|
Критики позитивни/негативни на личните тв |
Внеси реплика | страница <1 678910 46> |
Автор | ||||||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Море ждрапни и ја главата на змијата болест, столчи ја, напрај ја плескавица и фрли ја на кучињата...Го можеш ти тоа, сила си...Ај... |
||||||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Моќ
Зборови брусени, зборови филигрански, зборови од абонос, седеф и килибар, Зборови како ретки скапоцености. Здробени под тупаницата на молчењето. Мислиш ли дека тупаницата на молчењето ќе ги столчи, ќе ги направи песок... Јас не верувам - цврсти се тие, кога тогаш ќе го скршат обрачот на молот и ќе ја угледаат светлината ... |
||||||
|
||||||
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
од збунет
Od Olimp sleze samo da vidis i razgledas ona sto slicno so tebe e, a sepak bez troska bozenstvenost i mnogu obicnost protkaena so trapavost sto te opseni. Me najde so prst vo usta i celiot mrsulav so peleni odamna nesmeneti i me posaka i takov iako ne bev takov navistina. Od race ne me pustas dosta bea placki od kolena izguleni, a jas vo tebe gledam ne trepnuvam, se dur mirno ne zaspijam ова е неверојатно добро...не можев а да не искоментирам...прекрасно... Изменето од Quentin - 23.Јуни.2008 во 02:58 |
||||||
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
od filmadzijka
Моќ Зборови брусени, зборови филигрански, зборови од абонос, седеф и килибар, Зборови како ретки скапоцености. Здробени под тупаницата на молчењето. filmic dali ima potreba da ti povtoruvam deka kolku ti se pokratki pesnite, tolku ti se podlaboki. |
||||||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Пех,пех,ех да си бех... (од Тамара)
Пех,пех,ех да си бех...точаче, абе немаше мака да видам, две јадни тркалца на мене,смотанче, ни околина ќе загадував,ни на мајстор за уље ќе идам. Пех,пех,ех да си бех...деканче, не ме бивало за ректор,НА тешко испитче, саде "версаќе" плочки во WC-нце, саде клими во Студент отсекче, оние паѓале во несвест,ќе ме боли мало тасенце. Пех,пех,ех да си бех...фраерче, кај тато "секретарка" во фирмиче, со шмизли4е на средно Водно во количе, и ако не ми дадеше,дома пешки ќе си идеше. Пех,пех,ех да си бех...поштарче, со 30 години стаж,милина,мерачиште, торба полна пензиички,среќниче, се додека "некој" не ми ја "украдеше". Пех,пех,ех да си бех...магаренце, а не ко сега црно овциче, на сите инат ќе им терав од оправдано причиниче, и еднаш ќе си избегав од стопанот, после убав живот на зелено ливадиче. ----------------- Шо убаво, таман за лето, да се `ладиш` и да си правиш `филмови` |
||||||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
lele kolku e interesna i vickasta i slatka i ubavka
bas so kjeif dva pati sum si ja procitala
|
||||||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Од збунетото дете Kop, kop, kop,kop,kop kopam leicka. kop,kop, kop, kop,kop onadam v trevicka. Seme turam tamu dole, sto li ke nikne, sto li ke nikne Да си толку вреден како што се декларираш не ми е верно, оти повеќе си со тастатурата отколку со мотичето... Се нешто ме влечат овие трудови стихови накј пародија |
||||||
|
||||||
super babicka
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
vie pisuvajte a ne ima dovolno koi sakame da ve citame i da uzivkame vo vasata poezija-vasi odbrani stihovi golemo blagodaram
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
...Аврил стоеше сам,сега кога остана сам со себеси,не знаеше каде да замине,овде во својата земја беше веќе туѓ,обележан како предавник,предавник кој ги продал насветлите идеали на своите браќа,на своите соборци,да се вратеше таму од каде што дојде,таму од каде што така наивно падна во пајаковата мрежа,падна и несвесно влезе во играта која кога ја заврши задачата виде што сторил да се вратеше ,и таму беше непожелен,сега за нив беше само потрошена роба,да се вратеше кај нив посакуваше барем да го ликвидираат,но познаваќи ги знаеше дека нема да го направат тоа,нешто одвнатре му кажуваше дека и тоа нема да го направат,ќе му го подареа сега животот,не не знаеше дека тоа нема д биде живот,ќе му го подареа сопствениот пекол од кој никогаш повеќе немаше да излези,ќе му го подареа пеколот за да се бори со сопствените демони,а ги разбуди со предавството.стоеше Аврил на улицата со погледот во калдрамата,ја гледаше и свати дека навистина предавниците не заслужуваат ни презир
ДА, ПРЕДАВНИЦИТЕ НА ЗАСЛУЖУВААТ НИТУ ПРЕЗИР...нО ВО ОВОЈ ПРЕДАВНИК ДОАЃА ДО ИЗРАЗ ЕДНА ОД ПРЕДДИСПОЗИЦИИТЕ ВРЗ КОИ СЕ ГРАДИ ТРАГИЧНИОТ ЛИК - ГРИЖА НО СОВЕСТ, ДЕЈСТВУВАЊЕ ПОД ЗАБЛУДА... АКО Е ОВА ФИНАЛЕН ПРОИЗВОД, РАЗВИВАЈ ГО ВО ПРАВЕЦ НА ГРАДЕЊЕ ТРАГИЧЕН ЛИК Изменето од majstorce62 - 27.Јуни.2008 во 14:34 |
||||||
|
||||||
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Вел, друже, фала што се обиде и не почести со тоа задоволство да прочитаме твои стихови (препеани) на нашиот убав македонски јазик. Гледаш дека не е тешко... Па, нели, впрочем, ова е форум, само обичен форум и не треба многу да се стегаме... Знам дека на англиски звучат поубаво стиховите ( оригиналот секогаш е посилен од препевот, со ретки исклучоци како препевите на По од Бодлер) но и на македонски не губат многу од изворната убавина... Особено ако се инспирирани од убавината на некоја самовила, па уште и ако е Македонка... Поздрав и прави почесто вакви обиди...Еден ден ептен ќе ти легне... Gonichot Kako shto lezam buden vo krevetot, obiduvajki se da ne mislam... ...so ochi, shirum otvoreni, ranlivi i slabi znaejki deka doagaat, no nemozam da gi sopram... koshmarite ...za devojkata so dolga kosa koja me cheka tamu koga drugite rozi ke svenat taa paga-venee za povtorno da stane-razcveta. Taa gi predstavuva site drugi moeto treperenje i strav... taa sekoja nok gi razotkriva Si pomisliv deka taa e edinstvenata nejziniot vektor na dvizenje zapochna koga drugite rozi ke svenat taa venee, za da procveta povtorno Taa e barana e od togash, sekoj den da gi odnese site slatki sonishta moi, nastrana sega sekoja nok nemozam a da ne ja vidam ovaa prizrak forma koja sum navistina jas koga drugite rozi ke svenat jas veneam za da razcvetam povtorno Odejki niz mojot svrten um da me podseti shto ostaviv zad sebe Dodeka sum zadovolen vo realnosta lovejki gi moite sonishta, mojata srekna sluchajnost koga drugite rozi ke svenat jas pagam za povtorno da vostanam. PS.Originalno sostavena kako The Chaser, od Angliski na Makedonski, specijalno za majstorche 62, poshto sakashe da vidi kako ke zvuchi neshto moe prevedeno na Makedonski, se nadevam deka ima i vaka nekoe znachenje tvorbata, ne sum go napravil jas ova nikogash i priznavam deka ne me bidue za prevedi na poezija od Angliski na Makedonski bash, za toa postojat posebni luge so golema nachitanost i bogat fond na zborovi, kako i da e jas se obidov za majstorche 62 da ja dolovam prikaznata vo pesnata...kako i shto mu obekav...:) |
||||||
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
QUO VADIS
...otidov za da se vratam.. pojdov no ne zaminav. Kako ptica vo gnezdoto ti legna na srceto moe... kako duh se proseta po teloto moe.. go napusti ,no se vrati... ..zamina za da dojdes, dojde za da ostanes... sekogas moja...zasekogas tvoj! ZAGOR Секогаш постојат нешта кои не врзуваат за себе и не не пуштаат да заминеме. Убавао е кога им се слуша гласот. Секое противење може да резултира со болни последици... Убава песна - и содржински и естетски зрело остварена. Особено силна е паралелата на релација срце- гнездо... |
||||||
|
||||||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Nokta e bucna
iako e docna zosto demoni igraat zosto tamu kaj grobistata svetla trepkaat dodeka mrtovci veselo dzagorat koj pojak bese koj poumen bese sto ke napravea sega zivi da bea, posebno generalite koga po sekoja bitka pamet prodavaa. - Pa sto ne kazes deka si stanat ! Oni mi velat. - Nie mislevme deka kako nas si po facata tvoja na prv pogled videno ! A jas molkum navednav glava da pruzam raka kon masata golema kon skapanoto meze. Некои луге и во гробот не ги менуваат своите навики. Секој физички траг на нивното постоење се распаднал, но останала нивната нарцисоидност, нивниот фалбаџиски менталитет, нивната вообразеност дека без нив светот би пропаднал. Оваа рефлексивна нишка го ублажува интензитетот на морбидната слика во која декорот се гради од елементи карактеристични за потсвеста и сонот како нејзина најизразена манифестација...А тоа авторот (збунетото дете) го нагласува уште во воведниот дел, преку допусната реченица, преточена во два стиха: Ноќта е бучна иако е доцна... Се менува ли инспиративното поле во глобала или ова е само изблик продуциран од некое разочарување од некои типови кои го креираат нашето јавно живеење и ни го загорчуваат вкусот на животот.А не можеме да им се спротивставиме... Ми се допадна песната. |
||||||
|
||||||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
...vo sekoj slucaj, mi godi sto ponekogas doagam do stadium na analiza iako najcesto pisuvam so zatvoreni oci...i za takvi...
|
||||||
Внеси реплика | страница <1 678910 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |