IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Силата на Светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Силата на Светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 08:19
Тоа значи дека ти лично си искрен во врска со тоа што го зборуваш... но јас лично не ја поставувам искреноста како апсолутна категорија... тоа означува.
А муабетот ми беше - имај почит кон чувствата на другите. Дури и да мислиш дека не се во право.
Do what is right, come what may...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 18:22

Светците се (доколку се ослободиле од својот индивидуален + колективен егоизам) навистина Светци прекрасни пречистени садови Господови.
Вечниот ДУХ БОЖЈИ /ОТЕЦОТ НА ЖИВОТОТ/ чијашто Прамилост се отелотвори во Исуса Господа е Вечниот Чист Извор.
Да се наведнеме понижно на Изворот та да се имиеме, да се напиеме, да се изгаси таа мачителна жед кон прлавштините и да се исполниме со Благодата Господова која е послатка и од најслаткиот мед! Така да во куќата Господова да биде се чисто и Свето!

АМИН

Отворено небо... Ангели ми служат
О Прекрасна глетка
Секоја душа една Христова клетка
Некои од ними осветлени, совршено будни
Други пак во темна духовна ноќ спијат
И само затоа се така чудни

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 23:28
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Значи според тебе Темплариус имало демократски избори и народот или дели од него-само оние со право на глас, одлучувал кој е а кој не е светец.
Сметам дека прашањето ми е сосема на место. Од каде нам право да ние одлучуваме дали некој ќе оди во рајот или не? Еден е Судијата и Негово е правото да одлучи за тоа. Како што неколкупати реков- добрите дела не се гаранција за спасението. Јас не го чепкам Христијанството, туку т.н. Православие чијшто назив не ја означува неговата суштина.
За Тоше Проески, анкетата нема да ти биде 100%. Еве јас не сум за.
И на крајот на краиштата, зар не сме сите кои веруваме во Него наречени свети? Во неколку од посланијата Авторот се обраќа ,,до светите од...’’. Зошто се обраќаме кон свеќи(т.е. светци) кога го имаме Сонцето(Исус)?

Pretera....

Изменето од Templarius - 06.Август.2008 во 23:28
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 23:39
Зошто?
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 01:05
Nesto najnovo shto go procitav a koe e objaveno na oficijalniot sajt na MPC i koe bara vnimanie i obrazlozenie ( ke go prenesam napisanoto od sajtot, a potoa ke komentiram)
 (Licnost prasuva, strucno duhovno lice odgovara)

Одговара: П.П.

Прашање од  xxx:

Прочитав дека молитвите што се однесуваат на бракот треба да ги упатуваме кон Св. Јоаким и Св. Ана. Постои ли посебна молитва кон нив? Ако постои како да ја најдам, а ако не, која да ја казувам? Би се молела за родителите, а не за мене. Големо благодарам

Одговор:
Може да ја кажувате следната молитва: свети Јоаким и Ана, молете Го Бога за нас; или ќе кажете:... моите родители.
Секако  можете да им се помолите  на светителите Јоаким и ана и  за други ваши потреби.

Zarem ne moze doticnata licnost SAMA da go pomoli Bog za svojot brak, pa mora da se obraka preku posrednici. Baska sto napisano e deka e eden posrednikot megu lugeto i Bog - Isus Hristos. Edno e da se pocituva nekoja licnost zasluzna za pridones vo verata, a sosem drugo e da se molime na istata, a ne na Onoj na koj treba

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 01:09
Sledno nesto , objaveno na istiot sajt

Прашање од xxx : Дали постои и ако постои, кој е тој светец кој е заститник на бракот, па во добро, а особено во лошо молитвено да му се обраќаме?

Одговор:

Почитувана Тања,Молете се на светите Јоаким и Ана - родителите на Пресвета Богородица.

Znaci povtorno strucnoto duhovno lice ne go upatuva vernikot koj EDINSTVENIOT koj ja ima mokta, milosta da pomogne, tuku go upatuva kon molenje na roditeli na Bogorodica koi nemaat nikakvi bozestveni atributi. Aman luge, samo na Bog molete mu se, samo od nego barajte milost i pomos.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 02:46
Азраел - ти благодарам за текстот кој го пушти тука од сајтот на МПЦ - затоа што со тоа се потврдува дека она што го зборував се совпаѓа со црковниот став по ова прашање.
Односно - "свети Јоаким и Ана, молете Го Бога за нас".
НИКАДЕ ама, никаде не се вели да не се упатува молитва до Бога, но се препорачува, освен директната молба до Бога да се помоли човек и оние праведните да се помолат за него! Ова е јасен пример. Прашањето на верникот во случајов, конкретно прашува за светците, затоа и одговорот е само во врска со светците.
Кога се врши литургија, таа во себе содржи "Да се помолиме на Господа"... и ова се повторува многу пати низ литургијата.
Кога човек се моли - треба секогаш да се помоли со "Оче Наш...", а потоа да упатува молби до други праведници да се помолат за него.
НИКАДЕ не станува збор за замена, посредништво или нешто слично. Не е во ред да го зборувате тоа, затоа што едноставно повредува и создава душевна мака кога обвинувате за такво едноставно и чисто нешто... само што понекогаш на луѓето им е поважно и полесно да нападнат - отколку да се милостиви и да проверат дали можеби имаат причина оние кои прават нешто поинаку од нив самите...
Алдра... зошто? Затоа што е многу лесно да го знаеш Словото... многу е тешко да бидеш Словото пријателе... Апостолите дури и во најагресивните свои настапи пред неверниците, имале помил однос од некои постови кои ги гледам на форумов...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 02:53
@
Kade se vostanovi deka zastitnik na brakot se svetite Ana i Joakim, neli e toa BOG koj go sozdade brakot i go blagoslovi.
Drugo nesto- ne mozam da si pretstavam kako bi mozele svetite da me zastapuvaat pred Boga i da go molat za mene? Zosto da ne go pravam toa sam? Dali Bog nema da ja cue mojata molitva?
@
Dali Joakim E tatkoto na Bogorodica - ili e Ilija?

@
Da, duhovnoto lice ne napisalo da ne mu se pomoli na Bog, no NE napisalo ni da mu se pomoli nemu.
Napad? Nemam takva namera- samo zadravo razumsko kritiziranje na rabotite. Nit rekov deka sum najpameten nit deka se znam,niti pak vlecam kon nekoja denominacija, no sum za da se razgleda se i da se ispita se
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 02:54
Проблемот е што вие ја знаете Вистината но не ја прифаќате.

А дали е возможно другите светци да се налутат затоа што не ги спомнувате нив? На пример се молите на Димитрија а да ви се налути Ѓорѓија затоа што нему не му се молите, т.е. зашто го дискриминирате? Искрено ме интересира. И дали светците се истите насекаде или на пример СПЦ си има свои светци, Руската свои итн.?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 03:05
Da, se soglasuvam deka imalo luge koi napravile MNOGU za hristijanskata vera, no kako i jas i tie bile luge na koi im trebalo Spasitel, nekoj pomoken od niv...tuka sme ednakvi.
Drugo edinstven koj moze da uslisi molitva e Bog, kaj Nego e Silata. Taka da, jasno e ko den koj ja ima mokta za uslisuvanje na molitva. Molenjeto na veke pocinati luge da se zastapuvaat za nas, ne sum go sretnal vo Bible, inaku sigurno Isus ke kazel da se molime na velikanite na verata Mojsej, Avraam, Josif i t n. Druga e situacijata koga so zivi luge gi spodeluvame nasite potrebi za molitva, tuka zaedno se molime na Bog za nekoja cel...neznam, neznam dali pocinati luge slusaat povik za zastapnicka molitva, toa ke mora da si go istrazam najprvo.
i nesakam ama bash nikako da ispadne muabetov koj e u pravo, koj e slep, koj na kogo treba da mu trie sol. Za se shto mi "bode" oci diskutiram
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
jj.jasmina Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 07.Август.2008
Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jj.jasmina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 03:09
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Da, se soglasuvam deka imalo luge koi napravile MNOGU za hristijanskata vera, no kako i jas i tie bile luge na koi im trebalo Spasitel, nekoj pomoken od niv...tuka sme ednakvi.Drugo edinstven koj moze da uslisi molitva e Bog, kaj Nego e Silata. Taka da, jasno e ko den koj ja ima mokta za uslisuvanje na molitva. Molenjeto na veke pocinati luge da se zastapuvaat za nas, ne sum go sretnal vo Bible, inaku sigurno Isus ke kazel da se molime na velikanite na verata Mojsej, Avraam, Josif i t n. Druga e situacijata koga so zivi luge gi spodeluvame nasite potrebi za molitva, tuka zaedno se molime na Bog za nekoja cel...neznam, neznam dali pocinati luge slusaat povik za zastapnicka molitva, toa ke mora da si go istrazam najprvo.i nesakam ama bash nikako da ispadne muabetov koj e u pravo, koj e slep, koj na kogo treba da mu trie sol. Za se shto mi "bode" oci diskutiram
MOLITVATA OD CISTA DUSA E SEKOGAS USLUSENA I ISPOLNETA,MOZEBI E POMINE VREME NO KE BIDE ISLUZEN
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 03:10
Од прашањата кои ги поставувате, гледам дека немате основно разбирање за идејата за светец, а тргнувате на јуриш да ја напаѓате...
Азраел - ти го правиш тоа и сам, но ги замолуваш да се помолат и тие. Ако прочита малку поназад во темава, имав објаснето со еден пример. В црква, многу често се случува некој да ги замоли останатите да се помолат за него или за некој негов ближен (некој пат и за некој непознат) - затоа што Јаков вели - Молитвата на праведниот има голема сила. Како знаеш кој е праведен? Не знаеш, се надеваш дека оние кои ги земаш за пример за праведно живеење, се навистина праведни... и нив ги замолуваш да се помолат на тебе. (Јаков дури вели и старешините дека треба да се помолат ако си болен... зошто сме сигурни дека старешините се навистина верници?)
Зарем е грев кога ќе го направите тоа во сопствената заедница?! И зошто тогаш упатувањето молба кон светец да е грев?! Кога ти го замолуваш, да се помоли за тебе, да ти помогне на тој начин, да те спаси на тој начин. Не да биде Спасител, не да биде замена за Бог или да биде во негова улога. А да биде во улога на твоите соверници, затоа што и тој е твој соверник - и тој верува во Христа...

Алдра - сосема погрешен концепт за светци и идеја за нив... само што не сум сигурен дека сакаш да разбереш што точно значи целата идеај, па затоа ќе се воздржам од коментар...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 03:12
Азраел, сега го погледнав вториот коментар...
Идејата е дека духот се моли, а не телото. Духот не умира, не е битно дали е во жив човек или е во рајот. Тој е вечен. Ако е тоа така - каква разлика има дали ќе прашаш жив човек или дух во рајот да се помоли за тебе?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 03:15
Дали молитвите на Робинзон Крусо беа услишени? Тој не веруваше во светци и немаше кој да му ја толкува Библијата па ја читаше самиот, немаше кој да се моли за него. Дали погреши во тоа што сам ја толкуваше? Дали погреши затоа што сам се молеше директно на Бога онака како што го учеше Светото Писмо во кое не се вели да се молиме на светци и истите да ги глорифицираме.
Сепак не добив одговор на моите прашања!

Изменето од AlDra - 07.Август.2008 во 03:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.