IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Систематски прегледи на учениците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Систематски прегледи на учениците

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Систематски прегледи на учениците
    Испратена: 22.Септември.2008 во 12:46

Deneshen Dnevnik objavi eden mnogu ubav napis

РЕЗУЛТАТИ ОД СИСТЕМАТСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ ВО БИТОЛА

Се' повеќе подгрбавени деца

Расте бројката на деца од школска возраст со деформации на ‘рбетниот столб, алармираат од Службата за школска медицина при битолскиот Здравствен дом. Дури 70 отсто од основците и средношколците што биле на задолжителните систематски прегледи имале искривувања на ‘рбетниот столб. Според евиденцијата на оваа служба, случаи на почетна форма на искривување среќавале уште кај првачињата. Веќе во прва година средно училиште имало ученици кај кои биле регистрирани сколиози и кифози. Според лекарите, во некои случаи дури и да се третираат овие заболувања нема да дадат голем резултат, затоа што корекција може да се изврши од 11 до 13 година, а потоа веќе е доцна.

...simptomaticno e toa shto ova e pojava i konstatacija vo izveshtaite do site ucilishta po izvrshenite sistematski pregledi koi se vrshart kaj ucenicite vo I, III, V, VII odd. vo osnovnoto, I godina, III godina sredno obrazovanie. a ne se prezema nishto.

Pricini ima mnogu:

- dolgoto sedenje pred kompjuter i TV, a malku fizicki aktivnosti;

- teshkite ranci prepolni so knigi za se pogolemiot broj predmeti koi decata gi izucuvaat;

...kakvi se vash*te iskustva okolu ovoj mnogu aktuelen problem, za koj site nekako molcat...

Изменето од mamma - 22.Септември.2008 во 13:40
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 12:52
Ubava tema,....
Nekoj sega mozebi ke izreagira,no smetam
deka predmetot Fizichko vospituvanje treba
da go imaat sekoj den vo rasporedot na chasovi.
Da se vovedat osven standardnite vezbi ili pak kako
nekoi praktikuvaat...pushti gi decata neka trchaat,
vezbi pod kontrola na fizioterapevt.....
Neznam kolku e mozno toa,no znam deka e potrebno
zapravo...i primerite koi se posocheni vo pogorniot tekst
kazuvaat se.

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 13:06
... Vo moeto ucilishte... zaradi ovaa pojava... i kako rezultat na akcijata koja ja sprovede nashata opshtina ... zadolzitelen sistematski pregled za site ucenici...potegnavme inicijativa... sekojdnevno posle casovi... da se odrzuvaat casovi po korektivna gimnastika... koi bi gi drzele studenti od Fakultetot za fizicko obrazovanie popularniot DIF i megu drugoto se dogovaravme decata da platat po 50 den. mesecno so koi pari studentite bi si gi pokrile troshocite za pat, doaganje i zaminuvanje od ucilishte. roditelite bez zbor prifatija, no se sprotivstavija nekoi strukturi od opshtinata i normalno od ucilishteto bidejki ne smeelo da se sobira pari od roditelite i akcijata zgasna.
Кон врв
Zajcef Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Регистриран: 16.Јануари.2008
Поени: 1252
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 15:19
Ајде па вие мислите ова точно е....
Кај нас се знае!Пар-непар,тие со пар Сколиоза(искривена кичма) тие со непар шум на срцето и готово!Што има да ги прегледуваат!?Во секој клас има 15-16 деца со шум на срцето и отприлика толку со сколиоза....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 16:24
Mamma casovite po fizicko od prvo do cetvrto najcesto se zmaenuvaat so casovi od makedonski ili matematika poradi preobemniot materijal ... a od petto do osmo , poveke se uci teorija otkolku sto navistina vezbaat ....

fizicko odamna ne e predmet koj site deca go sakaa

i kako nema da bidat so svitkani solbovi, pa mene mi e tezok ranecot na sin mi za treto odd. 4 predmeta, a po sekoj po 4 knigi ...
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 16:39
Mamamd...bravo za temata ,za zal sistematskite pregledi ne gi svakaat zdravo za gotovo,gledaat kolku samo da ja obavat procedurata,radi reda.krv,mokraca i aj se gledame za 2 godini....vo sredno ima sistematski samo 2 pati...vo prva godina i vo 4...mislam deka treba da se prezemat dopolnitelni merki i pocesti pregledi...
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 16:58
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Mamma casovite po fizicko od prvo do cetvrto najcesto se zmaenuvaat so casovi od makedonski ili matematika poradi preobemniot materijal ... a od petto do osmo , poveke se uci teorija otkolku sto navistina vezbaat ....

fizicko odamna ne e predmet koj site deca go sakaa

i kako nema da bidat so svitkani solbovi, pa mene mi e tezok ranecot na sin mi za treto odd. 4 predmeta, a po sekoj po 4 knigi ...

Jas neznam,no ako e taka...navistina zalno....
Najverojatno im se dosadi i na profesorite i nastavnicite po fizichko
vospituvanje da objasnuvaat kolku takvite aktivnosti se vazbni za decata koi po 5 chasa sedat na klupa,ne smetajki go potoa sedenjeto doma pred kompjuter....

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 17:20
vo zdravo telo , zdrav duh
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 21:02
систематските прегледи ги памтам по тоа што сите докторки и сестри ме знаеја мене,... изненадување мислам дека најмногу ги прават ради реда, а не дека нешто посебно проверуваат... не ми се допаѓа што кога треба да влегуваме на преглед,... мора сите заедно да влезат,... па пред сите треба ја да кажувам и објаснувам дали сум од нешто хронично болна или имам алергија или што ти знам таму... здравјето си е приватна работа намигнување

а како нема да бидат подгрбавени децата од основно, па и од средно... кога ташните се потешки од првачињата... јас пред некој ден, кога имав 6 часа, ранецот не можев да го подигнам... и почна да ме боли десната рака... што е толку битно да носиме книги, кога само некои професори ги користат на часот...

а физичкото образование... ретко кој го сфаќа сериозно... само доколку професорот ( како кај мене е строг и бара да се работи )... сите одат на час со трењерки над фармерките, со истите патики со кои што идат на училиште... искрено,... мене ама баш ич не ме бендисува што физичко имам втори час... и како јас цел ден да седам испотена... изненадување сум за часот по физичко, но сум за тој да се одржува после наставата... и нормално, да имаме тушеви... за да можеме да се средиме после часот... среќа
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2008 во 23:03
sistematskite pregledi sega se pravat vo poliklinikite , i ne vleguvaat site deca odednas, tuku edno po edno , nekade samo so nastavnikot, nekade so roditelot. Na sistematski mora da bide nekoj so deteto, eden od roditelite ili baba, dedo .... smetam deka deneska sistematskite se mnogu podobri od nekogas.
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 12:40
епа кај нас сите одеднаш влегуваат,.. што според мене не е добро... изненадување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 13:02
,,, se soglasuvam i so dveteголемо%20гушкање...  negde vleguvaat 1 po 1... so nastavnickata...pa ako ima potreba gi vikaat roditelite... no negde... buljuk...site naednash...pa posle urlaat kako decata galamele...
...inaku sistematskite pregledi se poveke se svakaat seriozno, bidejki tokmu na ovie pregledi se otkrieni mnogu anomalii kaj decata od koi 99% navreme se koregiraat. Mnogu cesto pak, roditelite voopshto ne citaat shto e napishano, pa doaga do vloshuvanje na situacijata kaj decata...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 21:48
...ushte edna pojava koja ja otkrivaat sistematskite pregledi...anemijata kaj ucenicite... mnogu cesta... a ocigledno deka ako ne se sistematskite pregledi nema ni da se otkrie...
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 22:15
ајде бе какви систематски мислите дека стварно успеваат за ден да ги изанализираат сите тие резултати?
мене секош ми најдвеа некој калцити во мокрача и слабокрвност а на редовна контрола то го немав.
штета е баш би требало да се посериозни овое систематски ама добро рече Зајчев пар непар е работава
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.