IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗОШТО БОГ ГО СОЗДАДЕ СВЕТОВ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗОШТО БОГ ГО СОЗДАДЕ СВЕТОВ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Автор
Порака
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Статус: Офлајн
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 20:37
темава си е ок. човекот е надарен со ум, умот служи за мислење. секој што размислува поставува и прашања. прашања има безброј. меѓу нив можеби најважното е “зошто постојам“, “што е целта на моето постоење“. ако некој не се запрашал, тогаш тој нема ни цел во животот.
само сакам да речам уште нешто off topic наменето за една расправа погоре. сметам дека Бог си е доволен сам на себе и не му треба придружба од видот на син, дух итн.
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
evangelec Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 19.Јули.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 22:15
i zal mi e ako ve macam, ama vie pa epten me macite da citam vakvi temi!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 22:18
Za da znaesh kako i kade da odish, treba da znaesh kako i zoshto si doshol.

Ne deka mora da bide taka... do sega bezbroj lugje dokazhale deka mozhat da odat i na komu-ide.

Na tie lugje machno im e samite da osoznaat, pa chekaat nekoj da im preraskazhe za toa sto slushnal od nekoj drug, sto razbral od nekoj tret, sto mislel nekoj cetvrt...

Se sekjavash na igrata "rasipan telefon"?

Изменето од Messenger - 14.Септември.2008 во 22:21
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ana anka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Септември.2008
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana anka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 22:19
e ova e najbitniot del Za da znaesh kako i kade da odish, treba da znaesh kako i zoshto si doshol.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 22:57
ZOSHTO BOG GO SOZDADE SVETOV?

За да тролуваш на форумов
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 23:17
se setiv na eden vic
kje mi dades
da
no kje kazam na drugarive
togas ne, samo ako ne kazes
pa so togas imam fajde od toa so kje mi dades

ako Gospod ne bi sozdal svet, koja bi bila pricinata za negovo postoenje
ne poznat od nikogo. ne spoznaen Gospod?

mozebi toj go sozdal za da postoi i on sam, bez svet toj bi bil irelevanten

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 23:38
Anakine, mislam deka so drugi zborovi kazhano, velish oti Bog go sodade svetov za da mozhe podobro da se spoznae sebesi, taka?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2008 во 23:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Anakine, mislam deka so drugi zborovi kazhano, velish oti Bog go sodade svetov za da mozhe podobro da se spoznae sebesi, taka?

ne da se spoznae, nego da napravi  smisol na negovo postoenje
bez svet toj ne bi imal smisla

no

toa vodi kon drugo prasanje, sto pravel koga nemalo svet, opstojuval bez smisla??????bez cel, bez spoznanje deka nemoze da se sproredi so nisto
deka on e takov a drugoto e onakvo???

cudno e koga zboruvame za tvorecot vo vreme pred negovo tvorenje

a mesi??? zeznato prasanje a????

Изменето од anakin - 14.Септември.2008 во 23:55
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 00:04
Nema zeznati prashanja moj prijatele, ima samo zeznati odgovori.

Prashanjeta i razmisluvanjata ti se vo red.

Onoa sto go velish okolu naogjanjeto smisol za Negovoto postoenje, jas bi go povrzal i so Negovoto osoznavanje. I dvete raboti, navidum razlichni, vsushnost imaat ist koren.

Kako mozhe samiot sebe da se osoznae, ako ne preku onoa sto mozhe da sozdade, a toa istovremeno dava i smisol na Negovoto postoenje.

Vtoroto prashanje, dali postoenjeto Sam za sebe e navistina nekakvo smisleno postoenje ako e bez potpolno samospoznavanje prirodno se nadovrzuva za prethodnoto.

Vsushnost kakvo e toa postoenje ako ne e spoznaeno? Dali mozhe voopshto da postoi svesno postoenje bez spoznanie za svojata svest, kvaliteti, mozhnosti, sila, mok, kreativnost i t.n. ?

Mislam Anakine deka ti kako ateist, uspa da pogodish so chekanot najbilu do klinecot!

Изменето од Messenger - 15.Септември.2008 во 00:14
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 00:12
Originally posted by evangelec evangelec напиша:

i zal mi e ako ve macam, ama vie pa epten me macite da citam vakvi temi!

Nikoj ne te maci da citas vakvi temi ... Nikoj ne te natera da citas .. Tuka nisto ne e Prisilno ... sam si vlagas i sam si oteZnuvas i si se macis
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 13:03
sto sakas da ti pravat? da te cesaaat? ... vo koe lice be si im go plesnal? gledas tuka nekade lice? ...Ako ne ti se sviga nekoja od temava ne si prisilen da komentiras... JAs ne gledam . ne citam nikade prisilba. Ako imas nekoj komentar vo vrska so temava gore navedenata ... so jasno citlivi golemi bukvi ... poveli druze i komentiraJ ali ne znam zasto postavuvas prasanja.

ili Aj da ti odgovoram.: pa veke do nekade odgovorot e jasen zosto Bog.Gospod.Allah go sozdal svetot. ZA da gi iskusi takvite kako NAS t.e: kako tebe ... da vidi do kaj ke stignime
btw: nesto ne jadno ''prijatele''??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 13:04
jadno = jasno * PARDON
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 13:24
Originally posted by anakin anakin напиша:

se setiv na eden vic
kje mi dades
da
no kje kazam na drugarive
togas ne, samo ako ne kazes
pa so togas imam fajde od toa so kje mi dades

ako Gospod ne bi sozdal svet, koja bi bila pricinata za negovo postoenje
ne poznat od nikogo. ne spoznaen Gospod?

mozebi toj go sozdal za da postoi i on sam, bez svet toj bi bil irelevanten

shtom i bratot se nafatil da go objasnuva ,.gospod,...ne ke e na arno,...iako,...gledam,...ne go ni razbrale shto ustvari im kazuva намигнување,..

tuku,...a, koj toa vika deka toj go sozdall?,...on samiot,...ili vie,.ustvari ,..isto ti se fakja,....bidejki on taka kazal,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2008 во 19:13
јас мислам дека пред почетокот на овој свет, имало друг, кој можеби се уште постои, нешто во смисла макрокосмос, микрокосмос. до кои димензии може да оди микрокосмосот? јас мислам до бескрај. она што ние го гледаме како бактерија под микроскоп можеби претставува макрокосмос на некоја друга уште поситна творба. така да, Бог постоел отсекогаш и засекогаш, само што нашиот поглед на светот е многу ограничен и ние се обидуваме да судиме според тие наши димензии. баш ме интересира до какви сознанија ќе дојдат во церн.
не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.