IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Силата на Светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Силата на Светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 21>
Автор
Порака
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 23:07
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Asya Asya напиша:

Slushaj kako Hristos mu se obrakja na narodot: "Zmii, porodi Ehidini! Kako kje izbegate od osuda vo pekolot" (Matej, 23:33). Hristos ne go veli toa, bidejki ne go ljubi narodot, ami zatoa shto e vistina i realnost. Realnosta mozhe da bide mnogu surova i vistinata chesto boli, no toa ne znachi deka treba da i se potchinime na lagata.

Почитуван-а!

Фарисеите и Садукеите биле свештеници и верски учители кои Исус ги презирал поради нивната наводна набожност. Тие го почитувале Законот даден преку Мојсеја, ги изведувале сите можни ритуали, но сепак Исус ги нарекува “варосани гробови“. Зашто? Затоа што нивната вера била мртва. Тие биле далеку од Бога. А Исус од нас бара да имаме жива вера(Он себеси се нарекува ЖИВА ВОДА и секој што пие од тој извор-ќе има вечен живот).

Ним, лажните учители и верници “кои завземаат највидни места по храмовите“ им биле упатени тие зборови.

Такви “верници“ кои постојано се удираат во гради и се фалат со својата набожност и пости каде ќе стигнат Исус ги презирал. За нив е и параболата со грешникот и фарисејот кои се молат во храмот.

Немојте да ги вадите Исусовите зборови од контекст, тука нема никаква лага ниту болна вистина.

Се надевам дека ти е појасно, доколку целта ти била да ти се разјасни,

Поздрав, Мариа_Магдалена

Poentata beshe izrazot na Hristos, a ne da se objasnuvame koi bile fariseite i sadukeite, no gledam deka i toa ne ti e jasno. Fariseite ne bile sveshtenici, tuku laici - chlenovi na anti -helenistichka socijalna i politichka partija, chie versko dvizhenje striktno se zaokruzhuvalo na pishaniot zakon, veruvale vo voskresenie na mrtvite, i samite se smetale za pravednici. Sadukeite bile aristokratska sveshtenichka kasta (visoka klasa na bogati zemjoposednici), koja shto go kontrolirala Judejskiot hram i vnatreshnite politichki aferi na Judeite (vodachi na Judeite). Tie ne veruvale vo voskresenieto na mrtvite, praktikuvale tradicionalen judaizam i bile pod silno vlijanie na grchkata filosofija. Faktichki, Fariseite bile opozicija na Sadukeite. A "greshnikot" od gorenavedenata parabola bil sobirach na danok (mitar). Mitarite bile omrazeni srede narodot, bidejki ja zloupotrebuvale svojata pozicija, a osobeni bile namrazeni od Fariseite. Ochebijno, ti ne ja razbirash parabolata. I za kakva "nabozhnost" govorish? Jas ne rekov deka sum "nabozhna", bezgreshna ili pravedna, tuku se izjasniv deka imam hristijanski prava i dolzhnosti. Kako ti bi mozhela da znaesh dali nekoj drug se kae za svoite grevovi? Ne si ni svesna deka sama ne se odnesuvash podobro od fariseite!

Rechi ushte ednash: Koj gi vadi Hristovite i tugjite zborovi od kontekst?

Изменето од Asya - 10.Јули.2008 во 23:36
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 23:47
Asya, so seta pocit kon tebe.

Me interesira da mi definiras koj moze da bide svetec spored hristijanstvoto?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 23:49
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Да... но тоа го кажува Тој - Вечниот Судија. Тој, Кој има право да Суди. Ниеден човек не е достоен да ги искаже истите тие зборови...

Za zhal, ti ne sakash da ja razberesh poentata: neshtata treba da gi narekuvame kakvi shto vo sushtina se, vo vistinska i potpolna smisla na zborot, a toa ne znachi deka sudime. Vsushnost, Hristos go narekuva narodot (se odnesuva na knizhnicite i fariseite) "zmii i porodi ehidini", kakov shto vo sushtina e, i ne mu sudi, tuku go prashuva kako kje izbega od osuda vo pekolot (vidi deka ima znak prashalnik!), t.e. go predupreduva. "Lazhlivecot" ne mozhe bide ispraven, nitu lagata mozhe da bide vistina, a ti velish deka sekoe chovechko veruvanje e ispravno. Ako lagata ja narekuvame vistina i crnoto go gledame kako belo, a krivoto kako pravo, zarem ne e toa izopachenost? Sekoj zbor ima svoe konkretno znachenje i se shto postoi ima svoja definicija, i ako nekoj tvrdi deka lagata e vistina, shto bi mozhel da dokazhe?

Изменето од Asya - 10.Јули.2008 во 23:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 23:53
Originally posted by deshad deshad напиша:

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 00:05

Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi. Odnosno, site krsteni hristijani se povikani da bidat svetci, no ne se site izbrani. Chovekot ne mozhe da bide svetec sam po sebe, nitu so svojot trud mozhe da ja postigne svetosta, koja Gospod im ja dava na Bozhjite ugodnici po milosta Svoja, a chinot vo Carskoto Nebesno go dobivaat po svoja zasluga, vo zavisnost od toa kolku se trudele na zemjata.
Svetcite se lugje, koishto mu ugodile na Boga so svojot praveden zhivot. Tie mozhat da bidat: proroci, apostoli, machenici (prvomachenici, velikomachenici, ispovednici), svetiteli (sveshtenomachenici), prepodobni (prepodobni machenici), besrebrenici, blazheni i pravedni. Inaku, samo Gospod znae koj mozhe da bide svetec! A dolzhnost na sekoj hristijanin e da se trudi da mu ugodi na Boga, t.e. da ja ispolnuva Voljata Bozhja.

Изменето од Asya - 11.Јули.2008 во 00:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 00:09
Ти благодарам. Значи ,светец може да прогласи и единствено право има на тоа Црквата?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 00:58

Ти благодарам. Значи ,светец може да прогласи и единствено право има на тоа Црквата?

Ne razbiram shto sakash da kazhesh?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 01:14

Па ти самата рече дека "Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi."

Поентата ми беше дали и во денешно време некој може да се прогласи за светец ( ако може,кој орган е надлежен за тоа ),или тоа било и поминало?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 01:27

Па ти самата рече дека "Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi."

Поентата ми беше дали и во денешно време некој може да се прогласи за светец ( ако може,кој орган е надлежен за тоа ),или тоа било и поминало?

Ne postoi neshto kako "samoproglasen svetec", bidejki Gospod gi izbira i proglasuva svoite svetci (Bozhji ugodnici). Jas rekov deka krshtenieto i zhivotot vo Crkvata se pojdovni (pochetni) uslovi, shto ne znachi deka site krsteni hristijani kje stanat svetci. Vo sekoe vreme (minato i deneshno), svetcite se lugje, koishto imaat Strav Bozhji, zhiveat praveden zhivot (ja ispolnuvaat Voljata Bozhja) i sekogash se svesni za svojata duhovna beda i greshnost, t.e. Bozhjiot ugodnik nikogash ne misli za sebe deka e svetec, bidejki znae deka mozhe samo na Boga da se nadeva i samo Gospod mozhe da go osveti vo Negovata Svetost. Ima sluchai na lugje, koishto dostignale svetost (bile osveteni) vo tekot na zhivotot, no se vozgordele i otpadnale od Boga poradi svojata gordost. Hristijanstvoto e zhivot vo Hrista i postojana - dozhivotna borba protiv gjavolot, i nema nikakva garancija, a na chovekot mu preostanuva da veruva i da se nadeva na Boga.

Изменето од Asya - 11.Јули.2008 во 01:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 01:29
Ок,сега те разбрав подобро. Ти благодарам.
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 01:33
А мене ме интересира како бог и јавува на православната црквата дека тој и тој човек треба да биде светец, за да се направи негова икона, и да се напише негово житие. Како стасува информацијата од Бог до православната црква?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 01:54
Originally posted by gospel gospel напиша:

А мене ме интересира како бог и јавува на православната црквата дека тој и тој човек треба да биде светец, за да се направи негова икона, и да се напише негово житие. Како стасува информацијата од Бог до православната црква?

Na Boga ne mu e potreben informativen centar za da ja izvestuva Crkvata, koja e del od Carstvoto Nebesno na zemjata i gi poznava svoite svetci. Bog e semokjen, i ako Toj saka da proslavi svetec, nesomneno kje go stori toa, a kako, taa e Negova (Bozhja) rabota. Ako gi prouchime zhitijata na svetcite, kje vidime deka svetcite se proslaveni od Boga, kako shto Toj sakal i koga mu bilo ugodno. Ako, pak, nekoi svetci ne se proslaveni na zemjata, ne znachi deka ne se sveti.
Za se treba na Gospoda da se nadevame.

http://www.serfes.org/royal/holycanonization.htm

Изменето од Asya - 11.Јули.2008 во 02:04
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 02:06
Асиа,
Го заобиколи прашањето. Еве го моето прашање:

На кој начин дознава Православната црква дека тој и тој човек е прогласен за светец од Бога, и потоа треба да се напише житие и да се изработи икона со неговиот лик?

Кој е начинот, дали преку сон Бог им јавува, дали преку видение, преку писмо, телеграма ...КАКО?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2008 во 04:35
Originally posted by gospel gospel напиша:

Асиа,
Го заобиколи прашањето. Еве го моето прашање:

На кој начин дознава Православната црква дека тој и тој човек е прогласен за светец од Бога, и потоа треба да се напише житие и да се изработи икона со неговиот лик?

Кој е начинот, дали преку сон Бог им јавува, дали преку видение, преку писмо, телеграма ...КАКО?

Se nadevam deka razbirash angliski:

Eastern Orthodox Glorification
Main article: Glorification#In Orthodox Christianity
Glorification of saints in the Eastern Orthodox Church differs from Roman Catholic tradition in both theology and practice. The Glorification of saints is considered to be an act of God, not a declaration of the hierarchy. The official recognition of saints grows from the consensus of the church.

When an individual who has been sanctified by the grace of the Holy Spirit falls asleep in the Lord, God may or may not choose to glorify the individual through the manifestation of miracles. If so, the devotion to the saint will normally grow from the "grass roots" level. Eventually, miracles will have grown to such a degree that a formal Service of Glorification will be scheduled. A Glorification may be performed by any Bishop within his Diocese. Often there will be a formal investigation to be sure that the individual is Orthodox in their faith, has led a life worthy of emulation, and that the reports of miracles attributed to their intercessions are verifiable. The Glorification service does not "make" the individual a saint; rather, the Church is simply making a formal acknowledgement of what God has already manifested.

Martyrs need no formal Glorification; the witness of their self-sacrifice is sufficient.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.