|
Препорачајте добра Фото-литература |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
zerogain
Нов член Регистриран: 29.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 07.Јули.2008 во 22:42 |
Прашањето е самиот наслов, со напомена литературата поможност да не биде хард-кор (скапо) него софт, односно рапид.... А и немора да биде и литература воопшто. Конкретно фотолитература за “големи и мали“ односно препорачајте се што мислите дека било значајно за вас.
Еве на пр. за мене многу добро парче (фајл) книга-и се :"On Being A Photographer" од David Hurn, и "The Photographic Eye" од Michael O'Brien. |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dodeka ne pochnesh da dobivash soveti vidi sto ima tuka:
http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=71 |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Literatura...... Pa nema kaj nas nekoj izbor na Hard Core. Iako sto jas preferiram chitanje vo toalet i pred spienje (toaletot e omilen ). A, pdf ne se chita taka.
Za Soft Core knigi pobaraj "photography+book+rapidshare" kje ti dade eden kup. Pa biraj |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Begginer's guide to b&w photography
http://www.sendspace.com/file/j2cpvs btw, ova ne e kniga, tuku e napis izvaden od spisanie Изменето од branko_k - 08.Јули.2008 во 03:58 |
|
lazoroski
Група Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mal izbor na ona sto jas sum go sobral od net.
Nesto e beginners nesto e advanced no vo sekoj slucaj dobro da se ima. (Softcore sto bi rekol Tegla ) Bujrum: http://rapidshare.com/files/128072951/PB.zip.html Somebody mentioned copyright issues ? Pssssttt ! Pozdrav ! |
|
http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lightning The Nude - Добра книга за светло, техники, позиции и.т.н
Ansel Adams National Parks - Не треба посебна најава... Digital Camera World - Master Series - Многу убава колекција од 4-тири книги за светло, боја, композиција и експозиција Private Rooms - Guido Argentini - Една од најдобрите Nude/Glam книги што ги имам видено Следува уште и уште, ова како за почеток Outdoor Photographer - Additions - 9 книгички за експозиција, Curves, ... Capture NX Manual - За сите Никонџии... 74 classical model poses (sketches) - Самото име си кажува J.Odell - The Photographer's Guide to Capture NX - Супер водич за CNX Thom Hogan Complete Guide to D50 - DIY Macro Tutorial За денес толку утре нова тура Изменето од itan14 - 09.Јули.2008 во 16:53 |
|
zerogain
Нов член Регистриран: 29.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали поради copyright issues или нешто друго не сте многу заинтересирани за вакви теми, па затоа ќе ја завртам работава наопаку, јас, би препорачал нешто.
Прво фала Зоран, во право си од таму треба да се почне, доста искрени, и “длабоко во сржта“ tips & tricks има на форумов, па би му советувал на секого да ги провери тие натписи. Второ фала Лазароски, убава колекција, му ја препорачувам на секого. Трето со оглед на тоа што имам веќе симнато (од кои 40 посто се прочитани а 60 само разгледани) негде околу 50 книги за фотографија уште толку списанија и делови од списанија (плус уште толку за Фотошоп), мислам дека сум доволно компетентен да препорачам нешто ЈАС. Еве ги моите препораки а за тие што се заинтересирани со следниов алгоритам им гарантирам дека ќе најдат се што препорачувам. - {(*име на книга + име на писател*)!без никакви знаци! + rapidshare.com или rapidshare.com/files/} Bryan Peterson - Learn to See Creatively Bryan Peterson - Understanding Exposure (и двете книги се полни со многу добри фотографии и толку, принципот на објаснување на Bryan Peterson му е повеќе "airy" па не очекувајте многу од текстот, ама па фотографиите се прва класа) John Shaw - Nature Photography (супер книга за техничкиот дел од фотографијиата преку слики од природата) Focal.Press.Photography.Foundations.for.Art.and.Design.4th.Edition.Mar.2007 (супер книга за “не-техничкиот“ дел од фотографијата, односно за дизајнерскиот и уметничкиот аспект) John Hedgecoe - The Art Of Digital Photography (една од најдобрите книги што ги имам досега читано, кратко и јасно објаснување на скоро сите аспекти на фотографијата, и тоа со “до срж“ стил на пишување, алал да му е на овој Hedgecoe) Focal_Encyclopedia_of_Photography_4th_Edition__2007_ (ако сака некој да научи историја на фотографија, а патем и да се научи и на неколку стотоина “профи“ финти, стандарди, и процеси, му ја препорачувам оваа енциклопедија, иако морам да признаам дека ја немам дочитано, огромна е - 800 стр.) Имам и уште неколку книги за препорака, ама овие се доста за почеток, па ако има интерес ќе пишеме уште. Уште една генерална препорака за сите : ако фотографот-писател односно книгата не е богат-а со квалитетни фотографии не се ни мачете да ја читате, од лично искуство знам дека добрите фотографи кои веќе се нафатиле да пишуваат книга, многу повеќе “знаат“ што пишуваат него некои писатели-фотографи кои ја пишуваат книгата само заради КНИГАТА. Како scott kelby на пример, со неговите книги со РЕЦЕПТИ?!?? Никоја домаќинка не станала одличен (ресторански) готвач со тоа што следела слепо некој (еве и своршен) рецепт. Иако на сите почетници им е потребен таков почеток, но брзо ќе дознаете дека тоа ви ја шмука креативноста и личниот фото-вид, како со правосмукалка, од вас. Затоа неговите книги ги препорачувам само за апсолутните почетници. МОЕ ВИДУВАЊЕ! Поправете ме ако грешам. Поздрав. PS текстов е пишуван пред itan14 да постира |
|
lazoroski
Група Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala zerogain za tvoite sugestii i mnogu fala za ILCO za postiranite linkovi ... ajde uste
|
|
http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Po preporaka na Zerogain
Bryan Peterson - Understanding Exposure Part1 Part2 113 MB!!! John Shaw - Nature Photography Field Guide John Hedgecoe - The Art Of Digital Photography John G. Blair, "Digital Boudoir Photography: A Step-By-Step Guide to Creating Fabulous Images of Any Woman" Publisher: Course Technology PTR | Pages: 296 | 2006-05-30 | ISBN: 1598632205 | PDF | 35 Mb Mark Galer "Photography foundation for art & design (The creative photography handbook)" Publisher: Focal press | Pages: 247 | First Printing: October 1995 | Fourth edition 2007 | ISBN: 0240520505 | PDF | RS | 42 MB Langford's Advanced Photography, Seventh Edition Langford's Advanced Photography | Seventh Edition | Focal Press | ISBN: 0240520386 | PDF | 432 pages | January 21, 2008 | 10 mb John and Barbara Gerlach"Digital Nature Photography: The Art and the Science" Publisher: Focal Press | ISBN:0240808568 | Release Date: 15 August 2007 | 82.6 MB | 208 Pages | PDF Thom Hogan - Complete Guide to nikon D80 Малку списанија Popular Photography - April 2008 Popular Photography - May 2008 корегиран е насловот, не е Април, туку мај Изменето од itan14 - 12.Јули.2008 во 18:11 |
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Wedding Photography Complete Course
Portrait Photography - Руска книга, малку постара, но со многу добри примери за портрет фотографија American Photo - Jan - Feb 2008 - Фино списание Digital Photography Bible Dan Simon Изменето од itan14 - 11.Јули.2008 во 16:27 |
|
stariot
Сениор Регистриран: 20.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 194 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Момци, не знам како да Ви се заблагодарам.
Секоја чест! |
|
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bryan Peterson - Learn to See Creatively - Part1 Part2
Focal.Press.Photography.Foundations.for.Art.and.Design.4th.Edition.Mar.2007 Closeups In Nature. The photographer's guide to techniques in the field (John Shaw, 1987) + djView Viewer Изменето од itan14 - 11.Јули.2008 во 20:53 |
|
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Листа од 20 книги за фотографија. Некои веќе беа постирани.
http://seebooks.blogspot.com/search/label/Photography |
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |