IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кое е божјото име?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кое е божјото име?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
Автор
Порака
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2008 во 22:11
alah i bog e edno isto i za hristijanite vo arapskiot svet
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2008 во 22:24
како што вели самиот наслов на темава „кое е божјото име“, божјото име е Бог. тоа Бог може да го преведете на било кој јазик, па така ќе добиете дека божјото име е Јахве, God, Алах итн. оние народи што имаат еден Бог, тој Бог го нарекуваат Бог и со тоа веднаш знаат за кого се работи. оние народи што имаат повеќе божества, не можат сите да ги нарекуваат Бог затоа што ќе се испобунат и нема да знаат за кој Бог зборуваат, па затоа им дале на сите тие Богови различни други имиња (Зевс, Посејдон, Шива, Кали, Тор, Один, Озирис, Анубис, Перун, Велес итнитнитн). значи Бог (едниот) нема лично име туку титула Бог.
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2008 во 23:23
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

А јас сум нестрплив да чујам од тебе каде тоа виде во Библијата дека Божјето Име е кажано?!
Посочи ми само едно место! Едно единствено и јас јавно ќе ти се извинам и ќе те молам за прошка - и тебе и Бога.
Само што НИКОГАШ нема да можеш да посочиш такво нешто, така што молитвите ќе ги користам за друго по се изгледа...

zidraski, ме интересира, каков стих ќе те задоволеше тебе, поточно, каков стих сакаш да ти најдам во Библијата за да ти докажам дека Бог има име?

И второ, кажи ми кој од следниве личности има име: Адам, Ева, Мојсеј, Јона, Петар, Јован, Андреј, Марта, Марија, Исаија, Еремија, Матеј итн.
Одговори ми, ама сериозно, КОЈ ОД ОВИЕ ИМА ИМЕ?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2008 во 23:50
spiros, drzhi se za temata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
David1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Western Sahara
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај David1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 01:52

Nashiroko i nadolgo mnogu eksperti od srodni oblasti koi ja tangiraat ovaa problematika ja imaat obrabotuvano ovaa tema.
Sublimirano kazhano (spored M. Elijade, a i na drugi istorichari na religiite), na prashanjeto na Mojsej, odgovorot na Boga e moshne zagadochen, Toj go navestuva svojot oblik na postoenje, no bez da ja otkrie svojata lichnost: “Jas sum onoj koj postoi ( Ehyeh Asher Ehyeh ).

Se shto mozhe da se kazhe e deka bozhenstvenato ime go nagovestuva, da upotrebime eden sovremen izraz, totalitetot na bitieto i na postoenjeto. Vo sekoj sluchaj ova e svoevidna forma na sopstveno ime koe pred se ja istaknuva Negovata misterioznost i transcedentnost.

PS: Na i-netov najdov neshto shto go doobjasnuva ovoj Bibliski citat:
Moses said to God, "When I come to the Israelites and say to them 'The God of your fathers has sent me to you,' and they ask me 'What is his name?' what shall I say to them?" And God said to Moses, "Ehyeh-Asher-Ehyeh." He continued, "Ehyeh sent me to you.'" And God said further to Moses, "Thus shall you speak to the Israelites: The Lord, the God of your fathers, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, has sent me to you:
This shall be my name forever,
This My appellation for all eternity. (Exodus 3:13-15)

Ehyeh Asher Ehyeh
So God's name, at least the one given to Moses in the above Torah passage, is "Ehyeh Asher Ehyeh." What does that mean? In biblical Hebrew, "Ehyeh Asher Ehyeh" is a deceptively simple phrase consisting of the relative pronoun "asher" sandwiched between two instances of the first person singular imperfect of the verb hayah--to be. "Ehyeh" is most commonly translated as "I will be." Asher is a remarkable Hebrew word. Imagine, in English, a single word that can mean "that" "who" "which" or "where." So the phrase could mean:
I will be that I will be
I will be who I will be
I will be which I will be
I will be where I will be

http://www.bluethread.com/ehyeh.htm

Изменето од David1 - 26.Септември.2008 во 02:13
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 01:54
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А јас сум нестрплив да чујам од тебе каде тоа виде во Библијата дека Божјето Име е кажано?! Посочи ми само едно место! Едно единствено и јас јавно ќе ти се извинам и ќе те молам за прошка - и тебе и Бога. Само што НИКОГАШ нема да можеш да посочиш такво нешто, така што молитвите ќе ги користам за друго по се изгледа...

zidraski, ме интересира, каков стих ќе те задоволеше тебе, поточно, каков стих сакаш да ти најдам во Библијата за да ти докажам дека Бог има име?

И второ, кажи ми кој од следниве личности има име: Адам, Ева, Мојсеј, Јона, Петар, Јован, Андреј, Марта, Марија, Исаија, Еремија, Матеј итн.

Одговори ми, ама сериозно, КОЈ ОД ОВИЕ ИМА ИМЕ?

ЈХВХ не е името, тоа ми беше поентата Евангелосе.
Бог не може да има име, се додека не се соединиме со Него сосема (апропо Откровенијата).
Адам не било името на човекот создаден од Бога, туку негов назив - и значел "од земја". Станува име, дури откако има други како него - за да се разликува од нив.
Бог не може да има лично име, затоа што нема друг, нема потреба да има назив.
Во еден одличен српски текст на оваа тема, имаше доста добро објаснување - ЈХВХ има значење само и единствено на Еврејски. На Македонски - тој збор не значи ама баш ништо. Ниту на Англиски, ниту на Српски, Грчки или било кој друг јазик. Бог (барем онака како што Христијаните го разбираат) - не зборува на Еврејски само - туку кога се обраќа на некого, се обраќа на јазикот кој тој го разбира и зборува. Мојсеј пишува на Старо-Еврејски, Матеј пишува на Арамејски, Јован на Грчки... или можеби Бог му зборувал на Арамејски, а Јован преведувал? Тоа е доста апсурдно...
Соодветно - ЈХВХ не може да биде името на Бог, туку неговата суштина, затоа што кога верникот од Македонија му се обраќа, тој не му се обраќа со тоа име, туку мисли на ТОЈ ШТО Е!
Името Божје е духовна корелација меѓу душата (верникот) и Сеопфатниот, Сепостоечки Бог. Затоа - не се изговара, не ни може да се изговори. Заповедта не се однесува на усниот говор, на гласот - а на токму тоа духовно обраќање - не Го барај напразно.
Ако е ЈХВХ, тогаш Името е сосема изгубено, што е уште поапсурдно - затоа што не се изговара Јехова, ниту Јахве (ова е најблиска транскрипција, но ни оддалеку не е точна). За разлика од Исламот, каде јасно Алах им наредува да се молат на Арапски, и соодветно, нема дилема околу името и начинот на обраќање - во Христијанството, токму тоа е суштината на Името Господово - фактот што Бог е Бог на сите народи, нации и луѓе. Тој се обраќа до сите и сите се обраќаат до Него. Не на старо-еврејски, не на арамејски, не на грчки - а на јазикот на душата, кој е јазикот на Адам.
Ова е суштинска разлика во начинот на разбирање на Бог и на идејата за Бог, така што не верувам дека ќе имаме можност да се согласиме околу оваа идеја.
Сепак - ти благодарам за дискусијата, беше полезна.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 02:13

zidarski, зошто два пати го одбегнуваш моето прашање? Јас не те прашав што ти мислиш за тоа дали Бог треба или не треба да има Име. Туку те прашав тоа што те прашав (види погоре да не спамирам).

Ти поаѓаш со предрасуда дека Бог нема Име (заради некои твои лични филозофии) и потоа ме прашуваш каде во Библијата Бог си го кажал Своето Име. Јас ти го наведов, а ти велиш не тоа не е име затоа што имало некои описно значење тоа име. Епа јас ти велам дека според тој критериум, следува дека никој на планетава нема име, затоа што сите имиња си имаат свои описни значења. Пример Исав значи влакнест, Петар значи "карпа", Јован значи "Јахве е милостив", Андреј значи "мажествен", Матеј значи "Божји дар" итн. Значи според тебе никој од овие нема име? среќа

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:10
Тоа веќе ти го објаснив одамна - дека ЈХВХ не е лично име, затоа што ако е лично име - тогаш разговорот со Мојсеј е погрешен.
Не збориме за описно значење, зборуваме за опис на Суштината. Личното име - Андреј, Петар и слично имаат описно значење, но не се опис на суштината на тие луѓе.
ЈХВХ е опис на суштината. Има огромна разлика.
А ти објаснив погоре и зошто не може да биде лично име. Провери - во старо-еврејскиот име и слава (значење, суштина) имаат исто значење...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:20
За каква "опис на суштината" збориш бе zidarski, таква фраза има само во твоите филозофирања, но не и во Библијата.

Тоа веќе ти го објаснив одамна - дека ЈХВХ не е лично име, затоа што ако е лично име - тогаш разговорот со Мојсеј е погрешен.

Воопшто не е погрешен...

"Натаму Бог му рече на Мојсеја: Речи им на Израелците вака: 'ЈАХВЕ, Бог на вашите татковци, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов ме испрати кај вас. Тоа е Моето Име довека"
(Излез 3:15)

"God also said to Moses, "Say to the Israelites, 'The LORD (Jehovah), the God of your fathers—the God of Abraham, the God of Isaac and the God of Jacob—has sent me to you.' This is my Name forever, the name by which I am to be remembered from generation to generation."
(Exodus 3:15)

Погоре јас читам "ИМЕ", "Name", а не "опис на суштината" среќа

Изменето од EvAngelos - 26.Септември.2008 во 03:22
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:53
Ne vi se mesham vo diskusijata, no samo bi rekol ova:

"Jas sum toj, Bogot na vash*te tatkovci, Bogot Avramov, Bogot Isakov i Bogot Jakovov, e sto me isprati kaj vas. Ova e moeto ime odsekogash i po nego ke me pomnite doveka."

Znachi Bog ja odbira kovanicata Jas sum toj, Bogot na vash*te tatkovci, Bogot Avramov, Bogot Isakov i Bogot Jakovov kako ime za potrebite na lugjeto koga kje mu se obrakjaat ili koga ke go spomnuvaat. I mnogu mudro go odbral zatoa sto lugjeto imaat tendencija da zaboravaat sto stoi zad ime, a vaka na sekoe spomnuvanje postojano ke se potsetuvaat deka nivniot Bog e Toj e Toj, Bogot na nash*te tatkovci, Bogot Avramov, Bogot Isakov i Bogot Jakovov

Mislam deka sega dojdovme do razreshuvanjeto na "misterijata".

Изменето од Messenger - 26.Септември.2008 во 03:54
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:57
zidarski, немој да Го негираш Божјото пресвето Име, туку подобро прослави Го, затоа што види што вели Бог за тоа...

"Ако не послушате, ако не земете на срце да Го прославите Моето Име - зборува ЈАХВЕ над Воинствата - ќе испратам клетва врз вас и ќе го проколнам вашиот благослов, и веќе го проколнав зашто не го зедовте тоа на срце."
(Малахија 2:2)

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 05:00
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

zidarski, немој да Го негираш Божјото пресвето Име, туку подобро прослави Го, затоа што види што вели Бог за тоа...

"Ако не послушате, ако не земете на срце да Го прославите Моето Име - зборува ЈАХВЕ над Воинствата - ќе испратам клетва врз вас и ќе го проколнам вашиот благослов, и веќе го проколнав зашто не го зедовте тоа на срце."(Малахија 2:2)

Pa ti kaza covekot deka toa ne e imeto na Boga, i so toa se slozuvaat milion teolozi ....sto si zapnal bre Evangelose pa vidish deka greshish ama od pust inaet ne popushtas ...pa im dosadi i na ludjeto i na boga so tvoja inerpretacija na Biblijata...daj be brat smiri se malku, ne si go valkaj obrazot so inaetenje i klevetenje ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 05:12
Евангелос - тоа е твоја интерпретација. И тоа - заради изборот на преводот...
Во многу од преводите, не стои "Име" (name), туку стои "Memorial Name", а тоа е токму она што ти го велам јас - Спомен, Слава. Односно - Бог вели - Тоа е Мојата Слава (Величие дури може да се употреби како адекватен термин). Сериозно велам - погледни во значењето на Старо-Еврејски, ќе видиш дека станува збор за тоа.
Патем - ова е мислење на многу теолози, со исклучок на Јеховините Сведоци (кои да е најсмешно - погрешно го читаат зборот), и делумно прифатено од Баптистите (само некои баптистички деноминации при тоа).
Обраќањето до Мојсеј, а и секој нареден пат кога ќе се употреби во Библијата ЈХВХ е: Ова е Моето Величие, по ова ќе ме славите, вака ќе ме паметите - Јас Сум Тој Што Сум. А не лично име...
А што се однесува до другиот момент - јазикот - дали тогаш мислиш дека треба сите да почнат да зборуваат старо-еврејски? Затоа што дури и на јазикот кој Исус го зборувал - ЈХВХ нема никакво значење... (речиси 3 века претходно арамејскиот станува доминантен говор, а не еврејскиот од времето на Мојсеј).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 05:31

zidarski, ти си тој што "интерпретира", а не јас. Јас пишуваш точно онака како што пишува во Библијата. Кога во Библијата Бог вели "ЈАХВЕ е Моето Име", тој за зборот "Име" го користи истиот еврејски збор (шем) што се користи и при другите имиња (Авраам, Исак, Јаков итн). Нема никаква разлика. Разликата се создава во твоите однапред предодредени филозофски гледишта, затоа што не се покоруваш на јасното библиско учење.

И што си се фатил да филозофираш за тој стих каде Бог му вели на Мојсеј "Јас Сум Кој Сум". Па нели ти кажав дека во тој стих Бог не го кажува Своето Име, туку во следниот. Ме читаш ти што пишвуам? Во 14-от стих не се спомнува тетраграматонот, туку во 15-от.
А башка, Бог не го објавил за прв пат Своето Име на Мојеј. Дури и Адам и Ева го знаеле Божјото Име...

"Адам ја позна својата жена Ева, а таа зачна и го роди Каина, па рече: „Добив машко чедо со помош на Господ (ЈАХВЕ!)"
(Битие 4:1)

И не збори лаги, не само Јеховините сведоци, туку и сите библиски цркви го признаваат Божјото лично Име, само не го спомнуваат толку често како сведоците.

Изменето од EvAngelos - 26.Септември.2008 во 05:32
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.