|
Каде се наогаат рајот и пеколот? |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Госпел, апсолутно се согласуваме дека рајот и пеколот не се виртуелни, но она што го зборувавме погоре за пекол или рај во душата се однесуваше на земниот живот, т.е. малку зборувавме за душевната состојба и важноста на ведриот дух (кој ги крепи коските). Бидејќи и за овој “земен шатор“ кој е престојувалиште на Св. Дух мора да се грижиме одговорно, а тоа подразбира и физичка и психичка нега. Лошата психичка и физичка состојба на човекот му носи страдање, кое понекогаш е пеколно. Во Библијата е многу јасно кажано за Огненото езеро (геената) каде “ќе биде плач и крцкање си заби“ но и за Небесниот Ерусалим каде верниците ќе имаат прилика да “видат се што око не видело“.
А дотогаш...не е лошо да бидеме одговорни кон себе и да го правиме она што зависи од нас.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...da cuva i da brani..............
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој “...da cuva i da brani“ и од што?
Анакин, секој си има право на свое верување. Еден ден иаонака ќе видиме чив коњ ќе победи, а дотогаш-да не се омаловажуваме, нели
|
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sekoj ima pravo i da kaze ... da cuva i da brani.... neli?
ne go cekam denov toj Изменето од anakin - 27.Јули.2008 во 11:45 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Цитатот кој Госпел го наведе е многу поучна приказна содржана во Библијата. Дозволете ми да цитирам објаснение за оваа приказна од книгата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„(во издание на Универзален живот) објава примена 1989год. преку Габриеле од Вирцбург, каде Христос нам, современите луѓе, ни ги објаснува елементите од приказната која тој некогаш како Исус од Назарет ја раскажал: за богатите, сиромашните и тнр. провалија меѓу рајот и пеколот.
„... Кој мисли само на себеси, дозволува другите да работат само за него и чесните работници неправедно ги наградува, тој ќе живее толку долго „весело„ додека, било во ова отелотворување или во следните или како душа во чистилишните подрачја, не го стигне она кое тој самиот го предизвикал. Споредбата за богатиот човек и и сиромашниот Лазар ни го кажува следното: Кој во ова отелотворение живее весело на сметка на другите, тој или како душа во чистилишните подрачја или во едно од следните отелотворенија, ќе лежи како просјак пред портите на оние кои, како и самиот тој некогаш, робувале на богатството. Сиромашниот и богатиот ќе постојат се` додека сите души и луѓе не се свртат кон Божјата Светлина и не примат од светлината на вистината, од законот на Животот. Тогаш сите ќе живеат заедно во единство и ќе поседуваат се` што им треба - дури и повеќе од тоа. Доколку душата е богата со внатрешна светлина тогаш и човекот не е сиромашен. Ако душата е сиромашна со светлина и силата Божја, тогаш додуша е можно во овој живот човекот да биде богат во надворешното - на пример затоа што тој ги искористува луѓето и добивката ја трупа во сосптвениот џеб. Или во царството на душите или во некое друго отелотворение на земјата, душата - или човекот - ќе ја спознаат внатрешната сиромаштија и ќе ги поднесe патилата и маките кои тој некогаш како човек им ги сторил на своите ближни. Тогаш душата во земна облека ќе живее во сиромаштија или болест или обете ќе ги поднесува, а понекој ќе се задоволува со трошките кои паѓаат од масата на богатите - се` додека на трпезата Господова не обедува со луѓето кои се свртуваат кон светлината. Разликите помеѓу богатите и сиромашните ќе постои се` додека не почнат сите да живеат во Мене, Христа, законот на Љубовта кој обединува се` во вечниот Отец. Провалијата помеѓу различните степени на свест постои единствено гледано од пониската свест: Таа не може горе, во повисоките подрачја на свест. Душите од повисоките сфери на свест, напротив, можат да се упатат кон душите во пониските подрачја на свеста. Тоа меѓутоа, се случува само тогаш кога тие спознаваат дека можат да му помогнат на својот ближен со сеуште низок степен на свест, кога тој е отворен за тоа.„ Изменето од Majkl - 27.Јули.2008 во 12:09 |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Majkl, Христос го рекол ова? И ова? “Душите од повисоките сфери на свест, напротив, можат да се упатат кон душите во пониските подрачја на свеста. Тоа меѓутоа, се случува само тогаш кога тие спознаваат дека можат да му помогнат на својот ближен со сеуште низок степен на свест, кога тој е отворен за тоа“?
Кому го рекол тоа? Каде е запишано? Кој е изворот? За Христовите зборови читаме од Библијата. Таа е најверодостен извор. Христос не разликувал никаде души од пониски подрачја на свеста и повисоки души, напротив, за него сите биле еднакви. Неговите апостоли биле токму ПРОСТИ и НЕУКИ рибари...дали тоа значи дека се тоа души со пониски подрачја на свеста?
|
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изворот многу јасно го наведов на почетокот на мојот пост. Под термините души со ниска свест се мисли на луѓе и души кои се силно оптеретени со нивното сериозно прекршување на заповедите Божји - високоите етичко-морални начела, т.е. станува збор за тешките грешници. Дали ти Библијата ќе ја држиш за единствена Божја објава и единствено меродавна за Исусовиот живот, тоа е твое право и јас не ти го оспорувам, иако размислувам сосема поинаку. Јас само наведов што е тоа во кое јас верувам дека е вистинито - а само Бог знае што е апсолутно вистинито(сети се на твојата споредба за коњите). Изменето од Majkl - 27.Јули.2008 во 12:17 |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сега разбрав што мислеше, а од се што кажа се сложувам со тебе по однос на ова: “а само Бог знае што е апсолутно вистинито(сети се на твојата споредба за коњите).“ |
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne mi e jasno, zboruvate za siromasni i bogati - sto znaci da si siromasena a sto da si bogat??
Pari??? Vlast??? Zboruvate za raj i pekol, ne mi e jasno zasto pretpostavuvate kade se naodjaat, kavo e smestuvanjeto i kolku cini, turisticki vodic za toa kako izgledaat imame vo nasite dusi i srca, taka da site nie mozeme da birame kade ce odime ..... a sigurno ce odime i toa besplatno |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
bond....james b
Сениор Регистриран: 10.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
patot do pekolot (gospodoviot!),
vodi niz, rajot!! zemskiot! i obratno!, pa, koj kako , saka!! |
|
You live only ONCE!
|
|
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |