|
Кое е божјото име? |
Внеси реплика | страница <1 678910 17> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski, мене не ми е јасно зошто на православните ги интересира Божјото лично Име. За која цел ви треба таа информација? За крстозборки? За учество на Милионер? Или да не му се обратите Нему во молитва? Па вие и онака вие им се молите на Марија, на светците, на Петар, Павле, на Јоаким и Ана, што ќе ви е на вас Божјото Име? Се плашам дека кога би ви го кажал би паднал под осуда на 3-тата Божја заповед за напразно кажување на Божјото Име.
Кога луѓето бркаат врски во полиција преку некој инспектор, зарем ги интересира името на директорот на МВР? Не. Епа зошто тогаш прашувате за Божјото Име кога си ги имате имињата на еден куп посредници?
Затоа, оставете ни го тоа Име на нас библиските христијани, затоа што ние немаме толкава плејада имиња на кои можеме да се повикаме во молитва. Но ако, не се жалиме и без тоа. Секој пат кога сме го повикале тоа Име, секогаш линијата била слободна и достапна
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бог НЕМА име кое е кажано на човекот! Во Библијата никаде не е кажано. Не влегувај во непотребна словесност и демагогија - штом велиш дека во Библијата е кажано - напиши каде. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Евангелос - ако вам ви е кажано Името Божје, тогаш не знам од која Библија тоа читате, затоа што никаде не е напишано. А за да те поштедам од грев - не барам да го напишеш Името тука, а да го дадеш стихот во кој е кажано. Бидејќи нема таков стих - изгледа ќе почекаме уште долго! А ти - можеш да се вадиш со разно разни објаснувања и напади врз православните - но тоа нема да го промени фактот дека во Библијата не е кажано кое е Неговото Име. |
|||
|
|||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А што ако нема име, односно е семокна духовна личност без име. Можно е и така да е. |
|||
I love Daphne Millbrook.
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Може и да е така...
За сега - чекаме стих од Библијата од Евангелос... |
|||
|
|||
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ке видиме што ке ни даде Ев. А еве едно видео како на филмското платно е претставен Бог. http://www.youtube.com/watch?v=3b-Y7B_5Z1g |
|||
I love Daphne Millbrook.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
neo, а зошто да претпоставуваме кога одговорот е јасно напишан во Библијата? Во оригиналните ракописи Божјото Име во Библијата го има над 7000 пати. А и во преводите, иако во повеќето е заменето со "Господ" , сепак некаде е оставено и јасно Го пишува.
zidarski, ајде пиши ми кој точно превод на Библијата го користиш ти (на македонски јазик, а и на странски јазик сеедно)?
А зошто секогаш чекате од еретикот EvAngelos? Зошто не се обратиш до твоите православни браќа што тука ми се прават фраери на форумов? Или тие само за "филозофирање" и "фаќање кривини" ги чувате? Изменето од EvAngelos - 24.Септември.2008 во 21:01 |
|||
|
|||
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Епа ајде кажи ми кое е тоа име кое се спомнува во Библијата повеке од 7000 пати, па да ја решиме мистеријата. |
|||
I love Daphne Millbrook.
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Евангелос - како што реков, не те навлекувам на грев, затоа не го кажувај името непотребно. Се што барам е да посочиш стих.
Јас тврдам дека во Библиајта НИКАДЕ не е спомнато име, туку само атрибути. Ти велиш - над 7000 пати. Докажи го тоа, а не влегувај во бесмислена словесност. Три страни поминавме во убедување и објаснување. Многу едноставно - посочи книга, и две бројчиња и се ќе биде во ред, а јас, ќе ти бидам бескрајно благодарен и ќе се помолам за тебе и за твојата милост и добрина. Но бидејќи нема таков стих во Библијата - изгледа ќе почекаме додека Тој самиот не дојде повторно за да ни каже. Изменето од zidarski - 24.Септември.2008 во 22:37 |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski, кој превод на Библијата ти го имаш прочитано па што си заклучил дека нема таков стих во неа? |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Го имам преводот на МПЦ, го користам преводот даден на mkbible, користам и неколку други on-line изданија, како на пример - biblos. Никаде до сега не сум сретнал стих каде што се кажува Името Божје.
А ти не го избегнувај одговорот на прашањето. Многу едноставно прашувам, не ми давај клучови, теории, врски - а посочи книга, поглавје, стих. Бидејќи нема - ќе продолжиме веројатно со истава дискусија уште некое време, а? |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
МПЦ никогаш не направила превод на Светото Писмо, туку само "благословува" еден од преводите, но ок те разбирам што сакаш да кажеш. Епа во тој превод 3 пати се спомнува Божјото лично Име |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И пак си играме на играчки...
Посочи книга, број на стих. Еве, до мене е Библијата - веднаш ќе отворам. |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не само да ја отвориш, туку и да ја читаш zidarski, да ја читаш, да читаш дирекно од Божјиот Збор, а не да дозволуваш некои "великодостојници" или некои "посредници" да те влечат за нос и да ти го џвакаат т.е. толкуваат Бога.
Читај, и кога ќе ја прочиташ цела, тогаш логирај се на форумов и кажи ми дека Бог нема лично име.
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 678910 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |