IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930>
Автор
Порака Обратен редослед
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 13:11
Ги имам рецептите и за двата вида на крофни-и оние брзопотезните на Блу и оние поспоропотезните на мамамд...подеднакво се убави...сакам само да додадам дека и во двете рецепти,јас ставам и по 3-4 супени лажици шеќер во тестото пред да се замеси...си ги сакам поблагички

А сега,да искористам максимумот од постов и да ви пишам рецепт за

                     Сос од ајвар

                 ( сега му е мајката )

Значи...3 варени жолчки се пасираат,па се додаваат 2 лажици зејтин,една ипол лажица оцет,сок од пола лимон и малку сол.Се промешува убаво и се додава 200-250 грама ајвар
Одличен е за со месо на скара и за сите видови сирења.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 20:49
Мило ми е што ве погодив со сирењаците...ќе ви пуштам уште некој добар и испробан рецепт...што и да ви пуштам,пробајте го,нема да погрешите
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 19:32
Биба браво за сирењаците големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
marijana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 26.Јули.2006
Статус: Офлајн
Поени: 8066
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 19:54
 
Originally posted by marijana marijana напиша:

utre ke gi pravam topchinjata:))..vkusno mi igleda..среќа
 
i vkusni se pogodija:))
"recycle your mind"
Кон врв
marijana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 26.Јули.2006
Статус: Офлајн
Поени: 8066
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marijana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 17:29
utre ke gi pravam topchinjata:))..vkusno mi igleda..среќа
"recycle your mind"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 22:53

Еве едни ТОПЧИЊА СО МЕСО кои повремено ги правам, многу се вкусни, а и лични онака, за пред чоекголема%20насмевка

Се пржат 2 главици кромид со 450 грама мелено месо, сол и бибер (не вегета, некои во се ја ставаат, овде не оди).
 
Потоа се замесува тесто од следниве состојки:
Во 250 грама млако млеко се става еден свеж квасец и се стасува, вообичаено, потоа се става нели во сад за месење, му се додава 1 цело јајце, малку сол (јас ставам рамно кафено лажиче), и 250 грама стопен путер/маргарин, кој што преферира, и постепено се додава брашното, да се замеси едно убаво, мазно, тесто (околу пола кило брашно, +-)...
Стасува нормално, додека не се дуплира. Се масти плех од шпорет и сега од тестово си кинеш парче, на рака така го оптегнуваш, не претенко да не се скине па филот ќе тече, го полниш со лажиче од смесава, вешто го затвараш...и така со ред, бааги излегуваат, зависи колкави ги правиш...
Се премачкуваат со жолчка, и се посипуваат со сусам, се печат на умерено.
 
Многу се убави...Може да се изведе и како ролат, зависи од фантазијата и потребата за сервирање.
 
Се гледаме во подфорум ДИЕТИголема%20насмевка.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2008 во 00:02
Originally posted by Biba_G Biba_G напиша:

Сирењаци
1 свеж квасец да стаса во 3 лажици топла вода,2 мали лажички шеќер и 1 мала лажичка брашно.

Во 500гр. кисело млеко се става 1 рамна лажичка сода бикарбона,се промешува,па се додава стасаниот квасец,1 лажичка сол и брашно да се замеси меко тесто.(немам точна грамажа за брашното,ама одприлика 28-29 лажици,плус од она по малку што се става на масата да не ти се лепи тестото додека месиш)...Значи,тестото треба да биде меко,демек да ти се двои од раце(ако ме разбираш )
Е,сега,откако ќе го замесиш,го оставаш да стаса 1 саат!

Во убаво намрсено (со маргарин,разбира се) правоаголно тавче се редат едно до друго топчиња од стасаното тесто.Ќе си израчунаш спрема тавчето отприлика колку топчиња ќе ти требаат-моето излезе со 12 топки...
Измеѓу ќе оставаш малку простор зашто ќе нараснат. Во средина на секоја топка ќе ставаш сирење,па да отстојат уште 30 минути.

По површината се наросуваат со презла во која се става сол.Се полеваат со остатокот од маргарин и се печат на умерена температура дури убаво да се вцрват.
Ти треба 200 грама маргарин,од кои ем ќе го подмачкаш тавчето,а тоа што ќе остане ќе го растопиш на тивко и убаво ќе ги залееш сирењаците.

Јас ги печев на 180 степени,незнам колку време,а кога се испекоа ,ги покрив одозгора со фолија па уште 5 минути ги допекував...што е сигурно-сигурно...



Ова звучи добро, е баш сакам вака проверени работи, како школките на мамма...ова би било добро и за ужинка за децава на школо да не купуваат од сендвичари на голем одмор...
И ова ќе го пробам, па после не ве читам веќе овде, туку кај Диетиголема%20насмевка.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 23:41
Сирењаци
1 свеж квасец да стаса во 3 лажици топла вода,2 мали лажички шеќер и 1 мала лажичка брашно.

Во 500гр. кисело млеко се става 1 рамна лажичка сода бикарбона,се промешува,па се додава стасаниот квасец,1 лажичка сол и брашно да се замеси меко тесто.(немам точна грамажа за брашното,ама одприлика 28-29 лажици,плус од она по малку што се става на масата да не ти се лепи тестото додека месиш)...Значи,тестото треба да биде меко,демек да ти се двои од раце(ако ме разбираш )
Е,сега,откако ќе го замесиш,го оставаш да стаса 1 саат!

Во убаво намрсено (со маргарин,разбира се) правоаголно тавче се редат едно до друго топчиња од стасаното тесто.Ќе си израчунаш спрема тавчето отприлика колку топчиња ќе ти требаат-моето излезе со 12 топки...
Измеѓу ќе оставаш малку простор зашто ќе нараснат. Во средина на секоја топка ќе ставаш сирење,па да отстојат уште 30 минути.

По површината се наросуваат со презла во која се става сол.Се полеваат со остатокот од маргарин и се печат на умерена температура дури убаво да се вцрват.
Ти треба 200 грама маргарин,од кои ем ќе го подмачкаш тавчето,а тоа што ќе остане ќе го растопиш на тивко и убаво ќе ги залееш сирењаците.

Јас ги печев на 180 степени,незнам колку време,а кога се испекоа ,ги покрив одозгора со фолија па уште 5 минути ги допекував...што е сигурно-сигурно...

Кон врв
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 19:42
Бунгур

За четири лица:

1.Мелена пченица-200 грама

2. Една главица кромид

3. Зејтин-5 лажици

4. Сушени патлиџани 4

5. Сол половина лажиче сол

6. Вегета половина лажиче

7. Вода 400 грама

Го запржувам кромидот со зејтин и ја додавам мелената пченица....сето заедно го пропржувам две-три минути....додавам сол и вегета....мешам.....потоа додавам врела вода....крчка одозгора на ринглата.....ги ставам патлиџаните одозгора......и сето тоа го ставам во Рерна....по 30 минути го ставам да се потпече.


Изменето од Палестинец - 15.Септември.2008 во 19:45
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 19:27
Originally posted by slavica.k slavica.k напиша:

dali nekoj znae recept za GULAS.
 
ГУЛАШ
За отприлика 4 особи, се зема околу 700 грама месо (некои користат свинско а може и телешко некое убаво, мекичко, од врат на пример) и се сецка на коцки. Исто толку кромид се сецка цитно, и се динста на зејтин...Му се додава месето, сол, црн бибер, црвен пипер и се продолжува со динстање уз постепено долевање водичка додека месото сосем не омекне, не смее да биде чорбесто.
 
Потоа се сервира со пире, а некои го сервираат и со резанци, јуфки, ама мене повеќе ми оди со пире.
 
Ова е рецепт за ориогинален, маџарски гулаш, откаде што и потекнува ова јадење (секељ гулаш)
 
 
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 22:24
Ај уше нешо...голема%20насмевка

КУГЛОФ ОД МОРКОВИ И АФИОН

*200гр сув леб без кора
*80гр путер
*150мл кисела павлака
*3 јајца
*800гр моркови
*4 лажици афион
*Магданос
*Морско оревче
*80гр рендан пармезан
*120гр ленти пршута
*2 главици кромид
*масло за јадење
*сол
*црн пипер

ПОДГОТОВКА

*Главиците кромид ги сецкаме на тенки полукругови и ги пржиме во тенџере на оган со загреано масло. Лебот го сечкаме на парчиња и го пржиме во друго тенџере на оган со загреано масло. На покрупна страна од рендето во подлабок сад ги рендаме морковите. Лентите пршута ги сечкаме на парчиња и откако кромидот ќе омекне во тенџерето ги додаваме исечканата пршута и морковот. Тоа после минута се претура во подлабок сад каде што и го додаваме ситно исецканиот магданос. Исто така и испржениот леб, киселата павлака и пармезанот. Рендаме морско оревче, посолуваме и додаваме црн пипер. Јајцата ги кршиме и ги додаваме во садот и мешаме додека не добиеме хомогена смеса. Калапот Куглоф го намрсуваме со путер и таму истураме афион и го протресуваме калапот за секаде да се налепи. Го полниме калапот со претходно припремената смеса. Печеме на температура од 200С околу 30тина минути. Откако ќе биде готово го превртуваме калапот на чинија и декорираме со кечап. Празнината на Куглофот ја полниме со гранчиња магданос и парчиња домат и роквица.

П.С. Јас не ставам пршута и кечап..наместо кечап користам сос од домати свежи.
Пријатен апетит!
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 19:34
KREM SUPA SO BROKULI:
-KOCKA ZA SUPA
-EDNO GLAV4E BROKLUA
-FIDE
-MAGDONOS
-MORKOV
-PASKANAT
-I NA KRAJ SE DODAVA JOGURT
MN E VKUSNA...DOBAR APETIT
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 19:32
eve eden spanski pecept:"PAELLA"
Sastojci:
2 velike šalice riže
300g škampa
100g svinjetine izrezane na kockice
10 pilećih krila
1 1/2 dl maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
1 oguljelnih, sjeckanih rajčica
par kapi limunovog soka
sol i šafran
4 velik šalice juhe od rakova
2 tvrdo kuhana jaja
1 paprika

Očistite rakove, ispržite im repove par sekundi i spremite u hladnjak.
Glave rakova kuhajte u vodi 30 min. Usitnite ih u mikseru i procijedite. Stavite juhu sa strane, na laganoj vatri.

Začinite meso solju i paprom.
Popržite češnjak, piletinu i svijetinu na ulju u velikoj tavi. Dodajte rižu, miješajući 5 minuta.
Dodajte limunov sok, rajčice, sol, papar i smrvljeni šafran.

Ulijte vruću juhu od rakova, dodajući još vode ako je potrebno.

Zakuhajte, a zatim stavite u pećnicu na 180° C nekih 20 minuta, a onda ostavite da odstoji još 15 minuta izvan pećnice.

Ako je riža još tvrda i suha, poprskajte s malo vode i pokrijte pa kuhajte još nekoliko minuta.

SE NADEVAM KE VI SE DOPAGJA

She sells seashells by the seashore...
Кон врв
frau Кликни и види ги опциите
Група
Група


Регистриран: 03.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 82
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај frau Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 14:07
supa so meleno meso i oriz
500g meleno meso
250g oriz
2 jajca
se toa zaedno se pravi vo vid na topcina
potoa se stava voda vo tendzere da zavrie
i se stavat topcinata
potoa se dodava podprska
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.