IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - НОВИ КАМЕРИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

НОВИ КАМЕРИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 51>
Автор
Порака
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 19:06
sho saka neka ima novo, teshko deka nekoj od nas ke si dozvoli vakvo neshto, mene me raduva konk*rencijata zatoa shto za 3-4 godini ke ima rebel so full frejm senzor za 500$...
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 19:17
Kojznae sto te nateralo da mislis taka, ama vo red... Inaku jas se raduvam za novite modeli zasto poleka poleka tehnologijata odi ponatamu. Jas ne sakam Video nitu Live View ama toa ti e. Belja rabota, barem za mene.
Jas vo ultra dalecna idnina se nadevam deka ke si kupam D400 na staro ili D300. Sega sakam samo objekivi i blicoj.
Mnogu mi se napravi merak koga rece Zoran za 17-55mm deka go dava, ama parite bea izbrani za pogolem odmor i taka...
-------------------------------------------------------------------------------------
А што велите за новиот Никон со 36ммХ36мм сензор со приближно 36+ мегапиксели на МХ формат? Дали ќе го крстат Д4 или нешто сосем ново ќе видиме. За да се користат истите објективи, решението го сметам за паметно. Ени тотс?
http://nikonrumors.com/2008/09/01/otoji-spy-shot.aspx
http://www.camerarumors.com/2008/09/new-nikon-mx-format-41-megapixel-square.html
http://www.camerarumors.com/2008/08/follow-up-on-nikons-big-announcement.html
http://nikonrumors.com/2008/08/22/nikon-digital-rangefinder-rumor-still-alive.aspx
http://www.nikonwatch.com/2008/09/04/nikon-digital-rangefinder-mx-format-medium-format-ish/
http://1001noisycameras.blogspot.com/2008/09/nikon-mx-format-rumors-at-nikonwatch.html

Изменето од mdeni - 05.Септември.2008 во 19:21
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 19:43
mdeni, na D300 zashvajsuvan mi e 70-200, taka sto 17-55 e spakuvan kako nov i stoi samo kako nekakov dalechen back-up na 24-70. Ako si zainteresiran za Nova Godina ili drugoto leto (ako povtorno doagjam vo Makedonija), mozhesh pak da go dobiesh.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 20:52
Originally posted by dimi dimi напиша:

Vo red Zoran, no vo momentot situacijata na pazarot nalaga mnogu pozestoka borba, pa zatoa mislam deka Canon kje moraat da napravat nesto "spektakularno".

IMHO, iako ne sum probal nitu edna od novite profesionalni kameri (D3; 1D i 1Ds) smetam deka Nikonot e podobra kupovina bidejki na nekoj nacin gi obedinuva moznostite na dvata fotoaparata na Canon (osven ako nekoj se pali na golemiot broj na pikseli)

Imav prilika da ja cachnam 700-kata na Nikon koja e malecka D3-ka i nekako sum ubeden deka Canon kje moraat da napravat nesto povekje od toa ako sakaat da go zadrzat ugledot na pazarot.

Od druga strana, promoviraweto na aparat so performanisi ili barem so nekolku opcii podobri od 1D serijata bi mozelo da im ja zagrozi prodazbata na nivnite najskapi modeli.

Ostanuva da vidime koe kje bide pomaloto od dvete zla :)

Za da go napravi Canon onoa sto go napravi Nikon so D3 i D700, ke treba noviot 5D da bide 1d's bez motor. No duri i togash ke bide diskutabilno koja kamera e podobra, isto onaka kako sto e diskutabilno i megju 1D's i D3.

Da pochekame ushte malu i da vidime sto ke se sluchi.

Vo sekoj sluchaj, vistinskata revolucija ke dojde so noviot format MX koj verojatno ke se pojavi istovremeno so nadgradbata na 5D i taka nepravedno ke ja frli vo senka.

Изменето од Zoran K - 05.Септември.2008 во 20:57
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 22:49
neznam zasto se fativte za toj mx format tolku? toa ne e nitu medium nitu lajka, a ako bese tolku dobar zar nemase da postoi i da bide etabliran dosega kaj filmskite kameri? zar nikon prv se setil da go napravi toj nov format za koj ke mu trebaat novi leki i bi si stavil zdrava noga vo trnja za da se takmici so veke etabliranite proizvoditeli na dmf? mislam deka tamu ni nikon , a ni canon nemaat sto da baraat vo taa klasa.
okolu sporedbite na kamerite mislam deka se totalno nepodobni i nesoodvetni bidejki osven vo momentot d700 i 5d, site drugi kameri od a klasata se vo razlicni segmenti pozicionirani i sporedbata e neblagodarna.
kako i da e site si imaat svoi fanovi i svoi korisnici koi ne se vrzuvaat za marka tuku za alatot so koj zarabotuvaat za ziveacka, a tokmu tie se onie koi go diktiraat pazarot i pobaruvackata. Taka ako voopsto nekogas se pojavi MX formatot nema da ja zaseni 5dmll , tuku ke se bori za opstanok vo toj light mf segment od pazarot.
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 23:43
Breeee... sto ti e ljubomora...   

Jane prijatele, rekov deka mi e zhal ako se javi noviot 5D vo slichno vreme so MX formatot bidejki nepravedno ke bide zasenet od novinata na toj format. Velam nepravedno tokmu zatoa sto tie kameri pripagjaat na razlichni klasi i ne mozhat da se sporeduvaat, no lugje kako lugje, ke go svrtat siot interes kon noviot format kako nova atrakcija na fotografskovo nebo i nema da posvetat dolzhno vnimanie na ostanatite proizvodi.

Se razbirame? Dali govorime isto ?

A toa kakov ke bide toj nov format i kakva ke bide taa nova kamera ke zboruvame koga ke izleze. Ne mora sega na neroden Petko kapa da mu kroime i da mu se sekirame dali Nikon ke mora da dizajnira novi objektivi, dali potegot mu e glupav ili pameten, dali si stava trn vo zdrava noga i t.n. Ako ja utnal rabotata ke si plakja za toa, ako ja pogodil ke mu se raduvaat site onie na koi im treba takov alat.

Da pochekame i da vidime.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 00:34
Zoran,  mislam deka ne si vo pravo. ako voopsto izleze toj mx format, nema da ima nikakva vrska so zasenuvanjeto na 5dmkII. zarem noviot haselblad go zaseni d90? i don't think so... ne se ista klasa, ni cenovna ni kvalitativna... fakt e deka nikon poslednava godina  isfrli dosta kvalitetni aparati i deka canon malku zatai. kako sto bese prethodno koga canon go pedvodese oroto. i uste ponazad, obratno... najverojatno ciklusot ke si prodolzi naizmenicno i ponatamu. i ne znam zosto tolku se zamarate okolu toa kakov ke bide 5dmkII, dali ke imal nesto revolucionerno ili ne... kolku sto se sekjavam ni d40 na nikon nemase nisto revolucionerno (duri i gi imase za toa vreme tie 6mpix koi site velea deka se premalku), pa ostavi golema traga na pazarot... ako nekoj na forumov misli deka canon treba da se vadi od nesto, neka razmisli podobro. istoto vazi i za nikon. dvete najdominantni kompanii vo svetot na fotografijata i ponatamu ke prodolzat da si bidat analogija na mercedes i bmw vo svetot na avtomobilite... 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 00:37
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

... Ne mora sega na neroden Petko kapa da mu kroime i da mu se sekirame dali Nikon ke mora da dizajnira novi objektivi, dali potegot mu e glupav ili pameten, dali si stava trn vo zdrava noga i t.n. Ako ja utnal rabotata ke si plakja za toa, ako ja pogodil ke mu se raduvaat site onie na koi im treba takov alat.

Da pochekame i da vidime.

apsolutno se soglasuvam. da potsetam, istoto vazi i za naslednikot na 5d намигнување
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 01:09
Se slozhuvam Branko, a terminot "revolucioneren" go spomnav bidejki pred mene nekoi chlenovi veke go upotrebija kako dizajnerska mozhnost na noviot 5D. Lichno ne smetam deka mora da bide revolucioneren za da bide uspeshen.

No, kako sto rekovme, da pochekame i da vidime kakvi ke bidat novite kameri.

P.S. Inaku, ne znam za sto ne se soglasuvash so mene koga i dvajcata zboruvame ista rabota.

Изменето од Zoran K - 06.Септември.2008 во 01:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 01:37
ne se slozuvam deka eventualniot mx format ke go zaseni izleguvanjeto na noviot 5d...среќа osven ako ne bidat so ista cena... e togas ke bide revolucija голема%20насмевка

Изменето од branko_k - 06.Септември.2008 во 01:40
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:15
1:1 format na senzor kje bide revolucija spored mene. Nema potreba od vrtenje na kamerata. Poednostavno kropiranje za sakanite aspekti na print. I povekje pixeli - normalno. Jas sum si naviknat so 6x6 na kvadratot koj BTW se vika "intelektualen format" намигнување.

I kolku za informacija, ako e 36x36mm togas kje bide kompatibilen so site dosegasni lekji bez problem. Lekjata sekogas proektira pozadi krug. Taka sto ne gledam pricina zosto da nema MX format. Vo filmot limitot bese vo standardot na mediumot. Sega so senzorite - se e vozmozno намигнување

Interesni vreminja збунетост
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:54
36x36 (51) ima 18% pogolema dijagonala od 36x24 (43)...
I jas se mislev za kompatibilnosta na lekjite ama sum skeptichen oti ke ima seriozno vinjetiranje taka... замисленост
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:07
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

ne se slozuvam deka eventualniot mx format ke go zaseni izleguvanjeto na noviot 5d...среќа osven ako ne bidat so ista cena... e togas ke bide revolucija голема%20насмевка

Izgleda ne se razbirame... jas velam nema da bide fer ako izlezat istovremeno bidejki pompata okolu MX kamerata ke ja zaglushi onaa na 5DMkII, a ne velam deka noviot format ke mu konk*rira na noviot 5D.

Ama ajde, nema veze... najverojatno nema da bidat prezentirani tolku blizu eden po drug.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:11
Originally posted by hypertech hypertech напиша:

36x36 (51) ima 18% pogolema dijagonala od 36x24 (43)...I jas se mislev za kompatibilnosta na lekjite ama sum skeptichen oti ke ima seriozno vinjetiranje taka... замисленост

Ajde nacrtaj krug so dijametar 36mm i vo nego rotiraj pravoagolnik od 36X24mm. Kazhi pod koj agol ke ima najmalo, a pod koj agol najgolemo vinjetiranje na pravoagolnikot ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 51>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.