|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 117118119120121 147> |
Автор | ||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nekoj blgarin sto se custvuval kako tezok Makedonec,sto i verojatno bil.Poradi sto se spomnuva samo imeto Makedonija. A i samata pesna ne e napisana na bugarski,tuka na pirinsko-solunski dijalekt |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ИЗГРЕЙ, ЗОРА
А. М. (1880-1934) Изгрей, зора на свободата, Зора на вечната борба, Изгрей в душите и сърцата, На всички роби по света! Юнаци смели пак развяха Окървавени знамена, Комити нови пак забродиха, Из Българската ни земя! Тирани, чудо ще направим, Ний чуждо иго не търпим, С юнашка кръв ще ви удавим, И пак ще се освободим! Ечат гори, поля, балкани, От бойни песни и ура! Сноват борците - великани, Напред, готови за борба! Нас нищо веч не ще уплаши, И тъй живеем ден за ден, Свещени са горите наши, Из тях свободни да умрем! Тирани, чудо ще направим, Ний чуждо иго не търпим, С юнашка кръв ще ви удавим, И пак ще се освободим! |
||
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mozi taa pesna ja peele vo Sofija,ama Makedonskite Revolucioneri ne peele nisto so Blgaria v kontekstot na pesnata. Pa mozebi ukradovme bugarska pesna kako sto vie pravite denes od cel Balkan. Fala za pesnata,mnogu ubava pesna :). Изменето од ZoraNaSlobodata - 14.Јуни.2008 во 21:14 |
||
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колку си ти грешка и самиот не си свесен. Само донекаде те разбирам и не те разбирам.. Те разбирам зошто не живееш во оваа земја и незнаеш какви се работите, а не те разбирам, зошто трескаш без врска кога незнаеш кој и што е Тоше? Изменето од Vladimir88 - 14.Јуни.2008 во 21:27 |
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Смята се, че първия бележит композитор на български бойни маршове е Александър Морфов (1881-1934). Той е възпитаник на 24 випуск на ВНВУ. Морфов създава 22 марша. 12 от тях са по негов текст, а останалите - от проверени автори. Маршът “Ний ще победим” , който композитора написва за своя 24-ти випуск се превръща в маршова класика. Той написва също така маршовете на 41- ви и 42-ри випуск, с което утвърждава традицията всеки випуск да си има марш. Връх в творчеството му е “Марш на македонските революционери” известен още като “Изгрей зора на свободата”
Александар Морфов |
||
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
__ __
Сениор Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
за нищо
пак заповядайте ако ви затребе некоя химна Изменето од __ __ - 14.Јуни.2008 во 22:27 |
||
__ __
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
тва за мене ли е? дето не разбирам? |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Искрено речено многу многу не го слушав Тоше, а и сега не го слушам којзнае колку, но го почитувам што беше голем хуманитарец, за мене поголем и од Мајка Тереза и го почитувам тоа што ја претставуваше гордо на сите полиња Македонија и без проблеми се нарекуваше Македонец......ја претставуваше во најдобро светло Македонија, се гледаше дека е голем патриот..
За тоа секоја чест.... |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова му е најновата песна, последната песна што ја снимил
http://www.youtube.com/watch?v=BbgJFxD8G00 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И што ако се коментарите од Бивша ЈУ? Што имаат врска коментарите со популарноста на Проески.... |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бе ја не гледам тоа, заборавив и дека има Европско првенство.....само убаво што ги мачкаат на леб... И сега ќе ги дисквалификуваат ли циганите? |
||
__ __
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е арно што се клањаш......
|
||
Внеси реплика | страница <1 117118119120121 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |