|
Кое е божјото име? |
Внеси реплика | страница <1 45678 17> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог, Своето лично Име во Библијата го има спомнато 6973 пати во Стариот и 237 пати во Новиот Завет. Значи вкупно: 7210 пати во целата Библија
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог никаде не го спомнал своето лично име, ниеднаш! Се спомнуваат атрибути, описи на Неговата Слава, однос, моќ, итн... никаде нема лично име.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас велам дека Божјото Име се спомнува 7210 пати во Библијата, а zidraski вели 0 пати. Радикално различни вредности. Што велат другите форумџии? Кому веруваат? Мене или на zidarski? |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не барам да ми веруваат на мене, а на Светото Писмо. Таму не е спомнато името Божје ниеднаш. Ако знаеш каде е спомнато - тогаш напиши го стихот (бидејќи не сакаш да го спомнуваш залудно Името Негово).
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А зошто да ти го спомнувам стихот? Па нели ја имаш прочитано Библијата? Еве, прашај ја твојата православна сестра Мараната, можеби таа ја има прочитано Библијата, или пак можеби "светите отци" и протолкувале дали Бог има или нема Име. |
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Токму затоа што ја имам прочитано Библијата, велам дека Името Божје НИКАДЕ не е спомнато, спомнати се само атрибутите Негови.
Бидејќи тврдиш дека е спомнато над 7000 пати - наведи само неколку (3-4 нема потреба од повеќе) конкретни стихови, за да го потврдиш тоа. |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вака, православните велат дека Бог нема име.
Ние христијаните велиме дека Бог има Име.
Христос вели:
"Им го јавив Твоето Име на луѓето, кои Ми ги даде од светот... Им го објавив Твоето име и ќе го објавувам, па љубовта, со која Ме возљуби, да биде во нив, и Јас во нив."
(Исус во евангелие по Јован 17:6,26)
Значи, штом вие велите дека Бог нема име, тоа значи дека во горенаведениот стих Христос не збори за вас.
п.с. Мараната беше тука, ама изгледа не виде кога го побарав нејзиното мислење погоре, или пак не се осмели да пише без консултација со нејзиниот духовник
|
||
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Евангелос - не знам што велиме "ние православните" за ова. Кажувам мое мислење.
Бог никаде не го кажал своето име! Исус го објавува Неговото име на луѓето - но тоа значи нешто сосема друго. Затоа што објавата не е преку кажување на лично име на Бог! И уште еднаш ќе кажам - Бог никаде во Библијата не го кажува своето лично име, туку само атрибутите. Во тоа е целата поента - Неговото Име не е збор, туку е духовната врска со Него. Ако некаде го кажува Името - те молам наведи некој од стиховите (кои велиш ги има над 7000). |
||
|
||
ggstefan
Сениор Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dali toa najgolemiot bukvalist na svetot se najde samiot vo zamkata na sopstvenata hermanevtika? |
||
bile_teo
Нов член Регистриран: 23.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se vika Bog, onoj koj shto svoril se na zemjata. BOg pak e sveta Troica.
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Објавување и кажување се две различни работи, некогаш ќе го разбереш тоа... А сега - да се вратиме на муабетот - во Библијата, Бог не го спомнува Неговото Име! Ако некој има контра аргумент, нека приложи стих во кој СЕ СПОМНУВА Неговото Име. |
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka prashanjeto treba da go preformulirash:
Neka se prilozhi stih kade Bog si go kazhuva svoeto ime. Poentata e deka lugjeto mozhat da go narechuvaat sekako i na sekakov jazik, no samo Toj si go znae svoeto ime (dokolku voopshto si go dal samiot sebe si). Popravi me ako gresham. Изменето од Messenger - 23.Септември.2008 во 19:40 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не, токму тоа е поентата на тоа што го велам... Ама некој смета поинаку - па би било многу интересно и поучно да го чуеме неговото аргументирано мислење.
|
||
|
||
Vlad Tepesh
Сениор Регистриран: 07.Април.2008 Локација: Romania Статус: Офлајн Поени: 540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |