|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 2627282930> |
Автор | |
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ги имам рецептите и за двата вида на крофни-и оние брзопотезните на Блу и оние поспоропотезните на мамамд...подеднакво се убави...сакам само да додадам дека и во двете рецепти,јас ставам и по 3-4 супени лажици шеќер во тестото пред да се замеси...си ги сакам поблагички
А сега,да искористам максимумот од постов и да ви пишам рецепт за Сос од ајвар ( сега му е мајката ) Значи...3 варени жолчки се пасираат,па се додаваат 2 лажици зејтин,една ипол лажица оцет,сок од пола лимон и малку сол.Се промешува убаво и се додава 200-250 грама ајвар Одличен е за со месо на скара и за сите видови сирења. |
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мило ми е што ве погодив со сирењаците...ќе ви пуштам уште некој добар и испробан рецепт...што и да ви пуштам,пробајте го,нема да погрешите
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Биба браво за сирењаците
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
marijana
Сениор Регистриран: 26.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 8066 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i vkusni se pogodija:))
|
|
"recycle your mind"
|
|
marijana
Сениор Регистриран: 26.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 8066 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
utre ke gi pravam topchinjata:))..vkusno mi igleda..
|
|
"recycle your mind"
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве едни ТОПЧИЊА СО МЕСО кои повремено ги правам, многу се вкусни, а и лични онака, за пред чоек Се пржат 2 главици кромид со 450 грама мелено месо, сол и бибер (не вегета, некои во се ја ставаат, овде не оди).
Потоа се замесува тесто од следниве состојки:
Во 250 грама млако млеко се става еден свеж квасец и се стасува, вообичаено, потоа се става нели во сад за месење, му се додава 1 цело јајце, малку сол (јас ставам рамно кафено лажиче), и 250 грама стопен путер/маргарин, кој што преферира, и постепено се додава брашното, да се замеси едно убаво, мазно, тесто (околу пола кило брашно, +-)...
Стасува нормално, додека не се дуплира. Се масти плех од шпорет и сега од тестово си кинеш парче, на рака така го оптегнуваш, не претенко да не се скине па филот ќе тече, го полниш со лажиче од смесава, вешто го затвараш...и така со ред, бааги излегуваат, зависи колкави ги правиш...
Се премачкуваат со жолчка, и се посипуваат со сусам, се печат на умерено.
Многу се убави...Може да се изведе и како ролат, зависи од фантазијата и потребата за сервирање.
Се гледаме во подфорум ДИЕТИ.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова звучи добро, е баш сакам вака проверени работи, како школките на мамма...ова би било добро и за ужинка за децава на школо да не купуваат од сендвичари на голем одмор... И ова ќе го пробам, па после не ве читам веќе овде, туку кај Диети. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сирењаци
1 свеж квасец да стаса во 3 лажици топла вода,2 мали лажички шеќер и 1 мала лажичка брашно. Во 500гр. кисело млеко се става 1 рамна лажичка сода бикарбона,се промешува,па се додава стасаниот квасец,1 лажичка сол и брашно да се замеси меко тесто.(немам точна грамажа за брашното,ама одприлика 28-29 лажици,плус од она по малку што се става на масата да не ти се лепи тестото додека месиш)...Значи,тестото треба да биде меко,демек да ти се двои од раце(ако ме разбираш ) Е,сега,откако ќе го замесиш,го оставаш да стаса 1 саат! Во убаво намрсено (со маргарин,разбира се) правоаголно тавче се редат едно до друго топчиња од стасаното тесто.Ќе си израчунаш спрема тавчето отприлика колку топчиња ќе ти требаат-моето излезе со 12 топки... Измеѓу ќе оставаш малку простор зашто ќе нараснат. Во средина на секоја топка ќе ставаш сирење,па да отстојат уште 30 минути. По површината се наросуваат со презла во која се става сол.Се полеваат со остатокот од маргарин и се печат на умерена температура дури убаво да се вцрват. Ти треба 200 грама маргарин,од кои ем ќе го подмачкаш тавчето,а тоа што ќе остане ќе го растопиш на тивко и убаво ќе ги залееш сирењаците. Јас ги печев на 180 степени,незнам колку време,а кога се испекоа ,ги покрив одозгора со фолија па уште 5 минути ги допекував...што е сигурно-сигурно... |
|
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бунгур
За четири лица: 1.Мелена пченица-200 грама 2. Една главица кромид 3. Зејтин-5 лажици 4. Сушени патлиџани 4 5. Сол половина лажиче сол 6. Вегета половина лажиче 7. Вода 400 грама Го запржувам кромидот со зејтин и ја додавам мелената пченица....сето заедно го пропржувам две-три минути....додавам сол и вегета....мешам.....потоа додавам врела вода....крчка одозгора на ринглата.....ги ставам патлиџаните одозгора......и сето тоа го ставам во Рерна....по 30 минути го ставам да се потпече. Изменето од Палестинец - 15.Септември.2008 во 19:45 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ГУЛАШ
За отприлика 4 особи, се зема околу 700 грама месо (некои користат свинско а може и телешко некое убаво, мекичко, од врат на пример) и се сецка на коцки. Исто толку кромид се сецка цитно, и се динста на зејтин...Му се додава месето, сол, црн бибер, црвен пипер и се продолжува со динстање уз постепено долевање водичка додека месото сосем не омекне, не смее да биде чорбесто.
Потоа се сервира со пире, а некои го сервираат и со резанци, јуфки, ама мене повеќе ми оди со пире.
Ова е рецепт за ориогинален, маџарски гулаш, откаде што и потекнува ова јадење (секељ гулаш)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај уше нешо...
КУГЛОФ ОД МОРКОВИ И АФИОН *200гр сув леб без кора *80гр путер *150мл кисела павлака *3 јајца *800гр моркови *4 лажици афион *Магданос *Морско оревче *80гр рендан пармезан *120гр ленти пршута *2 главици кромид *масло за јадење *сол *црн пипер ПОДГОТОВКА *Главиците кромид ги сецкаме на тенки полукругови и ги пржиме во тенџере на оган со загреано масло. Лебот го сечкаме на парчиња и го пржиме во друго тенџере на оган со загреано масло. На покрупна страна од рендето во подлабок сад ги рендаме морковите. Лентите пршута ги сечкаме на парчиња и откако кромидот ќе омекне во тенџерето ги додаваме исечканата пршута и морковот. Тоа после минута се претура во подлабок сад каде што и го додаваме ситно исецканиот магданос. Исто така и испржениот леб, киселата павлака и пармезанот. Рендаме морско оревче, посолуваме и додаваме црн пипер. Јајцата ги кршиме и ги додаваме во садот и мешаме додека не добиеме хомогена смеса. Калапот Куглоф го намрсуваме со путер и таму истураме афион и го протресуваме калапот за секаде да се налепи. Го полниме калапот со претходно припремената смеса. Печеме на температура од 200С околу 30тина минути. Откако ќе биде готово го превртуваме калапот на чинија и декорираме со кечап. Празнината на Куглофот ја полниме со гранчиња магданос и парчиња домат и роквица. П.С. Јас не ставам пршута и кечап..наместо кечап користам сос од домати свежи. Пријатен апетит! |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KREM SUPA SO BROKULI:
-KOCKA ZA SUPA -EDNO GLAV4E BROKLUA -FIDE -MAGDONOS -MORKOV -PASKANAT -I NA KRAJ SE DODAVA JOGURT MN E VKUSNA...DOBAR APETIT |
|
She sells seashells by the seashore...
|
|
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve eden spanski pecept:"PAELLA"
Sastojci: 2 velike šalice riže 300g škampa 100g svinjetine izrezane na kockice 10 pilećih krila 1 1/2 dl maslinovog ulja 3 češnja češnjaka 1 oguljelnih, sjeckanih rajčica par kapi limunovog soka sol i šafran 4 velik šalice juhe od rakova 2 tvrdo kuhana jaja 1 paprika Očistite rakove, ispržite im repove par sekundi i spremite u hladnjak. Glave rakova kuhajte u vodi 30 min. Usitnite ih u mikseru i procijedite. Stavite juhu sa strane, na laganoj vatri. Začinite meso solju i paprom. Popržite češnjak, piletinu i svijetinu na ulju u velikoj tavi. Dodajte rižu, miješajući 5 minuta. Dodajte limunov sok, rajčice, sol, papar i smrvljeni šafran. Ulijte vruću juhu od rakova, dodajući još vode ako je potrebno. Zakuhajte, a zatim stavite u pećnicu na 180° C nekih 20 minuta, a onda ostavite da odstoji još 15 minuta izvan pećnice. Ako je riža još tvrda i suha, poprskajte s malo vode i pokrijte pa kuhajte još nekoliko minuta. SE NADEVAM KE VI SE DOPAGJA |
|
She sells seashells by the seashore...
|
|
frau
Група Регистриран: 03.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 82 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
supa so meleno meso i oriz
500g meleno meso 250g oriz 2 jajca se toa zaedno se pravi vo vid na topcina potoa se stava voda vo tendzere da zavrie i se stavat topcinata potoa se dodava podprska |
|
Внеси реплика | страница <1 2627282930> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |