|
Problem so aparatot |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
janevskiR
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
daj boze apratot da si e ok a jas da neznam da slikam ...ke naucam ...apratov mi e slabost...za sueta ne sum do tolku Ama Blagoja za da ne mi e sube daj so tvojot ke go sporedime na isti setinzi |
|
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3248
|
|
jblagoja
Сениор Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde Robert kazi koga sakas, eve moze i denes
|
|
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
|
janevskiR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe kakvi filtri...jas filter vo zivot nemam probano Изменето од janevskiR - 17.Август.2008 во 15:13 |
|
|
|
jblagoja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Si pomisliv filter da ne ja napravil beljata
|
|
|
|
hypertech
Сениор Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mene mi se sluci posleden pat na matka koga slikav so CPL da ne go pogoduva fokusot aparatot, oti objektivot e f/4 i plus polarizatorot shto zatemnuva i se dobiva svetlo mnogu pomalo od 5.6 pa se slucuvase da dobijam potvrda za fokus a koga ke poglednam na markerite za fokus gore tie da se vo toj prostorot posle beskonecnost kade sto ustvari nema fokus....
Inaku od iskustvo za wide angle fotki samo f/8 nishto drugo, tuka ima sweet spot skoro sekoj objektiv, povekje od f/8 i izlagaat damkite od senzorot a i se gubi na ostrina i celata fotka izgleda matna... Ne e problemot do aparatot |
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uste nesto, na ekstemno visoki temperaturi, odnosot signal sum moze da se zgolemi, t.e. zaradi toplinata moze da ima za nijansa povek noise. Isto taka mozno e i da nemas beskrajnost ako fokusot ne odi malku poveke od infinity, pa na ekstremno toplo da ne moze da fokusirana na infinity. Toa e se teorija, jas prakticno ne sum se sretnal so takov problem
|
|
hypertech
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve na 10mm f/8 kako izgleda... ova e ustvari spoeno vo photomatix zaradi pogolem opseg (malce sme mrdale, zatoa ima po dve tri linii na maicite), ama nema nikakvi intervencii na ostrinata whatsoever, ostro od stalacite na pola metar do beskraj....
chisto za sporedba: http://img224.imageshack.us/img224/4683/dpp22000312tm8.jpg Изменето од hypertech - 17.Август.2008 во 15:49 |
|
|
|
hypertech
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne treba infiniry, dovolno e na hiperfokalna da fokusira za da e beskrajnosta vo fokus.... |
|
|
|
janevskiR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Epa decki,sega bevme se Blagoja i sporedivme i mora da kazam deka neznaete kolku mi e milo sto bevte vo pravo
aparatot si e dobar, a jas eve javno vetuvadm deka od esen ke se zapisam na k*rs za osnovi na digitalna fotografija. fala vi na site! temava moze da se brise |
|
|
|
jblagoja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Robert ne bidi tolku samokriticen, ima mnogu raboti sto moze da se naucat od tebe
|
|
|
|
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sto ke ti e k*rs?
mislis deka vakvi raboti ke te naucat tamu?! ova e edna od rabotite za koi vredi forumov! |
|
janevskiR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa jas se nadevam deka i na k*rs se uci nesto za da nemora da go gnjavam cel forum tuka
inace...makar i osnovna sepak mnogu vazna lekcija nauciv denes ...NIKAKO NAD F/11 ....jas so f/8 ke teram za sekoj slucaj jas samo znaev deka na f/8, f/11 se postignuva maksimalnata ostrina ama ne znaev deka nad toa veke se gubi ...toa ti e |
|
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Objektivite se najostri od f5,6 do f11. Onie vrvnite pochnuvaat od f4 i zavrshuvaat so f8. Pomalite blendi samo mozhat da ja zgolemat dlabinskata ostrina, no ne ja zgolemuvat ostrinata.
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se zavisi od brojot na pikseli, nivnata golemina, senzorot i AA filterot. Na primer D50 ima 6 MP, na crop senzor, reativno slab AA filter, i so toa ima relativno golema golemina na piksel. Poradi toa difrakcijata podocna vklucuva kaj 6MP na crop sensor otkolku na 12 MP na crop. E sega na FF, koj ima duri i pomala gustina difrakcijata ke bide faktor od F16. Zaradi toa velat deka na primer D3 i D700 se polesni (more forgiving" za objektivite, zaradi goleminata na pikselot itn. Mnogu polesno ke se vidat manite na polos objektiv na D200 otkolku na D700. Jas licno bi sakal da napravat edno FF telo so 6-8 MP ama znam deka nema da se sluci toa. So toa bi dobile prekrasna ostrina, i pogolem DR, kako i moznost za ISO 51200 pa i 102400 koi bi bile upotreblivi vo B&W. |
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |