IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Кој програм за брза корекција на боја и светло
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој програм за брза корекција на боја и светло

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Кој програм за брза корекција на боја и светло
    Испратена: 13.Октомври.2008 во 15:24
Кој програм го користите и препорачувате за брза корекција на боја и светло.
Под брза корекција милам на нешто налик на она што го има во фотостудијата (на самите машини). Бидејќи се работи за поголем број на фотографии, и да се отвараат сите, па да се корегираат во фотошоп.... ехееее на долго и широко.тага
Кажете некое искуство, препорака...

Благодарам.
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 15:31

Напишано во формата која ја посакуваш би било:
Светла соба (eng.=Lightroom)
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 15:31
Batch processing vo PS, ako sakas da ne e nadgleduvano, a za nadgleduvano ne bi znael.
Кон врв
dimitarmisev Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitarmisev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 15:33
Picasa e mnogu dobro programce, besplatno, brzo, ednostavno. Imas "auto contrast" i "auto color" koisto najcesto rabotat mnogu dobro i intelegentno.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 16:19
I jas bi go podrzhal sovetot za Lightroom i bi dodal Aperture.

I dvata pogrami se slichni, gi otvaraat slite sliki odednash, dozvoluvaat kopiranje na naprvenite korekcii od edna slika vrz site ostnati i t.n. Mozhesh da kropirash, klonirash, ostrish, popravash izgorenici, da zatemnuvash, da pravish kolor korekcija, ima pluginzi za brzo sreduvanje na slikata i t.n. Jas sum gi probal i dvata i nekako povekje mi lezhi Aperture. Mislam deka e reshena podnostavno (nema moduli) i poelegantno i so pluginzite od NIK (koi se istite onie sto se razvieni za Capture NX i Photoshop) mozhat da se stokmat dosta elaborirani raboti brzo i efikasno, taka sto duri nema da imash potreba od koristenje na Photoshop.

Ne znam koku chlenovi ja koristat Aperture, no mislam deka Igor ja upotrebuvashe edno vreme. Dobro bi bilo da porazgoivarash so nego za povekje informacii vo vrska so nea.

Изменето од Zoran K - 13.Октомври.2008 во 16:20
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 17:40
мене многу ми користи IrfanView.
има многу подобрувања од почетокот на 2003, кога почнав да го користам.

има можност за брза конверзија и ситни подобрувања на повеќе фотографии, наеднаш.

Изменето од Dogi - 13.Октомври.2008 во 17:41
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 19:42

Pretpostavuvam deka sigurno go imash/koristish
za gledanje ACDSee ?

Jas imam v8 koj ima lesni i brzi alatki za foto korekcija.

Kako shto si gi listash slikite, od leva strana se alatkite:

* Auto Exposure ( so opcija za Auto contrast i Auto Color )
 * Brightnes
 * Levels
 * Color Cast
 * RGB
 * HSL
 * Crop
 * Resize

itn...

Posle korekciite samo shto kje stegnesh da ja gledash
slednata slika avtomatski te prashuva
dali sakash da ja snimash, i eden ENTER i toa...
jasno dava i opcija Save As (pod novo ime)

Mislam deka sakash neshto kako Variations... funkicajata vo Photoshop:
(Image\Adjustment\Variations...)

голема%20насмевка

Neznam dali ima takov software...
Pa ushte i da mozhe da se mapiraat i
komandite na tastaturata kako na minilabovite...
C+, C-, M+, M-, ...

Hehe.

Pozdrav

Igor

Изменето од Igor-T - 13.Октомври.2008 во 20:19
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 19:55
Lightroom moze odednas da koregira kataljarda голема%20насмевка fotki. Ubedlivo najbrz. Za Lightroom ti treba Mac.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 20:08
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Za Lightroom ti treba Mac.

???

Mozhebi mislish na Aperture?
Кон врв
emilio Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Април.2008
Поени: 73
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emilio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 20:20
Jas go koristam LIghtroom v2.0 i mozam da da kazam deka sum prezadovolen od toa sto nudi.Gi ima site bazicni korekcii i sto e najvazno pregleden e taka da gi imas site fotki od bibliotekata pred oci.Inaku Lightroom e verzija za "windows",a za "mac" e Aperture!

Изменето од emilio - 13.Октомври.2008 во 20:21
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 08:20
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Za Lightroom ti treba Mac.

???

Mozhebi mislish na Aperture?

Mislev na Aperture. Greska збунетост
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 08:39
Definitivno Lajtrum 2. Retko otvaram Photoshop od koga go imam...epten za napreden pp samo.
Кон врв
loser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2006
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај loser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 10:48
Aleksandar Lightroom e ona shto ti treba. Ili DPP. Dpp e poednostavno ama bara da slikas vo RAW
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 11:40

Ова DPP мислеше на Дигитал фото професионал од Canon?

Ако мислеше на него да се сложувам, баш таков и ми треба само за JPG. Кога се слика во JPG не ги дава тие опции за корекција.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.