|
Губитнички менталитет |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Култузин , јас би те поддржала дека тоа што го велиш е така (губитнички менталитет кој јас го нарекувам синдром на губитник илимити looser). Но проблемот е во тоа што ние генерално сме се уште на ниво на мало беспомошно дете кое чека некој друг да му ја заврши работата. Да изгради зграда, да исчисти ходник во зграда, улица, да напише барање за средства за заштита на спомениците или не дај боже да треба рака да пушти да ги земе тие средства бидејки некој му ги дава и да ја заврши работата (примерот со Стоби од другата тема).
Да не зборувам за политиката. Референдуми за прашање чијшто одговор сите врапчиња го знаат: се знае дека народот е за Република Македонија. И тоа е перење совест и повторно - бегање од одговорност. А некој учел школи за да биде дипломат, да знае да преговара и за тоа е платен....
Ние сите тука на форумов сме паметни и си дробиме политики што и како треба. А кој ПРАВИ нешто конкретно за работите да тргнат на поарно? Малку се тие, но ги има. Познавам успешни луѓе во МК кои се ЧЕСНИ!!ДА!!!Има и такви.Но мнооогу малку.
За менталитетот ни е својствено да чекаме од некој друг да ја заврши работата. Менталитет на 3 годишно дете. ПАСИВНИ сме. Од тука почнуваат сите проблеми како ланец: се создаваат комплекси на помала вредност, завист, љубомора, ароганција, нагон за уништување...
Оној кој работи (во општеството, и кој работи на себе!) нема време за многу замарање со кафански муабети, има чувство на сигурност во себе бидејки е реализиран (а знае колку е тешко да постигнеш нешто во животот) или РАБОТИ на тоа да биде реализиран и со тоа нема мегдан за лоши чувства од типот завист, ароганција итн. Поради тоа ќе има силно чувство на интегритет и достоинство кои ќе си ги брани со полно право.
Тоа е зрелост. А тоа нам ни фали.
|
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tocno taka narodot e super najdobar, za se e kriva vladata. Do koga vaka, zosto ni e strav da se pogledneme vo ogledalo. Kako moze vo drzava koja ne funkcionira , narodot da bide SUPER. Ili najlesno e taka sto i da se sluci vladata e kriva. Toa e beganje od odgovornost i strav od samo kriticnost. |
|||
bla bla
Сениор Регистриран: 27.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 421 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нашиот менталитет е следниот..
Грција не "онади" од сите страни, а ние им враќаме со тоа што масовно одиме таму на одмор и шопинг и си трошиме пари на велико, а они ќе продолжат да не плукаат и ние ќе се изнервираме и пак ќе отидеме итн итн |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pazi go ova , go imam citano minatoto leto. Makedonec odi na odmor vo Grcija i zabravil kako sto e red da ja izvadi nalepnicata MK, se vraka od plaza ja gleda kolata demolirana i izsarana so natpisi Makedonija e Grcka. Go prasuva novinarot sto i kako ke pravi i ovoj odgovara: ne e fer ova sto se slucuva, ne ponizuvaat, se odnesuvat vandalski sramota. Na kraj novinarot go prasuva dali ima namera da odi povtorno vo Grcija i ovoj ni 5 ni 6 odgovara: Sekako, moreto e ubavo ,blisku mi e, i plus cenite se OK. Taka da vo pravo si prijatele i da ne bese tazno mnogu ke se smeev na naiot mentalitet i gordosta so ja imame. |
|||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
dajte kiselina da se samoubivam |
|||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
|||
bla bla
Сениор Регистриран: 27.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 421 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа е тоа. Греотички сме си. Мислам, жал ми е вака што зборам, ама од вистината не може да се бега. А да не праам муабет колку Македонци има што извадија бугарски пасоши. За тоа ич не ни почнувам, затоа што ќе се извадам од кожа. |
|||
biljana.madrid
Сениор Прилепчанка Регистриран: 22.Ноември.2007 Локација: Spain Статус: Офлајн Поени: 358 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se sekavam koga Mk igrashe so Anglija i ja pobedivme. Koj veruvashe vo toa. Mene zal mi beshe da gledam... ama ete ja pobedivme... Navistina e taka za ovoj GUBITNICHKI MENTALITET ili CHUSTVO NA (ili ZA) PONISKA VREDNOST sto ne sledi. Mnogu pati na shega velam deka sakav da ucham Megunarodna ekonomija za da vidam zoshto na site podobro im odi od nas. Nie za sto i da se fatime baksuzi... Ama ne vidov deka nekoj e podobar od nas ili popameten. Mozime se sto mozat drugite. Lugeto vo cel svet sme isti (tuka rasistite nema da se slozat so mene)
Znam deka site sosedi i poshiroko ¨ne onadat kako sakaat¨ ama treba da bidime malku popozitivni. Ne se podobri od nas nikoj.
A za toa sto odime kaj juzniov ni mil i drag sosed (za nekoi) ne znam sto da recham za nas... Kako ne im e stram na tie sto odat!!! Ni sum bila ni mislam da odam. Prirodno taka chustvuvam kako creva da mi se prevrtuvaat od samata pomisla da odam tamu. Ako nemate pari za na drugo mesto - ne odete!!! Neznam sto da recham i ne gi razbiram vakvite luge...
Vo Makedonija sme gragani od 2 red (da ne recham stranci) i vo sopstvenata drzava ne ¨onadat kako sto sakaat¨.
Treba so poveke optimizam da gledame na rabotite... barem za pochetok...
I druga rabota sto sakav da kazam e deka ne mi se dopagaat bash politicharite kaj nas. Mladi, neiskusni ili stari i zivat vo minatoto... slabi diplomati...
|
|||
Прилепчанка
|
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mala digresija do Biljana, Anglija nikogas ne sme ja pobedile imame igrano nereseno, custvoto deka sme gi pobedile ti e verojatno zatoa sto kaj nas sekoj neresen rezultat se slavi kako pobeda , a toa normalno e povtorno poradi GUBITNICKIOT MENTALITET.
Posledna fudbalska slucka bese prijatelskata so Polska, realno gi zgazivme i ednostavno morase da ja pobedime taa utakmica koja sepak na kraj zavrsi 1:1 , razocaran izleguvam od stadionot, mi ide eden Makedonec i mi vika super so Polska 1:1 e odlicen rezultat. Ete toa e toa nikogas nema da pobedis ako odnapred mislis deka nereseno e najmnogu sto mozes da napravis, a veruvam deka i fudbalerite vleguvaat na terenot so takvo cuvstvo i zatoa poveketo rezultati so pojaki reprezentacii ni se ili izgubeni ili nereseni. A takvi sme i vo politikata so Grcite pregovorite gi vodime a odnapred vlegovme vo niv kako gubitnici, prasanje e samo dali ke izgubime 10 ili 15 prema nula. Za Albancite da ne zboram tie do sega ni imat bapnato minimum 20 gola a nie ni sansa ne sme imale zatoa sto sme so 10 igraci vo defanziva. |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nie sme samo dobri ko lepce
no toa drugite go koristat krlezi leshinari hieni i volovi sardisani od sever do jug preku istok i zapad |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
AlbanianGirl
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2008 Локација: Cuba Статус: Офлајн Поени: 495 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
hehe,,,pa sega i angeli ne ste ...no sekako,,, sekoj narod gi poseduva negativcite i "pozitivcite".... ...zatoa e i bezpolezno da troshime vreme na kfalifikacija na eden narod kako da se sostoi samo od crno ili belo,,, Изменето од AlbanianGirl - 26.Јуни.2008 во 20:05 |
|||
You think I am a devil. But only because I have lived in hell. I want to get out.
|
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Linijata megu dobar i naiven e mnogu tenka, za zal cesto sme na pogresnata strana i cesto taa nasa dobrina (naivnost) e zloupotrebena. Nevikam deka treba da bideme radikalni kako nekoj narodi na balkanot, sepak svoeto treba da se pocituva, inaku kako na druga nacin da se svatat postapkite na Makedoncite. Na kraj ne mi e jasno zosto sekoja tema ja svakate kako generaliziranje, jasno e deka ima borbeni Makedonci , jasno e deka namnogumina Makedonija ni e pred se megutoa sto so onie so gubitnicki mentalitet , koj se vo mnogu golem broj. |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Добредојдовте во Македонија“, „Јас сум Македонец“, „Ова е Македонија“. Со овие пароли околу 20-ина гевгеличани го пречекаа посредникот во решавањето на спорот за името меѓу Македонија и Грција Метју Нимиц синоќа на граничниот премин Богородица, на македонско-грчката граница.
Протестниот собир, како што изјавија учесниците, бил организиран спонтано, откако дознале дека Нимиц преку овој граничен премин ќе влезе во Македонија. „Овој протест тука господинот Нимиц дали ќе го забележи или не, ние излеговме да се солидаризираме со сите граѓани на Македонија“, рече Ванчо Лазаров, учесник на собирот. „Јас мислам дека секој граѓанин на Македонија е со полно срце дека ако му се земе името, се зема идентитет и се. Името, мое мислење, никогаш нема да загине. Тоа е едно име и ќе си стои Македонија“, вели Лазаров. „Јас мислам дека не е добро да се прави проблем од нешто што не би требало да биде проблем. Македонија била, е и ќе биде засекогаш“, изјави Јован Бундов, учесник на собирот. Метју Нимиц синоќа околу 22 часот го помина граничниот премин Богородица, по средбите што ги имаше во Грција. На телевизиските екипи полицијата не им дозволи да го снимаат влегувањето на Нимиц на граничниот премин и неговото поминување покрај учесниците на собирот, со образложение дека претходно не биле пријавени. Se sobrale 20 luge , ete toa ni e mentaliteto i zatoa ne traba da se ljutite koga zboruvam za gubitnicki mentalitet sigurno ne se povikuvam na ovie 20 luge, tuku na ostanatite 100.000 koi ziveat vo toj region. Sto ke pomisli Nimic ne mi e jasno. |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Од протестот што вчера се одржа пред граничниот премин Меџитлија, невладините организации од Битола испратија апел до граѓаните сезонава да се откажат од летување во Грција.Го повикуваме нашиот народ во претстојниот летен период да не патува во Грција за да не биде понижуван, малтретиран и омаловажуван. Туристичките агенции ја зголемуваат својата работа, па сакаме да ја подигнеме свеста кај македонскиот народ финансиските средства што ги заработил тука да не ги вложува во држава што работи на негово негирање, уништување и малтретирање- изјави Александар Јаневски, НВО- активист и професор по историја. Протестите ќе траат пет дена од 9 до 12 часот пред граничниот премин кон Грција. Невладините активисти изјавија дека не се противат на доаѓањето грчки државјани во Битола зашто не сакат да паднат на нивото на јужниот сосед да малтретираат невини посетители. Најмалку двапати неделно четири до пет автобуси со туристи од битолскиот крај ја минуваат границата заминувајќи на туристичките дестинации крај Егејското Море.Туроператорите се загрижени дека антигрчката пропаганда ќе им го уништи бизнисот, а уште пред заладувањето на односите меѓу државите, закупиле апартмани во Грција. Дел од туристичките работници од Битола се жалат дека се случувало да чекаат по неколку часа на Меџитлија дури и кога немало метеж. Точно е дека е засилена контролата на сите гранични премини кон Грција. Но, тоа е составен дел од нашите работни задачи - изјави директорот на Царинската управа, Ванчо Каргов.
Komentar ne e potreben, sitnite dusi se zagrizeni za nivniot kar, a ne se zagrizeni za onaa sto ni go pravi Grcija. Kakvi JADNICI |
|||
baba mulon
Сениор Регистриран: 17.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 258 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е како тоа туроператорите се загрижени се антигрчката кампања,а не се загрижени за антимакедонската кампања во грција.Кој кого го праќа на одмор и каде и кој треба да се секира.Ништо чудно да побараат владата да им ги врати парите
|
|||
Im YOUR NIGHTMARE
|
|||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |