IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 115116117118119 147>
Автор
Порака
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:09
Originally posted by johanes johanes напиша:

Е то треба да има некаква разлика бе, Влади, иначе зошто се е трудил човекот? Па и тоj бил социалист како што знам, тоа не му е била целта во животот...додека Данчов си е баш зограф,тоа му е занаjатот...

Па треба да има картинката разлика, сепак Главинов бил Македонец а не Бугарин....
И многу револуционерни организации имале свои органи каде преку нив ги прикажувале мотивите и целите на нивната организација
ВМРО Обединета пример го имаше Македонско Дело,
МРО го имаше Право, Револуција исто така на Васил Главинов....
Значи секоја организација си имала свој орган......
Ова ти е пример картинкава од брошура на Главинов од 1902 година..

Изменето од Vladimir88 - 14.Јуни.2008 во 14:09
Кон врв
johanes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Мај.2008
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:11
На сите во Бугариа се допагат македонските песни, и не само тие де...Тука на Балканот и много прост народ има,гледаш и гнасниот педер Азис...не ми се коментира за овоj костинбродски траверс...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:14
Јас знам дека им се допаѓаат и немам ништо против тоа, имам против тоа што зборат дека е Бугарска песна.....ја пее на Македонски, не сменил нешто во текстот не додал нешто ново и пак вели дека е Бугарска.....
И кога ќе му кажеш абе тоа е Македонска песна

Па сичко сме едно....

ОMFG

А искрено речено не само Бугарија туку скоро цела Европа е полна со такви педери.......
Треба се тие да се исчистат......па уште им даваат да посвојуваат деца некаде.....
И така еден ден ќе тргнеш во потрага на својот син што си го оставил во дом, и ќе дознаеш дека било посвоено од педери...
Уфф...има се да ги убијам до еден..
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:15
 па шо имаш против педерите
бе владкозбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:18
Originally posted by pagane pagane напиша:

па шо имаш против педеритебе владкозбунетост

Абе ајде тоа не е нормално, мажот и жената се создадени за такви работи а не мажот со мажот....
Па и уште кога ќе видам педер посвоил дете од дом...тоа ми е најгадно косата ми се крева...
И утре малиот ќе учи од двајцата татковци, од нивните дела..и тоа ќе стане педер
Па се чудиме после тоа зошто населението опаѓа во Европа

Изменето од Vladimir88 - 14.Јуни.2008 во 14:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:18
Абе не сакам jас да ги гледам по ТВ во наj-гледаните часови...па иначе да праат што знаат.И да ми дават акал и совети, па тоj роден во затворот и сите му роднини мафиоти...А за децата си абсолутно прав!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:21
И немам ништо против оние цигани, што са интегрирани, живеат како бели луге,работат...нема срамна работа.Ама тие во гетата...каков 21 век бе, то е Индиjа тамо, не Европа...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:21
Да, јас незнам и како им даваат дозвола по телевизииве во најударните термини кога се сите дома пред телевизорите да водат емисии, и сл..
Не за друго не се примерно облечени, како некои травестити што викаш и ти..

Незнам, јас овака педер неможам да смислам, грозни ми се....грозно ми е тоа, ми се гади од нив..овака пример кога си се примерни кога не ги прават тие гадните работи, да се бацуваат пред сите на пример, тогаш во ред немам ништо против, ама кога ќе видам некои како ми се бацуваат и тоа оние како што викаат француски бакнежи, ми се повраќа...неможам да ги смислам....

Изменето од Vladimir88 - 14.Јуни.2008 во 14:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 14:27
Много пари се налети во Шоуто на Азис, за сцената се фалеше дека чини околу 900 000 евра...Jас се нервирам како што викаш и не можам да го изтраам повеке од минута, ама им се чудам на сите дека му доагат на гости...се паметни и известни луге. Таа реклама и да те видат колку си широко скроен...
Кон врв
Oho Boh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 15:16
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Јас знам дека им се допаѓаат и немам ништо против тоа, имам против тоа што зборат дека е Бугарска песна.....ја пее на Македонски, не сменил нешто во текстот не додал нешто ново и пак вели дека е Бугарска.....
И кога ќе му кажеш абе тоа е Македонска песна

Па сичко сме едно....

ОMFG

А искрено речено не само Бугарија туку скоро цела Европа е полна со такви педери.......
Треба се тие да се исчистат......па уште им даваат да посвојуваат деца некаде.....
И така еден ден ќе тргнеш во потрага на својот син што си го оставил во дом, и ќе дознаеш дека било посвоено од педери...
Уфф...има се да ги убијам до еден..

Тука си прав. На балканите сме били 500 г. в една империя и особено фолклора много се е омешал. Спомням си един много хубав документален фил по Канал1 (продукция на БНТ), който се казва "Чия е тази песен". Авторката на филма отишла в Босна, Сърбия, Македония, България и Турция. Навсякъде всички твърдяха, че песента е 100% на съответната страна. В Босна като каза, че сърбите я смятат за изконно сръбска щяха да я тепат. Същото се случи в Сърбия като каза, че е босненска. В Македония щяха да я тепат, като рече, че е Българска. В България щяха да я бият като рече, че е турска. В Турция никой не сакаха да бият, но много се чудеха дали е тяхна. Накрая се оказа, че оригинала е от стара турска песен. Та такива мити работи...
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 15:42
http://www.youtube.com/watch?v=IzXx4Bx4Clc

Главни герои в събитията от песничката са:
Пано Ангелов, Никола Равашола, Атанас Вълканов, Петко Пухов, Георги Мутафов
и 150 души турски аскер

Пано Ангелов и Никола Равашола загиват

Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.

През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава
дал е Юда самозива,
или луда гидия ?
Не е Юда самодива,
най е чета юнаци,
плашила за читаци.

Бързат, бързат да пристигнат
преди петли в Сърмашик,
да ги никой не угади
и ги подло предаде.

Но шпионско око мръсно
отгде ги е съзряло
тозчас тръгва и отива
на врага чета предава.

Денят мина мирно, техо,
дойде нощта ужасна,
аскер селото загради
и четата заварди.

Съмна вече над селото
изток пламна във зора,
пушка пукна, ек отекна
знак се даде за борба.
Юнаци са сал петима,
един срещу стотина.

Бомби трещат, к*ршум пищи-
цяла Странджа веч ечи,
тиранинът е уплашен,
от геройската борба.

Няма вече плахи роби,
има горди юнаци…
Гръм к*ршумен, гръм отново !
Скъпа кръв порой тече,
падна Пино, Равашола,
мрат в борбата си нова.

О, сърмашик, село славно,
от юнашката борба,
о, Сърмашик, знаме ново
на тракийската свобода.

Изменето од __ __ - 14.Јуни.2008 во 15:43
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 15:44
сори че ви оплесках темата за Азисголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johanes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 16:55
После пробат да стават динамит под линиjата на Ориент-експресот, ама и тоа не успеват...Потоа киднапират синот на еден турски големец, ама са оградени от турците краj Одрин.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 19:17
Originally posted by putyo putyo напиша:

Originally posted by pagane pagane напиша:

па шо имаш против педеритебе владкозбунетост

Па ништо против нема... Он самиот си тарси маш на italianfriendfinder.... Нели така, Владко... Пак ли ше брише модераторот?

Јас викам синко дека ти треба да прекинеш да си лечиш комплекси што да правам сега, треба веќе еднаш да му простиш на татко ти(на мене во случајов не на твојот очув), што да правам не бев доволно голем да те чувам,што да правам морав да те оставам на улица, сега немора овака лошо да се однесуваш на форумов...

Изменето од Vladimir88 - 14.Јуни.2008 во 19:37
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 115116117118119 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.