14 Тогаш јудејскиот цар Езекија му порача на асирискиот цар во Лахис: „Згрешив! Прекрати ги своите напади врз мене. Ќе носам сè што ќе наложиш.” Асирискиот цар побара од Езекија, јудејскиот цар, триста таланти сребро и триесет таланти злато.

15 И Езекија го даде сето сребро што се најде во Господовиот Дом и во ризниците на царскиот дворец.

16 Во тоа време Езекија ги откова вратата и вратниците на Господовото Светилиште што тој самиот, јудејскиот цар Езекија, ги имаше позлатено, и тоа му го испрати на асирискиот цар.

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 13:12
Евангелосе, ти поставив прашање и очекувам многу краток одговор!

поздрав       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 13:29
Originally posted by spiros spiros напиша:

Дали книжниците - што не Го препознаа ИСУСА ГОСПОДА, не му веруваа и го предадоја на крст - се поклонуваа на икони или не?
Ако не се поклонувале, дали поради нивното непоклонување на икони, склуптури, камења, ... се подобри од оние Христијани што се поклонуваат?

Не, никој не рече дека оние кои употребуваат икони се полоши од оние кои не ги употребуваат, ниту пак дека оние кои не ги употребуваат се подобри од оние што ги употребуваат.
На оваа тема зборуваме за тоа дали иконите се богоугодни, или не, а не за тоа кој е подобар христијанин.
Поголемото зло не го оправдува помалото. Оној што краде не смее да ја оправдува својата постапка велејќи: "Дали оние што убиваат се подобри од мене?" Не може да оправдуваме одредена постапка само затоа што некои други прават или парвеле уште полоши работи. Секој индивидуално ќе се појави пред Божјиот Суд. Бог посебно ќе им суди на книжниците кои не поверуваа и го предадоа Исус, а посебно ќе им суди на оние кои знаеле дека иконите не се богоугодни, но од икс причини ги користеле.
Бог исто така посебно ќе ми суди и мене за многу полоши работи што сум ги направил од иконопоклонството.
Но Бог ќе ни прости на сите ако искрено се покаеме и ако го промениме ставот кон работите за кои сме грешеле.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 16:25

Дали книжниците - што не Го препознаа ИСУСА ГОСПОДА, не му веруваа и го предадоја на крст - се поклонуваа на икони или не?
Ако не се поклонувале, дали поради нивното непоклонување на икони, склуптури, камења, ... се подобри од оние Христијани што се поклонуваат?

Не, никој не рече дека оние кои употребуваат икони се полоши од оние кои не ги употребуваат, ниту пак дека оние кои не ги употребуваат се подобри од оние што ги употребуваат.
На оваа тема зборуваме за тоа дали иконите се богоугодни, или не, а не за тоа кој е подобар христијанин.
Поголемото зло не го оправдува помалото. Оној што краде не смее да ја оправдува својата постапка велејќи: "Дали оние што убиваат се подобри од мене?" Не може да оправдуваме одредена постапка само затоа што некои други прават или парвеле уште полоши работи. Секој индивидуално ќе се појави пред Божјиот Суд. Бог посебно ќе им суди на книжниците кои не поверуваа и го предадоа Исус, а посебно ќе им суди на оние кои знаеле дека иконите не се богоугодни, но од икс причини ги користеле.
Бог исто така посебно ќе ми суди и мене за многу полоши работи што сум ги направил од иконопоклонството.
Но Бог ќе ни прости на сите ако искрено се покаеме и ако го промениме ставот кон работите за кои сме грешеле.

Значи јас тука од твојот коментар сум повикан “испровоциран“ да кажам дека Бог ќе им суди и на оние кои разбрале (ама од гордост и себељубие) не ги почитуваат иконите... и опссс... нова тема - Судот Божји...

А темата - за иконите...
предлагам да ги пастраме двата постови, еден до друг ... па кој има уши нека слуша, и очи нека гледа...

Изменето од Tetratka - 12.Октомври.2008 во 16:28
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 20:00

pozdrav do spiros bravo za ubavoto cisto razmisluvajne vo bozjiot duh.
site onie koji ja osetile bozjata ljubov razmisluvaaat taka kako spiros.
brate spirose nemam sto da dodadam ova e prepukuvajne na tolkuvacite na pismoto, jas povejke sakam da zboram i da se nadgraduvame vo bozjata ljubov koja se otelotvori vo nasiot gospod- bog isus hristos
koj ja osetil bozjata ljubov nema da mu bide tesko da se pomoli i pred ikona i ako ja nema taa ikona pak isto,bozjiot duh e vo nas pa jas licno nemam potreba od ikona ama taa i ne mi smeta i neveruvam deka taa ja prekrsuva ftorata bozja zapoved
pozdrav do site
----------osana--------
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 20:23
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 23:08

Вака – понижен - многу повеќе те сакам одколку кога паушално ги судиш сите православци како идолопоклонци а самиот и твојта заедница како единствената исправна.
Јас лично не се поклонувам пред икони, но истовремено знам дека некаде некоја бабичка (или друг) којашто можеби се поклонува пред иконите е можно да е многу многу поблиску одмене (а и од некој друг што не се поклонува на икони) до Чистото Срце БОЖЈЕ (Христос)!

Идолопоклонството има многу лица и вариации! Јас за жал сеуште не сум ја достигнал потполно совршената цел. Но се трудам и се молам ГОСПОД да се смилува и потполно да ме ослободи од се што нее Неговиот ДУХ и ме дели од Него!
Вчера (сабота) например, купив една блуза за околу 600 денари која навистина неморав да ја купам.
Дали бев вчера нешто подобар од некој што вчера се поклонил пред икона ...?

Кај мене дома на ѕидот виси едно изгорено парче од икона на Исус каде што му се гледа само уште Главата - кое наводно е парче икона од една од македонските спалени цркви во последната војна – и од еден македонски академски сликар, интегрирано во една убава слика.

Што велиш ти за таа слика? Треба да ја извадам и дозапалам, да ја врлам во река или да ја иссечкам со секира, или пак можеби нешто друго?

Ајде ти како човек кој самиот се наречува правоверен Библиски Христијанин, што ќе му предложиш на еден човек кој не се клања нити на икона, нити на камен, нити на ништо друго, туку се труди само на БОГА во ДУХОТ на Неговата ЉУБОВ (ХРИСТОС) !?

Повели, братски те канам,   предложи!

in Time & Eternity!

Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 23:42
Спирос,

Јас ќе кажам едно мое видување.Не мора да го прифатиш ова што ќе го напишам но добро размисли што ќе правиш понатаму.

Сето е убаво тоа што го кажуваш во погорниот пост, тоа дека не се клањаш пред икони, бидејќи тоа е спротивно на светото писмо, и тој начин на Богослужење на бог му е мрзок.
Велиш дека дома држиш една икона кој е останата од војната. Нема никаков проблем тоа што ја имаш иконата во твојот дом, бидејќи ти не се поклонуваш и не и служиш на таа икона.

„да не се расипете па да не си направите за себе некаков делкан лик, кип со машко или женско обличје.“
(5 мојсеева 4:16)

Но што ќе се случи ако на гости ти дојде некоја бабичка која кога ќе влези во твојот дом, ќе почни да се клања. Но тоа не е најлошото. Што ако таа бабичка поверува дека таа икона е чудотворна и дека може да и помогне?

Што ако со твоето држење на иконата во твојот дом направиш таа бабичка да се соблазни и го направи тоа што е мрско и одвратно пред Бог? Да се клања и да верува во иконата дека е исцелителна и чудотворна?

Еве што вели Библијата за тие кои што ќе соблазнат еден од неговите најмали:

„А кој наведува на грев едно од овие мали, кои веруваат во Мене, за него е подобро да му се обеси мелнички камен на вратот, и да потоне во морската длабочина.
Тешко му на светот од соблазни! Зашто неизбежно соблазните ќе дојдат, но тешко му на оној човек, преку кого доаѓа соблазната!”
(Матеј 18:6-7)

Сепак секој нека си остане во своите убедувања, а крајот ќе покаже кој бил во право. Но тогаш ќе нема промена на мислење и исправање на грешките. Размисли убаво.

Со почит, Госпел.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 00:25
Во мојата куќа е секој добредојден кој не го плука или се бори против Евангелието Христово.
Пред некоја година дојде кај мене еден човек (Евангелист) кој живеел и во африка и наезнам каде не. Заедницата на која и припаѓа тој има околу 16 000 возрасни Христијани крстено.
Го седнав попреку таа слика. Зборувавме за тоа.
Јас знам дека тој брат го познава Евангелието - од сите оние кои се удираат во гради и ги преставуваат православците како најлошото на светот - подобро.
Нити тој, нити јас не се клањавме на сликата но се чудевме како Живиот Господ може да изнајде патишта и да ги додирне срцата на луѓето од нациите.

Ти благодарам многу за советот кој верувам дека е најдобро мислен. Се надевам дека набрзо Живиот ГОСПОД ќе им ги отвори очите на сите луѓе за сите видови на идолопоклонство и на она своено.

Јас сум уверен дека тогаш многумина што сега се прават први ќе бидат тогаш на една друга позиција.

Дајбоже да ги помилува ГОСПОД сите луѓе

АМИН

п.с. Тој брат оваа година ми дари на православна прочка (без да знае дека е празник на простување во православието) една книга за простување на која беше сликата на Рембрант “ Враќањето на блудниот син “ чии оригинал се наоѓа во најпознатиот руски музеј.
Прекрасен е Живиот ГОСПОД! ХАЛЕЛУЈАХ!

Изменето од spiros - 14.Октомври.2008 во 00:39
in Time & Eternity!

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 05:18
Тетратка - одмори една недела.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 11:45

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>

Едно прашање од мене.

А како ќе ги објасниш сите чуда ( исцеленија телесни и душевни) што се случиле преку светите икони?

знам дека ќе речеш; од ѓаволот. Тогаш, уште едно подпрашање.

Ако е така, тогаш како ќе го објасниш фактот за промената на добро кај тие луге што го доживеале тоа чудо преку светите икони?

Сега секој сам нека си размисли дали светите икони се Богоугодни или не.

Изменето од Опитен - 14.Октомври.2008 во 11:56
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 13:05
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Едно прашање од мене.

А како ќе ги објасниш сите чуда ( исцеленија телесни и душевни) што се случиле преку светите икони?

Ова е само доказ дека ти (а и многу други) воопшто не ги читаш моите коментари и наместо дискусија, си водиш празни монолози на форумов.
Ова прашање јас веќе го одговорив во воведот на оваа тема под точката: "Најчестите изговори за иконопоклонството" - читај 2-от изговор. И како што гледам до сега, навистина сум бил во право дека тоа се НАЈЧЕСТИТЕ изговори за иконопоклонството среќа

Најчестите изговори за иконопоклонството:

2. Чуда имало преку иконите, затоа треба да им се поклонуваме.

Прво, многумина кои ги испитале тие настани, велат дека нема веродостојни докази дека такви чуда се случувале.
Второ, дури и да имало чуда, тоа не ни дозволува да им се поклонуваме. Кога Израелците згрешиле, Бог испратил отровни змии за да ги касаат и секој каснат умирал. (Броеви 21:4-9). Мојсеј по заповед Божја направил една бакарна змија и ја подигнал на еден стап. Секој каснат човек, кој ќе ја погледнел змијата, оздравувал. Ниедна икона не сторила досега такво чудо како таа змија. Но, цар Језекиј неа ја уништил, зошто луѓето и каделе. Светото Писмо го фали како надобар и чесен цар меѓу сите други еврејски цареви. (4 Царства 18:3-6)

Јас би додал на горенаведеното дека и ѓаволот може да прави чуда преку икони. На пример, сетете се на единствената икона спомната во Новиот Завет - Иконата на Ѕверот, за неа јасно пишува дека таа ќе прозбори и многумина ќе бидат заведени од тоа чудо.

" И му беше дадено да вдахне дух во иконата на Ѕверот така што ликот на Ѕверот да прозборува, и да направи да бидат убиени оние, кои нема да се поклонат на иконата на Ѕверот."
(Откровение 13:15)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.