IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија го призна Косово
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија го призна Косово

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 46>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 10:52
Taka e Makedonce , nema vrska Prohor Pcinski, nema vrska navredite od Srbi sto gi dobivame sekojdnevno, Nema vrska crkvata, nema vrska sto tamosnite radikali seuste ne smetaat za Juzno sbijanci, nema vrska sto vo anketite gi podrzuvat Grcite, nema vrska Makedonce.

ne rekov nema vrska, tuku bez ogled na tie raboti, barem ti ne mi gi izvrtuvaj zborovite
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 10:55
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Sto saka da kaze Taci, so kogo saka da odi kon NATO i EU , normalen li e on koi prava uste gi saka.

uste ne si svatil?pa nasekade go pisuvaat toa veke podolgo vreme , za sega podpredsedatel albanec ( znaci po kluc , sto vodi kon federalizacija) i albanskiot kako sluzben jazik.

vcera eden prijatel albanec mi rece, kako mozam da zboruvam deka Kosovo e srpsko i deka tie treba da im bidat robovi na Srbite.... sekade kade sto mnozinstvo se albanci ne moze drug da vladee so niv.... pa ti sega vidi sto sakal da kaze.

Jasno mi e mene mnogu dobro so kogo si imame rabota, osobeno mi e jasen mentalitetot na Kosovcite koi razbuckaa se zivo i divo, koi kako napaleni kucinja od rezimot na Milosevic ni dojdoa vo drzavata i ni napravija vojna i mnogu nepriliki, gi znam dobro Butel veruvaj mi.
Megutoa moite gledista se obiduvam da gi nasocam kon realnata situacija i dobroto na nasata drzava.

Za zal se izbrzavme, za vozvrat ne dobivme nikakvi garancii od Kosovska strana a slucuvanjata na Granicata ne najavuvaat nisto dobro.
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 10:59
Кој им даде бе дозвола на Косовците да се населуваат по Западна Македонија, и да градат диви градби, да не плаќаат данок, и да прават бизниси(матни) на наше тло??
Киро Глигоров и Борис Трајковски..
И каде бевме ние да реагираме тука??
Никаде, си седевме дома и кроевме планови како да ја напуштиме Македонија и да најдеме некаде работа надвор во странство.
Како и за Македонија така и за во Србија..
И Србите ги продадоа имотите на Албанци во Косово, и сега сакаат Косово да го добијат....епа јебеш га, сега нека кукаат колку што сакаат џабе им е.

Изменето од Vladimir88 - 11.Октомври.2008 во 11:00
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:02
OH MORI MAJKO...DA NE E TRAGICNO OVA KE BIDE SMESNO...KAKVA E TAA DRZAVA KOJA NEMA EKONOMIJA..A SAKALA DEMEK U EU...
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:03
Поповиќ: Македонија да ја преиспита својата одлука

Србија нема да го повлече признавањето на уставното име на Македонија, и нема намера да воведува било какви санкции кон земјата изјави во ексклузивното интервју за А1 Телевизија, Зоран Поповиќ, амбасадор на Република Србија во Скопје.

„Во иднина, ќе настојуваме да се продолжи односот, ова не е протест против македонскиот народ и држава“, изјави амбасадорот.

Зошто македонскиот амбасадор беше протеран од Србија, односно прогласен за „персона нон грата“, а не и амбасадорите од соседните земји, како Хрватска, Унгарија и Бугарија?

- Уште на почетокот да кажам дека гласањето во Генералното собрание на ОН битно ја промени суштинската ситуација кога е во прашање решавањето на статусот на Косово.

Веројатно знаете дека близу 200 членки на Обединетите нации гласаа за предлогот на Србија, гласаше огромен број, само две земји беа против тој предлог, ако не ги сметаме некои земји како Маршалските острови, Тасманија и тн.

Тоа значи дека Македонија направила пријателски потег и гласала воздржано.

- Да, меѓутоа, после тоа што се случи во Собранието на ОН, практично 90% земји членки на ОН ја доведуваат судбината или се спротивставуваат на актот на едностраното прогласување на независноста на Косово, односно на насилно отцепување на дел на суверена членка на Обединетите нации.

Свесното одбивање на таквото решавање на конфликтот, станува беспредметно после тоа земјите да се изјаснуваат во пилог на таквиот нелегитимен акт на сепаратизам. Секако, во тој случај и реакцијата на Србија на повторените случаи мора да биде остра, бидејќи сега зад себе го има расположението на целото членство на Обединетите нации.

Во таа смисла, жално е што тоа се случи, но гестот што го направи владата на Црна Гора и на Македонија, одејќи спротивно на тенденцијата во светот да не се прифаќаат активности на сепаратизам, наиде на природна остра реакција на Србија.

Тоа е причината што дојде до протерување на овие двајца амбасадори и објаснувањето зошто пред тоа други амбасадори не се протераа.

Македонија нема да примени принцип на реципроцитет. Дали имате индиции од Белград дека ќе бидете повлечени од Скопје?

- Не, нашата политика сега е повторно, после се што се случи во ОН да не ги повлекуваме амбасадорите и ги вративме, како што е кажано. Оние земји што го признаа Косово, без разлика што го сторија тоа, сите наши амбасадори ќе бидат максимално ангажирани во сите земји, со цел понатаму да ја афирмираат не само политиката во врска со Косово, туку и интересот на Србија.

Според тоа, јас колку што знам, останувам овде, но мојот статус да не влијае на одлуката на македонската Влада.

Дали може Србија да преземе други чекори, економски санкции на пример?

- Не, ние само сакавме со овој потег дипломатски и политички да кажеме дека се спротивставуваме и протестираме против признавањето на Косово во овие услови и секако на тоа се завршува нашиот политички и дипломатски гест, односно мерката на реторзија.

Во иднина, секако ќе настојуваме да се продолжи односот, ова не е протест против македонскиот народ и држава, ова е само протест против една таква одлука.

И понатаму ќе ги развиваме максимално нашите односи во сите сфери, настојувајќи сите заедно да ја надминеме оваа жална и лоша ситуација и секако однносите на двете земји да бидат на највисоко можно ниво, заради блиските врски на нашите две земји.

Кога ќе престанете да протестирате и Македонија ќе може повторно да именува амбасадор во Белград?

- Ние баравме од Македонија да ја преиспита својата одлука и тоа е суштината на оваа протестна нота. Секако тоа ќе зависи од сплетот на околностите и понатамошниот развој во врска со статусот на Косово на меѓународната заедница.

Очекуваме таа нормализација да уследи во најкус рок, денеска е рано да се говори за таква перспектива.

Вие ја очекувавте оваа одлука, овој потег на македонската влада, претпоставувам. Демаркацијата е пред финишот, албанскиот фактор е значаен во Македонија. Нормален сплет, развој на настаните.

- Ние очекувавме тој потег дека нема да уследи, мислиме дека од ова што се случи во Генералното собрание на ОН, со афирмацијата на волјата на светската заедница, такви нелегитимни акти на сепаратизам да не се прифатат.

Очекувавме веќе никој да не ја прифати нелегитимната творба на Косово. Очекувавме и дека Македонија нема да го направи тоа, меѓутоа, тоа се случи и уследи нашата реакција. Тоа е една природна последица на она што е сторено и беше недобрососедски од страна на Македонија.

Неколку пати официјален Белград ја именуваше нашата земја под БЈРМ. Може ли да го повлечете признавањето на уставното име?

- Не, секако не. Нашата политика е политика на соработка, на пријателство, пред се со соседите, посебно со Македонија, една од најблиските земји на нас.

Нашата цел не е да го расипуваме односот и да го заоструваме, тоа не е во интерес ни на Србија ни на Македонија.

Ние го сакаме токму обратното, не треба да се очекуваат никакви драматични потези на Србија, освен желбата Македонија да го преиспита својот став и да се обиде да створи околности со наша поддршка да оди кон нормализација на односите.

Mnogu pozitivno me iznenadi intervjuto na Srpskiot Ambasador. Verojatno Srbite svatija deka so glava vo zid ne se odi.Kako i da e dobro e sto ne prevzimat radikalni merki i se potpirat na sudska razvrska na celiot slucaj.Licno i jas mislam deka e najpravedno.21 Vek sme i treba odlukite da se odnesuvat na fakti a ne sila.

Изменето од kultuzin - 11.Октомври.2008 во 11:04
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:04
ima , ima ekonomija ..... ama SIVA голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:08
Vladimir , mnogu interesni stavovi imas
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:16
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Vladimir , mnogu interesni stavovi imas

Не го збори ова, сега кога ќе ти навалат ова Србиве на форумов, има и мене и тебе да не направат перенде..

Изменето од Vladimir88 - 11.Октомври.2008 во 11:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 11:21
najomilena sum im na golemite makedonski patrioti
Кон врв
DJAKONDO Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Султанот на Феникс

Регистриран: 28.Март.2006
Поени: 15052
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DJAKONDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:32
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Албанските партии го прославија признавањето на Косово

Историски чин - легимитирањето од страна на соседите, но и можност за унапредување на правата на Албанците во Македонија. Вака претседателот на ДПА, Мендух Тачи го оквалификува македонското признавање на косовската независност.

Во таа чест партијата организираше прием во Тетово.

„Ова е сепак историски чин, Косово да достигне да се легитимира како независна држава и од соседите. Мислам дека претстои многу работа и Албанците од Македонија да ги достигнат нивните права, да имаат добра перспектива, односно да одиме заедно кон НАТО и кон ЕУ“, изјави Хашим Тачи, претседател на ДПА.

Лути ќе бидат неколку дена, вака Тачи ги коментираше српските реакции на македонското признавање на Косово.

„Веќе и самите Срби мислам дека полека ја прифаќаат оваа реалност, лути ќе бидат неколку дена“, вели Тачи.

На свечениот прием со чашки во рака, покрај богатата трпеза и со свирка во живо присуствуваа функционерите на ДПА и почесниот претседател Арбен Џафери.

Sto saka da kaze Taci, so kogo saka da odi kon NATO i EU , normalen li e on koi prava uste gi saka.
Ako Albancite vo Makedonija nemaat prava nemase da ni se nakotat 200.000 Kosovci vo drzavata.

ne bea li 300.000? Kaj se drugite 100 iljadi?
Изјавувам дека ги прочитав условите за користење на форумот и со истите се согласувам и ги прифаќам
s.r. Dzaki

Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 13:39
Во породилно
Кон врв
SuicideMessiah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Август.2008
Поени: 157
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SuicideMessiah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 16:52
Originally posted by Царевић Царевић напиша:

Во породилно

50 se vo porodilno a 99.950 se vo jaslite

Изменето од SuicideMessiah - 11.Октомври.2008 во 16:53
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 16:53
Без офтопици и дискутирајте на тема Македонија го призна Косово!!!
Кон врв
Dark HaCkeR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Хакериште

Регистриран: 20.Април.2008
Поени: 683
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dark HaCkeR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2008 во 17:09
Makedonija ne go prizna kosovo Vladata zaedno so siptarite go prizna kosovo a narodot ne i taka ke ostane
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,531 секунди.