|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 114115116117118 242> |
Автор | ||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи сепак - дела... Но... што се случува во следниов случај - Веруваш во Исус, веруваш дека е тој Спасителот итн итн (се што наброја погоре) - но правиш тешки гревови? Искрено веруваш во Бога, но немаш сила за да се спротивставиш на искушенијата. Што тогаш? |
||
Do what is right, come what may...
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако продолжуваш да правиш тешки гревови, без да напредуваш духовно, тоа е знак дека не си нановороден (Јован 3 поглавје), а тоа пак значи дека не си поверувал вистински во Исус. Бог ветува дека нема да им даде искушенија на христијаните поголеми од тоа што можат да поднесат:"А Бог е верен и не ќе дозволи да бидете искушувани над вашите сили, туку заедно со искушението ќе ви даде и излез, за да можете да го издржите."
(1 Коринтјаните 10:13) |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тетратка не копирај исти постови постојано. Понекогаш и неодговарањето е одговор.
Евангелос - до тука во ред. Значи - нема разлика во ставовите. И едните и другите се согласуваме дека треба да веруваш во Христа, дека треба практично да ја примениш, односно - да ја живееш таа вера (што би се рекло - да вршиш дела) и дека не треба да грешиш, затоа што постојаното грешење е показател дека всушност не веруваш. Така што нема конфликт. Грешниците (оние кои не веруваат вистински во Бога) одат во пеколот, оние кои веруваат (и го покажуваат тоа преку делата) одат во рајот. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ovoj post go smetam za cista ljubomora i zavist. nikoj ne moze da go spreci covekot NADVOR od crkvata da bide sueveren, da laze, da ubiva, da krade ili da bide idolopoklonik. zalnoto e sto za razlika od hristijanskite crkvi, vo pravoslavieto toa se potiknuva i pravi VNATRE vo crkvata. e tuka ti e problemot. i gledam pak si se fatil za parite, iako tolku e ocigledno deka nemas pojma za sto zboruvas. da bese taka, kako sto velis, kako prvo hristiajnite vo mk ke imaa svoi crkvi na plostad, a ne po zabutani kjoshinja. kako vtoro, nemase da se "vosh*tuvaat" na vozniot park na sinodot na mpc, vo koj dobar del od vozilata se uste ne se ni vo masovna prodazba, dodeka hristijanite vozat vozila stari i po 15 godini. znaci, zalno e sto pocna da se izdava deka si zadoen so lazni predrasudi, koi za zal se edinstveniot nacin mpc da gi zadrzi svoite clenovi, bidejki so duhovni argumenti ne moze. |
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Спасени сме не по нашите дела туку по Божјата благодат. Не дека ние нешто сме сториле и сме заслужиле да бидеме спасени, туку зашто Тој ни даде подарок: животот на Божјиот Син и преку Неговата жртва- прошка на сите гревови. Откога човек ќе поверува не значи дека нема да греши, не значи дека ќе стане совршен. Баш напротив! Сатаната уште повеќе се труди да го оттргне човекот од Бога. Ако не е нашата Божја закрила би не убил Сатаната уште веднаш.
Точно е тоа пто го велите дека верата без дела е мртва. Сосема се согласувам со ставот на Светото Писмо по ова прашање. Христијанинот ако навистина верува во Исус ќе се труди да се подобрува и да врши добри дела. Патем веќе не прави добри дела христијанинот туку Божјиот Свет Дух Кој живее во Него. Свети Душе дејствувај во мене! И ќе имам таква радост- неискажлива радост, таков мир- толку длабок мир, таква љубов- сеопфатна љубов, Свети Душе дејствувај во мене! |
||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исус им Го дава Светиот Дух на сите кои веруваат во Него. Светиот Дух е Бог. А Бог е љубов. Па така главната инспирација на верниот Христијанин треба да биде љубовта.
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
milo vie po koj kalendar se rakovodite?
Изменето од Sunny - 05.Октомври.2008 во 13:33 |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По Јулианскиот. По нашиот календар денес е 4 Октомври 2008. А кај вас кој датум е?
|
||
|
||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Уште има некои кои користат Грегоријански календар? |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, замисли сеуште има и такви, мислам дека се само околу 90% од христијанскиот свет.
|
||
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e da mi prostis denes po Gregorijanskiot e 4 Октомври 2008. |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, да. По грегорианскиот е 4 октомври, ја утнав работава со тоа што го прашав Евангелос, а најверојатно и тој ја утнал. |
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За Јулијанскиот пишав мислејќи дека ме прашува за празнување на празниците Божиќ и Велигден (таа дискусија си ја водиме на месинџер со милото), но затоа пак додадов и дека денес е 4 откомври за да нема забуни. |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 114115116117118 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |