|
Јулијански, грегоријански или... |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da,da, fala ti na ispravkata, Bozik go slavat so katolicite, tocno spored noviot kalendar trgnati se 13 dena od julijanskiot, so sto pravoslavnite praznici so fiksen datum se pogoduva da se slavat kako i katolickite. Veligden i praznicite koi sledat po nego se slavat priblizno na ist datum kako i katolickite so mala razlika koj se javuva na sekoi 9-10 godini,promenata od zaednickite datumi so katolickata crkva bi se osetile duri vo 2800 god, koga spored gregorijanskiot bi trebalo da e prestapna, a spored noviot kalendar prestapna ke e duri 2900 god
megutoa ostanuva toa deka za Veligden idaat kaj nas da slavime zaedno, poradi toa i se zabunav Se nadevam deka za drugoto nemas zabeleski Uste ednas fala ti na popravkata pozz |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima edna interesna kniga za kalendator od eden Arhimandrit Kasijan od sosednata ni Bugarija ... toj tamu mnogu strucno i vesto gi objasnuva "site" razliki KAJ "site" kalendari ...
Tuka toj dava interesni objasnuvanja i formuli - i od toa se gleda deka spored formulata za presmetka na Pashata - (ako taa se primeni kaj gregorijatskiot kalendar) veligden sekogas se paga vo ponedelnik ...
od tie pricini celata PRAVOSLAVNA EKUMENA PASHA JA PRAZNUVA SPORED JULIJANSKI KALENDAR I ISTO VO CELIOT SVET
Knigata ja ima i na mak. jazik 1997 god. e izdanieto - samo ne znam kade mozam da ve posocam da ja najdite
ako ima zainteresirani
poso e staro izdanie
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |