|
Диктатурата на релативизмот |
Внеси реплика | страница 123 6> |
Автор | |
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Август.2008 во 03:13 |
Заканата на слободата во денешно време доаѓа од носителите на најпрогресивните идеи, меѓу кои спаѓаат се понагласената глобализација, нагласената мултиетничност, естетскиот и идејниот релативизам како и моралниот и етичкиот релативизам... Денешната идеологија на Релативизмот се јавува во еден историски контекст, на кој му претходеа тоталитарни уредувања како национал-социјализмот и комунизмот. Две идеологии, кои со своите утописки учења, уцени и сремежи, едната насочена кон Надчовекот, а другата кон Новиот човек, кои притоа демонстрираат и воспоставуваат вистински пекол, создаден од перверзни мисли на поединци, идеологии и дела. Последиците од овие идеологии на сите ни се познати: милиони мртви, најчесто невини жртви, осакатување на душата, девастација на религијата, културата, општеството... Револуцијата и утопијата, односно стремежот за совршен Свет претставуваат производи на секуларниот месијанизам, кој подоцна преминува и е познат како Релативизам. Сите тоталитарни идеологии се борат против Вистината бидејки создаваат своја вистина. Нацистите по таа, своја вистина имаа за цел да ги сотрат Евреите и Ромите, додека комунистите имаа за цел да ги искоренат Религијата и Класите. Значи како производ на едната вистина го имаме расниот геноцид, а на другата страна е класниот геноцид. Кога овие идеологии беа демаскирани, тогаш луѓето имаа можност да согледаат дека во нив воопшто не се работело за некава вистина, туку за лаги, а апологетите на пропаднатите и демаскираните идеологии под маската на "научната вистина", веднаш се нафатија со смислување на нова идеологија и така се раѓа идејата за Релативизмот, која преку преку демократските политички системи успешно се етаблира во новосоздадените услови. Демократија, толеранција и слобода стануваат заштитен знак, trade mark на оваа идеологија, на Релативизмот. Вистината се заменува со демократијата, без разлика на суштината и содржината. Правда и законитоста, мора да бидат презентирани исклучиво преку мнозинскиот принцип на граѓаните. Навидум и нема ништо лошо во овој принцип...сосема нормално е да се почитува вољата на мнозинството, но, да не заборавиме дека и Хитлер на истиот принцип дојде на власт, беше избран од мнозинството! Така, релативизмот, избран од мнозинството, доаѓа на власт, а толеранцијата е главна максима! Од оваа пасивна позитивна карактеристика во релативизмот се раѓа "воинствениот повик" кон востпоставување на диктатурата на релативизмот! Вистината не постои, се е релативно. Сем вистината, релативизмот ги укинува поимите како битие, природа, разум, добро, зло, семејство, итн... Демократијата има приоритет пред философијата, односно концептот на позитивна толеранција дозволува сите да можат да ги застапуваат своите ставови без разлика дали се исправни или не, и истовремено се бара да и ставовите на останатите, не само да се почитуваат, туку и да се егалираат, а со тоа се доведува во прашање дали сме воопшто способни да ја осознаеме апсолутната вистина и апсолутното добро, се доведува во прашање и се релативизира нивното значење, бидејки нели се противат и се пречка на мирољубивата коегзистенција и слободата. Секој кој мисли дека ја осознал Вистината, или пак знае да направи јасна дистинкција помеѓу доброто и лошото се смета дека е нетолерантен и секако поради тоа треба да биде замолчен. Како се доаѓа до овие заклучоци? Зарем може да се смета некое искуство за веродостојно, кога сите искуства се еднакво третирани? Според овој принцип на еднаквост не може да се дојде до вистината! Со укинување на правото на Вистината, се инаугурира диктатурата на релативизмот, а со тоа се прашувам дали сме повторно на прагот на еден нов тоталитарен систем? |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kaj ti teknuvat vakvi raboti vo 3 i 15 po polnokj?
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moira :
Со укинување на правото на Вистината, се инаугурира диктатурата на релативизмот, а со тоа се прашувам дали сме повторно на прагот на еден нов тоталитарен систем?
pogresno postaveno prasanje ....... bi trebalo da prasas : DALI VOOPSTO IZLEGOVME OD TOTALITARIZMOT ...... i nema zbor ..... da se razmisluva vo 3 : 15 nautro za vakvi temi imajci poubavi nesta za rabotenje , toa e za pozdrav ...... |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
... vi velam jas...ova zence koj ne go kari znaci e glup kako tenk t.e. toj sto cvika znae deka moze samo voda da i nosi...
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sakas da kazes deka lovnata sezona e OTVORENA
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I te kako. Uste odamna e ona toreadorka sto mafta so crveno. Ja veruvam deka ima suredeno mnogu bikovi uste pred da i prijdat |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
veruvanjeto e podaleku od znaenjeto za ova DIKTATURA
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
zbunet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zamisli se zaljubis vo moira i da treba da i objasnis zosto si zaljuben vo nea
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne veruvam deka taa bi barala , izjavata da bide strucno filozovska
zena e a ne filozofija Изменето од anakin - 17.Август.2008 во 12:08 |
|
|
|
zbunet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zena e vecna replika |
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Заклучокот на збунет за жената е апсолутна вистина...воопшто не е релативен...
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moira celta na nacistite ne e so svoja vistina da gi sotrat evreite i romite....tuka si greshka....i imash ushte edna greshka a toe e deka hitler ima dojdeno na vlast so mnozinstvo na izbori......
Изменето од fiks - 17.Август.2008 во 17:20 |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум воопшто грешка...не...! Прочитај убаво, никаде не споменувам дека идејата на нацизмот била да ги сотре Евреите и Ромите...не си ме разбрал...но секако идејата на Нацизмот е Ubermenchen или Надчовекот...прочитај уште еднаш и ке ме разбереш...во таа идеја, гореспоменатите никако не се вклопуваa, а секако ни Балканските народи и Словенските народи не се вклопуваа......за да ја остварат нивната "Вистина", идејата и целта, а тоа е Ubermenchen, започнато е со геноцидот кон овие два народа, бидејки истите ги сметале за најдолни, најнесовршени и загадувачи на нивната идеја за Надчовек и Наднацијата... ...патем кажи ми како Хитлер е дојден на власт...сам по себе...?!!! :)))) |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas na individui pisav kako dojde na vlast i zaso e se toa SO EVREITE
PROSTO KUPIL POVEKJE POLIKOLOR NEMA TUKA NESO POSEBNO INTRIGANTNO |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |