|
ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ |
Внеси реплика | страница <1 2829303132> |
Автор | |||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
satka, и јас се сложувам со тебе дека тие (сведоците) се супер луѓе. Јас имам околу десетина пријатели од нив и сите тие се прекрасни луѓе. Токму нивната добрина и обединетост ме инспирираше пред неколку години да ја истражувам и нивната вера, нивната теологија. Две години имав активни проучувања со некои од нив, долги дебати и многу читање. И мене ми се допаѓа нивното списание "Стражарска Кула" и редовно го читам. Ги имам и нивните познати книги: Спознание, Што прашуваат младите, Што учи Библијата, Приближи Му се на Јехова, Творец, Пророштвата на Исаија, Учи од Големиот Учител, Откровение итн итн.
Големиот дел од она што тие го проповедаат е библиска вистина, но одреден дел од тоа, за жал, не е. Ех кога би била и нивната теологија 100% библиска, јас веќе одамна ќе бев еден од нив. Доколку имаш библиска студија со нив, те советувам прво добро и детално да ја проучиш Библијата, но внимавај, не нивното издание (кое е различно од сите преводи до сега), туку онаа која е во издание на библиското здружение на РМ или пак преводот од Константинов.
Ако имаш дополнителни прашања за нив, тука сум
Поздрав!
|
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
Beti Ohridska
Нов член Регистриран: 28.Мај.2008 Локација: Canada Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Gi pocituvam jehovinite svedoci,imam citano golem del od nivnata literatura,edno vreme imav i bibliska studija (so Biblija od bibliskoto zdruzenie na RM) so niv.Sepak nesto vo mene, sto seuste ne mozam da otkrijam sto e, ne mi dozvoli da im se priklucam. Zatoa pottiknata od slednata recenica :"Големиот дел од она што тие го проповедаат е библиска вистина, но одреден дел од тоа, за жал, не е." go zamoluvam EvAngelos vo kratki crti da ni obrazlozi kade se sudiraat ucenjata na hristijanstvoto i nivnite. |
|||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Онаму каде што тие се одвојуваат и сакаат да се поразлични и затоа направиле свои верувања кои само малце се изменети поради колку да не се како нас......колку демек ние знаеме појке...факт е дека тоа е само една легализирана секта која уствари несигурните луге ги повлекува,,...што не ме убедиле мене на пример?!
Изменето од blueprayer - 14.Јуни.2008 во 03:13 |
|||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ги замолувам модераторите да ги избришат оф-топик коментарите на dejanpp и blueprayer.
Здраво Beti,
Многу ми е тешко да ја исполнам твојата желба во кратки црти, но ќе се потрудам во кратки црти да ти покажам каде се судираат нивните верувања со Библијата.
1. Јеховините сведоци не го признаваат Исус за Бог, туку велат дека Тој е архангелот Михаел.
1. Библијата пак, никаде не го поистоветува Исус со архангелот Михаел и јасно го опишува Исус како отелотворен Бог т.е. како Бог и Човек во исто време. Околу Божјите атрибути на Исус можеш да прочиташ еден мој постар коментар (да не се повторувам) еве ти директен линк:
(Иди малку подоле на средината од страната)
Исто и можеш да го видиш и следниов мој коментар:
2. Сведоците не го признаваат Тројството
2. Библијата јасно говори дека Таткото е Бог, дека Синот е Бог и дека Светиот Дух е Бог. Можеш да го прочиташ следниот коментар за тоа:
3. Сведоците велат дека Исусовото враќање се случило во 1914г. но дека тоа се случило невидливо (духовно) и дека само Неговите верни (сведоците) го виделе со "окото на верата".
3. Библијата јасно и повеќе пати потврдува дека Исусовото враќање ќе биде видливо со голо око и за сите (и верните и неверните)
"„Мажи, Галилејци, зошто стоите и гледате во небото? Овој Исус, Кој од вас се вознесе во небото, ќе дојде така, како што Го видовте да оди во небо."
(Дела 1:11)
Видливо си замина, на истиот начин и ќе се врати.
Потоа Исус исто така, на оние кои го судеа (неверните!) им рече:
"А Исус рече: „Јас Сум. И вие ќе Го видите Човечкиот Син, како седи оддесно на Силата и како иде со небесните облаци.” "
(Марко 14:62)
И најпосле...
"Еве, доаѓа со облаците и ќе Го види секое око, и оние, кои Го прободоа, и сите земни племиња ќе заридаат за Него. Да, амин! "
(Откровение 1:7)
На друго место вели:
"Зашто, како што молњата излегува од исток и светка до запад, така ќе биде и доаѓањето на Човечкиот Син."
(Матеј 24:27)
4. Сведоците велат дека Рајот не постои сега и дека Тој ќе почне со функција дури после Исусовото враќање.
4. Исус го вели следново:
"„Вистина ти велам, денес ќе бидеш со Мене во рајот."
(Лука 23:43)
5. Сведоците исто така велат дека починатите не идат на небото туку се во една состојба на сон и дека тие се во Божјото сеќавање и дека дури кога ќе воскреснат ќе бидат вратени во живот.
5. Библијата го вели следново:
"и се врати правот (телото) во земјата како што дојде од неа; а духот се врати при Бога, Кој го даде. "
(Проповедник 12:7)
Исто така Јован во откровението ги видел и душите на покојните Христови маченици како Му се обраќаат на Бог...
"И кога го отвори петтиот печат, ги видов под жртвеникот душите на закланите заради Божјото слово и заради сведоштвото што го имаа. И извикаа со силен глас, велејќи: „До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?” И на секого од нив му беше дадена бела облека и им беше речено да починат уште малку време, додека не биде исполнет бројот на нивните сослужители и браќа, кои ќе бидат убиени како и тие."
(Откровение 6:9-11)
Значи тие не спијат, како што велат сведоците, туку се живи и загрижени за нас кои сме долу на земјата.
Потоа во оваа насока е и параболата на Исус со богатиот и сиромавиот Лазар, потоа појаувањето на Мојсеј и Илија на гората каде што Исус се преобразил во Своето Славно тело итн има уште многу други стихови кои јасно сведочат дека душите на покојните се живи после смртта и го чекаат воскресението, се разбира, за вечен живот или за вечна осуда.
Толку имав време, толку и напишав. Се надевам приквечер ќе имам повеќе време да ја продолжам мојава листа. А исто така ќе ти покажам и каде тие имаат извршено измени во нивниот превод на Библијата со цел да си оправдаат одредени догми и наместо Библијата да им го обликува нивното верување, тие дозволиле нивните верувања да им ја обликуваат Библијата. За ова злодело има страшна закана од Исус во Библијата.
Се читаме подоцна, поздрав Бети Изменето од EvAngelos - 14.Јуни.2008 во 12:02 |
|||||
|
|||||
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Јеховини Сведоци се главно многу насилни и нападни луѓе
Ужасно нервозни, неумерени, и тешки за разговор Зошто се волку нервозни, незнам, и никој не знае Се верува, се зборува дека има некој лош дух што ги опседнува Пример, ми вика, сега јас ти кажав, ако не веруваш, ќе одиш во пеколот Или ми вика, џабе читаш библија, џабе се молиш, се ти е џабе, ако не станеш Јеховин Сведок |
|||||
satka
Нов член Регистриран: 13.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ne si vo pravo ne se nervozni,i nemozat da ti recat deka ke odis vo pekol koga oni ne veruvaat vo pekol.
|
|||||
satka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
a so e so propovednik 9. 5,10 zivite znaat deka ke umrat a mrtvite neznaat nisto.
ili isus rekol- mojot tatko e pogolem od mene. imaat edna brosura za trojstvoto i vo nejze imaat jaki argumenti.i ako razmislis kako moze tatko i sin da bidat edno isto.navistina nema logika. ili sega vo april ja slavea smrta na isus.i navistina ajde nekoj neka ni kazi kade pisuva koga e roden isus,nikade ne pisuva vo biblijata.ja imam nekolku prevodi na biblija i taa od pravoslavnata i konstantinov.ne zborite deka nivnata e poinakva,ja sporeduvav i se e isto.samo sto kaj niv go ima imeto jehova.ama sto imam edna srpska,prevod bakotic i tamu go pisuva jehova. |
|||||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Изменето од svemirski_duh - 14.Јуни.2008 во 15:24 |
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
браво satka, многу добро ги разобличи лажните обвинувања на Nikki кон сведоците
Преку глава ми е од луѓе што пробуваат да ги оцрнат сведоците, лажно обвинувајќи ги дека се самоубивале, дека правале групњаци, дека децата си ги јаделе итн
Се сложувам со satka, сведоците не се нервозни, ниту насилни, во главно се многу смирени, пријатни и мирољубиви луѓе. Гледано по теологијата и доктрините кои ги веруваат, според моето убедување, тие се многу поблиску до изворното христијанство отколку православните.
|
|||||
|
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Проповедник 9:5 продолжува и вели: ниту имаат веќе награда, зашто се заборава и споменот за нив.
Дали навистина мртвите немаат награда? Дали навистина се заборава споменот за нив? Зарем Бог заборавил за нив? Зарем Бог нема да ги награди оние кои заслужиле награда?
А што е со Проповедник 12:7?
"и се врати правот (телото) во земјата како што дојде од неа; а духот се врати при Бога, Кој го даде. "
(Проповедник 12:7)
Или со... "Затоа ја славам веселбата, зашто нема среќа за човекот под сонцето, туку во јадењето, во пиењето и во насладувањата."
(Проповедник 8:15)
Зарем навистина Библијата не учи дека среќата е во јадењето, пиењето и насладувањата?
Или да се потсетиме како почнува книгата на Проповедникот...
"Суета над суетите, вели Проповедникот, суета над суетите, сè е суета!"
(Проповедник 1:2) Зарем навистина се е суета? Така ли не учи Библијата? Дека џабе сме се родите, дека суетно е се што правиме во животот, дека нема ништо ново под сонцето и дека целиот живот претставува само чекање на смртта? Далеку од тоа.
Во книгата Проповедник Соломон пишува за суетниот живот на неверниците и за бесмисленоста од таквиот живот. Соломон се обидува да ни покаже дека животот без Бог е живот без надеж, без цел, живот суетен! Тоа е главната тема на книгата, безбожниот живот - суетата над суетите. Тој во неа зборува за разните "мудрости" што ги доживеал, искусил и видел во неговиот живот. Тој го разгледува и опишува животот на луѓето од аспект на безбожник, и затоа, на пример, на едно место тој човекот го изедначува со животните, затоа што нели, од безбожна перспектива човекот е само едно повисоко еволуирано животно, а не создание според Божјиот образец. На неколку места Соломон поставува и реторички прашања, од типот: Кој знае дали човечкиот дух се качува горе, а духот на животните иде доле? (Проповедник 3:21). Значи на едно место вели дека човечкиот дух и духот на животните не се разликува, на друго место вели дека човечкиот дух си оди кај Бог, а на трето место не знае? Кое е точно? Се си има свој контекст и не заборавај ја перспективата од која проповеда Соломон и дека книгата Проповедник не е доктринална книга, туку мудросна, филозофска кнгиа, која има за цел да ни укаже на тоа дека безбожниот живот е суета над суетите и дека единствено што му преостанува на човекот во овој живот е да се бои од Бога и да ги исполнува Неговите заповеди. Така и завршува оваа книга:
"Да го чуеме завршниот збор за сè: „Бој се од Бога, исполнувај ги Неговите заповеди, зашто во тоа е сè за човекот.” Зашто сите скриени дела, било добри или зли, Бог ќе ги изведе на суд."
(Проповедник 12:13-14)
"Имајте ја во себе истата мисла, која беше и во Исус Христос; Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога, туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга станувајќи сличен со луѓето. И откако се најде во лик како човек, Тој се понизи Самиот Себе и стана послушен до смрт, дури и до смрт на крст. "
(Филипјаните 2:5-8) Значи, Исус е еднаков со Бог, НО кога се отелотворил во човечко тело, тој се понизил и не само што станал помал од Таткото, туку станал и помал од луѓето т.е. стана најголемиот слуга Кој им ги миеше и нозете на апостолите, а на крајот ни послужи и на сите нас со тоа што го даде Својот живот како откупнина за нашите гревови. Не заборавај дека Исус беше предаден за 30 сребреници, а тоа е цената со која се откупувал некој роб (во старозаветни време) доколку истиот бил убиен од нечие домашно животно.
Значи додека Исус бил на Земјата, во човечко обличје, Тој бил помал од Таткото, подреден на Неговата воља, откажувајќи се притоа од Некои божествени атрибути и, како Човек, имајќи притоа и човечки карактеристики, потреби и сл.
Таа брошурка можеш слободно да им ја подариш на муслиманиве за да се вежбаат како подобро да го напаѓаат Тројството, верувај ќе ти бидат многу благодарни за тоа А јас со тие "аргументи" расчистив мноооогу одамна. Препознавајќи ја твојата искрена потрага кон Бог, верувам дека и ти набрзо ќе расчистиш со нив. А јас верно ти стојам на располагање за тоа
Бог Таткото и Бог Синот не се едно исто, ама се едно. Како и во бракот, мажот и жената не се едно исто, ама тие (во нивната совршена форма) се едно. Потсети се што рече Христос кога Го прашуваа за разводот. Тој рече: Зарем не сте прочитале? Затоа мажот ќе ги остави татака си и мајка си и ќе се прилепи за својата жена и тие ќе станат едно тело. И така тие веќе не се две, туку едно тело! Епа ако може човечката љубов од две да прави едно, колку повеќе љубовта во рамките на Божјото Тројство зарем не? Па, најпосле, и ние сме по Божјиот образец создадени, зарем не?
Тие што правилно го слават Божиќ, тие го слават раѓањето на Исус, а не ДЕНОТ на Неговото раѓање. А кога веќе ја спомна прославата на Христовата смрт, дали си присуствувала на таа прослава да видиш како ја прославуваат? Во случај да не си, јас сум присуствувал и имам една сериозна забелешка тука. Тие на таа прослава категорично одбиваат да ја исполнат Христовата заповед да земаат од симболите на Господовата вечера (лебот и виното) во спомен на Неговата смрт. Христос ни заповеда "Земете и поделете ја меѓу себе", и потоа рече "правате го ова за Мој спомен" (Лука 22:19). А тие, сметајќи се за "недостојни", не го прават тоа. Ако оваа заповед беше упатена само до "достојните", тогаш никој не треба да го прави тоа затоа што KOJ е достоен пред очите на Бог? Но не, Христос оваа заповед ја упати до обичниот верник, до нас, до мене и до тебе, до нас грешниците, за да се потсетуваме на Неговата застапничка смрт, чие тело (леб) беше раскршено, а чија крв (вино) беше пролеана за очистување од нашите гревови.
Затоа овие симболи не им се потребни на "светците" (ткн небесно помазаните), туку на нас грешниците, обичните верници..
"Тогаш Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: ако не го јадете телото на Човечкиот Син и не ја пиете Неговата крв, не ќе имате живот во себе. Кој го јаде Моето тело и ја пие Мојата крв, има вечен живот; и Јас ќе го воскреснам во последниот ден. Зашто Моето тело е вистинска храна, и Мојата крв - вистинско питие. Кој јаде од Моето тело и пие од Мојата крв - останува во Мене и Јас во него. "
(Јован 6:53-56)
Ќе зборувам, и тоа гласно! затоа што сум повикан за тоа, затоа што мојот ник е EvAngelos
Нивниот превод на Библијата, навидум изгледа идентичен со останатите преводи, но доколку малку подлабоко се истражи, ќе се забележи дека тој е променет токму на оние места кои се клучни за нивните специфични доктрини.
Еве неколку примери:
"чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!"
(Римјаните 9:5 - превод на Д-р Душан Константинов)
"ним им припаѓаат прататковците и од нив поттекнува Христос по тело: Бог, кој е над се, нека биде благословен засекогаш. Амин"
(Римјаните 9:5 - превод Нов Свет - на Јеховините Сведоци) Има разлика? Прилично невообичаено вметнат благослов на Павле
Одиме понатаму...
"Имајте ја во себе истата мисла, која беше и во Исуса Христа; Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога, туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга станувајќи сличен со луѓето."
(Филипјаните 2:5-7 - Константинов)
"Задржете го во себе ваквиот умствен став каков што беше и во Христос Исус кој, иако беше во Божји облик, не размислуваше за грабање, имено дека треба да биде еднаков со Бог. Не, туку се одрече од себеси и стана сличен на луѓето"
(Римјаните 2:5-7 - Нов Свет) Еве ти го истиот стих по еден од најдобрите преводи NIV - New International Version Bible
"Your attitude should be the same as that of Christ Jesus: Who, being in very nature God, did not consider equality with God something to be grasped, but made himself nothing, taking the very nature of a servant, being made in human likeness"
(Филипјаните 2:5-7 - NIV) Или спореди го со New King James Version - исто така еден од најдобрите светски преводи на Библијата
"Let this mind be in you which was also in Christ Jesus, who, being in the form of God, did not consider it robbery to be equal with God, but made Himself of no reputation, taking the form of a bondservant, and coming in the likeness of men. "
(Филипјаните 2:5-7)
Споредуваш? Има разлика нели? Зошто? Само за да и се прилагоди стихот со нивната доктрина за Христовата нееднаквост со Таткото.
И за крај, смешката со запирката...
"А Тој (Исус) му рече: „Вистина ти велам, денес ќе бидеш со Мене во рајот."
(Лука 23:43 - превод Константинов) "А тој (Исус) му рече: Навистина ти велам денес: ќе бидеш со Мене во Рајот."
(Лука 23:43 - превод Нов Свет) Што мислиш ти каде е запирката? Пред или после тоа "денес"?
Во сите други светски преводи таа е пред, само кај сведоците таа е по. А најсмешното од се е тоа што на изворниот јазик на кое е напишано евангелието по Лука (Коине грчки) запирките воопшто не постојат Но логиката оди на следниов начин:
Исус, во евангелијата, точно на 29 места ја употребува фразата "Вистина, вистина ти велам..." или пак "Вистина ти велам...". Многу логично е да се претпостави дека таа фраза Му била узречица на Христос. Епа, зарем не е пологично да веруваме дека Тој и овој пат рекол "Вистина ти велам..."? Зошто Исус би направил исклучок во овој случај и Својата узречица би ја променил во "Вистина ти велам денес..."? Само затоа што на некој не му се допаѓа тоа што Исус му ветил на разбојникот дека ДЕНЕС ќе биде со Него во Рајот? Само затоа што некој има ДОГМА дека Рајот ќе биде воспоставен дури по милениумот? Само затоа што некој сака да го НАШТИМУВА Светото Писмо согласно своите ДОГМИ? ...
Зошто Исус имал потреба посебно да му нагласи на разбојникот дека "денес" му ја кажува таа вистина? Зарем разбојникот бил во безсознание и изгубил временска ориентација, па Исус морал да посебно да му нагласи дека Тој денес зборува со него? Па само еден стих пред тоа ние читаме дека разбојникот бил сосема свесен и сосема нормално Му се обратил на Исус "да си припомне на него во Неговото царство". Ајде, доволно претерам со мојот сарказам. А и коментаров е предолг за читање, зарем не?
Се читаме satka Изменето од EvAngelos - 16.Јуни.2008 во 12:18 |
|||||
|
|||||
satka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
e kako ke bide denes so nego vo rajot koga isus ,denes ,ili istiot den ne otide vo rajot?
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Navistina me interesira, kako znaesh deka istiot den ne otishol vo Rajot?
|
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
satka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
pa neli se pojavuval otkako voskresnal,a posle go videle kako se voznesuva na neboto.znaci prvo ostanal tuka na zemjata.
|
|||||
satka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
a ako zboruvame za razliki vo bibliite,pa ima mnogu razliki vo site.se e do prevodot.vo taa golemata od pravoslavnata crkva ima tolku mnogu knigi dodadeno,apokrifni,a vo drugi prevodi gi nema.i so sega,koja e po tocna pravoslavnata ili na svedocite.abe luge biblija si e biblija ,ama povazno e covek da zivee spored nea.a svedocite svaka im cast uspevaat vo toa.aj dosta e za denes.
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 2829303132> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |