IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Силата на Светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Силата на Светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 21>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 17:30

Во Христијанството зборот "свет" не значи нужно и "безгрешен". Зборот "свет" буквално значи "одвоен" т.е. да издвоиш нешто за посебна намена. Така сите христијани, кои го оставиле образецот на овој свет и се одвоиле од него, посветувајќи се на Христос и Божјото Царство, се наречени СВЕТИ во Библијата.

Павле во своите посланија ги нарекува светии и христијаните во Коринт кои потоа многупати ги укорува за многу лоши работи што ги правеле во црквата.
Во Библијата и библиското изворно христијанство, светците немаат ореоли на главата, туку еден куп ОПРОСТЕНИ гревои кои под милоста и благодадта на Христос им се оправдани и очистени.
Во Библијата и библиското изворно христијанство, лешевите на светците не се нераспадливи, но затоа пак го чекаат своето воскресение.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 17:41
Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Asya - благодарам за цитатите и за мислењето (кое го поддржувам) но - морам да те предупредам за начинот на кој се обраќаш кон другите членови и особено кон припадници на други верски групи. Тоа НЕ Е дозволено на овој подфорум и мораме да имаме толеранција и почит кон верувањето на сите.
Госпел - ти благодарам и на тебе за мислењата... но смири го малку тонот!

Jas ne koristam vulgaren rechnik, a nachinot na koj se obrakjam, e iskluchivo moe pravo! Mozham da toleliram lichnosti od sekakva veroispoved, no ne e pravilno da se toleriraat lazhni uchenja i eresta. Zoshto nekoj se odnesuva nepochitatelno kon Slovoto Bozhje i si dozvoluva samovolno da go tolkuva i iskrivuva, a jas da ne smeam da ja kazham vistinata?! Sekoj neka veruva vo shto saka, no NIKOJ NEMA PRAVO DA GO ISKRIVUVA HRISTOVOTO UCHENJE!

Asya - никаде не реков дека користиш вулгарен речник. Начинот на кој ти се обраќаш е твое право - но, ако ги прочиташ правилата на форумот и особено на овој под-форум - ќе видиш дека е истотака моја обврска да внимавам на начинот на кој учесниците се обраќаат еден кон друг и да внимавам секогаш да се задржи должното ниво на почит во дискусиите. Што мислиш за туѓата вера, како се чувствуваш во врска со тоа, тоа е твоја работа. Но - се додека се пишува тука, тоа ќе се прави со почит кон верските чувства на другите. Оваа тема е особено чувствителна и јас како модератор нема да толерирам непочитување од ничија страна!
Околу искривувањето на учењето - ако имаш со што да поучиш некого, да отвориш дискусија и слично, ќе ти бидам многу благодарен, но ако напаѓаш некого заради начиниот на кој верува - ќе бидеш и официјално опомената.
Do what is right, come what may...
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 21:24
Темплариус,

Еве да ти наведам само неколку стихови на твоето прво прашање, затоа што ти сакаше да ти наведам:

„Еве доаѓам скоро, блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга.“
(откр. 22:7)

„Блажен е оној кој чита, и оние што ги слушаат зборовите на пророштвото, и пазат на напишаното во него, зошто времето е блиску:“
(Откр. 1:3)

„Блажени се оние што ги исполнуваат заповедите негови, за да бидат достојни за дрвото на животот...“
(откр.22:14)

„И јас му сведочам на секого, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој нешто додаде кон нив, нему Бог ќе му наметне порази напишани во оваа книга.
ако некој одземе од пророчките зборови на оваа книга, Бог ќе му одземе дел од книгата на животот, и од светиот град, и од она што е напишано во оваа книга.“
(откр. 22:18,19)
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 22:57

Originally posted by Asya Asya напиша:

Asya - благодарам за цитатите и за мислењето (кое го поддржувам) но - морам да те предупредам за начинот на кој се обраќаш кон другите членови и особено кон припадници на други верски групи. Тоа НЕ Е дозволено на овој подфорум и мораме да имаме толеранција и почит кон верувањето на сите.
Госпел - ти благодарам и на тебе за мислењата... но смири го малку тонот!

Jas ne koristam vulgaren rechnik, a nachinot na koj se obrakjam, e iskluchivo moe pravo! Mozham da toleliram lichnosti od sekakva veroispoved, no ne e pravilno da se toleriraat lazhni uchenja i eresta. Zoshto nekoj se odnesuva nepochitatelno kon Slovoto Bozhje i si dozvoluva samovolno da go tolkuva i iskrivuva, a jas da ne smeam da ja kazham vistinata?! Sekoj neka veruva vo shto saka, no NIKOJ NEMA PRAVO DA GO ISKRIVUVA HRISTOVOTO UCHENJE!

Asya - никаде не реков дека користиш вулгарен речник. Начинот на кој ти се обраќаш е твое право - но, ако ги прочиташ правилата на форумот и особено на овој под-форум - ќе видиш дека е истотака моја обврска да внимавам на начинот на кој учесниците се обраќаат еден кон друг и да внимавам секогаш да се задржи должното ниво на почит во дискусиите. Што мислиш за туѓата вера, како се чувствуваш во врска со тоа, тоа е твоја работа. Но - се додека се пишува тука, тоа ќе се прави со почит кон верските чувства на другите. Оваа тема е особено чувствителна и јас како модератор нема да толерирам непочитување од ничија страна!
Околу искривувањето на учењето - ако имаш со што да поучиш некого, да отвориш дискусија и слично, ќе ти бидам многу благодарен, но ако напаѓаш некого заради начиниот на кој верува - ќе бидеш и официјално опомената.

Nema moja i tugja vera, bidejki siot chovechki rod e tvorenie na eden ist - zhiv Bog, no ima vistinska i lazhna vera, i ako barash od mene da imam "chuvstva" za lazhnite uchenja, kje moram da te razocharam. Verata ne smee da bide zasnovana na chuvstva, koi vsushnost se emocii i mozhat da go prelazhat choveka. Vistinskata ljubov ne e chuvstvo, tuku realna - vistinska sila. Jas gi pochituvam site lugje, nezavisno od nivata rasa, nacija i vera, no kakva vrska imaat nivnite chuvstva? Ovoj e forum na religija (veroispoved) a ne na dushevna intima, a diskusiite treba da bidat duhovni, ne dushevni (chuvstveni, emocionalni, intimni). Ne mi e jasno kakvi se tie "verski chuvstva"? Jas sum pravoslaven vernik mnogu godini, no ne znam za takvi chuvstva, tuku Bozhjata Vistina ja stavam nad mojata dushevnost (chuvstva) i ne se ni obiduvam da sporam so Boga, samo zatoa shto nekoi moi chuvstva ne se sovpagjaat so Negovata Volja.

Jas smetam deka tie shto ne se kompetentni za duhovni diskusii, treba da chitaat i uchat, no ne i sami da pishuvaat. Za chovekot neshto javno da pishuva na duhovni temi, treba tochno da znae shto zboruva, a ne da gi projavuva svoite misli i emocii. Za toa e potreben nekoj drug - intimen forum. Ako nekoj svesno ili nesvesno govori laga ili go iskrivuva Hristovoto uchenje, nema nishto pogreshno da se ukazhe na lagata. Naprotiv, taa e dolzhnost na sekoj hristijanin.

Изменето од Asya - 09.Јули.2008 во 23:00
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 00:37
Originally posted by gospel gospel напиша:

Темплариус,

Еве да ти наведам само неколку стихови на твоето прво прашање, затоа што ти сакаше да ти наведам:

„Еве доаѓам скоро, блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга.“
(откр. 22:7)

„Блажен е оној кој чита, и оние што ги слушаат зборовите на пророштвото, и пазат на напишаното во него, зошто времето е блиску:“
(Откр. 1:3)

„Блажени се оние што ги исполнуваат заповедите негови, за да бидат достојни за дрвото на животот...“
(откр.22:14)

„И јас му сведочам на секого, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој нешто додаде кон нив, нему Бог ќе му наметне порази напишани во оваа книга.
ако некој одземе од пророчките зборови на оваа книга, Бог ќе му одземе дел од книгата на животот, и од светиот град, и од она што е напишано во оваа книга.“
(откр. 22:18,19)

Ne e tocno zborovite se odnesuvaat na prorostvoto Jovanovo ilil Jovanovo otkrovenie no ne na Biblijata...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 00:48
Originally posted by gospel gospel напиша:

Nemoj da ja koristis biblijata za tvoi licni interpretacii so toa go pobivas svojot stav...
Ako nekoj bil dobar koga ce umre sto stanuva? ostanuva da bide dobar ili e los ili pak samo go nema ?????

Velis deka vo ocite na boga ima sveti i nesveti i drugi nema a sto e so pokajnicite, iskusenicite ili tie se vo sivata zona ????

Jas veruvam vo Isus, krsten sum, ziveam po normite sto gi nalaga Biblijata - Svetec sum ??? ti mi kazi dali sum jas togas svetec???? [/QUOTE]

Единствени луѓе кои што се живи грабнати на небото се Енох и Илија.Тие не виделе смрт.
Останатитите верни и свети луѓе кои што вкусиле смрт, и тие чекаат воскресение.
Воскресението ќе се случи тогаш кога Исус ќе се врати по 2 пат на земјата.
Телото на тие светии лежи во земјата и чека воскресение, а душата и духот се кај Бога.
Како тогаш тврдите дека светецот може да ти помогне кога телото и душата му се разделени.Телото е мртво, жива е само душата и духот.

Библијата зборува дека секој што се кае и верува во крвта исусова дека може да го очисти од сите гревови,тој е чист и свет, и дека му се простени сите гревови. Тој човек е свет во очите на бога.

А за искушеници кои што ги измачуваат своите тела, Библијат никаде не зборува и не го оправдува тоа. Единствено кој што ги оправдува е православието, но не Бог и Библијата.

А за тоа дали ти си светец?
Библијата зборува: Осветувајте се !

Секој кој што се труди да живее свет и богоугоден живот е свет во очите на бога.
Е па врз основа на твојата светост, самиот треба да кажеш дали си свет или не. [/QUOTE]

Konfuzno pisuvas no vo red e te razbiram...

Teloto na svetccite e relkivija i zatoa ludjeto odat kade sto e grobot za da mu se molat na svetecot...no isto taka se molat i pred ikona na Svetecot sto znaci deka tie mu se molat na Svetecot vo prvo lice ne na teloto na Svetecot taka da mu dojde isto kako koga ce upatis molitva kon Isusa, samo sto ovoj pat go koristis Svetecot kako posrednik.....

Vidis velis deka biblijata veli deka sekoj sto ce se pokae ce mu bide prosteno, vo red ako e taka zasto postoi pekolot za onie sto nema da se pokajat???? Ako jas ubijam mozam da se kajam kolku sakam no nema da mi bide prosteno i kako vernik treba da prifatam deka ce odam vo pekolot....

Za iskusenicite koi sto zivoto go posvetile na Boga velis deka Biblijata a i samiot Bog ne gi opravduva ...Vo red se gleda deka si mnogu blisku do Boga pa znaes sto opravduva a sto ne opravduva ...

Svet i bogugoden zivot - definiraj mi go toa, sto e svet i bogougoden zivot .....

I za kraj jas ne sum Svetec i nikogas nema da bidam no barem gi znam onie koi se Svetci i na koi im se molam i go pocituvam nivnoto delo i nivnata pozrtvuvanost koja tie ja napravile vo imeto na Hrista....Nitu pak sum zaboravil kade mi se korenite, nikogas nema da zaboravam sto pravoslavieto ima napraveno za mene i za ovaa zemja toa nikogas, ako se vratime so genracii nanazad ce vidime deka pravoslavieto opstojuvalo i ce opstojuva, seto drugo e minlivo....

Изменето од Templarius - 10.Јули.2008 во 00:52
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 01:27
Темплариус,

КРАЈОТ ГО КРАСИ ДЕЛОТО.

„САМО ДА НЕ БИ И ОБЛЕЧЕНИ, ДА СЕ НАЈДЕМЕ ГОЛИ.“
(2 КОРИНТЈАНИТЕ 5:3)

ИМАМ РЕСПЕКТ КОН ТВОЕТО ВЕРУВАЊЕ, МАКАР ШТО НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ СО МНОГУ РАБОТИ.

Со почит, Госпел.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 01:47
Асја, кога Апостолите ја ширеа верата во Христа, и кога се обраќаа кон неверниците и многубошците... не им велеа дека ништо не разбираат, дека лажат или дека треба да седат и да учат... а со добрина, со вистина и со смирение им посочуваа зошто во Христовото слово е вистината. Убаво е да ги земеме за пример...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 02:27

Асја, кога Апостолите ја ширеа верата во Христа, и кога се обраќаа кон неверниците и многубошците... не им велеа дека ништо не разбираат, дека лажат или дека треба да седат и да учат... а со добрина, со вистина и со смирение им посочуваа зошто во Христовото слово е вистината. Убаво е да ги земеме за пример...

Tie pagani koishto go primija hristijanstvoto ne im se protivea na apostolite. Za zhal, nekoi hristijani imaat pogreshno svakjanje za hristijanstvoto, bidejki mislat ako sme Bozhje stado, treba i bukvalno da bideme ovci. Ako ja isledime istorijata na Crkvata, kje vidime deka od samiot pochetok se borela protiv eresi, a ponekogash bilo neophodno da prezeme rigorozni merki i da presudi smrtna kazna na poedinci, so cel da gi zashtiti od eres dush*te na mnozinstvoto narod. Eresta (iskriveno Hristovo uchenje) e pogubna za chovechkata dusha. Hristos veli da gi ljubime svoite neprijateli, no toa ne znachi deka treba da im dozvolime anarhija ili da im ugoduvame na Hristovite neprijateli. Site shto hulat na Boga i shirat eres, se Hristovi neprijateli, a jas mozham da gi pochituvam nivnite lichnosti, no ne i nivnite dela. Treba da pravime razlika pomegju "lichnost" i "delo" (postapka).

Изменето од Asya - 10.Јули.2008 во 02:30
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 02:42
Верувам дека нешто немаш разбрано...
Овој под-форум не е место за верска пропаганда (иако некои така го доживуваат), ниту пак е место за проповедање.
Ова е единствено и само место каде што се дискутира религијата од најразлични аспекти, учиме едни од други за сопствената, како и за туѓата вера, и се обидуваме да воспоставиме дијалог меѓу припадниците на различни религии и религиски групи.
Ништо повеќе! Доколку се излезе од тие рамки - јас, како и другиот модератор, ќе реагираме и тоа нема да го дозволиме. Имало до сега многу обиди да се наруши тој баланс, но не сме го допуштале.
Немам ништо против православниот поглед на работите, напротив - јас самиот сум православен - но нема да дозволам понижувачки однос кон друга вера, навредување туѓи верски чувства и негирање на туѓиот избор.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 02:49
Е сега, да искоментирам во врска со твојот претходен пост...
Мешаш два поими - црквата како духовна институција и црквата како државна институција. Во минатото, немало разлика меѓу овие две. Црквата не треба и не смее да се бори против ереста со сила. Црквата не смее да казни никого на смрт! Со тоа директно нарушува неколку од основните принципи на Христијанството - почнувајќи од Заповедите, до "оној кон нема гревови нека го фрли првиот камен", па до тоа дека само Бог е судија, а не човекот и се разбира - најголемиот престап во случајов е непростувањето...
Црквата треба да се бори со Вистина. Црквата треба да се бори со Љубов. Црквата треба да се бори со Проштевање. Тоа е најсилното оружје кое Бог ни го дарил и со кое не обврзал - затоа што Тој се жртвуваше за нашите гревови.
Најупотребуваната молитва вели - Прости ни ги нашите гревови, онака како што НИЕ ИМ ГИ ПРОСТУВАМЕ на нашите должници... а не вели спали не на клада, онака како што ние ги спалуваме нашите должници...
Исус смирено појде кон Голгота, и не се побуни, а напротив - ги повика и своите ученици да бидат смирени и да ги остават работите во Божји раце. Затоа секое проповедање на забрани, ограничувања и негирања е смешно, затоа што тоа не води кон ништо добро. Само Љубовта е таа која победува, и затоа - само таа треба да ни биде оружјето со кое војуваме...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 03:22

Е сега, да искоментирам во врска со твојот претходен пост...
Мешаш два поими - црквата како духовна институција и црквата како државна институција. Во минатото, немало разлика меѓу овие две. Црквата не треба и не смее да се бори против ереста со сила. Црквата не смее да казни никого на смрт! Со тоа директно нарушува неколку од основните принципи на Христијанството - почнувајќи од Заповедите, до "оној кон нема гревови нека го фрли првиот камен", па до тоа дека само Бог е судија, а не човекот и се разбира - најголемиот престап во случајов е непростувањето...
Црквата треба да се бори со Вистина. Црквата треба да се бори со Љубов. Црквата треба да се бори со Проштевање. Тоа е најсилното оружје кое Бог ни го дарил и со кое не обврзал - затоа што Тој се жртвуваше за нашите гревови.
Најупотребуваната молитва вели - Прости ни ги нашите гревови, онака како што НИЕ ИМ ГИ ПРОСТУВАМЕ на нашите должници... а не вели спали не на клада, онака како што ние ги спалуваме нашите должници...
Исус смирено појде кон Голгота, и не се побуни, а напротив - ги повика и своите ученици да бидат смирени и да ги остават работите во Божји раце. Затоа секое проповедање на забрани, ограничувања и негирања е смешно, затоа што тоа не води кон ништо добро. Само Љубовта е таа која победува, и затоа - само таа треба да ни биде оружјето со кое војуваме...

Se razbira, jas govoram za prvata hristijanska imperija, koga drzhavata i crkvata bile edna institucija. Crkvata e DOLZHNA da se bori protiv eresta, a ti imash sosem pogreshno svakjane za nejzinata uloga i funkcija. Hristos veli deka hulata na Svetiot Duh nema da mu se prosti na chovekot na ovoj ni na onoj svet. A "hula na Svetiot Duh" e sekoe svesno i zhestoko protivenje na vistinata, bidejki Svetiot Duh e Duh na vistinata. Tie shto go iskrivuvaat Hristovoto uchenje i shirat eres ili lazhni uchenja, ne gi pogubuvaat samo svoite dushi, tuku zaveduvaat po sebe drugi. Povekjeto sekti se sluzhat so izmama i se pretstavuvaat kako "hristijani", dodeka nemaat nikakva vrska so hristijanstvoto (Jehovisti, Adventisti, Pentakostalci i mnogu drugi). Toa e narushuvanje na osnovnite chovechki prava, bidejki mu go odzema na chovekot pravoto na izbor. Odnosno, lazhno pretstavuvajki se kako "hristijanska crkva", zhrtvite mislat deka mu sluzhat na hristijanskiot Bog, no vistinata e mnogu poinakva. Ne postoi takva ljubov, koja mozhe ramnodushno da ja gleda pogibelta na chovechkite dushi. Hristovoto smirenie pred samata smrt, govori deka hristijanite ne treba da mu se protivat na zakonot i smireno da ja primat svojata smrt, no toa ne se odnesuva na anarhijata i lazhnite uchenja. Jas i ne govoram za donesuvanje na zabrani, tuku za borba preku informacija.
"Da se prosti" ni najmalku ne znachi da se dozvoli laga ili da se shiri eres.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 03:34
Никаде не велам дека треба да се дозволи лага... но не можеш да се бориш со лагата со тоа што ќе кажеш - тоа е лага, ти ништо не знаеш, ти шириш ерес.
Оружјето против лагата е Вистината. И ако ја знаеш вистината, наместо да објаснуваш што е лага - презентирај што е Вистина. Бог не дарил со слободна воља - и секој сам ќе го избере правилниот пат, затоа што душата самата знае да ја распознава вистината.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2008 во 03:45

Никаде не велам дека треба да се дозволи лага... но не можеш да се бориш со лагата со тоа што ќе кажеш - тоа е лага, ти ништо не знаеш, ти шириш ерес.
Оружјето против лагата е Вистината. И ако ја знаеш вистината, наместо да објаснуваш што е лага - презентирај што е Вистина. Бог не дарил со слободна воља - и секој сам ќе го избере правилниот пат, затоа што душата самата знае да ја распознава вистината.

Pak ne si vo pravo! Sekoj pravoslaven hristijanin i po krajna mera, sekoj shto se smeta za takov, e DOLZHEN da posochi na lagata, koga kje naide na nea, a taa nema drugo ime osven "laga" ili pomeko - "nevistina". Sekoe molchenje pred lagata e nejzino odobruvanje i pretstavuva souchestvo. Eresta e "eres", lagata e "laga" i sekoj zbor ima svoe konkretno znachenje. Jas ne mozham nekomu da naredam koj pat da go izbere, no moja hristijanska dolzhnost (vazhi za site pravoslavni hristijani) e da gi narekuvam neshtata toa shto se, vo potpolna smisla na zborot, t.e. da ja govoram vistinata. I koga ne bi rekla deka lagata e "laga", sama bi se potchinila na nejzinata lazhnost, shto e sprotivno na hristijanskite principi.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.