IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Кој или што не влече назад?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој или што не влече назад?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 21>
Прашање: Zosto Makedonija se poveke zaostanuva zad ostanatite zemji na Balkanot
Одговор Гласови Статистика
12 [23,53%]
2 [3,92%]
3 [5,88%]
17 [33,33%]
2 [3,92%]
6 [11,76%]
5 [9,80%]
4 [7,84%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:02
nisto ..... jadna zemlja kojoj albanija zapad голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:04
zamisli situacija ..... kako gospod bil nepravicen ... namesto germanija za zapad , toj e aknal albanija тага
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:14
Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

a be ti citaj gi pogornite postovi pa posle komentiraj, jas ne go rekov toa. Deka e ponapred-DA, DEKa e vo NATO-DA.

Не ја споредувај ти Албанија со Македонија, Албанија е далеку поназад од нас, а и има и зошто да биде поназад, ако е членка на НАТО и ЕУ.

a sto da ne

Затоа што Албанија и да сака да биде богата неможе да биде богата, не е доволно развиен регионот, нема во соседството богати пазари, освен грчкиот, а многу многу со Грците и вие не се трпите......не сте до толку зачепкани со нив, ама пак,
Пример јас сега да имам богат пазар и ако ти твоите производи ги пласираш на мојот пазар, фала богу дека ќе ти оди економијата напред, и ќе напредуваш и ти и ја....
Ти се продаваат продуктите, и ти од тоа профитираш, ако ти сега си земјоделец, и одгледуваш зелки, и ги продаваш на мојот пазар каде што пример е плата 700 евра фала богу дека ти ќе профитираш..
Кај нас во регионот земјите се сиромашни...
Како и во Албанија така и во Македонија....
Македонија зошто сите викаат било подобро за живеење во времето на ЈУ, немаше царини скоро цел Балкан од Вардар до Триглав, уште тогаш Словенија и Хрватска беа доста развиени земји, и немаше проблеми со името и сл. на Југославија во тие времиња и биле отворени сите порти, немаше ембарго и.т.н.
Откако се распадна ЈУ, се воведоа царини, Грците ни удрија ембарго, Бугарија беше уште тогаш ептен сиромашна, а да не зборам по колку пари ни ја продаваа нафтата кога немавме нафта за време на ембаргото.....
Нема тука многу филозофија, се е тоа логика...
Хрватска и Словенија отидоа напред затоа што се ептен блиску до Европскиот пазар, а Европскиот пазар одсекогаш бил богат..

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 14:16
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:15
zamisli de...ako mozes
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:17

a be ti citaj gi pogornite postovi pa posle komentiraj, jas ne go rekov toa. Deka e ponapred-DA, DEKa e vo NATO-DA.

Не ја споредувај ти Албанија со Македонија, Албанија е далеку поназад од нас, а и има и зошто да биде поназад, ако е членка на НАТО и ЕУ.

a sto da ne

Затоа што Албанија и да сака да биде богата неможе да биде богата, не е доволно развиен регионот, нема во соседството богати пазари, освен грчкиот, а многу многу со Грците и вие не се трпите......не сте до толку зачепкани со нив, ама пак,
Пример јас сега да имам богат пазар и ако ти твоите производи ги пласираш на мојот пазар, фала богу дека ќе ти оди економијата напред, и ќе напредуваш и ти и ја....
Ти се продаваат продуктите, и ти од тоа профитираш, ако ти сега си земјоделец, и одгледуваш зелки, и ги продаваш на мојот пазар каде што пример е плата 700 евра фала богу дека ти ќе профитираш..
Македонија зошто сите викаат било подобро за живеење во времето на ЈУ, немаше царини скоро цел Балкан од Вардар до Триглав, уште тогаш Словенија и Хрватска беа доста развиени земји, и немаше проблеми со името и сл. на Југославија во тие времиња и биле отворени сите порти, немаше ембарго и.т.н.
Откако се распадна ЈУ, се воведоа царини, Грците ни удрија ембарго, Бугарија беше уште тогаш ептен сиромашна, а да не зборам по колку пари ни ја продаваа нафтата кога немавме нафта за време на ембаргото.....
Хрватска и Словенија отидоа напред затоа што се ептен блиску до Европскиот пазар, а Европскиот пазар одсекогаш бил богат..

ama rezime na globalizacijata dade.. svaka cast
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:18

zamisli de...ako mozes

Македонија ако продолжи вака, со нискиве даноци, и вака да напредува со ова темпо, секоја година со 6% раст на економијата(најголем раст на Балканот годишно) ќе бидне нешто......ама само ако се задржи вака темпото, може и за 5 години нешто да бидне, сега најголем приоритет ни е да привлекуваме странски инвестиции, требаат работни места, а по можност најдобро е домашни инвеститори од дијаспората да привлекуваме, но рачунај дека овој народ е сиромашен, така да ќе мора германски, и австриски инвестиции да имаме во оваа земја.

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 14:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:19
ako tie 6 % traat
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:21

a sto da ne

Јас не сум економист по струка, нити пак ме бива за тоа, но ако размислиш подобро, и ако ги сврзеш некои работи ќе ја добиеш комплетната слика....

Кај сакате вие Македонија да напредува, кога Србија до неодамна имаше санкции, а тоа беше најголемиот пазар, Грција еве гледате што ни прави на Нова Година и на Велигден со јагнињата пример.....
Бугарија е уште во развој.....а друго они бараат па да се согласиме на некои работи кои на нас не ни одговараат.... и така и ние одиме надоле....

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 14:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:23

a sto da ne

Јас не сум економист по струка, нити пак ме бива за тоа, но ако размислиш подобро, и ако ги сврзеш некои работи ќе ја добиеш комплетната слика....

Кај сакате вие Македонија да напредува, кога Србија до неодамна имаше санкции, а тоа беше најголемиот пазар, Грција еве гледате што ни прави на Нова Година и на Велигден со јагнињата пример.....
Бугарија е уште во развој.....а друго они бараат па да се согласиме на некои работи кои на нас не ни одговараат.... и така и ние одиме надоле....

se nesto loso i poloso pocna da pisuvas za MK, znaci se vrakas na moeto...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:27
Не бе, јас нашата економија одсекогаш многу сум ја критикувал, и јас живеам тука, работам, сигурно дека нема да ја фалам, затоа што условите за живот ми се катастрофални...
Но кога станува збор за идентитет и сл. тука нема заебавање, нема попуштање....неможе јас на некој цело време да му попуштам, он ништо да не прави, и да бара уште од тебе уште отстапки да правиш...а згора на се да те притиска на тоа и ЕУ и НАТО мислам дека е срамота.
Затоа најубаво е да се посвети Македонија на економијата да привлекува странски инвестиции, нема друг лек, ако имаме јака економија, нема вака толку лесно да не дриблаат, и ЕУ нема да се меша и НАТО, нема да станеме велесила, но нема и да се заебаваат со нас вака толку лесно..
Кај сакаш ти пример преговори со Грција кога они уште не ја ратификувале во парламент времената спогодба..
А тоа е резултат на работењето... кажете си сами не мора да се срамите.

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 14:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:28
sosema ispravno Vladimire големо%20гушкање .... patem , prasaj go koga e tolku sjajno vo albanija , sto k*r baraat tuka po cela godina da rabotat na crno ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:29
Abe kaj izleze sega vo identitetot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:31
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

sosema ispravno Vladimire големо%20гушкање .... patem , prasaj go koga e tolku sjajno vo albanija , sto k*r baraat tuka po cela godina da rabotat na crno ?
a nasite sto k*r barat isto taka da rabotat na ,,crno,,. i nema potreba toj da prasa . i ne rekov deka e sjanjo , rekov sporedbeno i kako bi reklo ,, u buduce,, ..druze tito
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 14:31
stvarno Vladimir ... kade odis na povekje od edna tema ? gledas ima problem so edna a komli so dve ... i toa odednas смеење
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.