IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Прашања за однесувањето на свештенството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Прашања за однесувањето на свештенството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 21:53
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Вистината не е секогаш пријатна за ушите. Особено ако
се работи за свештенство кое ете, да зачува некој денар од скромните донации,
најмува на диво работници кои за мали пари и вреќа хуманитарен грав
рмбаат. И на крај, поради нестручност, незаштитеност, нелегалност на целата работа-биваат потрупани.

Чекај, абе нели во христијанството тоа е забрането? Мислам, се што е илегално?

Има простор правно да се извадат (претпоставувам) - ако докажат дека работниците биле волонтери, членови на заедницата, кои сакале да и помогнат на заедницата во градбата без надоместок... Има такви финти, ама...
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:03
Според документацијата што ја прочитав, не баш... затоа што немало дозвола за градење.
Дури и да биле волонтери - оној кој гради мора да достави работни услови за тоа, според нормите пропишани од државата. Волонтерството значи лишување од надомест, а не лишување од законските права.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:13
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Баш затоа - ако грешат храбро - треба да излезат и да кажат дека згрешиле, а не во сите медиуми нивните изјави да се правдање дека не направиле ништо лошо...

Нема потреба од такво нешто.Битно е да се верува уште похрабро! А овоземните судови не се секогаш исто што и божјиот па нема потреба од паника. Барем според Лутер...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:20
За истото зборувам - заради Божјиот суд треба да ги признаат грешките. Земниот суд, сам ќе си процени.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:30
Сето ова е излишно да се дебатира. Судот ќе одлучи дали и кој е виновен. Се надевам дека правдата ќе излезе на виделина. А зар нема и други луѓе кои загинале при изградба на други цркви во Македонија и во страмство?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2008 во 22:34
АлДра - воопшто не станува збор за тоа што загинаа луѓе при изградба на објект. Тоа се случува секојдневно.
Проблемот е во тоа што црквата си дозволила да го прекрши законот и да гради без дозвола, да гради без пружање на законски пропишани безбедносни мерки. Со самото тоа - свесно влегла во нарушување на законот - а како последица на тоа е смртта на двајцата работници и повредата на третиот.
Прашањето е зошто никој од соодветната црква не превзема одговорност и покајание за првиот чин?

п.с. Се надевам ја погледна статијата што ти ја пратив...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 01:22
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Сето ова е излишно да се дебатира. Судот ќе одлучи дали и кој е виновен. Се надевам дека правдата ќе излезе на виделина. А зар нема и други луѓе кои загинале при изградба на други цркви во Македонија и во страмство?

Ma nemoj .... sudot ce odluci .... e pa toa ne e dobro sto site bre ste se fatile da pravite sto sakate be da odite po zakonot a posle sudot ce odluci, kako smao ja zloupotrebuvate demokratijata moreeeeeeeeeee.............
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 05:35
Па Темлариус така функционира системот. Првин човек треба да изврши протвизаконско дејствие па да биде обвинет и ако се докаже вината да биде и осуден. За жал тоа е единствениот можен начин. Другиот начин е да вработиме пророци во МВР и тие да ни кажуваат кој и кога ќе згреши нешто па однапред да биде таквиот човек казнет. Само што вториов начин е невозможен. За жал!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 10:13

.

Изменето од maria_magdalena - 13.Август.2008 во 08:39
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 15:37
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Во конкретната случка секако дека се работи за противзаконско дејство. Диво копање водовод. Незаштитеност на работниците. Тоа се докажа. Кога би било легално, постојат градежни одредби за тоа на колку метри треба да се исфрли земјиштето од ровот, па се прави некаква заштита и слично, градежниците знаат за тоа. Овде тоа не беше исполнето (како би се заштедиле париголема%20насмевка)и затоа дојде до немилиот настан.

Во ред, несреќен случај...Се случува да паднат работници од скеле, да починат при несреќа на работно место, струен удар и слично.

Ама црковно свештенство да ангажира работници на диво?И да се правда после како не било виновно? И да доставува апели во вид на т.н. Prayer Requests каков што видовме на интернет за ослободување од обвиненија?изненадување

Ubavo kazano, ce dade nekoj komenar na ovaa ili ce cekame sudska presuda???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 15:46
Судот донесува одлуки врз основа на докази. Новинарските текстови судот не ги смета за докази. Стрпете се да се произнесе одбраната пред судот, па високообразованите и квалифицирани судии, професионалци во својата дејност, верувам ќе донесат праведна одлука. Дури и да се извлече виновникот (ако го има) нема да му успее да му избега Нему. Затоа, да не судиме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 16:27

.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 17:14
Интересно е што кога станува збор за Православната Црква и свештенство веднаш се наоѓа и сила, оправдување и стручно знаење да се даде осуда... за останатите чекаме на судовите...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2008 во 18:07
[.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.