IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Дали сме наследници на АнтичкитеМакедонци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали сме наследници на АнтичкитеМакедонци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 93>
Автор
Порака
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2008 во 22:20
добра да е

Изменето од да бе - 23.Јуни.2008 во 22:24
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2008 во 22:23
taka e ...
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2008 во 22:24
словенка од 2 век
да бе

и що прайм сега с крушите? праски?

Изменето од да бе - 23.Јуни.2008 во 22:27
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2008 во 23:54
Од први век е - замисли и така е канонизирана како словенка од Македонија.Каде ли туркомонголите биле во први век да ги благослови Ирина,него заборавив они у тантра верувале тогашголема%20насмевка
Кон врв
makbul Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makbul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 01:01
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Од први век е - замисли и така е канонизирана како словенка од Македонија.Каде ли туркомонголите биле во први век да ги благослови Ирина,него заборавив они у тантра верувале тогашголема%20насмевка

Штом верувале во тантра е jасно за словенката от првиот век :)

Изменето од makbul - 24.Јуни.2008 во 01:04
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 10:38
збунетостНе си јасен,ама теши се тоа ти остануваголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 11:08

zdravo boogie ...

mnogu dobra misla imas vo potpisot ...

znaci nie makedoncite sega odime
da go postigneme sovrsenstvoto ...

pred nas ima tri porti ...

1. porta - beganje
   najupotrebuvanata ...

2. porta - borba
   ako vidime deka e nekoj poslab ...
   moze da se borime ...
   sekako vratata za beganje e na dofat ...

3. porta - razumot

nitu imame potreba da begame ...
   nitu da se borime ...

go vklucuvame razumot i odime vo sovrsenstvo ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 11:16
Балканов е бавча врз која многу народи орале. Османлиите, бугарите, србите, германците... сите тие ни ги поздравиле нашите "Цвети" и го измешале нивното семе со нашето. Така што македончето е каша попара. Но гледано малку подлабоко во минатото, тоа е ирелевантно, затоа што сите ние потекнуваме од Адам и Ева, или пак од човеколиките мајмуни, зависно од нашите убедувања нели. среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 11:52

така е ЕвАнгелос ...
сите сме во големото ...

ама ако се преди на танко ...
сепак треба малку достоинство да ни остават ...

а за тоа колку сме попара ...
лесно се гледа колку се мешаме едни со други ...
така да тоа мешање и не е толку големо ...

во секој случај ...
и ние имаме право да живејме ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 13:13
Poleka se ispravuvat istoriskite nepravdi izvrseni nad Makedonija.
Ne e ni cudno sto onie koi na sekoj nacin se obiduvale i se obiduvat da ja falsifikuvat, da gi deformirat faktite, da se kitat so tugi perja denes se se poveke zagrizeni deka MAKEDONSTVOTO se poveke i poveke se budi i deka na MAKEDONIJA poleka i se vraka ona sto i bese so vekovi odzimano.

Камен-обележје со името Македонија во логорот Треблинка
МИА      Коментари (0)   
24.06.2008 12:51

Кон крајот на септември или почетокот на октомври годинава ќе биде поставено камен-обележје со натпис Македонија во спомен-паркот на концентрациониот логор Треблинка во Полска, во знак на почит кон македонските Евреи кои таму биле убиени.

„Основната идеја беше да се исправи неправдата кон повеќе од 7.200 македонски Евреи и на нов камен да пишува Македонија. На таблата која сега стои таму е запишана поранешна Југославија во чиј состав беше и Македонија“, рече заменик претседателот на Еврејската заедница Миодраг Тодоровиќ - Козма.

Тој додаде дека поставувањето на камен-обележјето е резултат на десетгодишните преговори кои се во завршна фаза.

„По долги преговори ја остваривме целта со поддршката од амбасадорите на Полска и Бугарија во Македонија, Карол Бахура и Михо Михов“, истакна Тодоровиќ - Козма.

Во логорот на смртта, на самиот влез, постои табла на која ги пишува земјите од каде биле депортирани Евреите од светот.

Тој е изграден за време на Втората светска војна во средината на 1942 година и се смета дека во него животите ги изгубиле околу 800 илјади Евреи.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 13:16
Тенорот Благој Нацоски го разврза „македонскиот јазол“ со новинарот на РАИ

Енио Ремондино, новинар на угледната и моќна италијанска државна телевизија РАИ и повремен дописник од Балканот, кој поради сопствено незнаење во репортерските записи Македонците ги нарекувал „Славобугари“, по средбата со нашиот оперски пејач Благој Нацоски, не само што го сменил ваквиот начин на непристојно известување туку и во својот текст насловен како „Јазолот на македонската нација, приказна што се' уште раскарува“ признава дека направил „огромна грешка со Македонците Славобугари“ и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата.

Македонскиот тенор Нацоски случајно го сретнал Ремондино во авион патувајќи од Скопје кон Рим и кога го забележал, не можел да се воздржи и да не му се обрати.

„Она што му го реков е дека не треба во своите извештаи да не' нарекува ни Бугари ни Словени, туку едноставно Македонци. Му реков да се повика на последниот попис на населението во Македонија за да види колку Македонци има во Македонија, а потоа да провери колку Македонци што го говорат истиот јазик има и во Грција и во Бугарија. Му реков да се информира и за Бук*решкиот договор од 1913 година, а кој тој воопшто и не го знаеше. Му кажав за првото заседание на АСНОМ и за многу примери за македонската национална свест уште во 18 и 19 век. Новинарот ме вадеше од кожа со своите непристојни коментари. Иницирав и петиција меѓу Македонците што живеат во Рим. Кога го видов во авионот, не можев да не му се обратам“, изјави за „Утрински весник“ врвниот македонски тенор со светско реноме Благој Нацоски, кој живее и работи во Италија.

„Тој внимателно ме ислуша и не се противеше, туку напротив, ми побара материјал, односно книги каде што може да прочита за Македонија. Веќе му подготвив листа на книги за Македонија, а тој во својот напис вели дека ми ветил дека ќе се информира за Александар Велики и за Аристотел. Тој, всушност, ми вети дека ќе се информира за Македонија, а не ги спомена нив“, со што Нацоски потврдува дека италијанскиот новинар и навистина се информирал за Македонија.

Ваквата тет-а-тет средба или, како што ја нарекува Нацоски, дипломатска акција „човек на човек“ резултираше со репортерски запис на новинарот Ремондино во кој се опишува неговото воодушевување од средбата и разговорот, како што и самиот го нарекува, со „идниот Павароти од Македонија“.

Вака пишуваше во својот текст Енио Ремондино:

„Директен лет од Скопје кон Рим. Муабет со патник седнат до мене, инаку сонародник. Потоа средба-судир со патникот седнат во редот пред мене.

’Вие сте новинарот Ремондино?‘

Веднаш се прашувам дали ќе ми дели комплименти или навреди? Сепак, не стануваше збор за комплименти. Младичот, некаде под 30 години, висок и крупен со перфектен италијански и добро образован. Значи, странец, но кој живее во Италија. Неговото оспорување е прецизно, ме обвинува со следново: ’Вие треба да престанете да не' нарекувате Славобугари. Ние сме Македонци и точка. Нашата култура е единствена, античка, ние не сме ниту Бугари ниту Словени’“, ја пренесува новинарот реакцијата на Нацоски.

Во натамошниот текст Ремондино признава, сепак, дека направил огромна грешка, нарекувајќи не' Славобугари и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата.

„Решавајќи да си ја признаам грешката околу неточностите што ги имав изнесено, откривам преку Интернет дека мојот нов пријател е најголемиот македонски тенор на сите времиња. Се вика Благој Нацоски и живее и работи во Италија, каде што гради блескава кариера. Всушност, открив дека скоро ќе се скарав со идниот Павароти од Македонија. Македонија, не ’Бивша Југословенска Република Македонија’, како што сака Грција. Драг маестро Благој, држете си го цврсто петтолинието, затоа што историјата си ја пее и си ја свири секој како што сака“, пишува во својот напис италијанскиот новинар по средбата со македонскиот тенор.

Sekoja cest za ovoj mlad covek. Evropa zasluzi da ja doznae vistinata za MAKEDONIJA, a vistinata treba nie da ja raskazuvame.

Vcera si pravam muabet so eden Poljak, mi vika na vas MAKEDONCITE mnogu vi e tesko, mnogu golem pritisok imate od sekade, steta navistina, ama vika se nadevam deka ke dojdat i vasite 5 minuti.Zborot mi e ete i poljakot razbral sto i se slucuva na MAKEDONIJA , zatoa kolku poveke znaat za nasata sudbina tolku poveke prijateli ke imame.

Изменето од kultuzin - 24.Јуни.2008 во 13:22
Кон врв
Njujorcanec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2005
Поени: 118
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Njujorcanec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 14:06
Poljacite ni si nashi golemi prijateli...a imame i slicen karakter...dzien dobre, jak sie maz? голема%20насмевка
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 19:31
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

zdravo brza ...
arno velis ...

Pogovorkata : krusata pod krusa padja nema da vazi !!!

od ova pogolem fakt , zdravje ...

oo,..zdravo,.antony,....i ,.marko,...намигнување,....tuku,...jas bi rekol deka sepak e tochna pogovorkta,...ama, se ima iskluchoci,..pa taka i taa,...sepak ,..".krushata" tuka daleku padnala,...a i,ustvari i  ne e krusha,....pre bi rekkol deka e nekoja ,...kojznae od kade niknata,.......diva vochka,..seushte ne...definirana!.тага
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
mikeg Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2008
Поени: 305
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikeg Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 17:38
nie sme naslednici na antickite Makedonci
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 93>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.