IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНИТЕ ВО КОРАНОТ!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНИТЕ ВО КОРАНОТ!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2008 во 23:43
k*ran 9:29-30
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga! a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.
Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršćani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2008 во 23:45
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

k*ran 9:29-30Borite se protiv onih kojima je data Knjiga! a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršćani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

sakas da kazes deka treba da razgovarame za ova ? .... vo red ... se soglasuvam deka treba da se vratime na temata .... pa poveli ... spored ovie zborovi , kakov e statusot na Hristijanite ? .. i dali voopsto imaat status koga ubavo pisuva sto treba da se stori so niv .... dali e toa kazano samo figurativno ili postoi i nekoe drugo pojasnuvanje za poslednite zborovi ?

"Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.
Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršcani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponašaju rijeci nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmecu? " Et-Tevba, 29-30. ajet.

Прво се извинувам што доцнам со одговоров.Вака,к*р,анот е објавуван во период од 23 години,а овој ајет(29 од сурата Теуба) е еден од првите заповеди во борбата против Следбениците на Книгата,значи 9 година по Хиџретот,актуелни биле сукобите на Арапите со Византијците. Инаку познато е дека сите оние кои што живееле под Исламска управа биле должни да плачаат главарина со која им се гарантирало заштита на животите,имотите,и слободното манифестирање на верата.Ајетот се однесува на таа борба.

Додека следниот (30 ајет од сурата Теуба) говори за верувањето на Евреите и христијаните и тука јасно се укажува на нивното грешно верување дека Аллах-Бог има син и истото се поврзува со верувањето на предисламските Арапи кои тврделе дека мелеките-ангелите се Аллахови-Божји ќерки,па како такво верување кое според исламското учење представува одметнување од вистинската вера,к*р,анот го отфрла. Мислам дека ова е доволно.

[/QUOTE]

Еве ти бе Темпо објаснување за тоа.Реков јас убаво дека ти ништо не читаш,ама ајде нек ти буде.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 04:38
Дали ова значи дека к*ранот е привремена објава? Односно се однесува само на одредено време во кое бил објавен? Затоа што од објаснувањето - така следи.
А од друга страна, ако е вечен - тогаш референцата да бидат убиени Христијаните сеуште важи.
Do what is right, come what may...
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 12:42
Originally posted by misterX misterX напиша:

k*ran 9:29-30Borite se protiv onih kojima je data Knjiga! a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršćani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

Ovoj ajet e sosema jasen i mnogu rabirliv no dokolku istiot se gleda od vistinskata gledna tocka a ne so oci na omraza i baranje na zrnce pesok vo pustina.
Ajetot se odnesuva na onie koi ja imaat svetata kniga a ne veruvaat,a knigata e za site luge ne samo za onie koi se muslimani neli? Istiot ne ne povikuva na ubivanje tuku na "borba" protiv niv t.e protiv nivnoto lazno veruvanje ili neveruvanje. Za onie koi gi isprevrtuvaat t.e izmisluvaat deka mesijata e sin bozji podole veli deka tie gi koristat zborovite na "poranesnite nevernici" i zavrsuva so zborovite "Da gi ubie Allah" no zborovite pred se se odnesuvaat na mnoguboshcite i pritoa ne se kazuva deka ke gi ubie nekoj drug tuku onoj koj navistina moze da go napravi toa(vsusnost toa e realnosta i dokolku ste vernici i samite znaete deka edinstveno pravo na davanje i zemanje na covekoviot zivot ima Bog). Na krajot prashuva kade tie se odmetnuvaat. Vo toa prashanje ima jasna poraka deka Islamot se grizi za hristijanite. Toa e grizlivo prashanje za onie koi se bliski do nas i koi poradi odredeni pricini zapocnale da go isprevrtuvaat svoeto veruvanje vo boga i pritoa nalikuvaat na onie koi gi narekuvame mnoguboshci-poranesnite nevernici. Na krajot bi vi preporacal malku da podprocitate niz biblijata na kolku mesta se kazuva deka Bog(spored vas bog Isus Hristos) mrazi odredeni narodi i jasno posocuva na nivno sotruvanje. Toa go ima i tamu a za pocetok eve procitajte go otkrovenieto vo biblijata i ke vidis deka ne zboruvam od pamet.
p.s Ovaa sporedba e samo poradi toa odredeni luge da prestanat ednoto da go prikazuvaat poinaku od drugoto zatoa sto tie vo sushtina se isti a nasite veruvanja se razlicni. I za kraj- Ako ne mozete da najdete takvi zborovi togash jas ke se potrudam da vi iskopiram(iako pretpocitam da davam svoi sopstveni mislenja na temive bez da se koristiam so kopiranje na tekstovi)isto kako sto toa go pravat nekoi drugi.

Ова е еден од договорите кои ги добивте ама не сте го прочитале или не сте сакале да го разберете.
Сега уште нешто. Во к*ранот не се зборува само за христијани и евреи, немој да си давате толку големо значење дека таа книга се занимава само со вас. Во таа книга на иљадници места како неверници се спомнуваат и оние кои се родиле како муслимани а религијата ја гледаат површно. Кога зборам површно мислам на оние кои едно зборуваат,друго мислат а трето прават. Исламот не е создаден-објавен за да води војна против евреите и христијаните и многумина од вас имаат погрешна претстава за него. Тој пред се ни објаснува како треба да живееме, што треба да се прави а што треба да се избегнува. Тој исто така делува и превентивно и затоа понекогаш ни препорачува да внимаваме како се однесуваме, со кого и како комуницираме, од кого да се пазиме и сл. Не ми е јасно што лошо гледате во тие ајети? Па и оние кои се однесуваат на христијаните и евреите а вие ги сметате за лоши се однесуваат за оние христијани и евреи кои ги напаѓаат муслиманите, кои ги убиваат, кои ги ограбуваат и сл. Во останатите ајети убаво пишува дека доколку другите не прават ништо лошо ниту муслиманите не треба да им прават лошо на нив. Вие како сте почнале ќе испадне дека ние сме ја добиле објавата за да ве поробиме и да ве испотепаме на сите вас. Штета што јас сега до мене го немам к*ранот па да ви цитирам еден ајет кој кажува колку многу сме исти пред бога и дека сите оние кои го следат патот на бога, кои прават добрина, помагаат на сиромашни и немоќни без оглед како се декларираат се исти пред бога. Зошто кога ги цитирате деловите од к*ранот издвојувате само работи кои можат да ја искриват сликата? Зошто ниеднаш не ископиравте ајет кој кажува нешто кое се користи во науката, астрологијата, медицината, хигиената и др. Ме чуди тоа што сакате да ги отварате темите на кои од страна на неколку муслимани добивте соодветни одговори. Јас ја читам и библијата во која што на неколку пати се спомнува бог и мечот божји со кој тој ги казнува оние кои не веруваат, ја искривуваат вистината и сл. ПА зарем треба јас да се ставам во таа група? Јас сметам дека библијата не зборува за мене затоа што јас спажам во групата на верници, луѓе кои не прават лошо никому, не лажат не крадат не убиваат.

п.с Ајетите за кои зборував погоре ќе се потрудам да ви ги напишам штом ќе го имам к*ранот до себе.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 17:11
МистерХ - останува прашањето - дали е тоа привремена објава, која се однесува на конкретната војна со Византија или е вечна, и соодветно важи и денес и повикот упатен таму е актуелен?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 23:40
k*ranot sodrzi 109 stihovi koi gi povikuvaat muslimanite da ubivaat nevernici..a ima i hadisi koi go pravat isoto nema da gi navedam site no ce navedam nekoi ....

8-39..I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;

9-5..Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

Mohammad killed a man for refusing to join Jihad

Book 14, Number 2530:

Narrated Abdullah ibn Mas'ud:

The Prophet (peace_be_upon_him) said: Our Lord Most High is pleased with a man who fights in the path of Allah, the Exalted; then his companions fled away (i.e. retreated). But he knew that it was a sin (to flee away from the battlefield), so he returned, and his blood was shed. Thereupon Allah, the Exalted, says to His angels: Look at My servant; he returned seeking what I have for him (i.e. the reward), and fearing (the punishment) I have, until his blood was shed.

A senile woman was beheaded for laughing

Book 14, Number 2665:

Narrated Aisha, Ummul Mu'minin:

No woman of Banu Qurayzah was killed except one. She was with me, talking and laughing on her back and belly (extremely), while the Apostle of Allah (peace_be_upon_him) was killing her people with the swords. Suddenly a man called her name: Where is so-and-so? She said: I I asked: What is the matter with you? She said: I did a new act. She said: The man took her and beheaded her. She said: I will not forget that she was laughing extremely although she knew that she would be killed.

Mohammad beheaded his competitor Masaylimah Abdullah's follower (who also claimed to be the messenger of Allah during Mohammad's time)

Book 14, Number 2756:

Narrated Abdullah ibn Mas'ud:

Harithah ibn Mudarrib said that he came to Abdullah ibn Mas'ud and said (to him): There is no enmity between me and any of the Arabs. I passed a mosque of Banu Hanifah. They (the people) believed in Musaylimah. Abdullah (ibn Mas'ud) sent for them. They were brought, and he asked them to repent, except Ibn an-Nawwahah. He said to him: I heard the Apostle of Allah (peace_be_upon_him) say: Were it not that you were not a messenger, I would behead you. But today you are not a messenger. He then ordered Qarazah ibn Ka'b (to kill him). He beheaded him in the market. Anyone who wants to see Ibn an-Nawwahah slain in the market (he may see him).

Se izvinuvam sto hadisite se na angliski no nemozev da najdam prevod na makedonski.....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2008 во 23:54
Duri sega vidov deka mi se izbrisal se i eden post vo temava.
Ke otvoram ete,nova tema....
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 02:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Shaxito, според Кyранот, и паганите, и атеистите, и христијаните, и евреите, сите овие се неверници, затоа што не веруваат во Аллах, не го сметаат за забрането она што Аллах и неговиот пратеник го забраниле (сура 9:29), не ја исповедаат исламската вера итн.

Hmz.... ne znam dali ubavo te svatif
Ali vo k*ranot se smeetaat za nevernici site onije koj ne veruvaat vo Allah i negovite zakoni. Ali jas NE gi smetam za nevernici hristijanite.xindusitite i t.n...
posto I oni si imaat vera i VERUVAAT vo Bog.
MOeto mislenje e deka vo k*ranot toa sto go pise go pise za tije NEVERNICITE.LOSI i tije sto bez razlika dali se muslimani ili hristijani se KRVNICI i losi luge.ZA mene tije se nevrnici.
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 02:16
Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

А зарем ја исповедате?

Не.

И тогаш што не е јасно???

OVAAA za mene besE?? t.e: na mene mislese koga postavi prasanje dali ja ispovedate???
ZArem da se vodi NEKOJA tema OTVORENO .... ISPOVEDANJE E ??? ti svesen si sto prasuvas ????
ZAREm moze nekoj tebe da te ispoveda?? ako veke veruvas vo nesto?
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 02:18
Vo k*ranot nikade nemozesh da sretnesh posoceni iminja hristijani,evree i sl.Ima samo "Onie koj" znaci samo so onie se posoceni.Da se naveduva za onie koj se nevernici onie koj skrshnuvaat od patot Alahov deka ima mesto za niv vo portite xhenemski.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 02:26
BUGS ... vo pravo si ''ONIE KOJ'' NE veruvaat! ... (NEVERNICITE) ali nikade ne se posoceni kako HRISTIJANI.BUDISTI.HINDUISTI ili bilo sto.
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 02:31
Neznam od kade gi vadite tie ajeti seka vo k*ranot osven shto se posocuvaat nekakvi iminja,isto taka i deka treba da se ubie se shto e nemuslimansko i red drugi apsurdi.Molimte kazimi od kade gi imash dobien tie ajeti.
Za EvAngelos
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 18:12
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

МистерХ - останува прашањето - дали е тоа привремена објава, која се однесува на конкретната војна со Византија или е вечна, и соодветно важи и денес и повикот упатен таму е актуелен?

О, ти. Уште ли не сфати каква Објава е тоа?

к*р,анот не е како Библијата.Тој е Божји а не Павлов збор. Па така во тој контекст неговите закони можат да мируваат,ама се вечни. Што значи ова?

Ова значи Зидару ( во контекст на твоето прашање и истоимениот ајет), ако ти ме нападнеш јас сум должен да се борам против тебе, и да ти возврата со иста мерка. КОга ти ќе запреш ќе запрам и јас, и тука веќезавршила работата. НО, КОГА ТИ ( внимавај ТИ, не ЈАС)ПОВТОРНО ЌЕ СЕ РЕШИШ ДА МЕ НАПАДНИШ,ЈАС ПАК ЌЕ СЕ БРАНАМ СО ИСТА МЕРКА и така до бескрај........

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2008 во 18:16
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

k*ranot sodrzi 109 stihovi koi gi povikuvaat muslimanite da ubivaat nevernici..a ima i hadisi koi go pravat isoto nema da gi navedam site no ce navedam nekoi ....

8-39..I borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;

9-5..Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

Во овие ајети кои ги предочи Темплариус, очигледно самиот си признава дека Христијанството е ПОЛИТЕИСТИЧКА РЕЛИГИЈА.

Затоа дотичниот г-дин нека појасни зошто ги зел овие ајети во својот пост и што сака да докаже со нив:

-дека Исламот е насилничка религија, или
-дека Христијанството е Политеистичка религија,или
-пишува без врска,колку да се пишува.

Чекам одговор од Темплариус.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.