|
Складирање фотографии |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
kostovigor
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 139 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Јули.2008 во 13:52 |
Со набавка на новиот дигитален фото-апарат прд некој месец и влез во "дигиталната ера" се појавуваат новите проблеми (поред оние желби за прикачување на L-објективи , дополнителна опрема, блицеви, ова-она...) се појави и проблемот со складирање на дигиталните фотографии. Свесен сум дека форматот е дигитален кој што мора да се чува на сигурно и безбедно место. Како опција ги имам следниве два начина:
1. Складирање на ДВД медиум, и тоа секое ДВД двапати снимено (за секој случај) - предност: ефтина цена на медиумот - недостаток: отежнато пребарување и прегледување на фотографии. 2. Складирање на тврд диск (hard disc drive) кој што ќе се користи за BackUp. Значи на два различни ХДД би се чувале фотографиите - предност: пристап до било која фотографија во било кое време - недостаток: потребен е барем еден ХДД од 500 ГБ (може и некој од 320ГБ да заврши работа, но мислиме за во иднина) кој што чини околу 5500,00 ден. Ме интересира како вие ги чувате фотографиите, објаснете! Јас моментално имам BackUp на екстерен ХДД, кој што брзо се полни, па размислувам за некоја од погорниве варијанти, најверојатно втората. Извинување до администраторите доколку има ваква тема. Поздрав до сите. |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na DVD-ja.
Sosema slucajno vo momentov se imam na po 2 kom. Inaku back-up na 1 DVD, plus ona sto mi e aktuelno, ili ocekuvam deka moze da mi zatreba, go cuvam na HDD. Ne bi sakal da mi se sluci havarija i pravam povremen back-up, no ne sum tolku zagrizen za toa kolku e sigurno (ne deka ce se izgubat dela od tolku golema vrednost pa da treba da se tresnam od zemja)...just a normal back-up kako i za se drugo. E da ... Fotkite gi delam po godini i vo sekoja godina po temi (mesta - nastani - ludje i sl.) ... taka mi e polesno za prebaruvanje ako zatreba. PS Ona sto mi e tesko, e da vodam smetka sto se sum stampal, a sto ne....osobeno, ako ne otide na stampa cel folder odednas. Pred 2 meseci odstampav duplikati od okolu 90tina fotografii |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
amanito
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
shto poveke backup toa posigurno!
|
|
janevskiR
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога сме веќе кај архивирањето на фотографии, неопходно се наметнува и прашањето со пребарувањето. Има ли некое програмче со кое лесно се ставаат клучни зборови ...да може на цел фолдер или фотките кој ќе ги селектираш да се вметнат одредени клучни зборови одеднаш...отприлика како што функционира flickr
...и нормално, после тоа да се прави search |
|
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3248
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ima, se vika "Where is it?"
http://www.whereisit-soft.com/ Gi stavas site CD, DVD da gi iskenira, i potoa pravis offline prebaruvanje i ti kazuva na koj disk ti e toj fajl. Obavezno da se ima. Jas go koristam vekje 10 godini. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
janevskiR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
То бе Тегла!
10 години гледаш како се мачат луѓе тука и не ти текнува да кажеш? Фала ти!!!! |
|
|
|
janevskiR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
го инсталирав...а тагови како се ставаат?
|
|
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tegla sampion :-D
|
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
amanito
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tagovite prethodno gi stavash
Whereisit e samo za arhiviranje i prebaruvanje |
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka imase slicna tema.Na dvd mi se site,a za polesno snaogjanje obelezuvam na omotot sto ima vnatre.
Pak treba vreme i nervi koga ke zapnes nesto da baras.Od site sto gi imam snimeno do sega se slucilo edno voopsto da ne mi otvara |
|
|
|
kavadar66
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 87 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добар ден,
складирањето на фотографиите во дигитална форма, може да се рече дека е “уметност“ или наука за себе. Но и мене, како на многумина други, ми претставува “ноќна мора“. За брз преглед на фотографиите ја користам програмата Picasa, и за тие пари мислам дека е добра. Веќе подолго од една година сакам да и се “посветам“ на Adobe Bridge, ама некако не иде ред.... А архивирањето, као што оди редот - читам сите одприлика исто го работат. Пред се, си се на компјутерост со кој работам, па една копија на екстернен диск (подалеку од интернет и вируси) и одвреме-навреме на CD или DVD или DVD-RАM. Е воа последново DVD-RАM, почнав да го користам од пред некој месец од кога прочитав дека во “сиромашкиот“ харддиск можеш да “веруваш“ одприлика 7-8 години дека се сигурни, CD или DVD одприлика 5 години и слично. За DVD-RАM пишуваат дека ги зачувува сниманите дати одприлика 25 години и само оптичкиот диск е подолговечен но и поскап |
|
kostovigor
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 139 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Хммм, ме замисли... А таман почнував да размислувам да си набавувам де-ве-дејки. Фала за одговорот на сите, иако навистина ме интересира останатите како се справуваат со овој проблем, иако сметам дека поголем број користат BackUp на ДВД. |
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да додадам дека за да снимаш на DVD-RАM потребен ти е и DVD-RАM режач. |
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мене на лаптопот ми пишува DVD-RAM Drive. И демек може да снима двд РАМ? Каде се продава такво, и што пари е?
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |