|
ХРИСТИЈАНИТЕ ВО КОРАНОТ! |
Внеси реплика | страница <1 23456 12> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa e onoa sto sakav da go recham - ako citiranite raboti se staveni vo kontekst na diskusijata i ako muabetot bara tie da se postavat, togash postavuvachot nemozhe da se drzhi lichno odgovovren za sodrzhinata na nekogash napishaniot tekst.
Nemozhe, na primer, svemirski da go kritikuvash za nekoj del od k*ranot sto ne ti se dopagja tebe. No ako tekstot ili slikata e postavena tendenciozno da navredi ili lichno povredi nekogo, znachi nadvor od bilo koj kontekst (kako sto beshe spomnuvanjeto na mestoto kade zagina tvojot brat ili kako sto ti sega sakashe da napravish poenta so objavuvanje na temata koja vednash ti beshe izbrishana) toa bi bilo neshto sosem drugo! Se nadevam deka sega sum pojasen. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sakas da kazes deka treba da razgovarame za ova ? .... vo red ... se soglasuvam deka treba da se vratime na temata .... pa poveli ... spored ovie zborovi , kakov e statusot na Hristijanite ? .. i dali voopsto imaat status koga ubavo pisuva sto treba da se stori so niv .... dali e toa kazano samo figurativno ili postoi i nekoe drugo pojasnuvanje za poslednite zborovi ? [/QUOTE]
"Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno. Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršcani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponašaju rijeci nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmecu? " Et-Tevba, 29-30. ajet. Прво се извинувам што доцнам со одговоров.Вака,к*р,анот е објавуван во период од 23 години,а овој ајет(29 од сурата Теуба) е еден од првите заповеди во борбата против Следбениците на Книгата,значи 9 година по Хиџретот,актуелни биле сукобите на Арапите со Византијците. Инаку познато е дека сите оние кои што живееле под Исламска управа биле должни да плачаат главарина со која им се гарантирало заштита на животите,имотите,и слободното манифестирање на верата.Ајетот се однесува на таа борба. Додека следниот (30 ајет од сурата Теуба) говори за верувањето на Евреите и христијаните и тука јасно се укажува на нивното грешно верување дека Аллах-Бог има син и истото се поврзува со верувањето на предисламските Арапи кои тврделе дека мелеките-ангелите се Аллахови-Божји ќерки,па како такво верување кое според исламското учење представува одметнување од вистинската вера,к*р,анот го отфрла. Мислам дека ова е доволно. Изменето од trebo.r.a - 16.Мај.2008 во 23:55 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Trebo, izvinet si za podocnezhnoto javuvanje so objasnuvanje na ajetot. Vsushnost nikogahs ne e docna za odgovor...
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
k*ran 9:29-30Borite se protiv onih kojima je data Knjiga! a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.Jevreji govore: “Uzejr je - Allahov sin”, a kršćani kažu: “Mesih je - Allahov sin.”* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?
Ovoj ajet e sosema jasen i mnogu rabirliv no dokolku istiot se gleda od vistinskata gledna tocka a ne so oci na omraza i baranje na zrnce pesok vo pustina. Ajetot se odnesuva na onie koi ja imaat svetata kniga a ne veruvaat,a knigata e za site luge ne samo za onie koi se muslimani neli? Istiot ne ne povikuva na ubivanje tuku na "borba" protiv niv t.e protiv nivnoto lazno veruvanje ili neveruvanje. Za onie koi gi isprevrtuvaat t.e izmisluvaat deka mesijata e sin bozji podole veli deka tie gi koristat zborovite na "poranesnite nevernici" i zavrsuva so zborovite "Da gi ubie Allah" no zborovite pred se se odnesuvaat na mnoguboshcite i pritoa ne se kazuva deka ke gi ubie nekoj drug tuku onoj koj navistina moze da go napravi toa(vsusnost toa e realnosta i dokolku ste vernici i samite znaete deka edinstveno pravo na davanje i zemanje na covekoviot zivot ima Bog). Na krajot prashuva kade tie se odmetnuvaat. Vo toa prashanje ima jasna poraka deka Islamot se grizi za hristijanite. Toa e grizlivo prashanje za onie koi se bliski do nas i koi poradi odredeni pricini zapocnale da go isprevrtuvaat svoeto veruvanje vo boga i pritoa nalikuvaat na onie koi gi narekuvame mnoguboshci-poranesnite nevernici. Na krajot bi vi preporacal malku da podprocitate niz biblijata na kolku mesta se kazuva deka Bog(spored vas bog Isus Hristos) mrazi odredeni narodi i jasno posocuva na nivno sotruvanje. Toa go ima i tamu a za pocetok eve procitajte go otkrovenieto vo biblijata i ke vidis deka ne zboruvam od pamet. p.s Ovaa sporedba e samo poradi toa odredeni luge da prestanat ednoto da go prikazuvaat poinaku od drugoto zatoa sto tie vo sushtina se isti a nasite veruvanja se razlicni. I za kraj- Ako ne mozete da najdete takvi zborovi togash jas ke se potrudam da vi iskopiram(iako pretpocitam da davam svoi sopstveni mislenja na temive bez da se koristiam so kopiranje na tekstovi)isto kako sto toa go pravat nekoi drugi. Изменето од misterX - 17.Мај.2008 во 09:33 |
||
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
K*ranot Kazuva deka tije sto ne veruvaat vo Allah se NEvernici!.... ALi toa ne mora da znaci deka toa e napisano za hristijanite. ...
Jas ovaa recenica ja svakam ... deka nevernici se onije koj sto ne veruvaat vo GOSPOD ... a hristijanite si veruvaat VO Bog:) znacii kako i da vrtis isto e ... + Hristijanite i muslimanite gi deli samo edna LUSPA od Kromidot. taka da OVa sto go pisuva Vo k*ranot ne treba da se svati Neprijatelski. (t.e: zavisi koj kako ke go svati) pojketo od muslimanite go svakaat mn pogresno ZA ZAL |
||
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
|
||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa toa e i glavnata pricina poradi vojnite megu Muslimanite i Hristijanite. Krstonisnite vojni zapocnale so cel da se potcinat muslimanite t.e. Nevernicite, a Muslimanite gi vodat denesnive Sveti Vojni za da gi potcinat Hristijanite t.e. nevernicite. E sega koi se nevernici, nie ili Muslimanite?
|
||
I love Daphne Millbrook.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Shaxito, според Кyранот, и паганите, и атеистите, и христијаните, и евреите, сите овие се неверници, затоа што не веруваат во Аллах, не го сметаат за забрането она што Аллах и неговиот пратеник го забраниле (сура 9:29), не ја исповедаат исламската вера итн. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Krstonosnite vojni ne zapocnale za da se potcinat muslimanite - tie zapocnale za da se spreci muslimanite da go potcinat zapadniot svet.....pobaraj na forumov tuka ima i vremenska linija na muslimanskite napadi pred krstonosnite vojni i kako doslo do niv... pozdrav |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ovdeka e tema Hrisitjanite vo k*ranot i pokraj se onaa sto aldin iznese kako fakti koi direktno se odnesuvaat na Hristijanite a se zemeni od svetata kniga na muslimanite nikoj ne odgovori na prasanjeto (se misli na muslimanite )........
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аладин прво да одговори што вели Талмудот за христијаните, па после да бара објаснувања.А ти друже ако не гледаш добро земи си наочари и наврати се на претходните постови,таму јасно ВИ Е објаснето.
Изменето од deshad - 02.Септември.2008 во 23:28 |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А зарем ја исповедате? |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И тогаш што не е јасно??? |
||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nema nikakvo objasnuvanje na stihovite od k*ranot i od ajetite ama bas nikakvo nego kako i sekogas ja prefrlivte topkata na nekoi beznacajni diskusii za Talmudot pri toa ne davajci nikakvo objasnuvanje za onaa sto se odnesuva temata - znaci, NEMA ODGOVOR..
|
||
Give me your secrets
||
Внеси реплика | страница <1 23456 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |